Debian

Fórum: 

Úgy látom, nincs még topik a Linux Mint  "szülőjéről". Tegnap egy virtuális gépre feltelepítettem a Debian 10-et, hogy lássam, mennyit változott, mióta aktívan nem használtam. Azt bátran kijelenthetem, hogy egyre felhasználóbarátabb, de azért az alap tulajdonságai, amiért szeretjük, nem változtak. Aki egy kicsit alaposabban akar belemélyedni a GNU/Linux világába, annak most is a Debian az első számú választás. Aki csak használni akarja, annak valamelyik variánsa, például Ubuntu, Linux Mint ajánlható.

Pár tapasztalat. LXQT asztali környezettel, Openbox ablakkezelővel telepítettem, hogy a rendszer alacsony erőforrást használjon. A felhasználó hozzárendelése a sudo csoporthoz egy kis odafigyelést igényelt, ugyanis kezdésként a ropt terminalon a szükséges bash parancs hiányzott. Erról itt lehet olvasni: https://www.linuxuprising.com/2019/09/fix-username-is-not-in-sudoers-fil...

https://devconnected.com/how-to-add-a-user-to-sudoers-on-debian-10-buste... Ezenkívül meg kell szokni, hogy csomagfrissítések lekérdezésére nincs külön grafikus felület, erre a célra a terminálban kiadott megfelelő parancs használatos. Programtelepítésre természetesen a parancssor mellett már használhatjuk a jól ismert grafikus felületű Synapticot. is.A Debianban az is jó, hogy telepítéskor alapértelmezetten létre kell hozni a root jelszót, így azt később rendszeradminisztrációs feladatoknál tudjuk használni, szemben más disztribuciók gyakorlatával, ahol a rendszergazda alapból tiltva van.Ezt azért emelem ki, mert némi különbség van a sudo parancs felhasználóként való használata  és a root prompt használata között. Előbbi esetben korlátozott ideig kapunk emelt szintű jogosultságot, utóbbi esetben teljes körű root jogosultsággal rendelkezünk. Az pedig kimondottan jó, hogy az úgynevezett root tasksel segítségével könnyedén telepíthetünk/eltávolíthatunk különböző asztali környezeteket, így mindenki kipróbálhatja a különböző felületeket. Én hosszabb idő után próbáltam ki a Debian legújabb kiadását, és a kisebb kényelmetlenségeket leszámítva jobbára tetszett az a látvány, amit láttam. Az biztos, hogy a teljesen kezdőknek is egyre inkább ajánlható első disztribuciónak.

Beizzítottam éles gépen egy

Beizzítottam éles gépen egy Debian SID-et. 2015-ben még így nézett ki az LMDE is, csak azóta a fejlesztés iránya a Linux Mint Cinnamon-ra keudett koncentrálódni.  Gyakorlatilag nálam a Windows 10 "ellenfele". Rolling release ide vagy oda, még mindig a Debian viszi a prímet szerintem. Mégha talán kicsit nehézkesebben, mint más disztróknál, de mindent be lehet konfigurálni rajta. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A Debian init-ügyben tartott szavazásának eredménye

Mint az ismert, a Debian projekt december hó folyamán szavazást tartott init-ügyben. A szavazás december 27-ig tartott, így az eredmény is megszületett. A győztes opció:

The winners are: Option 2 "B: Systemd but we support exploring alternatives"

Vagyis, a projekt a systemd mellett döntött azzal a kitétellel, hogy támogatja egyéb alternatívák felkutatását is.

Forrás: https://hup.hu/cikkek/20191229/megszuletett_az_eredmeny_a_debian_init-ug...

(https://www.youtube.com/watch?v=2tsUn2UreZc :-) )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A Debian init-ügyben tartott szavazásának eredménye

#2 Ahogy olvasom a linkelt hup-cikket, valahogy olyan érzésem van, mintha például önkormányzati választás lenne, legalább olyan indulatokat generál...Nálam Bunsenlabs és MX játszik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A Debian init-ügyben tartott szavazásának eredménye

#3 (a rendszergazdák így [itt] fújják ki a gőzt ... ;-) )
HUP-tól függetlenül fontos döntés volt. Nemcsak a Systemd marad támogatott (a fejlesztője „kissé fura”), hanem az alternatívák is, az összes. ... https://www.youtube.com/watch?v=A24JZkgvNv4

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tresor képe

A Debian init-ügyben tartott szavazásának eredménye

#4 Kb. nekem az jön le a systemd és a pulseaudio (mr. pöcstering), hogy ír valami fölé egy plussz szoftvres réteget, de az alsóbb szintű bugokat (alsa mixer), systemd-ről ne is beszéljünk. Legaláb annyian köpködik, mint amennyien istenítik. Szóval ŐŐŐ kigondol valamit, megvalósítja, de a mélyebb rétegekben meg nem akar javítani. És erre építi a minden a mindenben init rendszerét.

Őszintén szólva ez nekem egy csöppet sem tetszik. Az utóbbi fél-egy év linux használat, egyre jobban  a minimalista rendszerek felé terel. Kezdve itt az Arch Linux-al, de mivel a systemd nyomulása olyan erős, és már már gusztistalan. Nagyon érik az a pillanat, amikor nem Pure Arch-ot fogok megtanulni, ha nem inkább akkor már Gentoo Linux.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A Debian init-ügyben tartott szavazásának eredménye

#3 Már a Debian is sokat változik. Ami örök, az a Deep Purple. :)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

A Debian init-ügyben tartott szavazásának eredménye

#5 Azért a tiszta Arch nem olyan rossz. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fecameca képe

A Debian init-ügyben tartott szavazásának eredménye

#7 Én nem sokat értek ezekhez az "init"-ekhez. A Devuan is megkérdezte telepítéskor, hogy melyikkel kérem, hát választottam a sorban az elsőt, abból a meggondolásból, hogy az a támogatottabb (sysvinit,). De az egész szavazósdi történetből is csak annyit tudnék kihámozni, hogy akkor tehát megmarad a Devuan? Amúgy betonstabil, ahogyan mondtátok. Hál' Istennek nem kell benne barkácsolgatni semmit. Ami engem érint, az, hogy induláskor alig tölt be valamit, olyan még soha egy rendszernél sem volt, hogy alig több, mint fél képernyős a boot lista. Ebből eredően még az antiX- hez képest is alig kell neki memória.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A Debian init-ügyben tartott szavazásának eredménye

#8 Az újabb Linux terjesztéseken a SysVinit (és Ubuntu-s változata az UpStart) helyett a SystemD került bevezetésre (nem most). Az első két rendszer vezérlés init scripteket használt, illetve a rendszergazda is használhat saját srcipteket, ha úgy gondolja, valamire szüksége van még, amit a rendszer alapból nem szállít. A SystemD nem scriptekkel dolgozik, hanem egyéni beállításai vannak, a tevékenységét ezekkel a démonokkal, azaz rendszer szolgáltatásokkal szabályozhatóak. A Debian terjesztésnél a szavazás arról szólt, melyik rendszer vezérlés legyen támogatva a jövőben, és arra jutottak (a szokásos Debian higgadtsággal), hogy maradjon a SystemD, de maradjon meg az init-es támogatása is. Ez bővebb teret ad és nem visszavonhatatlan (ahhoz képest, ha csak a SystemD maradt volna), de kétségtelen a fejlesztésbe betett munka is több lesz. Mindezt felvállalták. Ez egy jelzés is a rendszer által használt vagy telepíthető alkalmazások fejlesztői felé, hogy nyugodtan lehet az initre is alapozni, mert támogatni fogjuk.

A Devuan terjesztés hiába támogatná lelkesen az inites vezérlést, ha a fejlesztők már csak a SystemD-re tennék megfelelővé az alkalmazásokat ..., mert azt hallották, olvasták (a fejlesztők), hogy például a Debian egyáltalán nem támogatja majd az initet.

Egyelőre mindegyik Linux terjesztés (például az Arch, a Fedora) hasonló módszert alkalmaz, mint a Debian (eddig is, és a döntés után). Ez csak egy esemény volt, megvitatták, kinek, mi a véleménye.

A SystemD fejlesztőjének tevékenységéről, emberi tulajdonságairól vannak viták ... . Az biztos, nem igazán enged beleszólni a fejlesztésbe.

https://www.youtube.com/watch?v=NVyhoijrikk&list=RDX9zS-3OdODM&index=5

Érdekes lehet:
https://wiki.debian.org/Debate/initsystem/sysvinit
https://en.wikipedia.org/wiki/Upstart_(software)
https://en.wikipedia.org/wiki/Systemd

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve