Compiz nem megy

Fórum: 

Sziasztok,

 

A.compiz sem megy cinnamonon?  Egyaltalan megy ezen valami bövitmény hiba nélkül?

kimarite képe

Elavult rég, csak nosztalgia (valakik folytatják...)

Compiz or Beryl have usually been deployed on Linux and other X11-based Unix-like platforms together with GNOME 2 and KDE 3. Since version 4.2, however, KDE's own KWin ships with capabilities similar to Compiz.[37] As such, Compiz is not usually deployed with recent Plasma Workspaces versions.

GNOME version 3.0 uses GNOME Shell which is built as a plugin to the Mutter compositing window manager.[38] This means Compiz cannot be used in conjunction with GNOME Shell.[39]

Citing a lack of maintenance on the part of the Compiz developers, Fedora removed Compiz from the Fedora repositories from Fedora 17[40][41] however Compiz has been reinstated in the Fedora repositories since Fedora 18.[42] An official MATE spin which includes Compiz has been available since Fedora 19.[43][44]

Compiz was dropped from the Debian repositories from Debian 7 (Wheezy) onwards in August 2013 due to broken packages and a lack of upstream development on the part of the Compiz developers.[45][46][47] Compiz was reintroduced into Debian in December 2016 by the Hypra.fr Team.[48]

Compiz was dropped from the Arch Linux repositories in May 2013.[49] Compiz can still be installed from packages available in the Arch User Repository.
https://en.wikipedia.org/wiki/Compiz

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Melyik bővítmények nem mennek

Melyik bővítmények nem mennek? Nagyon sok változás volt a 21-es verzióban, lehet amiatt tört el pár bővítmény. Érdemes github-on lejelenteni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Időjárás (weather@mockturtl)

#3 Ez a Panelre való: Kisalkalmazások.
Ezen kívül az Asztalra lehet tenni megint mást: Asztalalkalmazások.

A bővítményt nem tudom... :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Beállítások > Bővítmények > Wobbly Windows

#3.1 Ja igen, van ilyen is: ;)

Beállítások > Bővítmények > Wobbly Windows

Debian 11 rendszeren az ablak oldala maradandó, mint amikor a palacsinta leragad, leszakad. :))

Amiről én beszéltem, és ami nem derült ki világosan: szóval, régen a Compiz kompozitálóként telepíthető alkalmazás volt, azaz, nem Cinnamon bővítmény. És erre írtam, hogy bizonyos csoport továbbfejleszti, de picit nehéz működésre bírni. Engem például nem izgat mostanában, így nem is próbáltam már.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Compiz nem megy

Cinnamon feluleten Kisalkalmazasok vannak.
Nezz meg egy Mate feluletu Mintet - azon vannak compiz jellegu dolgok. (Ha jol emlekszem)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Igazából.. vagy 4 éve nem

Igazából.. vagy 4 éve nem linuxoztam..   már nem is tudom anno mi volt.. melyik linux mint verzio.. de ment minden, hullamzo ablak, compiz stb....most meg minden akad, vagy el se indul. .... nem tudom most ez a cinnamon hibaja vagy mi..?  Anno linux mint xfce volt meg fedora,  illetve kis ideig valami magyar fejlesztésü linux..  blackparduc vagy mi..  na mindegy..  azota nem voltam gépközelben, most ujra linuxozni akartam... de a fejlődés nem abba az irányba megy mint anno.. inkabb win10 irányvonal.. ez nem jó, az nem jó...  

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Igazából.. vagy 4 éve nem

#7 Én eddig két jelzésed láttam.. nem a világ vége szerintem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Igazából.. vagy 4 éve nem

#7.1 pár évvel ezelőtt irogattam.. de akkor amiatt mert idegen volt a linux. Most meg fura, hogy a régi dolgok nem mennek. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Igazából.. vagy 4 éve nem

#7.1.1 Olvasni kell..., minimálisan :). Például ezt. Merthogy a Compiz (<- linkelm), mint alkalmazás elavult, és a Bővítmény fejlesztője másvalaki. Amúgy meg azt sem látom, hogy kipróbáltad volna ezt. Azt látom, feketére fested a gondolataid, bármilyen tevékenység nincs: aktívabbnak kéne lenni, de ez csak az én véleményem. Semmilyen régi dolgokról nincsen szó. :))

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Igazából.. vagy 4 éve nem

#7.1.1.1 Szorgosan írd meg továbbra is, hogy éppen mi a probléma. Ne szegje kedved az ilyesmi. :)

Ahogy nézem, neked tulajdonképpen egy problémád van, a hullámzó ablak. Ez már nagyon rég -nemhogy 4 éve, hanem régebben- nem megoldott sehol sem, esetleg a KDE asztali környezetnél, a Plasma-val. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Igazából.. vagy 4 éve nem

#7.1.1.1.1 hát én láttam ubunu gnome-n is működni...:-), mondjuk Xfce-n sosem sikerült...igaz nem is akartam rá Compizt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Igazából.. vagy 4 éve nem

#7.1.1.1.1 4 éve xfce-nmnet..na mindegy, nem problémázok ezen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Compiz, Compiz Fusion - alkalmazás

Itt azt írják,
https://www.systranbox.com/how-to-configure-compiz-for-linux-mint/
a Linux Mint 19 Beta (Tara) kiadáson nem tehető használhatóvá,

A Compiz nem működik a Cinnamonnal. (ez egy állítás, nem tudjuk, most mi a helyzet)

de azt is, hogy:

Ha a grafikus kártyád jó 3D hardveres gyorsítás támogatással rendelkezik, akkor gyorsabb lesz a Cinnamon használata a Compiz-zal, mint a MATE (asztali környezet) a Compiz-zal.

Telt, múlt az idő.., javulhattak az esélyek. Annyit kell tudni, hogy a Compiz a Gnome 3-hoz volt és van optimalizálva, és egy fejlesztőcsapat gondozza, tehát nem a Linux Mint, nem a Debian, nem akármely más Linux kiadás fejlesztői, hanem olyasféleképpen, mint egy alkalmazást, például GIMP, Krita, Firefox, stb..
És annyit kell tudni, hogy minden asztali környezetnek van saját ablakkezelő alkalmazása (Mutter, Muffin, Plasma, stb.), amivel a szemcukorka dolgokat megvalósítja, ez a kompozitáló (az ablakkezelőbe építve manapság), és minden asztali környezete elsősorban ezt fejleszti, és optimalizálja a Linux rendszerekhez.

Visszatérve...

A Linux Mint Ubuntu-alapú rendszer, és azt írja a fejlesztő csapat, hogy alapértelmezés, hogy Ubuntu rendszeren a Compiz működik (out of the box). Következésképpen, lehet, hogy Linux Mint-en is működik, mármint Cinnamon-nal, de ezt nem érzem egyértelműnek.

  • az Xfce4 asztali környezetnél a próbára nem láttam példát, de ez nem zárja ki, hogy működhet,
  • a MATE asztali környezetnél például a Fedora Linux fejleszt rá külön csomagot, de ez nem zárja ki, hogy alapvetően működhet enélkül is más Linux rendszereken,
  • a Cinnamon asztali környezetnél semmi nem zárja ki, hogy működhet,
  • a KDE asztali környezet kissé nyűgös, én azt érzem, hogy itt vélhetően nem fog működni, hiszen a Plasma-ra épül az egész rendszer, minden összefügg mindennel,
  • nyilván, lehetne még példákat hozni az asztali környezetekre, de itt megállok.

Arra szeretnék tehát rátérni, hogy maga az alkalmazás annyira összetett dolgokat csinál, hogy „kizárólag” a próba, -a te tesztelésed például- dönti el, hogy Cinnamon-nál működik-e. Egy bővítmény nehezen tudja ugyanazt, persze, én nem vagyok programozó, hogy kizárjam ezt... :)

Tehát a csomagkezelővel telepíted (nem kell letölteni semmit)
http://wiki.compiz.org/Distributions
aztán át kell váltani rá ezzel a parancssorral,
( Jegyzetnek neked: https://wiki.archlinux.org/title/Compiz )

compiz --replace

de ha nem válik be vagy hibákat látsz, akkor vissza lehet váltani a Cinnamon-ra így valamelyik TTY-ről: Ctrl+Alt+ Fn (Fn -> F2 például),
( Jegyzetnek neked: https://wiki.archlinux.org/title/Cinnamon )

export DISPLAY=:0; cinnamon --replace &

vagy terminálból.

cinnamon --replace &

Az Arch Wiki-t csak a fenti parancssorok miatt mutattam, ezen parancssorok minden Linux rendszeren ugyanazok, de más téren máshogyan működnek.

Szóval, jegyezd meg a visszaállás parancssorát (Cinnamon), és mutasd a hibajelenségeket a Compiz beállítása után. Jó móka, persze, lehet, nem gyaloggalopp. Hasznos rendszer visszaállítási pontot készíteni a belekezdés előtt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Compiz, Compiz Fusion - alkalmazás (javítás itt)

#8 Elnézést, az & karakter a sor végéről lemaradt, most pótolom, javítom:

compiz --replace &

Az & azt biztosítja, hogy a parancssor ne fusson folyamatosan a parancssor futtatása után a terminálban, hanem lépjen ki, de fusson tovább. Általában nem szükséges, de olyan folyamatoknál igen (most), amit terminálban indítunk, de aztán bezárjuk a terminált. A & nélkül a terminál bezárása megállítja (kill) az alkalmazást, amit nem szeretnénk (de nyitott terminált sem).

A fenti parancssor indítható a Futtatás alkalmazással: Alt+F2
Itt nem kell a végére a &. De ha használod, az sem árt (nem emlékszem, most kell-e): inkább használd.

Tehát, ez a parancssor a grafikus indítás után használandó (bejelentkezel, majd megjelenik az Asztal és a Panel, stb.), vagyis a terminálban vagy a Futtatás alkalmazással. A DISPLAY változós másik parancssor a konzolos indításra való (TTY), vagyis, amikor nincs grafikus környezet (Ctrl+Alt+Fn). A DISPLAY beállítás egy monitornál a :0, de mindenképpen kinyerhető a konzolon is az echo használatával (ha több monitort használsz például, akkor érdemes megnézni, és a megjelenő kimenetet használni... ha hibát kapsz a :0-ra):

echo $DISPLAY

Ebbe a parancssorba helyettesíted be (konzolon) a fenti kimenetet, cseréled a kiemelt helyen:

export DISPLAY=:0; cinnamon --replace &

Még amit érdemes tudni...
Ha a grafikus környezeten valami nem jól jelenik meg, nem tudsz indítani alkalmazást az ablakkezelő váltásra, akkor lépj konzolra (példa: Ctrl+Alt+F2), majd a fenti parancssor helyes futtatása után, ha a konzol nem vált át a grafikus környezetre, akkor a visszaváltás ez: Ctrl+F7
Konzolon mindenképpen meg kell mondani a DISPLAY változót, mert azt a grafikus környezetek kezelik, és a konzolon ezek nincsenek jelen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve