AV1 kodek Linuxon

Fórum: 

Van-e Linuxon lehetőség az AV1 kodek kipróbálására kodektelepítéssel, mert sem a VLC, sem az SMPlayer nem boldogul ezekkel a példavideókkal (webm-esek), amik itt találhatók?:
https://www.elecard.com/videos
A Firefox és a Chrome lejátssza őket, de a 4k-val már ezek se boldogulnak - az előbbi megáll, az utóbbi lejátssza, de szaggatva. Nálam hang sincs a videókban, bár lehet, hogy nincs is nekik.
Létezik-e encoder erre a formátumra Linuxon?

Vlc 3.0.7.1 és Smplayer 1.9.5

Vlc 3.0.7.1 és Smplayer 1.9.5.0 lejátssza, hang nincs, eléggé szaggat, de ez nem egy erőgép. Vszont sem róka, sem chromium nem mutat beágyazott linket. (vagy nem figyeltem eléggé, még nem volt kész a kávé.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Vlc 3.0.7.1 és Smplayer 1.9.5

#1 A fájlkezelőben a jobbgombos menüben (a fájlra kattintva) ki kell jelölni a Firefoxot, vagy a Chrome-ot lejátszóként, de csak a letöltés után.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

AV1 kodek

Azt irja a wikipedia, hogy az AV1 HTML5 webes videóban és WebRTC- ben használható,tehát netes streamekhez használják majd, vagyis a böngészőknek kell lejátszani ezeket,mint ahogy már most is lejátsza az összes böngésző.Itt találsz további infókat róla: https://askubuntu.com/questions/1061908/how-to-encode-and-playback-video-with-the-av1-codec-under-bionic-beaver

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

AV1 kodek

Most telepitettem snap-ból a VLC 3.0.7-et és tökéletesen lejátsza még a 4K-s AV1 videot is,és még konvertálni is tudja más formátumba.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

AV1 kodek

#4 A 3.0.7.1-es Flatpak-VLC tényleg lejátssza a videókat, de az FHD-s méretűt már egy kicsit szaggatja, a 4k-snál meg megáll. Úgy tűnik, van még mit fejleszteni az AV1-es lejátszáson, mert így csak azok tudják ezzel a kodekkel kódolt videókat lejátszani, akiknek erős gépük van (mind lejátszóban, mind böngészőben).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

AV1 kodek

#5 "Úgy tűnik, van még mit fejleszteni az AV1-es lejátszáson, mert így csak azok tudják ezzel a kodekkel kódolt videókat lejátszani, akiknek erős gépük van"
Úgy gondolod, hogy majd jó sok fejlesztés árán megvalósul a 4K-s videók lejátszása a 486-os gépeken?
Valószínűbb, hogy ez a probléma a felhasználók oldaláról küszöbölhető ki, méghozzá nagyon egyszerűen, vesznek egy új gépet.
Legalább is ez eddig mindig bevált módja volt a legújabb fejlesztések alkalmazásának.
Fordítva nem nagyon látom értelmét, az ugyanis visszafejlesztés lenne.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

AV1 kodek

#6 Nem a 4k-ra gondoltam, hanem pl. az FHD-re. A Chrome simán lejátssza az 1080p-s videót, míg a VLC egy kicsit szaggatva. PC-n egyébként nem sok értelmét látom a nagyfelbontású videók lejátszásának - csak akkor, ha a monitor felbontása ilyen, vagy a kimenet nagy TV-re van kötve.
Azért dobtam fel ezt a témát, mert a jövő kodekje az AV1. Kisebb fájlméretet eredményez, mint az AVC, vagy a HEVC ugyanolyan minőség mellett. Csak mit ér az egész, ha új hardver kell hozzá? Az előző hozzászólásomban említett VLC is kb. 90%-os terhelés mellett játszotta le a Full-HD videót.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tresor képe

AV1 kodek

#7 A codec kifejlesztésének nem az volt a célja, hogy tizen-huszon éves vasakon is működjenek. Hanem az irdatlanul megnövekedett globális internetes hálózati forgalom, szállított adatmennyiségének a csökkentése. Minél nagyobb "vizuális élmény" szállítása a hálózaton, minél kisebb csomagban. A codec ezt valósítja meg, kell hozzá hardveres háttér, ami ezt kezeli.

Ne várjuk már el egy Prescott P4 és a korabeli közép GPU párostól, hogy FHD-4K-8K terjedelmű anyagokat kezeljen, persze röccenés nélkül.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

AV1 kodek

#8 A gépem még csak 3 éves. Intel Core-i5-5200u processzor van benne, 8 giga RAM-mal. Azért az nem várható el, hogy ezt is 2 évente cseréljem, mint sokan a telefonjukat. Azt én tudom, hogy az AV1-es kodeket az internetes adatforgalom csökkentése céljából alkották meg. Csak attól félek, ha széleskörűen bevezetik a tartalom sugárzására, sokan szaggatott videófolyamot fognak látni, hacsak nem csökkentik a lejátszott felbontást. Én mondjuk szerencsés helyzetben vagyok, mert a PC-s böngészőim az FHD-s videókat is simán viszik. Azok lesznek bajban, akiknek gyengébb gépük van.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

AV1 kodek múltja-jövője

#7 "a jövő kodekje az AV1"
És ez így van már legalább egy éve. Akkor is ezt mondták. Meg van a Samsung hajlítható telefonja is, ami annyira forradalmian új, hogy be sem tudták mutatni, mert addigra kettétört. Én attól a 30%-osnak ígért megtakarítástól nem esem hasra, az elmúlt egy év alatt már legalább annyit emelkedett a forgalom. És mit ér az egész, ha a felhasználók csak kis töredéke tudja kihasználni? Akkor hol a megtakarítás? Mire a felhasználók nagy része lecseréli a gépét, addigra elavult lesz az egész. Addigra Jönnek a 8K-s videók.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

AV1 kodek múltja-jövője

#10 Nem beszélve a mobil frontról: Androidon egyik lejátszó sem kezeli a formátumot - még a Chrome se. Lehet, hogy az új készülékekbe már a hardveres támogatást is beépítették (bár ezt csak feltételezem). Az enyémbe még csak az AVC-lejátszást segíti hardver, a HEVC-t már nem. Ez utóbbival tömörített videók lejátszása egy kissé megerőlteti a processzort is, de azért megy - az akkumulátor viszont gyorsabban merül.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

AV1 kodek Linuxon

VLC-ben az Eszközök -> Beállítások -> Videó -> Kimenetnél az Automatikust XVideo kemenet (XCB)-re állítva sokkal folyamatosabb a lejátszás - nálam megszüntette az ugráló mozgást Full-HD videónál. Ez nagyon szépen látszik ezen a videón a kocsik haladásán: Stream1_AV1_HD_2.7mbps.webm.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Azonkivül, hogy teljesen

Azonkivül, hogy teljesen egyetértek a két évente való cserés véleményeddel, mert én egy 2012-ben megjelent proceszoros gépet használok, de:

"Intel Core-i5-5200u processzor van benne, 8 giga RAM-mal. "

Ez egy négyéves processzor (14  végén, 15 elején jelent meg), és 2,2GHz-vel, 2 magos, 4 szálas proci, ami nagyon jó, mert ezen majd mindent meg lehet csinálni. De, és itt nagyon fontos a de: ez egy kisteljesítmény videólejátszásnál. Ami majdnem biztosan nem fog megfelelő nézési élményt adni. A 4K kb. 4x-es a 1080, és 8x-os a 720-ashoz képest. Ennyivel több pixelt kell(ene) megjelentetnie a processzornak. 

Illetve itt nagy gond, hogy sok gépben (én is azt használom, mert elég nekem) nincs külön videókártya, azaz a processzorhoz adott valamit használunk, ami, háááát, jó de nem 4K-ra. Ha meg van egy videókártya, az is a low-end széria, és csodálkozunk, hogy nem 8K a felbontása :) 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

AV1 kodek Linuxon

#13 Nekem az 1080p-s videók tökéletes lejátszása elegendő; nem akarok 4k-s filmeket nézni, csupán kíváncsiság miatt próbáltam ki a lejátszásukat. A 17,3"-os laptopkijelzőm is Full-HD-s, pont illeszkedik ehhez a videómérethez (nincs is értelme nagyobb felbontású videók lejátszásának).
Igaz, hogy nem gamererősségű a gépem, de én nem is játékra vettem. Általános feladatokra, videókonvertálásra is ezt használom. Ez utóbbi igencsak igénybe veszi a processzort - különösen a HEVC kodekkel való kódolás tart sokáig.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hardveres tamogatas nelkul a

Hardveres tamogatas nelkul a procinak kell izombol kikodolni a videot. Es ezt mar egy 3-5 eves belepo vagy kozep processzor sem tudja, 4K-nal boztosan nem. A soc vagy apu egy kulonleges allatfaj, kep es a benne levo videokartya tamogatni a dekodolast de csak ha az utasitaskeszlet megvan. Ha nincs, pl. H264 ok de az emlitett AV1 nincs akkor jinnek a problemak.

Mekkora elmeny volt anno az elso cuda tamogatasu lejatszom, ez nevezetesen a Mirillis Splash szoftvere volt, lon csoda, nem szaggatott, nem akadt a hang. FHD ment az Atom-Ion mini itx-en pedig az Atom egy nagyon alapszint processzor.     Valamint a lajatszok beallitasaival is el lehet szorakozni es nagysagrendi javulas lehetseges.  Kimeneti meghajto, dekodolasi szalak szama, dekodolo meghajto, haedveres-szoftveres beallitasok buffer meret stb. Jo beallitassal egy elvezhetetlen video akadasmentesen szepen megy, hang sem akad. 

Nekem van egy mezei 1920x1080 videoklipem ami referencia, ha a lejatszoban  ezt be tudom ugy allitani hogy 60-70% proci alatt jatssza le akkor a tobbit 10-20%-on viszi. Pedig fhd-fhd video es az egyik megis eszi a gepet. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

AV1 kodek

#9 A Blender Benchmark alkalmazással egy hasonló gépet teszteltem:
https://linuxmint.hu/blog/2019/05/blender-benchmark
Az eredmény „lesújtó”, de nem meglepő, hiszen APU (CPU-ba épített videó chip) végzi a hardveres kódolást, és nem GPU, azaz AGP vagy PCI-E videókártya. A blognál írtam a miérteket.

Lehet az említett videó megjelenítő kimenetekkel (egyik, másik kevesebb erőforrást fogyaszt. Például, sok esetben, az XCB XV[ideo].) és egyéb beállításokkal kísérletezni.
https://xcb.freedesktop.org/
https://en.wikipedia.org/wiki/XCB
Régen a Dell Optiplex (200 MHz CPU) asztali számítógépen így sikerült kisebb akadásokkal, de „folyamatosan” lejátszani a DVD lemezeket. Igazából nem volt nagyon élvezhető, de a videó elindul és a durva képkocka eldobásokkal, a hang és a kép szinkronizálásával majdnem folyamatos volt a lejátszás. Persze, sok képkocka kimaradt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

AV1 kodek

#16 Bár nem teljesen a téma, de a fenti blenderes tesztprogram nagyon jó a gép és a CPU terheléses tesztelése. Kihajtja az maximum a gépből, és ha instabil (mert OC, vagy vacak a hütés stb.) akkor hamar jelentkeznek a gondok. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

AV1 kodek

#17 Ja, kifogható vele az ... „ebihal” is. Tényleg jó sok mindenre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve