Toshiba Tecra S3-161 laptop - Xfce

szhf62 képe

Fórum: 

 Használom egy jó ideje a kéz alatt beszerzett laptopomat. A működése az XFCE környezettel meglepően kielégítő, de van néhány furcsaság, amit az előző gépeimmel nem tapasztaltam. Talán akinek ebben a tipus sorozatban volt vagy van hasonló laptopja, tud a jelenségekre magyarázatot.

A laptop fedelét bekapcsolt állapotnál lecsukva az ismételt felnyitás után a teljes képernyőn váltakozó szinekben jelenik meg a kép. Ilyenkor a főkapcsoló kivételével más billentyűre, egérre, tapipadra nem reagál. A főkapcsolóval is csak leállítani lehet ebből az állapotból. Ez után elindítva probléma nélkül működik tovább, hibajelzés nem jön sem a gépből (bios), sem a operációs rendszertől. Ezt a "jelenséget" ki lehet-e szűrni a biosban valamilyen beállítás módosításával, vagy ez a Tecra sorozat sajátossága? A beállításoknál a felfüggesztési módokon is próbáltam változtatni, ez sem segített a problémán. Ilyenkor a hibernálás lenne a megoldás?

A másik kicsit zavaró tényező: Tapipadot használva pl linken, könyvjelzőn az "ottfelejtett" (ott hagyott) kurzormutató - sok esetben - aktiválja érintés nélkül az alatta levő hivatkozást. Ezt megakadályozva (egyenlőre) olyan részt kell találni az oldalon, ami "üres", nincs szöveg, vagy egyéb karaktert tartalmazó rész benne. A szövegen az írás elszineződik (mintha kijelölnénk másolásra) ilyen esetben. Erre létezik-e valamiféle gyógymód?

Ezeken kívül minden jól működik. Tipusfüggő jelenségek ezek, vagy egyedi kellemetlen tapasztalat?

szhf62 képe

Haladás.

Nemrég kíváncsiságból letöltöttem a Zorin OS 11-et. Live módban futtatva a laptopon, meglepően jól teljesített. Fel is telepítettem rá a Linux Mint 17.3 XFCE mellé, külön particióra. (Vannak ennek a rendszernek apróbb gyenge pontjai, de van olyan is, amiben megelőzi a Mintet, de nem is ez a lényeg.)
A laptop fedél lecsukása után a Zorinnál nem jelentkezik az ismételt kinyitásra a képernyő elszíneződése, itt a munkafolyamat (felfüggesztés) hibátlanul működik. Ugyanezt megismételve az XFCE-vel a színek váltogatása a "megszokott módon" előjött. Nem biztos hogy a laptop videókártyájával lenne probléma. Semmilyen furcsa eseményt nem csinál a felsoroltakon kívül, a kép, hang, billentyű stb szinte tökéletesen működik rajta. Használható ötlet, megoldás volna e az XFCE-nél a szinváltás megszüntetésére? A váratlan kurzorprobléma mindkét rendszeren jelen van.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Lehet hogy más címet kellett

Lehet hogy más címet kellett volna adnom a témának. A Zorin helyére nem régen feltettem az ubuntu 15.10-et, a laptop ezzel is hibátlanul működik. Fedél lecsukása = felfüggesztés (Így állítom be). A 17.3 XFCE továbbra is produkálja a fentebb írt jelenséget. Van valami módja annak hogy ezt a fránya hibát meg lehessen szűntetni újratelepítés nélkül?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

RE:RE:Lehet hogy más címet kellett

#3 Szia @Sgor. A laptopról itt tudni meg a részleteket. www.olcsobbat.hu/termek/toshiba_tecra_s3_161-4f8cbd2fc1a99f7d6e007673/

A rendszer 32 bites. Egyedül a RAM lett változtatva rajta 2 GB-ra. Gyanítom hogy nem a lapossal van gond, hanem leginkább az XFCE "sikerülhetett" hibás működésűre, mivel a Zorinnal és az ubuntuval nem csinálta/csinálja ezt a jelenséget.

A tapipad mindegyiknél megtartja az "érzékenységét", ami egy kissé zavaró. (Pláne, ha hozzáérés nélkül nyit meg oldalakat.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:Lehet hogy más címet kellett

Szia!

Kérdés az, hogy más asztali környezetben, (mate, cinnanon,kde) is csinálja-e ugyanezt!

Az intel vga nem valószínű, hogy csinálná, mert akkor máskor is jelentkezne, de érdemes lenne kicsit turkálni a driver körül!

Az energia takarékos mód beállításaival is lehetne játszani, hátha! 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

RE:RE:RE:RE:Lehet hogy más címet kellett

#5 Zorinnal nem csinálta, ubuntuval sem fordul elő (ezt tettem a Zorin helyére), csak az XFCE-vel jelentkezik az "elszineződés". Gyanakszom arra is, hogy az XFCE letöltése sem sikerülhetett teljesen kifogástalanul, és ez az apró hibajelenség valahogyan becsúszhatott.

XFCE-nél nem látok külön energiatakarékos mód beállításokat, egyedül a képernyővédőnél. Gyanítom hogy ennek nem sok köze lenne a teljes gép energiagazdálkodásához. (Általában a laptopot hálózatról, teljesen nullás aksival üzemeltetem, a másik akumlátort - ami 50%-os - ritkán teszem bele, kevés időre.) A tétlenség 2. percében kapcsoltatom be a képernyővédőt, és 5 perc múlva kikapcsol a teljes gép. (Ugyan ezek a beállításaim az asztali gépen is.)

A laptopot használtan vettem, az előző gépeken nem fordult elő hasonló jelenség, semmilyen rendszerrel és asztali környezetben. Ezért is próbáltam tipust jelezni, hátha az azonos tipus sorozattal rendelkező fórumtársak is találkoztak ilyen jelenséggel (vagy éppenséggel nem), akár más rendszerrel is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

MATE asztali környezetet nem

MATE asztali környezetet nem használtam még. Vannak korábbi Cinnamon és XFCE telepítőim, majd ezekkel megnézem hogy ez a hiba jelentkezik-e. Ha azokkal nincs ez a "hiba", újból felteszem ugyan ezt az XFCE-t, amivel most "nincs kibékülve" a laptop. Az után meglátom hogy mi lesz a jelenség rajta.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

RE:RE:MATE asztali környezetet nem

Elnézést, hogy ilyen sokára reagálok a fejleményekkel.

Most már a LM 18 MATE fut a gépen, egyedül. ("Kicsit" igénybe veszi ugyan /~60°C hőfokos üzemelés/, a tapipad ugyanolyan érzékeny mint volt (a cinnamont egyenesen utálja, nagyon pocsékul megy vele, néhány más rendszert  /pl blackPanther/ "nem enged" települni, és/vagy már live módban szakadozottan működik.), a fedél lecsukásával  itt nincs probléma, de a kurzor (tapipad érzékenység) gond nem szűnt meg. Ezt hogy lehetne a biosban vagy rendszeren belül szabályozni?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:MATE asztali környezetet nem

#10 Pastebin-re

dmesg | tee -a dmesg_tpad_01.txt

Zárt Nvidia meghajtót használsz?

lspci -nnkv | tee -a lspci_tpad_01.txt

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

RE:RE:RE:RE:MATE asztali környezetet nem

Egy kis türelmet kérek az adatokkal kapcsolatban. A MATE-val a Pastelbinre kimásolva a kimenetet a laptop nagyon hosszú ideig teljes hangerővel üvöltött, és lefagyás-szerű állapotot prdukált! (Csak áramszünettel tudtam leállítani. Kernel:4.4.0.31) Az egyébként is kicsit lassabb múködése miat már egy ideje gondolkodtam a Sarah XFCE-n, amit ez után frissen feltettem a MATE helyére. Ez egy kicsit növelt a működési sebességén, de ugyan ez a probléma jött elő a megismételt bemásolásnál! A Hardinfo szerint NVIDIA NV43M [GeoForce GO6600]-as kártyát tartalmaz.

(Leírás róla: http://www.olcsobbat.hu/termek/toshiba_tecra_s3_161-4f8cbd2fc1a99f7d6e00...   Ebben a példányban csak 1,73GHz-s Intel processzor szerepel, a megadott 2.13-as helyett. A RAM-ot magam bővítettem 2 GB-ra.)

Talán vissza kellene tennem egy régebbi MATE vagy XFCE környezetet (a processzor most is 1.3 MHz-n megy, új weboldal megnyitásnál egy ideig "kiakad" maximumra.). Valamivel kevesebb a működési hőmérséklete és egy kicsit csendesebb, "de még nem az igazi"... Ha megfelelő rendszert találok rá, adom a kimeneteket.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:RE:RE:MATE asztali környezetet nem

#12 Előfordulhat az, hogy a másolás billentyű kombinációját beállítottad valami hangerő szabályozásnak? Esetleg elindít egy hanglejátszót a 'háttérben' ..., vagy egy másik Firefox fülön elindít egy videót . A tiédhez hasonló problémát nem igazán lehet fellelni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

 Nem használok

 Nem használok billentyűkombinációkat (kivéve shift+alt+F2)., ezért nem is állítgatom ezeket. Ritkán 2-3 böngészőfül van egyidőben megnyitva (ilyenkor érthető a nagyobb hőfok, és a maximum processzorteljesítmény)

Na, végre sikerült feltenni:  http://pastebin.com/HrNcSVEd

http://pastebin.com/sBfpfNSB

Ez a Sarah XFCE-vel "rendeződött". A fedél lecsukásával ismételten előjött az elszíneződött képernyő jelensége. Ez mellett még mindig "érzékeny" a tapipad.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE: Nem használok

#14 Menjünk sorjában

1)

-- jelenség
'[Firmware Bug]: ACPI: No _BQC method, cannot determine initial brightness'
-- megoldás (acpi_backlight=vendor)
http://blog.campodoro.org/?p=2255
-- a másik megoldásból szintén egy kernel paramétert emelnék ki (a perjel szükséges)
https://forums.opensuse.org/showthread.php/386054-how-fix-your-buggy-dsdt
(! csak ezt --> acpi_os_name=\"Microsoft Windows XP\")
-- problémák és magyarázatok
http://askubuntu.com/questions/28848/what-does-the-kernel-boot-parameter...
http://redsymbol.net/linux-kernel-boot-parameters/
https://www.kernel.org/doc/Documentation/kernel-parameters.txt
-- ha túl világos lesz az újraindítás után a monitor kép, saccperkábé
"/sys/class/backlight/dell_backlight/brightness" - a leírásban
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=1248308#p1248308
Nyilván nem Dell-t kell megkeresni .. (ezt most nem tudom részletezni), hanem Toshiba-t
A 'grub' sort csak bőviteni kell, nem törölni, ami ott van eleve.
Mindenképpen szükséges a 'sudo os-prober && sudo update-grub' parancs a változtatások érvényesítéséhez.
Fel kell készülni arra, hogy a 'grub' eredeti állapotát pl. konzolról lehet, vissza kell állítani.
Éppen ezért egy biztonsági mentés a szerkesztés előtt;

sudo cp /etc/default/grub /etc/default/grub.ORIG

amelynek visszafordítása.

sudo cp -i /etc/default/grub.ORIG /etc/default/grub

2)

-- jelenség
'busn_res: can not insert [bus 06-ff] under [bus 05-07] (conflicts with (null) [bus 05-07])'
-- kérdés
Van elképzelésed arról, hogy ide mi van csatlakoztatva?
Mert ez lehet hardver hiba (esetleg kernel bug),
https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2266046&page=2
vagy akár egy külső eszközön lévő fájlrendszer kavarodása.
http://forums.debian.net/viewtopic.php?f=17&t=121816&start=15
https://community.emc.com/thread/227770?start=0&tstart=0

3)

-- jelenség
'disabling ASPM on pre-1.1 PCIe device. You can enable it with 'pcie_aspm=force''
-- megoldás (javaslat)
Az első javaslat módszerével használd ezt a sort (is); 'pcie_aspm=force''

4)

-- jelenség
'can't claim BAR 13 [io 0xd800-0xd87f]: address conflict with ACPI CPU throttle [io 0xd810-0xd815]'
-- javaslatot nem tudok adni egyelőre, a máshol részletezett 'acpi=off'-ot laptopnál igen veszélyes használni
https://lists.launchpad.net/touch-packages/msg42175.html

Kérdések
-- az SSD-id mind jól -leírások szerint- vannak beállítva?
-- zárt videókártya driverrel próbáltad használni a rendszert? (Systemback)
-- ha kikapcsolod a kompozitálást, akkor is elszineződik a képernyő?
-- ha jól értem (próbálj érthetően fogalmazni kérlek) a hang jelenség 'a Sarah XFCE-vel "rendeződött".'?

... a tapipadra visszatérünk.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve