Egyedül, vagy Windows mellett használod a Linux Mint-et?

kami911 képe

Hozzászólások

Debian

Debian van natívan telepítve. Minden másra Virtualbox..

jelenleg csak 3 működő gép van itthon

Melyikről legyen szó? Egyikben van 5 HDD, amiből egyiken van egy régi W7, az csak azért, mert vannak rajta olyan doksik, amik még jól jöhetnek, a W7 maga nem volt elindítva, még a régi gépből került ide, ami MBR only volt, most UEFI van tisztán, úgy meg nem tud indulni ugyebár.

Van két noti, egyiken egy W10, a másikon egy W11, ami csak azért van, ha esetleg screen shot kellene valami dokumentációhoz, akkor legyen gyorsan amiről lehet fényképezni. Elindítva csak frissítés miatt vannak néha, bár utóbbi időben ezt is hanyagolom, 

Egyedül, vagy Windows mellett használod a Linux Mint-et?

2 darab laptop van otthon, egy kb 10 éves Samsung, 1 terrás SSD-vel 4 Gb RAM-mal, rajta Win10 és egy 22-es Cinnamonra felfrissitett Linux Mint, csak adattárolásra, mentésekre van használva 2-3 havonként.

A másik laptop egy Lenovo Thinkpad 250 GB NVME SSD-vel 16 Gb RAM-mal, ezen csak Windows 11 van, de hozzá kapcsolva egy 1 terrás külső SSD, rajta többek közt Garuda KDE, (ez a fő rendszer)  valamint Arcolinux Gnome, Endeavour Cinnamon, MX Linux és egy Linux Mint Cinnamon. Ebből látható, hogy inkább az Arch vonal felé húzok, de a Mint is nagyon jó, csak éppen nem hajlandó a btrfs rendszereket a grub-ba tenni, kézzel lehetne, de nincs hozzá kedvem. Marad fő rendszer a Garuda.

csuhas32 képe

Általában két Linux van egy gépre telepítve

OFF

Ha fáradt vagyok vagy sietek én is sok hibát tudok véteni, szóval nem piszkálódásnak szánom.
Látom, hogy az első közzététel óta a harmadik válaszlehetőségben lévő fölös szóköz már törölve lett, így megpróbálkozom vele, hogy megmutassam az én elképzelésemet:

Magában vagy Windows mellett használod a Linux Mint-et? (Csak kukacoskodás.)

Igen, főrendszerként használom a Linux Mint-et

Nem, Windowszal párhuzamosan használok Linux Mint-et

Egyéb (leírom a válaszban)

ON

Nincs Windowsom, de az általam felügyelt gépeken már csak a biztonság kedvéért is általában két Linux rendszer van telepítve. Olykor ez a második rendszer a telepített főrendszer klónja, máskor, jellemzően az én gépeimen, valamilyen másik Linux.

Ami itt most ezek közül releváns:
Linux Mint 21.2 Xfce, Linux Mint 22 Cinnamon, LMDE 6.

Nagy meglepetésemre az LMDE 6 hozott számomra hasonló érzést, mint amit az Ubuntu 8.04-nél értem át, aminek a hatására a pingvin rabja lettem.
A Debiant is nagyon kedvelem, a 12 határozottan nagy előrelépés, de az LMDE-re semmilyen drivert nem kellett külön feltennem, egyáltalán nem kellett faragnom, megvannak a Mint kényelmes kezelési funkciói és alkalmazásai, normális gépen a Cinnamon kellemes és a rendszer mégis ugyanolyan stabil, mint maga a Debian.

Mint és Manjaro Linux-ot használok.

Mindkettő nagyon jó Linux. A tudáshalmazuk nagy része átfedi egymást, de vannak elemek, amelyek csak az egyikben működnek, vagy az egyikben könnyebben, jobban kezelhetők. Csak néhány példa: a LabVIEW grafikus fejlesztőrendszer csak a Minten fut. A Manjaro aktivitásai a Minten nem léteznek.  A Cinnamon spices könyvtára gazdagabb, mint a Majaro felületi elemei. A Manjaro szofterforrásai az AUR-ral kiegészítve több programot tartalmaznak, mint a Mint-é. A Mint-en könnyebb nyomtatót, szkennert használni. A Mint támogatása, különösen a magyar, sokkal jobb, mint a Manjaro-é. ...  És, érdekes a  két rendszer filozófiájának a különbözősége és a párhuzamok (pl. apt vs. pamac) is.

Wine-t, vagy Windowst nem használok, már virtuális gépen sem.