Tanúsítási program és hardver hitelesítési kezdeményezés

kami911 képe

Az AlmaLinux a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) alapú disztribúciók közül kíván kitűnni, és ennek érdekében elindították a Certification Special Interest Group (Tanúsítási Különleges Érdekeltségi Csoport, SIG) kezdeményezést, valamint ennek keretében bejelentették a Hardver Hitelesítési Programot. Míg a Red Hat már rendelkezik hivatalos, hitelesített hardverekkel, most az AlmaLinux is elindította saját tanúsítási rendszerét, amely a disztribúció hardvertámogatásának hitelesítésére szolgál.

A hardver hitelesítési program célja, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az AlmaLinux megfelelően támogatja a különböző hardvereszközöket. A hitelesítést független hardvergyártók (IHV-k) és a közösség tagjai is elvégezhetik. A közösségi bevonás különösen fontos, hiszen a felhasználók is aktívan részt vehetnek a hardverek ellenőrzésében és hitelesítésében.

Nyílt forráskódú Hardver Hitelesítési Csomag

Az AlmaLinux egy nyílt forráskódú Hardware Certification Suite-ot (Hardver Hitelesítési Csomag) hozott létre, amely segíti a felhasználókat és gyártókat a hardver támogatás ellenőrzésében. Ez azonban csak a kezdet. A bejelentésben az AlmaLinux csapata kihangsúlyozta, hogy a jövőben további bővítéseket terveznek:

„Nagyon sok növekedési lehetőség rejlik ebben a folyamatban, és rengeteg ötletünk van, amelyeket szeretnénk megvalósítani. A közösségi validálások mellett, különösen a kisebb verziófrissítések alkalmával, örömmel fogadunk megerősítéseket már hitelesített hardverekhez is. Célunk, hogy létrehozzunk egy AlmaLinux Live USB képfájlt a hardver hitelesítési csomaggal, így a felhasználók a hardver hitelesítést egy friss telepítés nélkül is elvégezhetik.”

A hardvergyártók először a SIG-et kérik fel hardverük tanúsítására a program újbóli megtekintésével, majd a tanúsítási kérelem benyújtásával, a nyílt forráskódú Hardware-Certification-Suite segítségével. Az irányelveket a Certification SIG nyíltan dolgozta ki, majd a tanúsítási jelentéseket benyújtják felvételre. Ezek felülvizsgálatra és megismerésre a GitHub-on mindig elérhetőek lesznek a közösség számára.

Közösség által hitelesített hardver-tanúsítványok

Ez a tanúsítási program többek között lehetővé teszi a hardverek közösségi hitelesítését, ugyanazt a tanúsítási csomagot használva, amelyet az IHV által támogatott tanúsítási teszteléshez használunk. Ez segít a közösségnek abban, hogy magabiztosabbnak érezze magát a hardverválasztásban anélkül, hogy a hardvergyártókra kellene várnia, hogy a hitelesítési folyamatok elindításához át kelljen dolgozniuk a bürokráciájukat.

Ha szeretné, hogy az AlmaLinuxot egy adott hardveren hitelesítenék, de nem tudja saját maga elvégezni a tesztelést, akkor kérheti a tesztelést a Certification GitHub repóban egy issue megnyitásával. Ha van hozzáférése hardverhez, nézze meg a listát, hátha valaki már kért valamit, ami az öné!

Hogyan segíthet

Nagyon sok lehetőségünk van a fejlődésre ezzel a folyamattal, és még több ötlete van a projektnek, amit hozzá szeretnék adni. Amellett, hogy segíthet a közösség által hitelesített hardverkérésekben, van még egy csomó más konkrét módja is annak, hogy közre tudjon működni!

A közösségi ellenőrzéseket (különösen a kisebb verziófrissítéseknél, mivel a SIG csak a nagyobb verzióváltozásoknál validál) és a már validált hardverek megerősítését mindig szívesen fogad a projekt. Szeretnének létrehozni egy Live USB-lemezképet az AlmaLinux-szal a hardver-tanúsítási csomaggal, hogy a felhasználók anélkül tudjanak hardvert tanúsítani, hogy egy frissen telepített eszközzel kellene kezdeniük.

Jövőbeli tervek

Az AlmaLinux a hardver hitelesítési program mellett a következő hónapokban egy Szoftver Tanúsítási Programot is tervez bevezetni, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megbízható szoftverekkel dolgozhassanak. Hosszú távon a cél az, hogy független szoftvergyártók (ISV-k) és hardvergyártók (IHV-k) számára elérhetővé tegyenek egy egyszerű, önálló tanúsítási eszközt, amely a közösség számára is könnyen használható lesz.

Hogyan működik a hardver hitelesítési folyamat?

Az AlmaLinux hardver hitelesítési programja arra épül, hogy a közösség és a független hardvergyártók egyaránt részt vegyenek a hitelesítési folyamatban. A felhasználók egy Live USB képfájlon keresztül futtathatják a hitelesítési teszteket, így anélkül is ellenőrizhetik a hardvert, hogy új rendszert kellene telepíteniük.

További részletek és a teljes folyamat ismertetése megtalálható az AlmaLinux hivatalos weboldalán: AlmaLinux.org.

Ez a kezdeményezés jelentős előrelépést jelent az AlmaLinux számára, amely nemcsak hardveres, hanem szoftveres szinten is elkötelezett a minőségi támogatás biztosítása mellett.

Az AlmaLinux-ról

Hozzászólások

Hát én azt gondolom, ez kissé merész, vagy nem is értem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Tudni való, a hardverekhez még mindig nagyrészt a kernel adja a támogatást, azon túl meg HWE változatok esetén esetleg disztro fenntartók (leginkább a Canonical). (Vannak hardver gyártók, akik közvetlenül a Canonical-al bizniszelnek). Meg persze lehet telepíteni drivereket egyéb forrásból, de jelen esetben pont hogy ez nem számít.

No, most az van, hogy Alma egy szerver kiadás főleg, és persze van desktop kiadás is, ami tök jó dolog, ámde nyilván a kettő nem távolódik el nagyon egymástól, na amit ki akarok nyögni, hogy most az legmagasabb kernel amit támogat a 5.14.0-427.13.1-es.

(Szerver esetén ugyebár nem divat sűrűn frissíteni a kernelt)

Mindeközben ha csak a Mint-et vesszük, akkor van ugye a 21.3-as kiadás, meg van a 22-es. (a 21.3-ast 6.8-as kernellel kell érteni). És vannak olyan hardverek amik Mint 21.3 alatt nem működnek, 22 alatt meg igen (leginkább USB Wi-Fi cuccokkal tudtam tesztelni). Van egy marék USB kütyüm, azokkal próbáltam, jópár Realtek cucc van, ami Mint 22 alatt működik, ami Mint 21.3 alatt nem működött, egyszerűen azért, mert más 6.8-as kernel alverziót használ, vagy Canonical felkészítette az Ubuntu-t, amire a Mint 22 épül ezek a támogatására.

Szóval amit az Alma tervez akár fordítva is elsülhet. Mert jó dolog, hogy ha lehet látni, hogy mi működik, de ugyanakkor az is kiderülhet ebből, hogy mennyi minden nem működik alatta.