Te hogyan kerültél a számítógép közelébe?

kami911 képe

Számodra a számítástechnika hobbi, felelősségteljes munka, vagy kapu az internetre? Te hogyan kerültél kapcsolatba a számítástechnikával? Mire és mikor használod a számítógépet? Hogyan lettél linuxos?

Hozzászólások

Kezdetek

Az első kapcsolataom ZX Spectrum volt. Nekem kezdetben csak játékra szolgált a számítógép, C64 volt az első gépem, majd egy Amiga 500. Ezt követően PC-k jöttek sorban. Ekkor már volt benne munnka is. A munkák egyre több időt kötöttek le, ami végül is teljesen átalakította a számítógépes szokásaimat. A játék egyre inkább háttérbe szorult.

Linux-l kb 5-6 éve találkoztam és kezdtem használni. Persze a windows rendszer és grafikus felület után szokatlan volt a rendszer felépítése és használata. Nem csak Linux-t használok. A Windows rendszer elhagyása a munkák miatt nem lehetséges.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Balazs_B képe

Mindenre is használom

Ha az okosórát is számítógépnek vesszük, akkor gyakorlatilag mindenre is használom a számítógépet.

Én iskolás koromba találkoztam először számítógéppel, mivel ez a 90-es évek második fele volt ezért én már PC-vel kezdtem. 386-ok 486-ok meg Pentium 1-ek voltak a suliban. DOS meg Win 95.
Később már otthon is volt egy Pentium II-es gépünk, Win 98-cal.
Linuxot kb. 10 éve használok, Mintet meg 3-4 éve.

Windows megy a munkahelyi gépen.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Húha, most hogy belegondolok

Eléggé hosszas történet...

Kisiskolásként találkoztam a ZX Spectrummal. Még nagyon korai modell volt, 8 k-s. Akkor eldöntöttem, ha nagy leszek, lesz egy ilyenem, mert azt képzeltem, hogy ezzel ki tudom majd számolni, hogy mi van az elektronpályákkal, mert valahogy nem akartak stimmelni nekem, amiket a könyvekben olvastam ezekről. Persze tudtam, hogy sokat kell majd dolgoznom, mert annyira drága volt az akkoriban. Faltam a könyveket a programozásról, hogy ha majd odajutok, akkor ne érjen váratlanul, hogy lett egy ZX Spectrumom, mihez kezdjek vele.

Emlékszem, még a seregben is volt egy könyvem, amit esténként böngésztem. A többiek is látták, és úgy gondolták gyanús, jelentették az őrmesternek, átkutatták a cuccomat, megtalálták a könyvet, amiből egy szót sem értett az őrmester, mert hát külföldiül volt. De mindenféle gyanús kódok voltak benne, teljesen nyilvánvaló, hogy kémkedésről van szó.

Mindezt csak onnan tudom, hogy behívtak a parancsnoki irodába, ott volt a könyv, és a parancsnok rákérdezett, enyém-e ez? Mondtam, igen. Ekkor megdicsért, elmondta, mennyire becsüli azokat, akik tanulnak, és ez bizony fontos tudás. De arra kért, hogy azért dugjam jobban el a könyvet, és lehetőleg ne mások előtt olvassam, mert sok a hülye, és mindenféle marhaságot képesek gondolni, oszt még egyesek komolyan veszik.

Persze, azért a tisztek között is szóbeszéd lett, mert az egyik odajött hozzám azzal, hogy hallom értesz a számítógépekhez, mondj hát egy programot, ami megoldja a másodfokú egyenletet. Elmondtam a programot soronként, bólogatott, majd legnagyobb meglepetésemre elmagyarázta, hogy érdemes spórolni a bájtokkal, mert minél kevesebb memóriát foglal a program, annál jobb. Majd elmondta a saját verzióját, ami két sorral rövidebb volt...

Aztán leszerelés után jött egy nagy szünet, mert az élet másként alakult. Évekkel és több melóhellyel később találkoztam az akkori melóban az IBM PS/2 modellel, 286-os proci, 1,44-es flopilemez, batár nagy gép, egy clipperes program futott rajta, eléggé idegen volt az egész, De akkori főnök úgy gondolta, hogy elküld továbbképzésre, azon voltak számítástechnika órák is, Vadiúj, modern 386-os gépeken tanították a DOS-t. Valami elképesztő volt, 1 MB! memória, és merevlemez, amin volt 16 MB szabad hely! Egészen beleszédültem. Arra emlékszem, adtak feladatokat, a tanár pont valami korlátról beszélt, amire nem képes a rendszer, én viszont írtam egy programot, amivel igenis megoldotta a rendszer, onnantól már nem menekültem előle, mindenféle anyaggal traktált, minden nap beszélgettünk, és kezdett terjedni rólam, hogy szaki vagyok, ez aztán később vissza is ütött.

Hallottátok azt a szót, hogy vérpistike? Mert szerintem ezt rám értették először, aztán valahogy szárnyra kelt. Ahogy szaporodtak a gépek a melóban, úgy hívtak mindenhova valami gebaszt megoldani, ebben volt mindenféle, elfelejtett jelszót visszafejteni (karakteltolásos volt, adatbázisban tárolva, könnyű volt kilogikázni), vagy valami programocskát írni, ami megkönnyíti az életet, akármi. A számítópépes szakik között persze terjedtek a történetek, a legtöbb haver volt, és jófej, ha kijöttek, mindig megbeszélték velem a dolgokat, Nade a vezetőjük az más tészta volt, elment az esze és összeesküvés szindróma lett úrrá rajta. Minden, ami rosszul alakult, annak szerinte én voltam az oka, bármi legyen is az, még a Y2K-ról is én tehettem. Minden nap felhívott és elbömbölte, hogy szerinte, és hogy mit képzelek, nekem nincs is számítástechnika képesítésem, hát szálljak magamba, és húzzak el a fenébe.

No, gondoltam, ha ez kell neked... Elmentem hát hogy papírt szerezzek. Mert ekkor már volt ilyen szak is. De ez sokáig tartott, az évek alatt, mire papírom lett, amit az orra alá dörgölhetek, meghalt.

Időközben meg haladt az idő, a Y2k bumm meglökte az ipart, pentium dömping, meg Internet... És lett iWiW, na ez aztán mindenkinek kellett. Mármint soha nem is volt gépe, de hallotta, hogy ez milyen szuper, segítsek hát gép ügyben. Sorra találtak meg, menjek velük a boltba, mondjam a tutit, vagy szedjem össze és állítsam össze magam, legyen jó játékra is. Meg mutassam is meg, hogy hogy kell a gépet használni. Meg anyámtyúkja. DC++. Webshots. Meg e-mail útján terjedő Powerpoint dömping, húde klassz és fontos képekkel. Már tarolt a PIII, amikor nekem még csak egy 486-os gépem volt otthon. Azt reszelgettem, próbáltam kimaxolni belőle mindent. Melóhelyhez közel volt egy bontó, ott törzsvendég voltam. A tulaj ezért mindenféle egzotikus hardvert félre tett nekem, RAID vezérlők, minden, ami SCSI, memóriák, videokártyák, mindre nagy kedvezményeket kaptam. Soha nem jutott eszembe hogy otthonra kellene 486-osnál több.
Még CD meghajtó is úgy került bele, hogy a húgom noszogatott, hogy hallgatni szeretné a CD-it, ha ott volt.

Aztán egyik haverom, amikor hallotta, hogy még mindig 486-ost használok, küldött egy Intel KT400-as alaplapot, hogy nesze, ő úgyis AMD-t használ... Kíváncsi lettem, használatba vettem, ezt is kimaxoltam, 4 GB CL2,5-ös RAM-ot, Radeon HD videokártya... Egyszer kaptam prémiumot, akkor vettem profi TFT monitort. Ezt a gépet is jó sokáig használtam, mások 2-3 gépet is elfogyasztottak mire szanáltam, ekkor egy LGA775 lapon moddoltam a BIOS-t, hogy megpatkolt 4 magos XEON procival menjen. Ez a gép még most is megy, a szomszéd nyüstöli. 

Ja, és hogyan lettem linuxos? Hát úgy, hogy nyitott voltam mindenre. Volt a gépen Linux, XP, Beos, mindenre kíváncsi voltam. Mások, amikor hallották, kérdezték, hogy akkor te Linuxot használsz, mindig azt válaszoltam, hogy én elsősorban számítógépet használok.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)

Hát akkor sorban :)

Hát akkor sorban :)

 

Alapvetően nekem hobby, szórakozás, kis részben munka, de inkább csak felhasználói szinten. ( diszpécser programon belüli berendezés kezelés, office stb. )

Hogy kerültem gép közelbe ? Az egész úgy kezdődött, hogy a szomszéd srácok, akikkel sokat bandáztunk, kaptak karácsonyra egy XT-t. Ez 90-es évek nagyon eleje, 92-környéke talán. Aztán elhatároztuk a tesómmal, hogy ilyen nekünk is kell. Aztán szépen zsepbénz és különböző variálások árán szert tettünk egy 286-osra, és onnantól kezdve nem volt megállás. Suliban akkor kezdődött csak a PC korszak, C64-ek ( igazából talán +4-ek voltak, meg C116-ok ) már nem voltak használatban, és volt kemény 2 db pc.

Szóval a tanulás proof of concept alapon működött, és ahogy akkori mentorom mondta, " nektek mindig csak a seggetek látszik ki a gépből, nem csoda hogy mindig valami baja lesz, és nálam köt ki " ami persze igaz volt, mindig szereltük, mindig telepítgettük, volt hogy valami mellé ment :D Aztán jött a dos korszak, os2 korszak, windows ...

Linux igazából mindig is valamennyire jelen volt az életemben, ha más nem, egy boot cd formájában valami könnyű disztro, amivel legalább adatot lehetett lenteni a megkotlott windows gépről ... :D Aztán kb 2 éve, amikor kezdett körvonalazódni merre tart a win11, rájöttem, hogy én nem arra akarok tovább menni, így elkezdtem elmélyíteni az ismereteimet  Linux szinten. Jött a Mint, ami gyakorlatilag egy kezesbárány, minden kezdőnek pont annyi sikerélményt ad, hogy egy idő után már kényelmesen mozog szinte bármilyen debian alapú rendszeren. Nos és most ott tartok, hogy a privát laptopomon van 2 éve Mint, az asztali gépemen párhuzamosan van windows 10 és linux mint külön ssd-n. A teljes áttérés jelenleg még nem megvalósítható, aki játszik, az tudja hogy miért. Oké, tök sok dolog megy, pont az én általam játszott játékok simán elfutnak már vagy minimális, vagy 0 hekkeléssel, de azért van még előttünk út.

Szóval " rövid " történet enyi, Linux áttérés gyakorlatilag a " másik elrontotta " okból kifolyólag lett, de nem bánom, sőt, picit még hálás is vagyok ezért a Microsoftnak, mert van egy új tudásom, és egy jó kis közösség, ami a Linux körül van.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Koppány képe

Valamikor 10 évesen kukáztam

Valamikor 10 évesen kukáztam egy 286os Goldstar gépet. Dos volt rajta 40mb Hddvel :).

Szuper volt a dosos játékokkal játszani, innen indult az érdeklődésem a gépek iránt. Később váltottam 486 Dx-re Win95-el, majd Pentium 2 Win98 később xpvel utóbbi gép nagyon sokáig megvolt. A win9x-et nagyon szerettem, ami viszont utána jött nálam betette a kaput a windowsal kapcsolatban.

Ezidő után sokáig egy laptopom volt szintén Xp-vel, de nem kedveltem túlságosan. 2016-ban vásároltam egy Laptopot, amin Linux Mint volt, nagyon beleszerettem és azóta csak linuxot használok minden gépen, ami van. :)

A mint nagy kedvencem, de ahogy az LM étvágya egyre nőtt gépeim képességei miatt átáltam a Debianra és az LXDE környezetre.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve