27 éves lett a Java projekt

kami911 képe

1995. május 23-án jelent meg a Java nyelv és a használatához szükséges Java Development Kit (JDK) béta verziója, az 1.0-ás verzió megjelenésére 1996 januárjáig kellett várni. A Java egy általános célú, objektumorientált programozási nyelv, amelyet a Sun Microsystems fejlesztett a ’90-es évek elejétől kezdve. A projekt eredetileg Oak (jelentése tölgyfa) néven indult, a nyelv atyja, James Gosling adta neki ezt a nevet az irodája előtt álló tölgyfáról elnevezve. Mint később kiderült, egy ilyen már projekt már létezett, így aztán végül a kávézáshoz köthető név, a Java, illetve hivatkozások, (például beans, kávéscsésze ikon) lett a projekt nevezéktanának része.

A Java nyelv specialitása nagy újítása az volt, hogy a programkódot egy köztes reprezentációra fordította le, amelyet az adott gépnek megfelelő Java virtuális gépen lehet futtatni. Ez a köztes kód a bájtkód, amire a Java nyelven megírt programot le lehet fordítani. Régebben lehetőség adódott a Java kód natív kódra történő közvetlen lefordítására is, de úgy tűnik napjainkban ezek a projektek már nem aktívak (például: GCJ)

Neked milyen a viszonyod a Java-val, mint programozási nyelvvel? És mint alkalmazásokkal?

És akkor most egy kis könnyedebb videóválogatás, telis-tele Java, filmes és informatikai utalásokkal, humorral.

Ismerted őket? Melyik tetszik a legjobban?

Hozzászólások

Hát először is

Bár nem értem a nem kerek évfordulót, de már sokadik alkalom, hogy ilyen gellert kapott leírását látom a dolognak. Mármint hogy a SUN fejlesztette ki. Hát nem. Én éltem akkor, és emlékszem jól az akkori sajtóra, és akkor készült riportokra.

A Green Team fejlesztette /találta ki/, a tagjai: James Gosling; Mike Sheridan; Patrick Naughton. Bár elvileg a SUN-nál dolgoztak, de valahogy nem tiszta, hogy mi volt a nyelv jogi állása. Ők (vagy a a SUN) ugyanis el akarták adni, de senki nem érdeklődött az újabb programozási nyelv iránt, mindenki (szoftvercégek) akkor úgy vélte, hogy ami van, az is bőven sok. Mike Sheridan a Novell-hez került, amikor Oracle felhappolta a SUN-t. (őróla nincs Vikipédia lap). Patrick Naugthon meg pedofil botrányba keveredett, eltűnt a süllyesztőben.

Arra emlékszem, egy riport során megkérdezték, mi szükséges egy nyelv kifejlesztéséhez. A válasz az volt, hogy rengeteg kávé. A JAVA egy kávé márka, ezt itták vödörszám, míg a nyelven dolgoztak.

Szóval a nyelv mai napig fejlődött. Amikor az Oracle-hez került, akkor sokan temették. (A cég legfőbb vezére Larry Ellison arroganciájával mindenkin túltesz, a helyi sajtó megállapítása: "Isten és Larry Ellison között az a különbség, hogy Isten nem képzeli magáról, hogy ő Larry Ellison")

Ahhoz képest elég sokat húzta a JAVA, míg fizetős lett. Nagyon bízom abban, hogy az openjava képes lesz kiváltani.

Ami a nyelvet illeti, ha egy szóval kellene jellemezni: Elegáns.
Több szóval jellemezve: jól átgondolt, fejleszthető, és kiterjedten használt. Elég sok mindenre alkalmazható.

Ami engem illet, már eltemettem (azt gondoltam, hogy leszálló ágba került, amikor bekeményített az Oracle, szét fog darabolódni a sok alternatívának köszönhetően)

Nekiálltam a Rust-al ismerkedni, erre most jött ifjú, hogy Javát akar tanulni, és mentorálás kell.

Szerintem az, hogy nyelv, az ilyenek esetén nem igazán jogos meghatározás. A nyelv az olyasmi ami mögött nem áll semmiféle hatalom, szervezet, érdektársaság. Pl. a magyar nyelvet, vagy angol nyelvet sem birtokolja senki, bárki szabadon használhatja, tanulhatja, tanulmányozhatja, és alkothat irodalmi műveket megszorítások nélkül.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve