Konfig alkalmasság

Fórum: 

Sziasztok.

Szeretném kikérni a véleményeteket erről a konfigról. Megfelelne-e átlagos felhasználásra(netezés, videó nézés fhd-ban, torrent), tehát semmi extra igény(pl. játék meg ilyesmi), illetve mennyire kompatibilis a linux mint-tel és a többi distroval.

https://ibb.co/1KXRYg7

Köszi előre is.

Hát öööö...

A kompatibilitással nem lesz gond. But! Ezt a konfigot ki állította  össze? Nekem ez olyan mindenből a lehető legolcsóbb legyen, elég a minimumot hozó konfiguráció, jó lesz ez... Bocs, nem tudom mik az igények, mik a konkrét felhasználói esetek. Ne vedd zokon, ezeket azért írom le, mert abban bízom, inspirálódni lehet belőle, afféle útmutatónak szánom:

- Ház: Fehér szín idővel sárgul, lehetőleg más színt választanék, de nem tudom az okát, hogy miért erre esett a voks. Viszont én ennyit soha nem adnék egy házért, főleg, hogy még a ventilátorok sincsenek benne. Jelenleg nincs ház, amibe belemehet? Vagy nem jó? Vagy randa? Nem villognak színes LED-ek?

Én azt szoktam csinálni, hogy körbenézek a bontóknál, hátha látok pöpec (jól néz ki) márkás házat, ez alatt azt értem, szellős, mondjuk 2 db. 12cm-s venti belefér, jó esetben ezt 5e alatt meg lehet venni. Karc nem számít, minimális sérülés is lehet. Ezeket le lehet csiszolni, és akril festékkel lefújni, egy spray akár 3 házra is elég.

- Tápegység: Hát nem tudom, ennyire felmentek az árak? Vagy a Be Quiet! akkora márka lett, hogy ezt is beleszámítják? Mindegy, én is szeretem a márkás tápokat, de 500W-al én nem értenék egyet. A jelenlegi összeállításhoz jó. És mi van, ha egyszer combosabb CPU, meg über vieokártya kell bele? Gyerek nincs látóhatáron belül? // ja tavalyelőtt ha jól emlékszem a Thermaltake 900W-os tápot valami 17e-ért vettem//

- Proci: Hát ez most kb. egy kétmagos Core I5-nek felel meg, bár tény, hogy videokódolásban többet tud, de teljesítményben kb. alatta van. (persze, van ennél lassabb Core i5 is, mert az is sokféle.) Amúgy ez egy laptop proci, csak az AMD kiadta AM4 tokozásban is. Az erénye, hogy 35W TDP-je van. Azon túl nem sok.

- Alaplap: Én szeretem, ha sok bővítőhely van rajta, de ez én vagyok, Nekem sok bővítő kártyám van, amiket próbálgatok, cserélgetek, és zavar, hogy mindent nem is, de sokat sem tudok beszerelni. Meg szeretem az Ultra Durable kondikat. Az ilyen alaplapok akár 20 évig mennek egyfolytában. Ezen az alaplapon azért látszik, hogy Low ESR (nem Ultra Durable) kondik is vannak itt-ott.

- memória: Azért ha kettő van, picit gyorsabb, Úgy értem 2 db. 4GB-s. De még jobb, ha 2x 8GB lenne, De tudom, pénz...

- merevlemez: én jelenleg 1 TB-nál nagyobbat max külső házba vagyok hajlandó tenni. Amivel csak keveset megy. Mert jó, ha van sok hely kéznél, na de amikor klattyogni kezd egyszer, akkor nem mindegy, hogy mennyi idő lementeni róla az adatokat, meg van-e hely ahová menteni... OK, hogy ez sok év múlva lesz, de akkor is eljön egyszer...

Összegezve: tudom, hogy ez sem kevés pénz, amibe kerül, és jó is, ahogy van, de ez akkor is egy "minimal system" lesz. Persze, én könnyen beszélek, mert ezeréves tapasztalatom van, hogy miként hozzak ki bontott cuccokból olcsón teljesítményt. (Itt pl. kisebb HDD-t vennék, és ami így maradt, abból kicsit kiegészítve még egy memória modult vennék, de ez én vagyok, meg mondjuk ez csak kicsit növeli a teljesítményt)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hát öööö...

#4

Először is köszönöm a válaszokat.

Másodszor szeretnék elnézést kérni, hogy csak most válaszolok, de dolgoztam.

Szeretném leszögezni, hogy nem értek annyira a témához, ezért szoktam így csinálni, hogy ha megvan egy elképzelés, akkor utánna kérdezek. Az előző kis gépemet is hasonlóképpen raktam össze, ami a mai napig kifogástalanul üzemel(jelenleg is arról írok). Az a baj, hogy hiába olvasom a teszteket, cikkeket valahogy mégsem értem meg teljesen a lényeget, bár tudom mit jelentenek az adott információk, értékek, ez valahogy nekem mégsem teljesen egyértelmű. Viszont van egy pár remek oldal, fórum, ahol nem nézik ki az embert, ha nem ért hozzá. Na jelenleg most itt tettem fel a kérdésemet, és nem bántam meg.

 

Köszönöm mégegyszer, akkor még informálódom, és ha lesz fejlemény ismét jelentkezem. Esetleg tippeket, illetve ajánlásokat szívesen fogadnék.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

OK, javaslatok

Tápegységek:

https://aqua.hu/alkatreszek/zalman-zm700-lxii-700w-tapegyseg-t914197

https://aqua.hu/alkatreszek/cooler-master-mwe-k650-650w-tapegyseg-mpx-6501-acaab-ke-t786820

https://aqua.hu/alkatreszek/cooler-master-mwe-k650-650w-tapegyseg-mpx-6501-acaab-ke-t786820

Alaplap (kicsit drágább, de jobb, és tartósabb, minőségibb, mint a kinézett):

https://aqua.hu/alkatreszek/gigabyte-b450-aorus-elite-alaplap-t689274

Memória: https://aqua.hu/alkatreszek/16gb-3000mhz-ddr4-ram-gskill-aegis-cl16-2x8gb-f4-3000c16d-16gisb-t570434

Proci, ugyanaz egyelőre, itt is: https://aqua.hu/alkatreszek/amd-athlon-3000g-36ghz-am4-dobozos-yd3000c6fhbox-t869367

SSD: https://aqua.hu/alkatreszek/500gb-samsung-980-m2-ssd-meghajto-mz-v8v500bw-3-ev-garanciaval-t1024902

vagy: https://aqua.hu/alkatreszek/500gb-samsung-860-evo-m2-ssd-meghajto-mz-n6e500bw-t588352

(Elvileg mindkét csatlakozó passzol a fenti alaplapba)

HDD: https://aqua.hu/alkatreszek/2tb-seagate-barracuda-35-winchester-st2000dm008-t641812

Igyekeztem a felsorolt cuccokat egy boltból listázni, mert különböző helyekről rendelni, ahol olcsóbbért is van, értelmetlen, mert a sok postaköltség több, mint amit ilyen módon spórolni lehet. Igyekeztem hasonló áron jobb / erősebb/ nagyobb cuccot mutatni, mint ami a példában volt. Nem számoltam ki, így mennyivel több, vagy mennyivel kevesebb.

És akkor térjünk a házra: Körül kell nézni helyi bontóknál, mert pl. én ehhez hasonlót vennék, mint amit itt árulnak:

https://www.vatera.hu/gigabyte-gz-x5-szamitogep-haz-3107442983.html

Csavarmentes meghajtó rögzítés, nagy ventilátor hűtés. Egy ventilátor benne is van, vélhetően jó is, mert ezek nem pörögnek nagy fordulatszámon. Egy ventit kell beszerelni előre is. Ezt én kötelezőnek tartom, a rendszer stabilitását nagyban támogatja (hűti a meghajtókat). Ide elég egy 8 cm-s venti is, de 12 cm-s még jobb.

Ha Budapest X. ker elérhető, akkor meg tudom adni a vállalkozó elérhetőségét, mert sokat vásárolok tőle, megbízható, korrekt manus.

De! Mi van most? Lehetne egy -két képet a házról? (kívül-belül). Meg egy inxi - FZxx riportot is, mert előfordulhat, hogy aktuális gépet feljavítani olcsóbb, meg érdemesebb.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Egyébként meg úgy nézem az AMD story folytatódik...

Bizonyára sokan vannak itt, akik még emlékeznek a 2000-es évekre, és az AMD Socket A (462) történetére.
Azokban az Intel majdnem minden újabb CPU-jához újabb alaplapot kellett venni, mert chipsett, meg foglalat is változott egyúttal. És ezalatt az AMD úgy adta ki az újabb és újabb processzorait, hogy azok csatlakozói mind passzoltak a Socket A foglalatba, nem kellett gépet, alaplapot cserélni a gép feljavításához...

Most, hogy nézegettem az AM4 lapokat, meg hogy milyen hosszú a támogatott CPU-k listája, valahogy ugyanilyen érzésem támadt :-). Egyetlen bökkenő az árazás :-(

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hát sok ööööö...

Elnézve az írásokat, el is szégyelltem magam...smiley

Otthon most egy 20.000 forintos 7 éves 15W tdp-s , 800-as benchmarkos passzív kütyüvel tolom (csóróság van).
Gagyi AMD laptop apu, 2GB ram. Meg egy 30ezres külső 1 terás ssd.
Azt nem mondom hogy a felhasználói élmény az egekbe van.
Néha várni kell a műveletekre. De ha belelendül megy fhd weben és helyben is, a weboldalak nem akasztják meg, ha betöltött akkor nem laggol.
Ubuntu 18.04 (meg W10, azzal ugyanilyen a viselkedése)

Ezt csak azért írtam le hogy ha az ember picikét lejjebb adja akkor fillérekből lehet használható gépet szerezni.
Mégegyszer kihangsúlyozom, nem acélos, nem ütős a használata. Használható és ennyi.
A melóhelyi gépem ugyanez a koncepció, fényévekkel gyorsabb Intel Soc, 1400-as benchmark, 6W tdp, 8 usb stb.
Az tényleg gyors. És a régebbi játékok, meg a PS emulátor alapbeállításokkal elmegy rajta.

István hardver arzenáljára reagálva, meg a bővíthetőség témaköre.
Én is használok több perifériát.
Mind usb-s. Miért, mert praktikus. Fejből kb., 
nyomtató, egér, bill, külső lemez, DAC, tv tuner, szkenner, wireless adapter. Ezekhez elég 2 usb2 meg 2 usb3+egy 4portos hub.
De van gép amin 6-8 usb luk van, akkor a hub se kell.
Fel lehet tapasztani a monitor hátuljára, helyet se kér. Alaptartozék 8GB ram, BT, kétnormás wifi, 256Gb ssd.
Ha az ember beáldoz BT vagy wireless egérre, bill-re, BT fülesre és tud hálózaton nyomtatni akkor nincs kábeldzsumbuj, nem kígyózik semmi csak a 230-as vagy a 19 voltos táp madzagja ami látszik.
Halálcsendes, passzív.
A témaindítóban megadott konfig paraméterektől picit gyengébb mini gép 30-40 ezerrel olcsóbb.
(egy N4125 benchmark 3000, a linkelt AMD 4500, ez kb. 20% a használatba mert az Inteles sokkalta újabb és ismer egy vagon olyan natív utasítást amit a régebbi AMD nem, a gpu-ról nem is szólva)

Vagyis amit az egészből ki szeretnék hozni. HA tényleg tökátlagos, a leírt felhasználás lesz, akkor minek az a konfig ami a címadó hsz-ben van?  3-4 porgyűjtő venti, 500W táp, negyed köbméteres ház? 

Elnézést a mániámért de én az életbe nem tennék hagyományos pc-t a környékemre. 
Éjjel a ventis géptől bamakóig szaladnék az biztos. Ha egyszer valaki megszokja a csendet, a green 5400-as laptop hdd is az őrületbe tudja kergetni nem 3-4 venti. Pláne ha 0-24-be megy a torrent miatt.
(a vesszőparipámról, a fogyasztás nem kicsi eltérésérébe bele se megyek mert megint le leszek cseszve)

Több érvem nincs, bocs a magánvéleményem kinyilatkoztatása miatt.
Bár más is általában a magánvéleményét írja le, erősen a szubjektivitás felé hajolva. 
Ami nem zárja ki hogy egyúttal objektív is.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hát sok ööööö...

#8 A sok venti koncepciója azon alapul, hogy nagy csend, évente 2 alkalommal ki kell söpörni a gépet ecsettel, nem nagy kunszt. A nagy csend abból adódik, hogy a sok venti lassan forog, és így is nagyobb légáramot produkálnak mint egy venti, aminek ezerrel kell pörögnie, hogy a megfelelő légáram előálljon, és mégsem megfelelő.

Amit írsz, az neked megfelel, nem kétlem. Nekem amúgy itt van most egy dzsunka laptop, jellemzően ezt használom, erről írok. Esik szét, és időnként túl melegszik, kernel panicba fullad (nyáron 2x csinálta), a melegtől. Van hangja is, újra kellene pasztázni, de nincs már lelkem szétszedni, mert nem lehet összerakni többet, (elöregedett a műanyagja, mert Acerből van). Van kint a műhelyben csere noti, több memóriával, 1 TB-s SSD-vel, de még ott áll, mert át kellene festeni, nagyon karcos a nyavalyás teteje, majd ha ez itt szétesik, majd akkor amazt beüzemelem.

Van asztali gép is. Ezer éves házzal, kb. 1998-99 -ben vettem, az biztos, hogy még W98 volt akkor. Ez egy Deluxe ház, nagyon dizájnos, és ritka, és csak 8 cm-s ventikkel lehet felszerelni, abból van benne 3, és olyan csendes, hogy nem tudni, hogy működik-e, vagy sem (jó, a LED-ekből látni, hogy be van kapcsolva). Ezt a párom nyüstöli, és újabban ritkábban férek hozzá. Ebben LGA775-ös alaplap van, de moddolt BIOS, és szerver proci van benne, ami 4 magos, de kissebb TDP-jű, mint a neki megfelelő Core Quad 8300-as procié. Ennek van sok bővítőhelye, meg csomó rack fiókja, ami képes ATA, meg SATA vinyókat fogadni, 3,5"-öst, és 2,5"-öst. Meg 5 féle kártya meghajtó. Nem azért kell a sok bővítőhely, mert nincs elegendő USB port, abból van vagy 8 csak az alaplapon, meg 4 USB3.0 bővítőkártyán. De én vagyok az, akihez jönnek még a világ végéről is, akik tudnak rólam, hogy csináljak valamit mert nem működik a PC, a fényképezőgép, a telefon, a tablet, vagy a noti. Adatokat kell lementeni random meghajtókról. SCSI /SCSI USB-s adapter pl. biztos van, de nekem nincs. Persze, ez ritka. Ami gyakoribb, az SD kártya, laptop vinyó, vagy PC-s vinyó. Rack fiókba be, elemez, ment, ez nekem így kényelmesebb.

Néha szoktam videókat is digitalizálni. Mert szalagavatók kazettán, jaj mi lesz, ha tönkre megy. Volt pöpec USB digitalizálóm, az sok éve kölcsön adtam ismerősnek, mert megszületett a gyermek, oszt a kameráról hogy mentse át a gépre  felvételeket, mert ugyebár a gyermeket valamiért muszáj kamerázni. Azóta már el is váltak, a gyerek is felnőtt, de a digitalizálóról nem is hallottam. Nem baj, szereztem bővítőkártyásat. Azt nem lehet kölcsönadni :-). Kellett SATA3 - bővítőkártya, USB3.0- bővítőkártya, Atapi, SCSI1 meg SCSI2 kártyák nincsenek is gépben, azokat belerakom, ha kell. Még szereznem kell SAS kártyát, mert lassan arra is szükség lesz. Egy újabb alaplapon USB3.0, SATA3 már adott, de ahogy eljött az idő, hogy ezekre szükség lett ennél az alaplapnál, majd az újabb alaplapnál is eljön az az idő, hogy szükség lesz bővítőkártyákra, mert nem tud USB6.0-t, vagy akármi jövőbeni technológiát, amiről ma még nem is álmodni.

És hát azért már eljárt az LGA775 felett az idő, bár tök jól működik, de HD videókat szerkeszteni rajta egy rémálom. Van a szekrény tetején egy félkonfig, 4 magos Core i5 procival, 16 GB márkás Corsair memóriával, az fogja leváltani. Ha majd szétrohad a jelenlegi a sok fészbúkozástól. Egyszer, majd. Vagy nem. Mert van S478-as P4P800-as alaplapom is, zsír állapotban, amit azért vettem, ha majd szétrohad a KT400-as PIV-es gép, akkor legyen tartalék, amivel cserélni lehet. Soha nem került sor rá, mert egyből a jelenlegi LGA775-ös alaplap váltotta.

Na, de kanyarodjunk vissza, minek fél (azért ez jókora csúsztatás) köbméteres ház, meg 500W táp, stb, mikor átlag felhasználás, bla bla.

Van nekem itt a szomszédom. Vett egy ilyen cégtől leharcolt gépet, a Tescoban, ahol ezeket árulják (nálunk van ilyen területfoglaló vállalkozás, szerintem máshol is van.) Kis méretű, fekvő házat, hogy ne foglaljon helyett az asztalon. 320GB HDD, alaplapi videokártya, 2 GB RAM, Core2 ?4300?  proci... W7. És valahonnan szerzett egy mutifunckciós leharcolt förmedvényt, oszt nem ment a szkennelés. Menjek már át, és nézzem meg. Hát hogy a jó túróba ment volna, mondom nem fér bele a memóriába. Kellene bővíteni. Mennyi. Hát 2 foglalat volt az alaplapon, mindkettő foglalt, mondom azokat ki kellene dobni, két 2 GB-s modul kell bele, mondjuk nem baj, ha gyorsabb, mert ami volt az 266-os volt. Mennyi? Mondom 3000. Jó, itt van, vegyem meg. Megvettem, márkás, 400-as modulokat, volt hűtőbordájuk is. Hát persze, hogy nem fért bele a nyavalyás kicsi házba, mert ez nem fél köbméteres. Vennem kellet másik borda nélkülit. Ment is az aggódás, hogy ez gyatrább, de mondtam, jó lesz az, jó is lett. Egyből ment a szkennelés, bódottá. Meg leszedtem a 32 víruskereső közül 31-et. Amit nem ő telepített fel, hanem jönnek a vendégek, oszt azok folyton felraknak ezt-azt. Mondom, kellene nagyobb HDD meg netán egy dedikált videókártya is, mert most picik a gyerekek, de egykettőre felnőnek. Nem értette. Mostanáig, mert már nagyok a gyerkőcök...

És most nálunk is van uncsi. És kell építenem egy kisautó féleséget, mert autó bolond. Jelenleg elvan egy kerékkel, azt forgatja és brummog. De idővel nem lesz elég. Kell fából egy láda, amibe be lehet ülni, előre egy monitort, meg felszerelni a feedbackos kormányt, meg a pedálokat. Aszem lesz helye a P4P800-as alaplapnak. Van csúcs AGP-s videokártya, sok gyors DDR memória. Kétmagos  S478-as proci. Bekerül egy fél köbméteres házba a láda elejére, lesz rajta egy XP, és Need for Speed.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hát sok ööööö...

#9

Köszönöm.

https://www.dropbox.com/s/mvz40utjt0eihz9/K%C3%A9perny%C5%91k%C3%A9p%20%E2%80%93%202021-05-02%2018-03-25.png?dl=0

Adott képeket majd, ha hazaértem. De jelenlegi gépem egy közel 10 éves gép, egy celeron g1820-as proci, egy asrock h81mg-4-es lapon, 4 gb ddr3-as ram-al, 1gb radeon hd5450-es videokártyával, 120 GB verbatim sata ssd, 1 TB seagate barracuda 7200 hdd, samsung fhd monitor. Tökéletesen működik jelenleg is, azért cserélném le, mert jelenleg van rá némi keretem. Nem 0-24-ben megy a gép, sőt van hogy napokig nem megy.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hát sok ööööö...

#9 "De én vagyok az, akihez jönnek még a világ végéről is, akik tudnak rólam, hogy csináljak valamit mert nem működik a PC, a fényképezőgép, a telefon, a tablet, vagy a noti."

Mintha magamat látnám. 
Úgy nézett ki a gépem mint a sündisznó, kábekek kilógtak, oldala sose volt, rack 2 darab stb.
Csak én 15-16 év alatt ebbe, hogyis fogalmazzak, beleuntam.
Nem is annyira a matatásba, a bütykölésbe vagy kihívásnak érzett feladatokba.
Inkább a félnapos, fél éjszakás ténykedések után a 
"Kész van, oké,máris megyek érte.... Szia, viszem is haza, rohanok, csá" szerűségekbe.
Aztán 3 hét múlva hív:
Jajj de bunkó vagyok, a múltkorit  meg se köszöntem, kösz., Jaaa ha már beszélünk, Tibi megint gebasz van, gyerek agyonütötte a Zikszpét, Sewent, tabot stb, mikor vihetem?

Persze szívesen, szívességből csináltam barátnak, havernak, haver haverjának, szomszédnak, szomszéd rokonámak a rokonának stb. Ugyanilyen lelkesen szereltem meg puszira az összes közeli-távoli, mégtávolabbi, csakakkorlátom haelromlott rokonok Zsiguliját, Skodáját Ifáját bármilyen autóját.
De én valahogy elfáradtan már benne.

Témára vissza, a kérdező kolléga nem írta hogy ebbéli affinitással akar gépet összerakni.
Hogy majd kell párhuzamos, soros, scsi, esetleg firewire meg még 15 ma már sose használt slot a gépbe meg napi rendszerességgel fordul majd meg nála tucatnyi sata, msata, nvme, esetleg ide 2,5 és 3,5 collos lemez.
Vagy nyers 100Gb avit akarna betömöríteni H264-265-be. 
De mindegy, a kolléga tudja mi kell neki, itt mi csak esetleg tanácsokat adhatunk. Te is leírtad az érveidet én is. Ő pedig átrágja és dönt.

"Pöpec" USB digitalizálót meg nem adunk kölcsön. Nekem egy 11 éve vett, akkor 28ezer forintos ilyenem van. Sose adtam kölcsön, ezért még megvan smiley
A faláda autószimulátor nagyon tetszik, ha elkészül feltétlenül mutasd be működés közben. 
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ventillátor

#6 Vannak itt ventik. Kicsi és nagy. :)
https://www.vatera.hu/aerocool-s9-pro-szamitogep-haz-3109373294.html
Írja az eladó, fényezve volt az egyik oldala. Nem mondom, hogy mindenkinek kedve is lesz hozzá, de lehet „fényezni” csiszolás, rozsdamentesítés és zsírtalanítás után egy szivacshengerrel. Először alapozó, aztán festék. Kell meleg helyiség, hogy rendesen száradjon. A felület nem lesz tükörsima, de egységes. Hozzáteszem, egy liter alapozó és festék 3.000 forint felett van, a minőségi.

Mmm, 10.000 forint alatt is kapható már számítógépház. Én még 8.000 forintért vettem egy nagyobbacskát, de nagyon nehezen találtam meg.

A linkelt gép oldalán, a nagy ventillátornak lehet valamilyen előnye, srácok?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ventillátor

#12 "a nagy ventillátornak lehet valamilyen előnye, srácok?"
A nagyobb ventillátor általában lassabb, és ezzel halkabb lehet - mint a kissebb nagyobb fordulatú társai.
Persze, ez gyártó/típus/és életkor függő lehet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ventillátor

#12

Köszönöm srácok a válaszokat, megfogadok minden tanácsot, és meghallgatok mindent amit javasoltok. Természetes, mivel ezért kérdeztelek titeket, akik értenek is hozzá. Én összeállítottam egy konfigot, amit hiányos tudásom alapján gondoltam jónak, és kérdeztem, hogy mi a véleményetek. Örömmel szembesültem a segítőkészségetekkel, köszönöm mégeg,szer. Délután vagy este jelentkezem.

üdv

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ventillátor

#12 Ami lemaradt: Passzív ventillátor zajcsökkentésre fém rögzítő csavarok helyett gumi
"bakokat" lehet hsználni. https://www.pcx.hu/akasa-ak-mx003-szilikon-ventilator-rogzito-20-csomag-...

Más: a linkelt házban csak Micro ATX méretű alaplapok férnek el - vásárlási szándék esetén erre
azért figyelni kell.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ventillátor | Festés, szivacs henger

#13 Köszi.

#12 A festéshez: 10 cm hosszú, 2-3 cm átmérőjű szivacs henger, nyél, lehúzórács, tál.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

OK, javaslatok

#6 egyébként ez így még olcsóbban jött ki, azokból amit belinkeltél. A gépházban is igazad van. Nagyon örülök annak, hogy van ez a szokásom, hogy előbb kérdezek, mint ahogy cselekszem. Köszönöm mindenkinek, nagyon hasznos dolgokat írtatok, és ebből is tanultam, megint

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hát sok ööööö...

#10 Bocs, a képek nem a beltartalom miatt kellenek, hanem a ház miatt. Milyen a ház, az a lényeg, miféle ventiket tud fogadni, stb.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hát sok ööööö...

#11 Témára vissza, a kérdező kolléga nem írta hogy ebbéli affinitással akar gépet összerakni. Hogy majd kell párhuzamos, soros, scsi, esetleg firewire...

Nem hát, ezért is csak 3 bővítőhelye (vagy mennyi) van az ajánlott lapnak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ventillátor

#12 https://www.vatera.hu/aerocool-s9-pro-szamitogep-haz-3109373294.html
Írja az eladó, fényezve volt az egyik oldala. Nem mondom, hogy mindenkinek kedve is lesz hozzá, de lehet „fényezni” csiszolás, rozsdamentesítés és zsírtalanítás után egy szivacshengerrel. Először alapozó, aztán festék. Kell meleg helyiség, hogy rendesen száradjon. A felület nem lesz tükörsima, de egységes. Hozzáteszem, egy liter alapozó és festék 3.000 forint felett van, a minőségi.

Hát ha valaki olyant akar. De ha nem, akkor fém esetében elég lehet finom csiszolóvászonnal lecsiszolni, kis helyen próbafestést csinálni, hogy nem lesz-e ragacsos trutyi abból, ha ráfújunk. Akril festék-1500-2000, ha nagy csillogás kell, akkor kell akril lakk is. A fém esetében korrozió elleni védelem, alapozó akkor kell, ha kint lesz használva, (pl., bicikli), bentre elhagyható. A kis karcokat egy-két réteg festék nagyon szépen eltünteti. Műanyag (laptop) esetében kell valamilyen spéci alapozó, ami a karcokat feltölti, mert a műagyagban mélyebbek ezek a használati karcok

Egyébként Antal  koma (a vaterás eladó) a házakat nem postázza, azokért helybe kell menni, csak mintának linkeltem az első képet, ez nem is tetszik

Mmm, 10.000 forint alatt is kapható már számítógépház. Én még 8.000 forintért vettem egy nagyobbacskát, de nagyon nehezen találtam meg.

Hát én meg 5000-nél többet nem akarok házra költeni, egyszer vettem drágábbat, ilyent ni, ami a mai napig üzemben van. Én inkább bontott cucc, barkácsolás...

A linkelt gép oldalán, a nagy ventillátornak lehet valamilyen előnye, srácok?

Szerintem nincs, nem is tetszik ez a ház Egyébkén e nélkül is elég jó szívóerő van oldalról, nem kell oldalsó venti.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ventillátor

#21 Hát ha valaki olyant akar. De ha nem, akkor fém esetében elég lehet finom csiszolóvászonnal lecsiszolni, kis helyen próbafestést csinálni, hogy nem lesz-e ragacsos trutyi abból, ha ráfújunk. Akril festék-1500-2000, ha nagy csillogás kell, akkor kell akril lakk is. A fém esetében korrozió elleni védelem, alapozó akkor kell, ha kint lesz használva, (pl., bicikli), bentre elhagyható. A kis karcokat egy-két réteg festék nagyon szépen eltünteti. Műanyag (laptop) esetében kell valamilyen spéci alapozó, ami a karcokat feltölti, mert a műagyagban mélyebbek ezek a használati karcok

Olyat?
Nem árt a próbafestés. Karcok: alapozó festék, tapasz és gitt.
A zsírtalanítást én nem hagyom ki. Akkor még egy, mert kihagytam: portalanítás (a csiszolás után).
A másik, hogy az alapozó, a fedő festék és a fém közötti tapadást segíti, egyáltalán nem felesleges. Ahogy a csupasz betonra is kell kellősítő, az aljzatkiegyenlítő felhordása előtt.
A korrózióvédelemről nem beszéltem. Van „sima” alapozó, és korrózióvédő alapozó is.
Van matt és van fényes festék, és a kettő között is elérhető fokozat. A lakk felesleges szerintem.
Egyébként bármit használunk, egy gyártótól származzon, ugyanis ezek jól kijönnek egymással, és a dobozon is általában rajta, mi ajánlott alapozásra és fedésre, melyik „saját” termék
Műanyagot is lehet festeni nyilván, és a fém házról írtam elsősorban. A műanyagokat minden esetben meg kell kicsit csiszolni (legalább 600-800-as csiszolóvászonnal), mert így nagyobb lesz a festendő felület, és a nagyobb felületen a festék jobban tapad, jobban összetart. De például két felület összeragasztásánál is ugyanez a cél a csiszolással.

Egyébként Antal  koma (a vaterás eladó) a házakat nem postázza, azokért helybe kell menni, csak mintának linkeltem az első képet, ez nem is tetszik.

Nem is baj, ha nem postáz. Szeretek inkébb személyesen és háznál találkozni az eladóval. Sok mindent elárul az eladóról (habár csak az eladás miatt érdekel mindez). De átvettem már procit is benzinkútnál. Egy hét próbagaranciával.

Mmm, 10.000 forint alatt is kapható már számítógépház. Én még 8.000 forintért vettem egy nagyobbacskát, de nagyon nehezen találtam meg.
Hát én meg 5000-nél többet nem akarok házra költeni, egyszer vettem drágábbat, ilyent ni, ami a mai napig üzemben van. Én inkább bontott cucc, barkácsolás...

Aham, de nincs benne gyárilag index kar, az tuti... :)
Általában nem nézegetem a számítógépházat, ... nincs előtérben ennyire (asztal alatt, stb.).

A linkelt gép oldalán, a nagy ventillátornak lehet valamilyen előnye, srácok?
Szerintem nincs, nem is tetszik ez a ház Egyébkén e nélkül is elég jó szívóerő van oldalról, nem kell oldalsó venti.

Egyik venti szív, másik venti fúj. Ezeket úgy kell beszerelni, hogy egymással egyetértésben dolgozzanak, azaz, jól át legyen öblögetve a ház.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Emlékszem, amikor még gépet

Emlékszem, amikor még gépet raktam össze, hogy az egyik csatlakozót rossz helyre dugtam az alaplapon és egy kisebb pukkanást lehetett hallani. :)  Egyébként a kétezres évek elején volt oléyan is, hogy rendeltem alaplapot, de az utolsó pillanatban lemondtam a rendelésdt, és feketelistára tettek. Ma már ilyen nincs.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Festés, mázolás

#23 Még valami: a festéshez türelem kell (is). :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Festés

#23 Van matt és van fényes festék, és a kettő között is elérhető fokozat. A lakk felesleges szerintem.

Nem feltétlenül felesleges a lakk, érdekes effektusokat lehet vele elérni, csak nem árt gyakorolni. Mondjuk abban az értelemben felesleges, hogy matt színt lakkozni, u.a lesz belőle, mint ha fényes színt fújtunk volna rá. (u.a. gyártó, festék). Ha fényes festék elfogyott menet közben, csináltam olyant, hogy mattal folytattam, és lakkoztam, egységes lett.

De! vannak olyan dolgok, amit csak lakkal tudunk elérni: Pl. spéci opálos szürke. (ez egy egyszerűbb trükk). Elsőre le kell fújni a nagyon fényes fémszínű nikkel szerű festékkel (van ilyen, nagyon tükör szín). Ez amúgy egy nagyon csillogó tükör felületet eredményez, ami látványos, de egyáltalán nem tartós. Erre ráfújjuk a színtelen lakkot több rétegben. Szürke opálos szín lesz, "mélység" hatással.

Másik trükk, ezt nehéz reprodukálni, de nem lehetetlen, ez eltérő típusú (márkájú) festékekkel sikerült egyszer véletlenül: Maestro metál lila alap. Erre vaskos sárga betűket fújtam valami más (talán Doulux, de nem biztos), a lényeg, nagyon vastagon fogott a festék. És úgy száradt meg, hogy összerepedezett a felülete, finom rajzolatokkal. Ezt vastagon (több rétegben) lefújtam lakkal, nagyon tuti lett.

Egyébként a lakk további védelmet jelent, azaz tartósít, meg metál fényű, vagy flitteres felületen több rétegben "mélység" hatást lehet vele elérni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ventillátor

#23 Aham, de nincs benne gyárilag index kar, az tuti... :)

meg sebváltó sem, :-) de a fényszórókat lehet kapcsolni, ha világítanak egész jó kis éjszakai fény. Ha ki vannak kapcsolva, akkor ugyanott kéken világít, de nem erősen, tkp. az a status LED

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Festés

#26 Persze, lehet „cifrázni” is akár. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ventillátor

#27 Nálam a digitális ébresztőóra az éjszakai fény (kék). Van halványabb módja, és arra van beállítva.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Tudta, hogy...

#27 egyetlen nő találta fel az irányjelzőt, a féklámpát és az ablaktörlőt is?
https://korkep.sk/cikkek/tudomany/2013/11/20/7-no-7-hiresse-valt-talalmanya/

Tán kellett volna egy férfi mellé, aki segített volna levédetni a találmányokat:
https://hvg.hu/cegauto/20180318_tudta_hogy_egy_holgy_talalta_fel_az_iranyjelzot_a_feklampat_es_az_ablaktorlot_is

:)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Tudta, hogy... (off) :)

#30 Trafic, 1971. - ablaktörlős jelenet
https://www.youtube.com/watch?v=LuKexB2VlrM

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hát sok ööööö...

#22 Venti csak hátul van egy, előre nem lehet.

Biztos? Amúgy az alján látszik szellőzőnyílás, ezért esélyes. Ezért kellene a belsőt megnézni, mennyi hely van a HDD és előlap között, van-e felfogó keret, vagy kialakított hely és az milyen. Lehet, hogy le kell szerelni az előlapot a felfogáshoz, olyant is láttam.

Más: a második képet töröld, elég nagy felbontású, kinagyítva ki lehet betűzni a WiFi kódot.

Más2: Ergonómia szempontból  nem jó a fejmagasságban levő gép. Valahogy le kellene szervezni alacsony helyre, közel a padlóhoz

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hát sok ööööö...

#32 kösz, nem is figyeltem, a matrica tényleg ott van. Direkt raktam oda, mert a bekapcsoláson kívül nem nyúlok a gépházhoz. Egyébként még nagyon nincs kész a polcrendszerem, ezért ilyen amilyen. Még hiányzik a billentyűzetnek és az egérnek a fiók, a világítás, lesz még 4 kisebb polc is, csak még nem fejeztem be. Főleg filmet nézek és netezek. Ha lesz időm akkor szétkapom még ma és csinálok képeket a belsejéről.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hát sok ööööö...

#32 Sziasztok

 

Megint igazad volt :-)

Megcsináltam a képeket a gépházról, bár szégyelem magam, mert enyhén poros, nem így szokott kinézni.

https://ibb.co/album/d0Qf5f

És az inxi -FZxx

https://paste.ubuntu.com/p/3W4b9ZpZ4b/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hát sok ööööö...

#34 Kösz a képeket, kicsit furcsa ez a ház. Az nem igazán látszik, hogy a HDD keret szegeccsel van rögzítve, vagy csavarral. Alatta látszik hogy van kialakított helye egy 12cm ventilátornak, legalábbis a rácsos lemezen a 4 lyuk annak látszik, de ugye a méretek nem jönnek le a képről. A lényeg az lenne, hogy a ventilátor a HDD-ket fújja, ne alattuk fújjon el. Az egész tartókonzol (a teljes hosszban végigfutó lemez) olyannak néz ki, ami valamiféle keretek csavarmentes rögzítésére is fel van készítve, azok a középen látható nagy nútos lyukak ilyesmire utalnak. Nincsenek tartozékai?

A nagy hosszanti tartólemez (amire a HDD keret rögzítve van), az csavarral vagy szegeccsel van rögzítve?

Arról lenne szó, hogy egy 12cm ventit be kellene szerelni, de ehhez le kell pattintani az előlapot, mert a ventit tartó csavarokat elölről lehet behajtani. Az előlap szétnyíló karmos akármivel van rögzítve, amit belül össze kell nyomni, és kitolni, úgy kell levenni. Hozzá lehet ezekhez férni a nagy hosszanti lemez levétele nélkül?

A HDD tartó keretet le lehet szervezni alacsonyra, hogy a majdani venti arra fújjon?

Mindezek a kérdések akkor relevánsak, ha a jelenlegi ház megtartása a terv részét képezi. (Amennyiben nincs lehetőség másik olcsóhoz hozzájutni)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hát sok ööööö...

#35 én úgy néztem, hogy szegecselve van a hdd konzol. Igazából ez egy kisebb ház. Megfordult a fejembe ugye az új ház, de holnap lehet megpróbálom szétszedni, és ha van rá lehetőség, akkor lejjebb rakom a hdd konzolt. Egyébként ilyen konzolt lehet kapni külön is? Mert ha igen, akkor kiveszem a régit legfeljebb, és kap egy újat. Ventim van, az nem gond, idáig nem is néztem, hogy előre is lehet szerelni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hát sok ööööö...

#36 Nem valószínű, hogy pont passzoló keret fellelhető valahol, ráadásul jellemzően házzal együtt van, ha igen.

A szegecseket, ha nem domború, akkor fúrógéppel el lehet távolítani, majd m4 vagy m5 rövid csavarokkal az új helyre felfogni. Az anyák legyenek gumibetétesek (önzárók), hogy ne lazuljanak ki a HDD finom rezgésétől.

Ilyen: https://www.praktiker.hu/csavar-zar-vasalat/csavar-szeg-kampo/alatet-anya/38526-jkh-onzaro-anya-5mm-horgnyzott-sb-1

(Nem muszáj innen rendelni, helyi barkácsboltban érdemes megnézni, ha nincs a kacatok között)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hát sok ööööö...

#37 majd körbenézek a fiókjaimban. Fúró az van :-)

Ha lesz időm, akkor holnap nekilátok

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve