Rosszalkodik a hálózat Mint 19.3

Fórum: 

Üdv!

Tapasztal-e mostanában valaki akadozást az Internet elérésével? Kuncsaft hívott, hogy nem megy az Internet a Linux Mint 19.3 (Cinna) laptopról, miközben a mobilról meg igen, meg másik gépról is.

Próbáltam telefonon navigálni, hogy ellenőrizze a hálózatot, be volt dugva ethernet kábel, kihúzta, nagyon lassan felállt a Wi-Fi és lassan a böngésző is betöltötte végre az oldalt.

Már majdnem nyugtáztam magamban, amikor nekem is elment az Internet. (Tök más hálózat, tök más szolgáltató). Aztán rájöttem, nem az internet ment el, mert a böngésző a router oldalát sem tudta megnyitni. A hálózat (ikon a panelen) közben meg nem jelezett semmi hibát, kapcsolódva, és ennyi. Ki-be kapcsoltam a hálózatot, ettől (vagy mástól) helyre állt. Majd egy idő után elment megint. Majd újra helyreállt. Nézegettem a tűzfalat, ekkor megint elment a net elérés, amikor bezártam (a GUFW-t).

A napló tele van dhclient hibákkal, mint send_packet: Network is unreachable;  dhclient.c:2743: Failed to send 300 byte long packet over fallback interface.; send_packet: please consult README file regarding broadcast address. -ezeket sorozatban nyomja, hízlaja a LOG-ot.

Tapasztal-e valaki más is hasonlót?

kimarite képe

A routert kéne áramtalanítani

A routert kéne áramtalanítani 5-10 percre.
Nálam nincs hiba az ethernet kapcsolatban. Igan, Wifi szinten igen, de azt nem használom (meg fogom javítanI)...

[   13.652366] Intel(R) Wireless WiFi driver for Linux
[   13.652367] Copyright(c) 2003- 2015 Intel Corporation
[   13.652522] iwlwifi 0000:24:00.0: can't disable ASPM; OS doesn't have ASPM control
[   13.853694] iwlwifi 0000:24:00.0: firmware: direct-loading firmware iwlwifi-6000g2a-6.ucode
[   13.854058] iwlwifi 0000:24:00.0: loaded firmware version 18.168.6.1 6000g2a-6.ucode op_mode iwldvm
[   13.854118] iwlwifi 0000:24:00.0: firmware: failed to load iwl-debug-yoyo.bin (-2)
[   13.854203] iwlwifi 0000:24:00.0: Direct firmware load for iwl-debug-yoyo.bin failed with error -2

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A routert kéne áramtalanítani

#1 Nem, nem a routert, hanem a jelek szerint a gépet kellett újra indítani, de a fene sem érti miért.

Ennyi frissült tegnap: libperl2.26; perl-base; perl; és a sudo.

Ja, és a sudo immár csillagokat (*) mutat a jelszó helyett...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A routert kéne áramtalanítani

#2 Csillagokat mutat egy ideje. Leírás is készült hozzá. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Failed to send 300 byte long packet over fallback interface.

A jelenség (ez egy példa a netről)

send_packet: Operation not permitted
dhclient.c:2206: Failed to send 300 byte long packet over fallback interface.
dhclient: DHCPRELEASE on eth0 to 172.19.17.22 port 67
dhclient: send_packet: Network is unreachable
dhclient: send_packet: please consult README file regarding broadcast address.

oka, hogy a 67-es és a 68-as portokon zajló DHCP forgalmat
https://www.speedguide.net/port.php?port=67
(https://hu.wikipedia.org/wiki/TCP_%C3%A9s_UDP_portsz%C3%A1mok_list%C3%A1ja)
a tűzfal, a router, esetleg az Apparmor blokkolta.

https://www.linuxquestions.org/questions/linux-networking-3/dhcpd-compla...
https://www.softprayog.in/troubleshooting/failed-to-send-300-byte-long-p...
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=947989
http://forums.debian.net/viewtopic.php?t=125022

A magyarázat lehet „bármi”, például VPN használata: https://www.reddit.com/r/Windscribe/comments/9uinox/on_linux_lots_of_dhc...
Nyilván a te gépeden és az ismerősén a hasonló, rendszer alapértelmezettől eltérő beállításokat, alkalmazásokat kéne keresni.
Valami címzés, statikus IP, rossz eszköz beállítás...

Ha a dmesg kimenetben nincs már ilyen jelenség, akkor ezzel nem kell külön foglalkoznod.
A Linux Mint 20-at az imént frissítettem, előtte, utána nem látok hasonlót.

https://paste.ubuntu.com/p/9pJR5PNf28/
(nem értem, MATE asztali környezetnék a Virtualbox és a gazda gép között a másolás, beillesztés miért nem működik oda-vissza. A linket begépeltem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Csillagok

#5 OK, de nálam ez csak tagnap óta van így a Sudo frissítése után, semmit nem mókoltam vele, azt hittem ez az új verzió sajátossága-

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Failed to send 300 byte long packet over fallback interface.

#4 Igen, nagyon hasonló kucsaft és saját rendszerem, kb. ugyanaz van telepítve (na jó, a laptopján nincs Virtualbox) Ill. a tűzfal esetében nála beállítottam szabályokat a system-resolv; cupsd / cupsd-browsed; dhclient; és avahi-daemon szolgálatásokra, és általuk használt portokra. Nálam is voltak szabályok, ill. ennél több is, de jó ideje reseteltem mindet, most nincs szabály, mert éppen blog-ot írok a tűzfalról, amiből lassan könyv lesz, szóval azt hiszem, sorozat cikk lesz inkább belőle, de kellenek a képek, szűz állapot, amiből kiindulva felépítem a leírást. Na, de ez nem most volt, jó ideje így volt nálam és kuncsafnál is, minden működött rendben, csak tegnap volt anomália. Nála is és nálam is pont azok a frissítések mentek fel, ezért arra gondolok, ebben van az oka a dolgoknak. Minden esetre, újraindítás után minden OK, azóta nincs a naplóban semmiféle hibaüzenet a dhclient-től.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Csillagok

#6 Ez csak a sudo használatára vonatkozik, hálózati szolgáltatással nem függ össze.

#7 a tűzfal esetében nála beállítottam szabályokat a system-resolv; cupsd / cupsd-browsed; dhclient; és avahi-daemon szolgálatásokra, és általuk használt portokra

A dhclient nem volt képes kommunikálni a 67-68-as portokon, UDP forgalom tiltása miatt. A hibaüzenet ezt mutatja.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Csillagok

#8 A dhclient nem volt képes kommunikálni a 67-68-as portokon, UDP forgalom tiltása miatt. A hibaüzenet ezt mutatja.

Igen, így van, tisztában vagyok a hálózati dolgokkal, így a hibaüzenetekkel is, és ezért furcsálom, hogy mi történehetett. Nem volt semmi mókolás a hibák jelentkezése előtt, és utána sem, a hibák "maguktól" jelentkeztek és maguktól múltak el.  (Arra is gondoltam, hogy a Voda mókolt valamit, mert itt ex-UPC most Voda FiberPower 120 van, ott meg Voda LTE 4G hálózat, de ennek ellentmond, hogy mobilokon itt is ott is ment a net WiFire csatlakoztatva. (Ott kizárt, hogy mobilhálózatról ment volna a telefon, mert 4G/3G térerő bent/ kint a felszínen nuku, a net-et ott egy ZTE MF286R router adja, magasra helyezett 6 db nyereségű dual mimo külső antennával, a legközelebbi toronyra állítva), nem különben egy W10-es laptop is volt ott, amin VPN/távoli asztal szakadás nélkül ment ezalatt.

Na, de a lényeg, hogy a hiba nagyon időszakos volt, és elmúlt, csak ezért nyitottam topikot, mert kiterjedtebb dolognak találtam, miután egymástól függetlenül két helyen is jelentkezett szinte egyidőben.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Up! Ma megint

No, ma megint előjött pár percre a probléma, úgyhogy belemélyetem jobban a naplókba. Router oldalon is.

Szóval, több sebből is vérezhet a dolog, van valami gebasz a biztonsági kamerás box-al,  a routenek van egy diagnosztikai modulja, az hibát jelez vele kapcsolatban, de persze, bővebben nem részletezi, hogy mi a gond. Annyi biztos, hogy ha kihúzom a kábelét, akkor a diagnosztika OK. Majd át kell néznem tüzetesebben. A kuncsafnál is van biztonsági kamera, igaz teljesen más típus, az egy komolyabb wifis cucc. A lényeg, ezek tényleg bekavarhatnak a hálón. Főleg, ha mások is igyekeznek kukkolni a képüket.

Más, a router logban láttam kritikusnak jelölt bejegyzéseket is, meg nem kritikusakat, de érdekeseket, olyan hardver címekről, amik nincsenek is a belső hálón, szóval lehetnek külső huncutkodók is, de megfordulnak itt nálam mindeféle egyéb gépek is, még azok hardver címeit le akarom csekkolni, hátha mégis valamelyik belső "vendég" hülyéskedik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

UP, aktualitás

Múlt héten valamikor volt nagy Google leállás, akkor abból én nem éreztem semmit, aztán ez elvileg helyreállt, de ezt követően pár napja jelentkeztek újra nálam a gondok. Mégpedig a Google szerverekkel. Akkor még azt gondoltam, hogy még nem állt teljesen helyre, de a hiba nem akart elmúlni. Tehát a jelenség: Google cuccokat nem lehetett elérni. Sem a keresőt, sem a Gmailt, YT-t is csak nehezen, és a web nagy része baromi lassan működött. Azok az oldalak, amik Google szkripteket használtak. Pl. ajax.googleapis.com -ot.  Ürítettem böngésző előzményeket, kerestem vírust, flusholtam a DNS cache-t, semmi. Gmail nem akart megnyílni, az FF vagy hálózati protokoll hibára panaszkodott, vagy üres lapot mutatott, vagy sokadik próbálkozásra mutatta a bejelentkezési oldalt, de onnan aztán sehova. Volt viszont, amikor működött, ezért abban bíztam, hogy ez időszakos gond. De motoszkált bennem, hogy ez a napokban frissült FF hibája, igaz, a telefonomon is lassan nyílnak meg itthon az oldalak, az nem frissült mostanában. A hiba ma is fennállt.

Végül arra vetemedtem, hogy beállítom a hálózati kapcsolatoknál a Google DNS szerverek címet, mert mi tagadás, ezek a leggyorsabbak már évek óta - és láss csodát, úgy felgyorsult a net, hogy ilyen gyors még sohasem volt! Minden oldal villámgyorsan betöltődik!. Szóval itt a Voda kavarta el a dolgokat.

Ideírom a címeket, ha valaki még érintett lenne:

 IPv4:

  • 8.8.8.8
  • 8.8.4.4

 IPv6:

  • 2001:4860:4860::8888
  • 2001:4860:4860::8844

Amúgy Fiberpower 120 a net itthon, a noti amiről szó van, Wifi-vel csatlakozik , és valami 90 Mbps le, 10 Mbps fel a kapcsolat sebessége, a ping 10 ms...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

UP, aktualitás

#11 Én csak azt vettem észre „egy hete”, hogy a itt, a honlapon, a hozzászólásoknál az értékelés csillagai nem jelennek meg, helyettük szövegdobozban jelenik meg egy szöveges értékelés. Jeleztem a problémát. Egyes elemek nem megjelenése utalhat a betöltés lassúságára, hálózati problémára, és weboldal problémára is. Most megjelennek a csillagok.
Tegnap, egy másik honlapon a közösségeimet nem tudtam megnyitni a közösségek fülről, csak a frissből. Mára megjavult. Ha nem javult volna meg, akkor közvetve néztem volna ezt a DNS dolgot.
Szerintem, valamilyen általános probléma lehetett, és a Google hamarabb javított. Jellemző egyébként, hogy a Google hamar javít, ezt tisztelem bennük. Van is egy 30 napos általános megállapodás, és például a MS hőbörgött is, hogy miért került nyilvánosságra a hiba, a 30 nap letelte után. Mindazonáltal én semmiképpen nem Google DNS szervereket használnék. Nem tudom, melyik hasonlóan gyors, de manapság már tán van még ilyen.
A szolgáltatóim különbözőek a vonalason és a mobilon, de mindkét helyen jelentkezett a csillag megjelenés probléma. Az összekötés itt igen, a Firefox lehet, mert mindkét helyen ezt használom (használtam egy hete) fő böngészőként. A probléma vizsgálata kissé most nehezebb lesz mobilon, mert most GApps nélkül használom az Androidot, és ott nem a Firefox, hanem egy forkja érhető el, és ezt telepítettem. Habár, ... ahogy néztem az alkalmazások tulajdonságait, a Névjegyek alkalmazás Google termék, és lehetőleg ezt sem használnám. Jelenleg - két napja - a telefonon nem tudok telefonálni az ismerőseimnek :), mert nincsenek névjegyek ..., de igazából ez nem zavar, mert NEM szoktam telefonálni :D. Hordom magammal a másik telefont, ami GApps képes, de törött a kijelző, illetve importálni tudnám a Névjegyek alkalmazásba a SIM kártya névjegyeit, ami ősrégi számokat mutat, de legalább rácsodálkoztam, hogy jéé, „az övé” is megvan itt (el is fogom tárolni, legalábbis leírom valahova mind, egy helyre). A telefonszámok és a névjegyek exportja/importja érdekes kérdés, úgy általában. No meg, néztem, hogy a Firefox-ot lehet forgatni Android alatt is, a frissítés a forgatás könyvtárába lépve kivitelezhető, de ez a dolog még csak érdeklődés.
* Jelezni kéne a szolgáltatónak a probléma megoldását, és a hibát. Ha nekünk jó, másnak is legyen jó.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

UP, aktualitás

#12 Én csak azt vettem észre „egy hete”, hogy a itt, a honlapon, a hozzászólásoknál az értékelés csillagai nem jelennek meg, helyettük szövegdobozban jelenik meg egy szöveges értékelés. Jeleztem a problémát. Egyes elemek nem megjelenése utalhat a betöltés lassúságára, hálózati problémára, és weboldal problémára is. Most megjelennek a csillagok.

Ahm, dettó. Nekem sem jelentek meg a csillagok, most igen. És elkiabáltam a dolgot, ma megint rosszalkodik, a DNS beállítás ellenére. Törlöm is.

Tüzetesebben is belemélyedtem, de csak régi verziókról szóló leírásokat találtam. Egyelőre.

Szerk: a hozzászólás mentése után eltűntek a csillagok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

UP, aktualitás

#13 Most akkor megtettem a fórumos hiba bejelentést is:
Az értékelés csillagai és a WYSIWYG szerkesztő eltűnik

Megkérlek, képen közöld a te reklámblokkolós vagy ehhez köthető beállításaid, amik akár a probléma okának is tekinthetőek. Tesztelni fogok más böngészőt is, próbálj te is...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

UP, aktualitás

#13 És elkiabáltam a dolgot, ma megint rosszalkodik, a DNS beállítás ellenére. Törlöm is.

Nálam nem lassú egyik weboldal sem. Másik szolgáltatónál vagyok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

UP, aktualitás

#15 Hát ez idő alatt egyenként letiltottam a reklámblokkolókat, egyéb bővítményeket, próbáltam hibakereső módot, mind hatástalan volt, visszaállítottam egyenként, néha nagyon lassan sikerült belépni egyik- másik gmail fiókba, erre a másodlagos fiókomba meg a párom fiókjába jött egy gmail értesítő, hogy belépés történt az új Linux eszközről, végezzük el a biztonsági beállításokat, a fő fiókomba ilyen nem jött.

Elmentem vásárolni, most visszajöttem, és most megint minden pöpecül működik. Annyi történt, hogy bekapcsoltam az FF-ban a telemetriát, hátha van valami haszna. (Tudom, nem ettől javult meg, csak tájékoztatás végett írtam).

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

UP, aktualitás

#16 Nézem (hozzászólok).
Nem javul... (ez, a hozzászólás szerkesztése nyilván az oldal frissítésének felel meg. A szerkesztés után már jó, de ez nem vigasz).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

UP, aktualitás - és akkor most itt egy megoldás

#17 Kutakodtam, kutakodtam, oszt rátaláltam erre:

https://support.mozilla.org/en-US/kb/some-pages-or-page-elements-fail-load-after-updating

Azaz címsorba about:config

Kockázatokat elfogadni, rákeresni erre: dom.storage.next_gen

Tiltsuk le.

Ugyan ez régi verzióra vonatkozik, de az aktuálisban is megtettem, működőképes lett minden oldal. :-O

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én nem tapasztaltam a Google

Én nem tapasztaltam a Google szolgáktatásaiban fennakadást, annál inkább a Miccrosoft Edge Dev  Linux-os kiadás szinkronizálásánál, ami régebben működött, most nem, az alaphelyzetbe állítás sem segít.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

dom.storage.next_gen false

#18 Ez segített.
Nekem két érték van:

dom.storage.next_gen    false
dom.storage.next_gen_auto_enabled_by_cause1    true

Szerk.: nem segített. Válasz beküldés után nem látszanak a csillagok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

dom.storage.next_gen_auto_enabled_by_cause1 false

#20 Teszt.

dom.storage.next_gen    true
dom.storage.next_gen_auto_enabled_by_cause1    false

Szerk.: nem segített.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

dom.storage.next_gen false

#23 A csillagok esetében nem segített, hanem a Google cuccok elérésében igen. És amúgy csak addig, amíg újra nem indítottam az FF-t. Utána megint kezdte. Közben a Mozilla fórumokon is jelzik sokan a dolgot, amire a sablon válasz mindig u.a, töröld a sütiket, tárolt tartalmat, tiltsd le a kiegészítőket, használj új profilt. Mindegyik segít, egyszer, majd FF újra indítása után megint cumi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Én nem tapasztaltam a Google

#19 #24 Ha kliens is van, és nem böngésző, akkor segíthet az alkalmazásjelszó. Igaz, ez akkor megoldás, ha egyáltalán nem lehet belépni egy, "akármilyen" fiókba.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve