Firefox 91 és a régi photon UI menesztése

Balazs_B képe

A Firefox 89 elhozta az új (szerintem) touch központú Proton felhasználói felületet de meghagyta a régit opcionálisan. A legújabb 91-es verzió viszont már "leszámolt" a régebbi photon felülettel és már az abbout:config lapon sem lehet visszaállítani azt.

Amikor én ezt megtudtam a maradék hajam is felállt a kopasz fejemen, mert én nagyon nem találom szerencsésnek az új UI-t. Értem hogy touch meg új dizájn, de szerintem ez nagyon rossz stratégia a többségében asztali felhasználóknak, akik továbbra is egérrel és billentyűzettel böngésznek.

Az új proton felületben az én legnagyobb problémám az a túl magas böngészőfül

Okvetlenül magas fülek
Okvetlenül magas fülek

 

Továbbá a menük is kevésbé átláthatóak számomra, amióta kiszedték belülök az ikonokat.

Megértem hogy újítani akarnak, de egyrészt ne kövesség a Microsoft és a Windows 8 példáját és készítsenek Touch orientált UI-t asztali felhasználóknak, másfelől ne szedjenek ki hasznos funkciókat a böngészőből. Nem értem miért kell butítani a azt.

 

No de térjünk is át egy vészhelyzeti megoldásra: userChrome.css

Aki nem ismerné, a Firefoxban be lehet kapcsolni egy funkciót, amivel teljesen egyedivé lehet tenni a felhasználói felületet, ezt pedig a userChrome.css fájlban lehet beprogramozni.
Találtam is ezen a GitHub oldalon egy proton kinézetet visszaállító fájl párost (userChrome.css; userContent.css), amelyekkel nagyjából vissza lehet állítani a régi photon kinézetet.

Használata:

  1. Keressük meg a Firefox profilunk lokális könyvtárát:
    Firefox beállítások (három vízszintes vonal) -> Súgó -> Hibakeresési információ
    A felugró oldalon megtalálhatjuk a profilkönyvtárunk helyét.
     
  2. Nyissuk meg a profilkönyvárunk helyét a fájlkezelőben. Hozzunk ott létre egy chrome (tudom vicces) nevű mappát és másoljuk ide a GitHub oldalon található userChrome.css és userContent.css  fájlokat.
     
  3. Egy új üres lapon nyissuk meg az about:config lapot. A felugró lapon keressünk rá erre: toolkit.legacyUserProfileCustomizations.stylesheets és ha megtaláltuk állítsuk azt true értékre.
     
  4. Most zárjuk be a Firefoxot és nyissuk meg újra.
     
  5. Voila.

A magasabb szintű felhasználók bizonyára tudják hogy a userChrome.css és userContent.css  fájlok szerkesztésével gyakorlatilag teljesen egyéni szabhatjuk a böngészőt.

Hozzászólások