Linux Mint 19.3 32 bit, PIII-ra

Fórum: 

A címben szereplő rendszert szeretném használni egy PIII-ason. Az előtelepítést és frissítést elvégeztem már egy i5-ös gépen külső HDD-n (USB-n keresztül), majd ezt a HDD-t tettem be a PIII-ba. A rendszer elindul, de egészen nem töltődik be, hanem a jelszó bekérésénél megáll. Hiába adom meg neki a jelszót (egyébként automatikus belépés van beállítva), mindig visszatér a bekérésre. Elindítottam a LM-et recovery-módban is - ezzel betöltődik a rendszer rendesen -, de csak 800x600-as felbontással, amit nem lehet nagyobbra állítani. A grub javítva lett. A következő rendes indításkor újra csak a jelszóbekérő kép jön be.
Jó lenne, ha a már telepített rendszert működésre lehetne bírni, ne kelljen újratelepíteni. Az ilyen módon előtelepített Peppermint rendesen fut, csak egy kissé lassú.

dehát miért?

Mármint miért kellett előtelepíteni egy totálisan eltérő hardveren, mégis mi volt az indíttatás?

Miért nem lehetett egyből a PIII-ra telepíteni? Egyébként az van nagy eséllyel, hogy az X/wayland  összeomlik, aminek okozója a videókártya, mármint az I5-ös drivere nem passzol a PIII-as videokártyájához. Az összeomlás visszaugrasztja a rendszert a jelszóbekérés ponthoz.  Recovery módban hagyni kellene frissíteni, lehet ettől helyre rázódik, de én rendesen telepíteném.

Az ilyen módon előtelepített Peppermint rendesen fut, csak egy kissé lassú.

Hát ha ez baj, akkor rossz hírem van, a Mint 19.3 még lassabb lesz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

dehát miért?

#1 A PIII-ast csak tartalék gépnek akarom használni, ha az új géppel valami baj lenne. Azért telepítettem az i5-ösön a LM 19.3-at, mert néhány perc alatt lezajlik rajta a művelet, míg a PIII-ason jóval több idő kell hozzá. A másik indok, hogy csak DVD-ről indítható a régi gépen a live-rendszer, USB-ről nem. Az is gondot okoz néha, hogy nem indul el mindig rendesen a DVD-re kiírt rendszer. A HDD-t közben kicseréltem gyorsabbra, nem azon van a LM 19.3, mint amelyiken a Peppermint volt.
Ha más megoldás nem lesz, kénytelen leszek DVD-ről telepíteni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hát akkor..

#2 Hát ha biztonsági tartalék kell, én inkább beruháznék egy kevésbé elavult gépbe. Pl. itt van ez itt:

https://www.vatera.hu/lenovo-thinkcentre-m58-asztali-szamitogep-dual-core-2-7-ghz-2gb-ram-160gb-3046879520.html

7800 Ft+ postaköltség, ha nem jó a személyes átvétel. Ennél a típusnál csak kis módosítást eszközölnék idővel:

- A merevlemez alatti csip hűtőre egy kis ventit rácsavaroznék, mert nagyon melegszik, amúgy elfér alatta.
vagy egy jobb megoldás van itt ebben a vidseóban, csak ez több barkácsolással jár:
https://www.youtube.com/watch?v=Zdy8Do8ty_s

- Dedikált low profile videókártyát tennék bele, és sok RAM-ot,

- Később SSD-t ennék bele, és erősebb, 4 magos CPU-t.

Erősebb, de drágább PC 22000+postaköltség:

https://www.vatera.hu/intel-i3-540-2x-3-06ghz-4gb-ddr3-1333-250gb-hdd-win10-asztali-szamitogep-pc-3047348828.html

Másik i3-as gép, nem tudni milyen alaplappal, 16000+postaköltség:

https://www.jofogas.hu/szabolcs_szatmar_bereg/Elado_karcmentes_Gigabyte_i3_szamitogep_4_GB_RAM_232_GB_tarhely__116872154.htm

 

Egy érdekes konfig, olyan szempontból, hogy lehet bővítgetni apránként, 20000+postaköltség, de csak akkor ajánlom, ha van hozzá kedv további beruházásokra:

https://www.jofogas.hu/pest/Szamitogep__Core_2_Duo_E8400_118215931.htm

Ez ugyan bővítve is teljesítmény szempontjából nem biztos, hogy eléri az i3-as teljesítményét, de lehet reménykedni benne: Kell bele:

-Több memória, ha lehet OC (ami bírja az 1333-as FSB-t, jobb táp, erősebb videókártya, és lehet bele tenni átalakított négymagos XEON CPU-t erősebb hűtővel (moddolt BIOS-al), vagy 9550/9650 Quad procit

(Ez utóbbi akkor ajánlott, ha technikai érdeklődés, és ráérő idő és keret van az alakatrészek beszerzésére)

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

És mire használnád...?

Csak erdeklodeskeppen, jpeg kepeket nezegetni meg txt fajlokat oovasgatni?

Ha sikerul rendesen eletrekelteni, legyszi dobj mar egy kepernyovideot egy Youtube film lejatszasrol.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

És mire használnád...?

#4 Pl. jól jött a múlt héten, amikor nem tudtam nyomtatni az új gépemmel, mert nem volt rajta párhuzamos port, de a PIII-on volt. A Linux Mint 17 felismerte a 28 éves mátrixnyomtatómat, és kinyomtatta azt, amit kellett. Most már megoldottam a dolgot, mert beszereztem egy párhuzamos-usb átalakító kábelt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hát akkor..

#3 Kösz a sok javaslatot, de mostanában nem szándékozom új gépet venni. Úgy tűnik, a mostani elég megbízható, csupán az akkumulátora vesztett sokat a kapacitásából - de ez nem annyira érdekes, mert legtöbbször hálózatról használom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

dehát miért?

#2 Ha másik hardveren telepítetted a Linuxot, akkor a végleges gépen egyszer indítsd el a Recovery, azaz hibajavítás sorral a GRUB menüből, és ugyanazzal a kernellel, amit használ a rendszer, ami a legújabb telepített kernel szokott lenni. Válaszd ki a net elemet, azért, hogy bekapcsold a hálózatot. Majd válaszd a dpkg elemet, azért, hogy az esetlegesen létező csomagtelepíési hibákat (másik driver) megpróbálja javítani. Ha látod, a dpkg végzett, újraindítható a rendszer (a Recovery-ből). Használati billentyűk: kurzor nyilak és az Enter.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

dehát miért?

#7 Sajnos a javasolt módszer sem segít: továbbra is jelszót kér a rendszer. Beütés után elsötétül a képernyő (mindha továbbmenne), aztán újra kiadja a jelszókérő képet. Recovery-módban betölt a rendszer, de csak 800x600-as felbontással.
A 32 bites MX-Linux is csak csökkentett felbontással működik - bár ezt magától teszi, nem kell recovery-mód.
A hibát minden bizonnyal a régi TNT2-es videókártya okozza, az újabb Linuxok nem kezelik megfelelően.
A direkt rendszertelepítés DVD-ről a PIII-ra meg idegtépő a sok várakozás miatt. Valamilyen könnyebb rendszer kellene erre a régi gépre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Recovery-módban betölt a rendszer, de csak 800x600-as felbontáss

#8 Recovery-módban betölt a rendszer, de csak 800x600-as felbontással.

Ki kéne kapcsolni a jelszó kérést.
Felbontásra:
Monitor, kijelző felbontásának beállítása a xrandr alkalmazással

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Recovery-módban betölt a rendszer, de csak 800x600-as felbontáss

#9 Ki van kapcsolva, írta fentebb. Más miatt kéri a jelszót.  Amúgy ugye nem M64/Vanta változat a videókártya? Mondjuk mindegy is. Nem nagyon lesz gyorsabb semmitől. Talán puppy linux. Vagy xubuntu, vagy meg lehet próbálni az nVidia drivert: https://www.nvidia.com/Download/driverResults.aspx/17525/en-us

De azt meg kell érteni, hogy ma más világban élünk. Ez alatt azt értem, hogy technikailag egy csomó minden más, mint a PIII gép fénykorában. A Web jobbára tömörített, amit úgy kell érteni, hogy a helyi gépnek kell kicsomagolnia, nem úgy van, mint anno, hogy tomörítetlenül jöttek az adatok. A mai fényképek meg sokkal nagyobb felbontásúak, mint akkor, ahogy a videók is, amik szintén érintettek a tömörítés oldalon is. Lehet persze régi rendszert felrakni rá, csak kérdés, hogy mi a cél? Ha tartalék gépről van szó, szerintem az feltételezi, hogy kb. ugyanazokat tudja, mint az éles gép, max lassabban kicsit, ha kiesik az éles gép, akkor valamennyire helyettesíteni tudja. Hát ez nem fog összejönni. Gondolj bele, mennyi ideig tartana átkonvertálni a H.26x MKV videókat Xvid AVI-ra, hogy a PIII gép is le tudja játszani?

Jelenleg ezen a gépen a leggyorsabban a DOS fut. Pl. Freedossal lehet próbálkozni, de a teljes élmény tekintetében meg kellene találni azon mazochistákat, akik DR-DOS-t használnak, vannak ilyenek, csak mivel jellemzően jogvédett programokat használnak / csereberélnek, rejtőzködnek. (megjegyzem, ők is újabb gépeket használnak a DOS-hoz)

Nekem van egy P4P800 alaplapom, S478 3GHz kétmagos proci (HT), Rendeon HD 9600XT videokártya, 4 GB minőségi gyors SD-RAM (CL2-es!): Na, ezt az alaplapot tartalékba vettem még akkor, amikor KT-400-as alaplapot használtam a fenti hozzávalókkal. Azt gondoltam, hogy ha lehal a használt alaplap, akkor jó lesz majd, és még gyorsabb is lesz a dupla sebességű busz miatt. És hát soha nem halt le az alaplap, de vagy 3x cseréltem tápot, 4x videókártyát, merevlemezt nem is tudom, hogy hányszor. Teltek / múltak az évek, és hát szépen ott tartok, hogy a tartalék alaplap ott áll szépen dobozban a többi lom között, azzal a tervvel, hogy egyszer majd összerakok egy gépet belőle, Vannak SCSI vezérlőim is, azokat  is belerakom, bár jelenleg csak 2 SCSI HDD-m van, ezeket is tartogatom ott a többi lom között. van PCI ATA raid vezérlőm- bár ATA HDD-k már nem nagyon vannak, van PCI SATA raid vezérlőm(a KT-400-as alaplapnak nem volt SATA portja), bár a P4P800-as masinának vannak SATA portjai , és RAID-ot is tud, ezért azt nem fogom beletenni. Ha majd egyszer sor kerül rá. De tudom, hogy baromi lassú lesz, nem nagyon akaródzik ezzel foglalkozni. Pl. a fűvet lenyírni mindig sürgősebb, mint a régi gép összerakása.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Peppermint 10 32 bit, PIII-ra

#9 Megoldottam a dolgot: klónoztam a lassú HDD-ről egy gyorsabbra a Peppermintet. Érdekes, hogy ennek nem okoz gondot a hardverváltás, míg a Linux Mintnek és az MX-Linuxnak igen, pedig mindegyiknek a Debian az alapja. Minden további nélkül működik normál módon, a felbontás is változtatható.

#10 István, te még használod az Xvidet, DivX-et? Több hozzászólásodban hivatkoztál rájuk. Én már rég mellőzöm, kizárólag AVC-t és HEVC-t használok a videók tömörítésére. A videómegosztók is csak AVC-ben sugározzák a filmjeiket - ha nem ezzel van tömörítve a videó, átkonvertálják. A videóim mindössze 4 %-a van már csak a régi h.263 szabvánnyal tömörítve, hiszen a minőségük általában gyenge.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Peppermint 10 32 bit, PIII-ra

#11 Hát, ha érdekel, meg lehet keresni a különbségeket. Akár a GRUB indító sora, akár a kimenetek különbözőségei. A nem telepített rendszeren nyilván Live rendszerről:

inxi -Fzxxx

Mennyire használható a rendszer, mennyire lassú általában, böngészésnél vagy online videónál, helyi videó nézésnél (felbontás, mi nem akad még)?

#10 Ki van kapcsolva, írta fentebb. Más miatt kéri a jelszót.

Nem találom, hogy hol írta.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Peppermint 10 32 bit, PIII-ra

#12 Böngészésre tényleg nem a legalkalmasabb a Peppermint, nem is ezért telepítettem, hanem csak azért, hogy legyen valamilyen rendszer a gépen.
A bevezető posztban van zárójelben az automatikus belépés.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Peppermint 10 32 bit, PIII-ra

#13 A bevezető posztban van zárójelben az automatikus belépés.

Rendben, nem vettem észre. Nem jutottunk el a szöveges fájl szerkesztésig, de mindegy, ha már így megoldottad. Én azért összehasonlítanám az inxi kimeneteket, mármint ott a videó eszközt és a kernel modult nézném főleg, hogy mi... . És így tán kiderül, mi lehetett a gond.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Peppermint 10 32 bit, PIII-ra

#11 István, te még használod az Xvidet, DivX-et? Több hozzászólásodban hivatkoztál rájuk. Én már rég mellőzöm, kizárólag AVC-t és HEVC-t használok a videók tömörítésére.

Igazából én is, azaz nem használom az Xvidet (DivX-et régebb sem használtam nagyon), tehát magam videómhoz én is HEVC / AVC-t használok, max. a nyersanyagokat digitalizálom eleve valami MPEG2-be, mert vágni / szerkesztgetni azt kényelmesebb (Sajnos a gépem már lassú a H.264 HD anyagok vágásához, hosszasan gondolkodik minden művelet után, /még a következő keyframe megtalásáig is el tudok számolni 3-ig /de csak ezért nem fogok új gépbe beruházni, ha MPEG2 a nyersanyag, azzal nincs semmi gond.)

Viszont van rahedli régi videóm Xvidben, amikor még az volt a legjobb, abból a korból.

Pár éve meg voltak olyanok, hogy "társadalmi" összejövetel, dzsembori a kertben, bogrács, grill, miegyéb meg tucatnyi vendég különböző korú és típusú telefonnal, amivel fotók / videók készültek, mind eltérő formátumokban, és a tucat telefon gazdája mindenki mással megosztotta a felvételeket, no akkor meg előjöttek a gondok, hogy kinek a számítógépe / DVD lejátszója mennyire nem játssza le ezeket, és tőlem várták a megoldást, hát akkor tényleg az Xvid-re esett a választásom, tuti ami biztos alapon, oszt azt kapta mindenki. Ilyen már régen nem volt, de ha lesz még, akkor is Xvid-et kapnak, ha a szutyok videókat fel kell dolgoznom.

Amúgy régen szerettem nagyon az Xvidet, és drukkolok neki, hogy új erőre kapjon, bár erre kicsi az esély.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve