USB-kulcs hiba | ExFAT formázás | Windows 10

kimarite képe

Fórum: 

Azért kérdezek, mert tudom, többen használtok dual-bootban Windowst is, és a 10-e verziót ráadásul. Nekem kisebb erre a rálátásom.

Adott egy USB-kulcs (62 GB), melynél nemrég a Windows 10 „szólt”, formázná. Ezt megcsinálta a felhasználó.
Miután megcsinálta, a TV nem játssza le az USB-kulcsra másolt filmeket, ezt jelzi: Töröl.
Arra van használva, hogy a TV-n megnézzen az eszközre másolt filmeket. Nemrég vette (kínai bolt, de ne ezt erőltessük, hanem a lehetőségeket). Kingston.
A PC viszont kezeli az USB-kulcsot továbbra is.
Felmerült az, hogy
-- a TV csak NTFS fájlrendszert olvas,
-- a Windows 10 ExFAT fájlrendszert hozott létre a formázás alkalmával.

Igaz lehet, hogy a Windows 10 csak ExFAT fájlrendszerre formáz, NTFS-re nem tud?

Tegnap nálam volt az eszköz, nem tudtam új partíciót létrehozni, nem tudtam formázni, a testdisk is hibákat észlelt, továbbá a badblocks is hibákat észlelt. Íme a parancssor,

sudo badblocks -wsv -o /home/debkim/badblocks.txt /dev/sdb

és a mentett fájl eleje és „vége” (mert este 10-től reggel négyig nem sokat tudott már csak vizsgálni az alkalmazás, nagyon lelassult a vizsgálat.)

16465916
16465917
16465918
16465919
16465920
...
16701420
16701421
16701422
16701423
16701424
...

Reggel megszakítottam a vizsgálatot, egyelőre visszaadtam az USB-kulcsot (munkahely). Másik segítő ránéz ma a Partition Magic programcsomaggal...

Elronthatta-e a formázás az eszközt? Linux alóli lehetőségek a javításra?
Hogyan lehet Windows 10 rendszeren NTFS formázást végrehajtani?

A rendszeremen az exfat-utils és az exfat-fuse alkalmazások alapértelmezetten telepítve vannak.

16701424

#1 Úgy néz ki, hogy hibás a HW, van ez így. Gyanús a 62 GB. Nem 64? 

Windows 64 GB SD kártyát / pendrájvot alapból ExFAT-ra formáz, ha csak OK-OK, Next-next egérműveletek vannak alkalmazva. Egyébként pedig NTFS-re, ha az van kiválasztva formázáskor. Sajnos FAT32-re csak 32 GB-ig hajlandó formázni, de van letölthető program, amelyikkel megoldható a FAT32 is. De erre nincs szükség, ha a TV támogatja az NTFS-t.

Ha ténlyeg 62 GB a pendrájv eredetileg, akkor nagyon gyanús, hogy eleve rossz, valaha 64 GB-nek készült, de rossz szektorokat kihagyva 62 GB particiót hoztak rajta létre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
samli képe

16701424

#2 Nem ismerem a tapasztalataid, de én még egyetlen pendrájvot sem láttam ahol a valóságban annyi a memória amennyit ráírnak. Nem gagyi noname pendrájvokról beszélek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

16701424

#3 ismerem én is a GB és GiB marketing fogásokat/ kavarást, de abból indulok ki, hogy 62 van úgymond "ráírva" - Ilyent láttál már?

//mivel elég konkrétan van leírva, amúgy a 64 GiB pendrájvot 61.9 GB-nek látja rendszer//

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
samli képe

16701424

#4 Természetesen nem láttam olyant amin 62 volt, de nekem ez ebben az esetben nem volt annyira egyértelmű.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

16701424

#2 Az eszköz tulajdonosa csak ExFAT-ra tudta formázni, ezt a módszert ismeri (különben teljesen rábízza magát a Windowsra), a másik próbálkozó azt mondta, csak erre engedi, NTFS-re nem. Tehát valami gond van az ExFAT formázás miatt, vagy az eszköz sajnálatos módon éppen ez alkalommal „mondta be a kulcsot”... Én az fdisk, a testdisk, a badblocks, a Lemezkelő, a GParted alkalmazásokkal alkalmazásokkal próbálkoztam. Vannak ingyenes programcsomagjaim, azokkal nem. Ha nem sikerül a javítás, visszakerülhet hozzám az USB-kulcs, és ránézhetek ezekkel is.

Majdnem határozottan mondom a 62 GB-ot, persze, lehet értelmezés kérdése (alkalmazásban), így a GB és a GiB közötti különbség.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

16701424

#6 Idézlek,
"Adott egy USB-kulcs (62 GB), melynél nemrég a Windows 10 „szólt”, formázná. "

Ha jól értelmezem, az addig használatba lévő és hibátlan pen ekkor dobta be a törülközőt.
Az OS üzenete ennek a következménye mert hibásnak találta.
Mindent megcsinál a Win, én 1TB hdd-t formáztam vele FAT32-re, a diskpart parancssori eszközzel.
Óvatosan vele, nem kérdez hanem végrehajt, mindent tud, mindenre formázni, aktívvá tenni, partícionálni stb.
https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/administration/windows-commands/diskpart 

Az a pen szerintem kiszolgált.
Nekem is van egy 64GB pendrive szerűség ami igen agresszíven van évek óta használva és ezt a pendrivek többsége nem szereti, mármint a tömérdek írást.
Huszárvágással oldottam meg, volt félmarék már nem használt 64GB m2 ssd-m, és 3000  Ft-ért vettem egy m2-usb átalakítót.
Szerintem míg élek kiszolgál ez a megoldás. Picit nagyobb mint egy pen de örök élet.
Óriási előnye ha rámmmarad valakitől vagy ingyé kapok 128GB-os m2-t, akkor kicserélem a tokba és máris 128GB pendrive lett.
https://mega.nz/file/F8pEVJbT#059b9ByCtPzyABLS1_CyTl-1CDfiD_uwLRVeWu0m-00    

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

16701424

#6 Az említett programgyűjteménnyel az USB-kulcs javítva lett, javított méret 50 GB (kicsit kevesebb,mit az eredeti). Nem tudom, melyik alkalmazással, mert a „Windows-huszárok” nem szószátyárok, nem volt idő belemélyedni, meg szerintem nekik az a lényeg, mekkora királyok ;), nemhogy elmondják a hogyant :Đ. A felhasználó örül. Szerintem van „az a” orosz vagy ukrán fejlesztő shareware alkalmazása, azzal sikerült. Én pedig azt sajnálom kicsit, nem mélyedhettem bele, milyen alkalmazással tudok javítani a problémán. Minden jó, ha a vége jó.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

16701424

#7 Az energiaellátás (gyengül a táp) szokta megcibálni a hasonló külső meghajtó egészségét. Ha nincs elég feszültség, I/O hibák keletkeznek, amik úgy tönkretehetik a fájlrendszert, hogy javítani sem lehet. Jártam így.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

16701424

#8 Szerintem van „az a” orosz vagy ukrán fejlesztő shareware alkalmazása, azzal sikerült. Én pedig azt sajnálom kicsit, nem mélyedhettem bele, milyen alkalmazással tudok javítani a problémán. Minden jó, ha a vége jó.

A topicnyitóban említett Partiton Magic-re gondolsz? Annak kb. megfelelője a linuxos Parted Magic.

https://partedmagic.com/wp-content/cache/all/index.html

A szépséghibája, hogy fizetős. Szóval inkább Gparted. De egy pendrive esetében nincs is ilyenekre szükség, bármilyen formázó alkalmazásnak meg kell bírkóznia a rossz szektorokkal, a formattálás feladata felderíteni a rossz szektorokat, és azokat megjelölve kihagyni. Mind a Windows, és mind a Linux támogatja a gyors formázást, amelyik viszont ezt a lépést kihagyja, ha az eszköz jó, akkor ezzel nincs is gond. Ha viszont vannak rossz szektorok, akkor az mindenféle jelenséget okoz a továbbiakban. 

A Windows a formázást fájlkezelőből is biztosítja, jobb egérgombos menüből. Legördülőben kell kiválasztani a fájlrendszert, pendrive / SD kártya esetében, ha nagy (> 32 GB), akkor alap kijelölés ExFat, de lehet NTFS-t is kiválasztani. Kisebb pendrive / SD kártya esetében lehet FAT32 is, ekkor ez az alap kijelölés. Pipát ki kell venni a gyorsformázás opciótól, mert alapból ki van jelölve. Csak ezután kell az OK gombra kattintani. Az egyszerű emberkék ezekkel nem foglakoznak, nyomják az OK-t egyből, figyelmeztetésre OK, OK, Next...

Particiót létrehozni / törölni / átméretezni / összefűzni / módosítani / tiltani viszont már "nem könnyű", mert sok ablakon és hivatkozáson keresztül kell navigálni. Vezérlőpult / Felügyeleti eszközök / Számítógép kezelés / Lemezkezelés.... Az egyszerű emberkéknek erról fogalmuk sincs, meg ennyit navigálni minek, hát inkább letöltenek valamit, van egy rahedli progam, kb. mind ugyanazt tudja, csak kicsit másképp.

Megemlíteném, hogy Windowsnak van ellenőrző alkalamzása is, amit szintén fájlkezelőből jobb egérgombos művelettel lehet elindítani, itt két opciót is meg lehet adni (keresse a rossz szektorokat, ill. próbálja a fájlrendszer hibát javítani), szemben a parancssoros változattal, aminél sokkal több paramétert meg lehet adni (CHKDSK a parancs). De az egyszerű huszárok ezt is hanyagolják, mi az már, hogy parancssor?

Amúgy a formázást is el lehet intézni paranccssorból is:

https://www.lifewire.com/format-command-2618091

ill. a CHKDSK:

https://www.lifewire.com/chkdsk-command-2625838

Amit ezekkel el lehet érni, azt nem tudja semmilyen letöltött program jobban, max. másképp, tetszetősebb menükkel, és színesen. (partició kezelést ide nem értve)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

16701424

#10 Elfogadhatjuk tényként, hogy a Windowsos Partition Magic alkalmazással lett javítva, de nem ismert a pontos módszer. Érdekelt volna. Nyilvánvalóan nincsenek mindenre jó, kizárólag Windows alkalmazások ... a lemezkezelésre egyáltalán nem jellemzó.

Én összekevertem vélhetően a javító lemezek nevét. De erre az alkalmazásra gondoltam: HDD Regenerator

http://www.dposoft.net/hdd.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

pendrive újra formázás

Ha már semmi más nem segít használd a HBCD-t.Ingyen letölthető pendrivre telepíthető és így indítható. Használd belőle a "Low level format"alkalmazást. Mindent lenulláz a meghajtón szó szerint. Ne felejtsd el a Smart-ot léterhozni. Utánna a pendrivet formázni kell.

Ha hibás a szektor a progamok között erre is van ellenőrző.

A hibát egyébként okozhatja a pendrive esetén ha a foglalási egységet egy korábban teleptőnek használt kütyü esetén másképp adjuk meg, vagy csak egy részét haszáltuk telepítésre és így két tárolót lát a gép. ( A Rufus-al így jártam linux telepítésnél.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

pendrive újra formázás

#12 Telepítő USB adatokhoz általánosan nehezen használható.

Honnan tölthető le a HBCD? Értem, weboldaláról biztonságos, de az hol?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

pendrive újra formázás

#12.1.1.1.1.1 igaz...de kérdés volt ez is

"Honnan tölthető le a HBCD? Értem, weboldaláról biztonságos, de az hol?"

Erre válaszoltam. BUÉK!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

pendrive újra formázás

#12.1.1.1.1 Bootolj a HBCD-s pendrájvról (ugyanúgy mint egy telepítőnél) és várd meg amíg megjelenik a WIN 10-es képernyő. A programok az "Utilites" mappában vannak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

pendrive újra formázás

#12.1.1.1.1.2 Szerintem, a Hiren's és hasonló live rendszerek (víruskereső, stb.) nekem is megvannak valahol, csak azért nem használom, mert Linux rendszeren is megvannak ugyanazok a tool-ok ;), csodák nincsenek.
Másrészt, én a Linux, a "helyi szakember" a Windows rendszeren sem tudtunk sikeresen javítani, tehát, mindenképpen műszaki hiba esete forog fenn, mint " Noszty fiú esete Tóth Marival".
Esetleg a TV formáz..., erre többször is rá lett kérdezve, de nem derült ki. Lényeges elem, hogy sikeres javítás nem kivitelezhető. Esetenként, a segítséget kérő fárad bele a probléma "megoldásába", és elengedi, és a segítő csak ugyanezt teheti, amolyan huhogányosan: “Ne vedd el a beteg kedvenc rögeszméjét, hátha rosszabbat szerez be helyette!”

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

pendrive újra formázás

#12.1.2 Windows felöl jövök, így ezt az alkalmazást már többször használtam. Régebben XP alapú volt, most WIN 10. Megbízható, csak a felhasználó tud vele ártani ha nem figyel. Régebben az informatikusok "svájci bicskájának" hívták. Sok alkalmazást hoz össze kis helyen. Hasznos ha a gépet kívülről kell piszkálni. Alapvetően a hardvereket kezeli. Hogy a linux vonatkozásában okoz-e gondot még nem tudom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

pendrive újra formázás

#12.1.2.1
Ennek a pendrájvnak valószínüleg már annyi, ... de ezt még meg lehet próbálni.

sudo wipefs -a /dev/sdx
(Az /sdx behelyettesítendő a pen azonosítójára.)
Hogy mit csinál a wipefs -a ?

man wipefs

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

pendrive újra formázás

#12.1.2.1.1 A Linux és a Windows rendszeren történt javítások alkalmával kiderült -és ehhez kétség nem fér- hogy a pendrive meghibásodott, azaz, csak részlegesen particionálható, illetőleg, hogy a javítás is pár használat idejéig tart.

Az alkalmazást ismerem (Android), adott alkalommal használom majd ;) (megj.: ha jól láttam, a Hiren's is tartalmazza). Nálam tán 10-15 éve volt pendrive probléma, azóta nem. De a pendrive-jaim használatban voltak Windows rendszeren is, mármint, egy-egy nyomdában az ablakos rendszerrel olvastak és írtak róla adatokat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
devil képe

pendrájv??????

muszáj vagyok hozzászolni.a kliensnél nincs otthon szemetesvodor??????.ilyen szamársággal piszkál egy rakás felelos személyt.eldobom,veszek másikat,ha már szarakszik,uj uccse lessz belole!és egy muanyag uveg durbincs sogorral kevesebbet fogyasztok.!!!viszont nem vagyok olyan gazdag,hogy olcso pendrájvokat vegyek.

péesz-még jo,hogy nem a házán a teto ázik be..............................................................azt megoldani a hadsereg kevés lenne.

                                           BUÉK

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

pendrájv??????

#13 Az összes USB-kulcsa így végzi... PS: BÚÉK!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

pendrive újra formázás

BÚÉK!

Elronthatta-e a formázás az eszközt? Linux alóli lehetőségek a javításra?

Ezt nem értem, most újra előjött a kérdés? Vagy mi?

Egyébként maga a formázás nem ronthatta el, de el tudott romlani formázás közben. Nekem ment tönkre zsír új 128 GB pendrájvom úgy, hogy éppen másoltam rá egy ISO fájl. Linux alól annyira lehet javítani, mint Windows alól. Ha nem fizikai sérülése van (ami nem látszik, mert belül van), tehát nem szét van taposva, hanem fájlrendszer sérülés, akkor újra formázás megjavítja. Windows 32 GB felett csak NTFS vagy ExFat-ot hajlandó,. külön progit kell letölteni, ahhoz, hogy FAT32-re legyen formázva a pendrájv. Ennyi.

Nem kell továbbmisztifikálni.

Az összes USB-kulcsa így végzi...

Bizony, nekem is van egy marékkal, ott állnak a polcon, ezek ilyenek. Ezekről azt gondolom, hogy esetleg megjavítom.

A YT-n rengeteg videó van a halott pendrájvok megjavításáról. Van, ahol a csatlakozó forrasztása engedett el, azt újracinezik, és jó lett a pendrájv. Na, én már kettőt szétszedtem, de ezeknek nem ez a baja,

Nálunk van boltos, tőle vettem legutóbb pendrájvot, arra azt mondta, 3 év gari van rá, vigyem vissza ha megdöglik, cseréli. Hát ez még nem döglött meg, de ez csak 8 GB-s. (BIOS frissítéshez kellett gyorsan egy pendrájv, nem akartam nagyot venni)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

pendrive újra formázás

#14 Viszonylag hamar elromlik az ismerősnél egy pendrive, de lehetséges, a „hamar” el van túlozva, Mindegy, mert elengedte az egészet. Vesz másikat. Egyébként, nekem is sikerül Linux rendszeren megjavítani, és egy alkalomra szólt. A Windows-zos javítás is egy-két alkalomra szólt. ... a probléma feltárást olykor némi fenntartással kell kezelni. Mert van egy elképzelés, ami elvárás, hogy minden javítható, de a részleteket (mi történt, hogyan | fontos) ehhez nem kapja meg az ember.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve