Tudományos és érdekes események

kimarite képe

Fórum: 

Annyira rajongják a 8 bites (régi! 30-35 éves) házi számítógépeket, hogy immár 21. alkalommal jöttek össze az éves bulijukon. Az Árok Party rendezvénye azoknak való, akik még az okostelefonok korszakában is imádják a Commodore 64, a Plus 4 vagy a ZX Spectrum gépek világát és képesek e régi masinákat ma is élettel megtölteni. Keleti Arthur ott volt az ajkai helyszínen és elmeséli a videóval is dokumentált élményeit.
https://indavideo.hu/video/Retroszamitogepes_buli_-_Arok_Party_2019
-- Retrószámítógépes buli - Árok Party 2019

kimarite képe

IOI2019 | Nemzetközi Informatikai Diákolimpia, Baku/Azerbajdzsán

Érdekes, alapos összeállítás volt hallható a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról a Kossuth Rádióban.

Az IOI2019-en (Nemzetközi Informatikai Diákolimpia, Baku, Azerbajdzsán) elért sikerekről Tóth Balázs aranyérmes- és Nagy Nándor bronzérmes versenyző, az IOI2019-re való felkészülésről, a Neumann Társaság országos jelentőségű, sikeres tehetséggondozási programjáról és a Neumann János születésének 120. évfordulóján, Szegeden megrendezésre kerülő IOI2023-ról Erdősné Németh Ágnes, a Neumann Társaság alelnöke és dr. Beck György, az NJSZT elnöke nyilatkozott a Kossuth Rádió Napközben című műsorában, 2019. augusztus 16-án.

Hallgassa meg a beszélgetést itt:

-- Neumann János Számítógép-tudományi Társaság - NJSZT

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

2020-as TDF konferencia logópályázatának győztese | LibreOffice

2020-as konferencia logópályázatának győztese

A TDF idei 2020-as konferenciájának logójára még korábban írtak ki nyílt pályázatot. Győztest pedig január 24-én hirdettek.

Idén az openSUSE és a LibreOffice közös konferenciát fog rendezni a németországi Nürnbergben, október 13–16 között. A győztes pályázatot Kukuh Syafaat küldte be Indonéziából.

A 2020-as openSUSE és LibreOffice közös konferenciának hivatalos logója (Kukuh Syafaat)

http://libreoffice.hu/2020-as-konferencia-logopalyazatanak-gyoztese/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Holnap: az összes GitHub repo szó szerinti befagyasztása

A GitHub elkezdte az előkészületeket egy esetleges kataklizmára, készülnek a fizikai másolatok.

Az Artic Code Vault projectről az újabbik Szárnyas fejvadász juthat eszünkbe, ahol egy globális adatvesztés után minden törlődött. A korábbi bejelentésnek megfelelően holnap elkezdődik az összes GitHub repo szó szerinti befagyasztása, a kódtár-szolgáltatás teljes tartalmáról fizikai másolat készül, egy speciális, filmszerű anyagra íródik ki minden. A "film" becslések szerint akár 2000 évig is megőrzi az rajta tárolt analóg információt.

A fizikai másolatok egy sarkkörön túli katonai bunkerbe kerülnek, hasonlatosan ahhoz a norvég kezdeményezéshez, ahol a a földi flóra növényeinek magját tárolják. A cél természetesen itt is ugyanaz mint a magoknál, egy esetleges kataklizmára való felkészülés.

https://www.hwsw.hu/daralo/61376/github-mentes-artic-code-vault-kod-kataklizma-zombiapokalipszis.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Arduino Day Magyarország: 2020. március 21. (szombat)

Arduino Day Magyarország: 2020. március 21.
BMSZC Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakgimnázium, 1032 Budapest, Bécsi út 134.

Regisztrációval ingyenes:
https://www.eventbrite.com/e/magyar-arduino-day-2020-registration-91765287445#tickets

Részletek: http://aday.blathy.info/

Videó a 2019-es rendezvényről:

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hack the Crisis Hungary workspace for April 8th, 2020 at 9:27 PM

Két nap telt el a hackathon óta, és még mindig csodáljuk azokat a nagyszerű projekteket, amelyeket együtt csináltatok. Köszönjük, még egyszer, hogy mindent beleadtatok, és dolgoztatok ezért a mindannyiunkat érintő fontos ügyért! @channel

Viszont ez még csak a kezdet - szeretnénk, ha nem állna meg itt a klassz munka, ezért van pár tippünk a következőkre.

Hogy folytatódnak a projektek?
Ahhoz, hogy ténylegesen társadalmi hasznot hozzanak a projektek, szuper lenne, ha tovább lehetne folytatni a fejlesztésüket. Szeretnénk ezt úgy támogatni, hogy a csapatok továbbra is kapcsolatban maradjanak egymással itt, a slacken, ezért nyitottunk egy új channelt, #menjtovább névvel. 
Kérünk titeket, hogy itt mutassátok be a projektjeiteket, méghozzá a következő formátumban:

  •     Projekt neve:
  •     Rövid pitch/szlogen:
  •     Projekt linkje:
  •     Tervek a folytatáshoz:
  •     Csapattagok toborzása a következő skillekkel:

Így a csapatok további tagokat találhatnak, akik hozzá tudnak járulni a projekt jövőbeni megvalósításához :-).
Osszátok meg azt is bátran, ha már nem szeretnétek/ nem tudtok egy adott projekten dolgozni, mert így másoknak lehetősége lesz jelentkezni a munka folytatására.
(Természetesen akkor is megoszthatjátok itt a projektet, ha egyszerűen csak szeretnétek bemutatni a többieknek, milyen klassz dolgokat vittetek véghez a hétvégén!)

Milyen egyéb továbbfejlesztési lehetőségem van?

  • Ahogy azt már többször említettük, egy nagy európai összefogás keretében április 24-26 között kerül megrendezésre az #EUvsVirus névre hallgató páneurópai online hackathon. Az Európai Bizottság és az EU tagállamok hackathon szervezői között létrejövő együttműködés célja, hogy összekösse azokat az versenyzőket, partnereket és közösségeket, akik a saját országuk hackathonján részt vettek. Ezen a nagy közös platformon/eseményen keresztül tovább tudják fejleszteni megoldásaikat a koronavírussal kapcsolatos kihívások leküzdésére.
  • Keressétek fel a https://impactventurebuilder.eu/ oldalt. Az Impact Venture Builder egy online accelerátor, ahol az ötleted a közösség és a mentorok segítségével fejlesztheted végleges megoldásra. Technikai támogatás, mentorálást és anyagi segítséget is igyekeznek nyújtani.

Hogy kaphatok mentor/szakértői segítséget a hackathon után?
Bár a hackathon véget ért, még mindig kapcsolatban vagy a sok-sok emberrel, akik szívesen segítenek tudásukkal, tapasztalatukkal. Bátorítunk, hogy ezután is élj ezzel a lehetőséggel, és kérd a segítségüket! A következőkre bátorítunk:

  • Kérdezz rá a mentoroknál/szakértőknél, hogy fordulhatsz-e hozzájuk a hackathon után is!
    Valószínűleg jó kérdéseket és tanácsokat kaptál a hackathon alatt a szakértőktől és mentoroktól, és továbbra is fordulnál hozzájuk. Egy kérdést mindenképpen megér! Ha nem aktívak már slacken és nem tudod, hogyan lépj kapcsolatba velük, írj @Nelli / Szervező-nek, hogy kérdezzen utána neked, vállalna-e további segítségnyújtást az adott mentor/szakértő! ;-)
  • Keress meg más mentorokat/szakértőket!
    Néhányan közülük még a hackathon után is elérhető a slacken, keresd őket a mentor channelekben! Mi is felkértük a mentorokat, hogy ha tudnak a hackathon után segíteni, maradjanak elérhetőek slacken.
  • Keress meg más versenyzőket is!
    Több száz intelligens, tenni akaró ember gyűlt össze itt a slacken, használd ki ennek a közösségnek az erejét! Tedd fel kérdéseid, kérj segítséget bárkitől a megfelelő csatornában, pl. A #kérdések nevűben!

Hogy találhatok partnercéget a projektemhez?
A legegyszerűbb, ha megkérdezed a mentorod/szakértőd, tudnak-e olyan céget, ahol érdemes megpróbálni a partnerséget. Kérdezz körbe a saját ismerőseid körében is, és nyugodtan keress meg direktben is szervezeteket, cégeket! A Hack the Crisis Hungary nagy médianyilvánosságot kapott, így ha a hackathonra hivatkozol, valószínűleg több helyről kaphatsz segítséget.

Mi történik ezzel a Hackthecrisishungary slack-kel?
Még a hackathon követően 3 hónapig aktív marad a prémium slack, hogy könnyebben lehessen tovább folytatni a munkát, és elérni azokat, akikkel együtt dolgoztok!  Ez idő alatt érdemes kiépíteni a kapcsolatokat, hogy a 3 hónap elteltével is kapcsolatban maradjatok!
 
Folytassátok a fantasztikus munkát, és valósuljon meg minél több projekt!  

Az alábbi linken pedig fogadjátok szeretettel a hackathonra érkezett összes megoldást:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1IlwyosrPcTX8EjYC3zVQGUvTEHhJ9OkmsT8d0gUMOt4/edit

Hétvégi programajánló @channel:
https://theglobalhack.com/ ;-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

SUSECON 2020 konferencia

Az idén - egy kis csúszással - május 20-tól a SUSECON konferencia online kerül megrendezésre. Bárki regisztrálhat ingyenesen és végighallgathat rengeteg előadást több napon keresztül, többek között opensource témakörben is.
További infók itt: https://www.susecon.com/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hackerspace Budapest online meetup

A Hackerspace Budapest online meetupot szervez, itt releváns lehet egyrészt, mert az egyik előadás szabad szoftverről szól (stef előadása a Zephyr nevű szabad valósidejű OS-ről), a másik meg security, de cserébe szabad szoftvereket kombinál (Frida + Wireshark)

https://hsbp.org/tiki-calendar_edit_item.php?viewcalitemId=1893

Kezdés: Szombat 30 Május, 2020 18:30:00 CEST
Befejezés: Szombat 30 Május, 2020 19:30:00 CEST

Leírás

Az online meetup lehetőség arra, hogy több, fizikailag akár messze lévő rövidebb előadáson vehess részt közvetlenül egymás után úgy, hogy ki sem kell hozzá mozdulnod otthonról.

Az első meetupon a következő előadások várhatók:

  • Hogyan MITM-eljünk MITM-elés nélkül (dnet)

  • Egy noob naiv fanboikodása a Zephyr OS-ről (stef)

  • REDACTED (endre)

A pontos stream URL-t igyekszünk mindenhova posztolni, de várhatóan a hackerspace YouTube csatornáján lesz követhető. Az interaktivitás jegyében visszajelzéseket, kérdéseket majd IRC-n és YouTube chaten át várunk. (Aki nem szeretne böngészőt használni, tudjuk javasolni például mpv szabad szoftveres videolejátszó használatát!)

Előadók jelentkezését is várjuk szeretettel következő alkalmainkra, érdeklődés esetén szeretnénk még több ilyen online meetupot szervezni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hatvan ország: e-Hód online informatikai verseny

Már az őszi, 10. versenyre készül a magyar szervezőcsapat
https://njszt.hu/hu/news/2020-05-26/hatvan-orszag-rakta-ossze-tudasat-ho...

Nem az a cél, hogy mindenki programozó legyen – hanem hogy tudjon gondolkodni – foglalja össze Pluhár Zsuzsa. Tehát aki jó a Hódon, még nem biztos, hogy automatikusan tovább tud lépni a következő informatikai versenyre (hiszen programozási ismeretekkel nem feltétlenül rendelkezik), de azért azt biztosra vehetjük, hogy érdemes foglalkoznia az informatikával.

Hódos iskolák Magyarországon Hódolók mindenhol!

A jubileumi, 10. e-Hódra októbertől regisztrálhatják tanáraik a diákokat. Idén november 9-től 20-ig, első ízben két héten át tart a verseny A tanár választhatja ki, hogy a két  héten belül melyik 45 perces órán versenyeznek a saját diákjai.

Még bőven van potenciál az iskolákban: idén a szervezőcsapat azt szeretné, ha túlszárnyalnánk a múlt évi rekord részvételt. Erre minden esély megvan: van rá példa, hogy egy iskolában első évben csak egy szakkör vett részt – később az egész iskola…

Kedvcsinálónak az összes múlt évi feladat: http://e-hod.elte.hu/archiv/eredmenyek/HOD_osszes_2019.pdf

A BEBRAS nemzetközi oldala: https://www.bebras.org/

A magyar eHód-oldal: http://e-hod.elte.hu/berbas-tortenete/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Magyar Informatika Napja

A magyarországi informatika múltjára, jelenére és jövőjére egyaránt fókuszáló online konferenciával ünnepelte a Neumann Társaság a Magyar Informatika Napját, amelyről hagyományteremtő céllal mostantól minden január 21-én meg fog emlékezni. Azért ez a nap tekinthető a hazai informatika születésének, mert 1959-ben ezen a napon jelentették be a sajtóban az első magyar elektronikus számítógépet, a szobányi méretű M-3-at.
https://hirek.prim.hu/cikk/2022/01/21/ma_van_a_magyar_informatika_napja

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet?

Konferencia és workshop – 2022
December 8., csütörtök, 10:00–16:00, Országos Széchényi Könyvtár
A rendezvény a digitális megőrzés témáját, valamint az ahhoz kapcsolódó hazai és nemzetközi archiválási, illetve tudományos projektek ismertetését helyezi középpontba:
https://www.facebook.com/events/639188611235139/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve