Linux Mint és Nvidia videokártya

Fórum: 

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni a következő problémával kapcsolatban.
Azt hiszem, a gépem nem használja az Nvidia videokártyát. A rendszerinformációnál is csak az Intel HD Graphics-ot látja mint videokártya. Ettől függetlenül, gondoltam használhatja, de elindítottam (volna) egy játékot, és a kép össze-vissza akadozott… ebből gondolom, hogy abszolút nem is használja.

Próbáltam telepíteni a Bumblebee-t de még PPA tárolót se engedett csinálni. Beírom a terminálba a "sudo add-apt-repository ppa:bumblebee/stable" parancsot, és azt írja nem adható hozzá a PPA tároló...nem támogatja... A szoftverforrásoknál sem sikerül. Az Nvidia drivereit is telepítettem, amivel csak azt értem el, hogy már indításkor összeomlott a Linux.

Gépem: Asus X540LJ, 500 GB HDD-vel, illetve 4 GB RAM-mal, Nvidia GeForce 920M (1GB) videokártyával, csak Linux Mint 18.1 'Serena' (Cinnamon 64 bit) van rajta.

Előre is köszönöm a segítséget!

 

RE: Linux Mint és Nvidia videokártya

Szia!
A mint 18-hoz már nem kell a bumblebee, tudja kezelni az intel-nvidia párost! (nekem is az van)
Be tudom állítani, hogy az intel vagy az nvidia kártya működjön!
A rendszer-illesztőprogram kezelő mit mutat? Nincs biosban letiltva az optimus?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE: Linux Mint és Nvidia videokártya

#1

Szia! Köszönöm a választ!

Az illesztőprogram-kezelő mutatja az Nvidia videokártyát, és azt, hogy „xserver-xorg-video-nouveau”, nyílt forráskódú illesztőprogramot használ. Továbbá ajánlottként tünteti fel az nvidia 367 nevű drivert. Ezt meg is próbáltam, de újraindítás után egyből azzal kezdett, hogy összeomlott a Linux.

A rendszerinformáció az Intelt mutatja, de ha rákattintok, hogy rendszerinformáció feltöltése, ezt adja:
Card-1: Intel Haswell-ULT Integrated Graphics Controller bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:0a16
Card-2: NVIDIA GK208M [GeForce 920M] bus-ID: 04:00.0 chip-ID: 10de:1299
 

A BIOS-ban igazából nem találok semmit. A Graphics Configuration csak annyit mutat, hogy DVMT Pre-Allocated 32M…. ennyi. :/

Hogyan lehet beállítani, hogy mikor melyiket használja? Illetve honnan tudhatom meg, hogy egyáltalán használja-e?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE: Linux Mint és Nvidia videokártya

 Szia!

Az nvidia drivert feltétlenül telepíteni kellene, nekem is a 367-es van fenn, de én a 18.0 mintet használom!

Ha telepítedted a drivert, és sikeresen újraindítodtad, akkor a renszerben megjelenik egy nvidia x server settings, és itt tudod váltogatni a vga-kat!

Egy gyors kérdés: mielőtt az nvidia drivert újra indítod akkor az illesztőprogram kezelőben az intel (vagy ismeretlen) eszköznél mi van bejelölve?

Normális esetben "ne használja az eszközt" a kijelölés!

Sajna a laptopod biosát meg nem ismerem, de valszeg be van kapcsolva, mert már rég összeomlott volna!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE: Linux Mint és Nvidia videokártya

#3

Szia!
Próbáltam telepíteni az elérhető és ajánlott drivert (367), de összeomlik tőle a Linux.

Az Nvidia oldaláról letöltöttem egy drivert (375.26), amit megpróbáltam telepíteni terminálon keresztül, mire ezt a hibaüzenetet kapom: „ERROR: nvidia-installer must be run as root”

Mit lehet ezzel kezdeni? Igazából csak 2-3 hete kezdtem használni a Linuxot, szóval semmit nem értek hozzá. :/ Gondolom bizonyos parancsokkal lehet elérni, hogy „root jogom” legyen. Vagy nem?

Az illesztőprogram-kezelőben az ismeretlen eszköznél (ez lenne az Intel?) a „ne használja az eszközt” opció van beállítva.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Szia!

 Szia!

Kezdőként nem ajánlott, hogy kűlső drivereket telepíts, ezek nem teszteltek még (legalábbis az újabbak). Ha telepítesz, akkor mindenféleképp az illesztőprogram kezelőből, ezek teszteltek!

Ha nem megy a 367-es akkor próbáld egy régebbivel, 340-es van a listában!

Okozhatja a hibát a kernel is, de azt inkább később!

Ajánlanám a mint 18.0 "Sarah" telepítését a jelenlegi rendszered helyett!  Ez fut nálam is hiba nélkül!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Szia!

Szia! Köszönöm a választ. Hát igen, inkább nem próbálkozom ilyen bonyolultabb műveletekkel. A listában sajnos csak ez a 367-es van. Megint megpróbáltam feltenni, de most ha megnyitom a illesztőprogram-kezelőt, akkor elkezdni frissíteni a gyorsítótárat, azt írja nvidia-367 konfigurálása, de még a negyedéig se jut el, egy órája ott áll már… ezzel most mit csináljak?
 

Majd lehet, hogy megpróbálom amit ajánlottál, a 18.0-át, de az a baj, hogy a partícionálással is gondjaim vannak…
Lehet nem nekem való ez a Linux, pedig amúgy tetszik, jobb mint a Windows amit eddig mindig használtam, csak az a baj, hogy nem értek hozzá, és olyan ismerősöm sincs, aki értene, így kénytelen vagyok itt segítséget kérni. :/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE: Szia!

#6 Szia Azerty, tehát vannak fokozatok

--- itt le tudod tölteni a már ajánlott Sarah-t vagy a fiatalabb Serena-t (lányoknak talán/reméljük lesz Simon ... és Garfunkel? :-) )
https://linuxmint.hu/letoltesek

-- a képfájl integritásának ellenőrzése után a telepítéssel kapcsolatos és más hasznos információt olvashatsz itt
https://linuxmint.hu/valtas-windows-rol-linux-mint-re
https://linuxmint.hu/ismerteto

-- az első frissítés után érdemes telepítened a Systemback alkalmazást
https://linuxmint.hu/blog/2016/09/a-systemback-rendszermento-es-rendszer...

-- az alkalmazással készítesz egy visszaállítási pontot, ahova, ha valami gondod lesz a Linux -szal való ismerkedéskor mindig visszatérhetsz

-- a telepített Linux Mint a nyílt forráskódú videó drivert használja (jogi okok miatt), de természetesen a visszaállítási pont meglétével bátran kísérletezhetsz zárt driverekkel ... főleg azzal, amit az Illesztőprogram kezelő alkalmazás ajánl. Nem szokás letölteni, bár a kivétel erősítheti olykor ezt a szabályt.

-- de mielőtt telepítesz bármilyen drivert, lesznek kérdéseink ... a rendszeredről vagyis a hardvereidről egészen pontosan

-- tehát telepíts egy másik ('friss', érintetlen) rendszert, Systemback visszaállítási pont, és akkor várunk vissza :-)

(ha előtte is van kérdésed, azokat semmiképpen ne tartsd magadban)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE: Szia!

#7

Köszönöm szépen! Jó, hogy vannak ilyen segítőkész emberek. :)
Hát most a 18.1 Serena van fent a gépemen, de Sgor azt ajánlotta, hogy tegyem fel inkább a 18.0-t, úgyhogy megpróbálom akkor azt.

Hát igazából csak kérdésem van :D Honnan tudtad, hogy lány vagyok? :D Na a viccet félretéve… :) Mielőtt felteszem a Sarah-t, először is szeretném tudni, hogy nektek mi a véleményetek a partícionálásról? Szükséges? Én azért gondoltam rá, mert ha van külön partíció a rendszernek, meg külön a fájloknak, akkor ha valami baj lenne a rendszerrel, mondjuk akkora, hogy az egészet újra kell telepíteni, akkor a képek, meg minden megmarad a másikon. Vagy nem?

Igen, ezt a Systemback-et már ismerem, ugye mielőtt feltettem a drivert ahhoz a bizonyos touchpad-hez, akkor használtam is. Ja ugye ezt a másik rendszerrel ugyanúgy, ugyanazokkal a parancsokkal meg tudom majd csinálni?

Szóval, ha még ebben a partícionálásban is tudnátok esetleg segíteni egy kicsit, annak nagyon örülnék, mert akkor eleve úgy csinálnám meg, hogy utána ne tudjam elrontani :D

A gépemről: Ez egy Asus X540LJ, 500 GB HDD-vel, 4 GB RAM-mal, Nvidia GeForce 920M (1GB) dedikált videokártyával. És ahogy írtam, jelenleg a 18.1 Serena van rajta.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:RE: Szia!

#8 Egyébként a Linux Mint-nek van egy userfriendly, azaz felhasználóbarát telepítője. Ahol nem kell gondolkozni, ... csak egy kicsit. Ez a leírásainkban olvasható, de a telepítő is segít. A gondolkodós particionálás sem nehéz ... . Itt az elképzelésed kell megmondani csak, mert többféleképpen lehet :-). Hogy például - két alap kérdés
-- legyen-e a Mint rendszertől független tárhely a gépen vagy legyen a 'home' a tárhely,
-- és ez lesz az egyetlen rendszer vagy szándékszol másikat is (hányat .., pl. még egyet)?

(http://www.youtube.com/watch?v=SpWnpIG0YNE - fiúk és lányok ;) )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE: Szia!

Szia!

Azt kérdezed, hogy van-e értelme a particionálásnak?

Igen, van, és ezt már a hozzászólásodban meg is válaszoltad!

Egy partició a rendszer, egy a home könyvtár (képek videók, zenék stb), egy a swap (memória méretével egyező, nálad 4 GB)

Program frissítésnél, hibánál elég ezzel foglalkozni! (Alap esetben), a home-n tárolt adataid nem sérülnek!

A youtube-n nagyon sok video van fenn telepítésről, particionálásról!

A Systemback használata továbbra is javallott!

Itt most ellentmondanék kimarite-nek, mert a gyári nvidia driver használatnál lehet szétválasztani az intel és az nvidia kártyák működését, (optimus) hisz internet, film stb elég az intel, 3D nvídia. Fogyasztás szempotjából sem közömbös a dolog! (Meg a nemesebb szervek melegedése miatt sem)!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:RE:RE: Szia!

#10 Egyetértek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE:RE:RE: Szia!

#11

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat, megcsinálom a particionálást.
A gondom az vele, hogy ugye nem egy teljesen üres merevlemezről van szó, hanem már rajta van a 18.1. Elindítom a telepítőt, és kiválasztom a valami más opciót… Na itt jön a gond, hogy nem enged teljesen új partíciós táblát létrehozni, hanem a meglévőket kéne állítgatni. De ott meg van öt (??) partíció ilyen pár megások meg szabad hely…

A gépen csak egy rendszer lesz, a Linux Mint. És úgy szeretném, hogy legyen egy -ahogy Kimarite is írta-, rendszertől független tárhely, amin megmaradnak a fájlok, hogy ha valamiért újra kéne telepíteni.
Akkor a swap lesz ugye 4 GB. És a rendszernek mennyi legyen? 100 Gb elég? Vagy sok?
Elvileg háromnak kéne lenni nem? A root, a home és swap partíciónak.

Az én gépemre 32 vagy 64 bites rendszer jobb? Most a 64 bites van rajta és elvileg jól működik, de azt olvastam itt a fórumon, hogy : „Általánosságban: minden gépen, ahol 4 Gigabyte vagy annál kevesebb memória van, a 32 bites operációs rendszert ajánlott feltenni. Ha a gép memóriája bővíthető 4 Gigabyte-nál nagyobbra is, vagy már eleve több van benne, akkor érdemes a 64 bites verziót telepíteni.” Mondjuk az enyém bővíthető...

Köszönöm a segítséget!
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nvidia Hiba nálam is

 Sziasztok Guruk!

 

Nekem is NVIDIA hibám van. (Linux Mint 18.1 cinnamon x64)

"Az illesztőprogram-kezelő mutatja az Nvidia videokártyát, és azt, hogy „xserver-xorg-video-nouveau”, nyílt forráskódú illesztőprogramot használ. Továbbá ajánlottként tünteti fel az nvidia 367 nevű drivert. Ezt meg is próbáltam, de újraindítás után egyből azzal kezdett, hogy összeomlott a Linux."

Nálam ugyan ez van...  Annyi a különbség, hogy GeForce 7600 GS kártyám van, és az illesztőprogram kezelő a 304.132 verziószámú NVIDIA drivert ajánlja fel. Ha bekapcsolom, akkor a cinnamon környezet összeomlott üzenettel indul a rendszer, és a bootscreenen sincs meg a grafika.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE: Szia!

 Szia!

Első lépésben lemented a gépedről az összes számodra fontos dolgot!

Azt írod, hogy csak egy rendszert akarsz a gépeden hagyni, ha ez így van, akkor az összes particiót törölni kell, és új particiós táblát kell létrehozni!

Rendszer particiónak elég 20-25 GB, szvsz felesleges a 100 GB, 4GB swap, a többi home könyvtár (itt tárolódnak a kimarite által is említett személyes dolgaid, letöltéseid alapesetben).

Nyugodtan telepíts 64 bites rendszert, ugyanis a 32 bites, a Te esetetben max 3gb memet  tud használni , mert ugye az 1GB video ramot is kezelnie kell! Már ezért is érdemes szerintem,(nem 3+1, hanem 4+1) főleg ha bővíteni is akarsz!

Nem tudom pontosan mi okozza ezt a hibát, csak gyanakszom a kernelre, ezért javaslom a mint18.0 telepítését!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sziasztok.

Nem látható a gyűrűződés a háttérképen? Az ovális, durva, átmenetektől mentes színkezelés?

Csak mert a driver telepítése előtt színtiszta fekete volt, gyűrűformák nélkül, egyszerűen olyan, amilyennek lennie kell. Ez egyébként nem csak a háttérképen vehető észre, hanem minden felületen amit használok. (böngésző, ablakok fejléce, stb.) Még a panelem is csíkos, és nem olyan szép mint előtte.

Nem tudom megnevezni pontosan a problémát, így sajnos rákeresni sem tudok.

Ezt vagy látod, vagy nem. De ha nem látszik, akkor visszaállítom az alap cpu drivert és csinálok úgy egy képet, hogy össze lehessen hasonlítani...

DE. Nem fogod látni a különbséget, ha a te monitorod is úgyanígy kezeli, ez a vicc. Mert most nézem egy régebbi - még nouveau driveres - képernyőképnél ami akkor szép volt, most ugyanúgy látom mint a jelenlegi driverrel :(

Nem tudom érthető e...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Sziasztok.

#15 Ezt a képmegosztó oldalt kérlek, ne használd, mert törlődik róla idővel a kép, amely -bármikor az időben és bárkinek- még hasznos lehetne. Továbbá bányász scriptet tartalmazhat (nem bizonyosodott be egyértelműen). Nemrég beszélgettünk képmegosztó oldalakról, valahol megvan egy új javaslat, ott regisztrálok én is, ha megtalálom ..., megvan:
https://linuxmint.hu/comment/17215#comment-17215
Én több képmegosztót használok, használtam (egy-kettő sajnos bezárt vagy 'ilyesmi', a céljaimnak egy naptól már nem felelt meg). Jelenleg ezt az oldalt használom: https://postimages.org/
Regisztráltam itt. Az Imgur.com regisztráció a Facebook oldalhoz kötött, ezért nem fogom használni. Ne kösse már össze a tevékenységeimet, és emez miatt sem: https://www.hwsw.hu/hirek/58616/facebook-container-firefox-add-on-mozill...
Néha linkelek Imgur.com-os képeket, de nem regisztrálok be. Egyesek szerint törlődnek három hónap múlva a belépés nélkül feltöltött képek, tehát ezt az oldalt is el kellene felejtenünk.
A Gmail-nek is van képmegosztás szolgáltatása, 15GB ingyen van. A Yahoo, a Yandex hasonlóak.

-----

Szerk.: a legfontosabbat elfelejtettem megkérdezni, a telepítés menetét. Mi volt, hogyan csináltad? Ez egyféle telepítés: https://askubuntu.com/questions/561295/how-to-use-nvidia-gtx-970-gpu

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Sziasztok.

#17 Én sem látok gyűrűződést, pedig kinagyítottam, bár most a csak 12.5 col-os noteszgépen néztem. Sajnos, a megfelelő betekintési szög nagyon kicsi, de próbáltam hajlítgatni a fejem.

De ettől még te észlelheted.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sziasztok.

#17 Nekem is van az asztalon a háttérben ovális gyűrűződés - de máshol nincs !

Intel integrált VGA (IGP) + 32" LCD TV HDMI összeköttetéssel.

https://imgur.com/ClbaESH

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sziasztok.

Oké, Bocsi nem használok ilyen oldalakat akkor. Nem vagyok valami tapasztalt fórumozó, szóval le vagyok maradva ilyen téren :)

A telepítés nálam úgy zajlott, hogy frissítettem az elérhető driver listát (ppa:graphics-drivers/ppa)

majd kiválasztottam a legújabbat ami jelen esetben a 390-es verzió. Rányomtam, hogy 'változtatások alkalmazása' , majd újraindítottam a gépet.

@kimarite az általad mutatott képen nálam az átmenetek rendesen pixelesek. Nagyon randa.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sziasztok.

@lala nálam a nouveau alatt a háttérkép sem volt ilyen....

Van esetleg olyan parancs, amivel a bit color számát meg tudom nézni?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sziasztok.

#21   Terminálba:

glxgears

Akadoznak a fogaskerekek ?
Mennyi az FPS ?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sziasztok.

#23

75 az fps. Tehát nem akadozik :)

 Az nvidia config fájlt hol tudom megnyitni és szerkeszteni?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Feltöltöttem dropboxra pár

Feltöltöttem dropboxra pár fotót róla, így talán mindenki látja amit én...

Az első fotón amit már beszéltünk is, a háttér rondasága látszik. A második fotón jól látható a panel becsíkozódása is, ami szintén ebből a rossz színkezelésből adódik. A harmadik fotón google keresőben egy random kép, aminek az árnyékolása szintén ronda.

Kérdés, hogy ez miért van? És nouveau alatt miért volt normális?

https://www.dropbox.com/sh/fqs1r9bod6rhh7l/AADdqF6spE9ZLSTIqTvKZxw4a?dl=0

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Feltöltöttem dropboxra pár

#25   Ezeken a képeken, már sokkal szembeötlőbb a probléma !
De ha a nouveau-val jobb (Jó ?) volt, akkor miért kellett másikat ráeröltetni ?
Ami jó, azt nem kell javítani ! :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Feltöltöttem dropboxra pár

Minek a jó videókártya ha nem tudom használni? :) A nouveau alatt csak a processzort használja a rendszer.

Kell  3D modellezéshez és renderelésre. Ahol nem mindegy, hogy processzort használok vagy videókártyát.

Ráadásul játszani is szeretek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Feltöltöttem dropboxra pár

#27   Nézd ! - Tudomásul kell venni, hogy ezek az új, nagy teljesítményű, modern gépek  alapvetően a Win 10-re vannak optimalizálva ... a Win.10 minnél hatékonyabb kiszolgálására
tervezték őket.
Harware támogatás tekintetében a Linux mindíg is a Win. után fog kullogni - idővel
majd ezeknek az új hardware összetevőknek a jobb támogatása is bekerül a kernelbe.

Aki komolyabb játékra vágyik, az használjon Windows-t.
Mindkét rendszernek vannak az előnyei, de hátrányai is.

Éppen e-miatt sokan használnak dual-boot-os rendszereket.
 

 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

Feltöltöttem dropboxra pár

#25 Az így megnyitott

xdg-open ~/.xsession-errors
xdg-open /var/log/Xorg.0.log

fájlok tartalma kéne (paszta).

Az Intel CPU-khoz érdemes telepíteni:

sudo apt-get install intel-microcode

A Synaptic csomagkezelőben, a csomag tulajdonságainál megnézheted, mire való (be kell kapcsolni, hogy jelenítse meg a tulajdonságokat).

De választ így is kaphatsz:

apt-cache search intel-microcode
intel-microcode - Processor microcode firmware for Intel CPUs
iucode-tool - Intel processor microcode tool
amd64-microcode - Processor microcode firmware for AMD CPUs
microcode.ctl - Intel IA32/IA64 CPU Microcode Utility (transitional package)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

ellentmondás

Mint Tara xfce:

Ha az illesztőprogram kezelőt nézem, akkor nvidia driver, ha az inxi-t, akkor nouveau.
Card:  NVIDIA GF106GL [Quadro 2000]
           Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
           drivers: nouveau (unloaded: modesetting,fbdev,vesa)
           Resolution: 1920x1080@60.00hz
           OpenGL: renderer: NVC3 version: 4.3 Mesa 18.2.8

Csak nézek ki a fejemből, hogy most míívaan? Melyiknek hihetek?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

ellentmondás

#31 Indítsd újra a rendszert.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

ellentmondás

#32 Többször is megtettem. A grafikus átállítás után azonnal restart, aztán pedig reggelenként shutup. Ez a disszonencia permanens.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sziasztok.

#19 Ezt a képet hogy követted el?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

ellentmondás

#33 És érdekes: Az MX-18-on féltem ettől a varázslattól, hogy akkor most nézzük nem alaplapi VGA-val, ha már ott a vasban egy öregecske, de azért mégiscsak VGA kártya. Hiba nélkül azonnal sikerült. És hátradőltem, hogy ó, akkor a mint alatt könnyű lesz, ott csak egyetlen egérkattintás az egész. Azóta is kattogtatom az egeret.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Sziasztok.

#34 Ha a beillesztésre gondolsz, akkor:
-- naprakész tartalom (frissítés)
https://linuxmint.hu/comment/25562#comment-25562
-- javaslatok általában, de ezek igen fontosak
https://linuxmint.hu/blog/2018/06/a-honlap-mukodese-2-resz-lathato-kepek...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

ellentmondás

#33 Nincs rendesen telepítve az nvidia driver szerintem.
Vagy valamiért le kéne tiltani a nouveau drivert ..., habár nem szokott az automatizálással gond lenni, ha az nvidia driver települt.

Egyszeri tiltás (kernel paraméter):

nouveau.modeset=0

Megoldás:

GRUB menü: nyomj E-t a szerkesztéshez. A legfelső sor legyen kiválasztva a grub menüben.
Szerkeszd be a nouveau.modeset=0 a sor végére, mindenképpen szóközzel.
Majd nyomd meg az F10-et a rendszer indításához.
És teszteld (inxi).

Képen (mást ne szerkeszz át, a kép példa):

Most nem emlékszem, hogy Linux Mint alatt is a kernel szóval kezdődő sorba kell tenni a paramétert (ez egy Oracle Linux), de nálad azon sor végére, ahol a quiet splash is szerepel. Tiltja a - most használt - nouveau modul betöltését. Nem tartós, egy indításra szól.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sziasztok.

#36 Kezdem a választ egy kedves story-val.
Délután már megírtam ezt a választ. Sikerült olyan jól, amihez már nem vonakodva adom a nevem. Dolgoztam rajta vagy másfél órát. Még a helyesírást is leellenőriztem, hogy valóban adhassam a nevem. Valamiért siettemben egy a szövegben szereplő shutdown szót úgy írtam, hogy shutdovn. Áá, ezt nem így kell írni, valahogy idegen volt a visszaolvasása. De hogy is? Nem ugrott be. Semmi baj, azonnal megnézem. Alt+Ctrl+t. Ugye a parancsokhoz szok lenni egy hosszú opció, pl --help, aminek a rövid változata esetenként  -h. Akartam egy helpet, és kiadtam a parancsot, hogy shutdown -h. Nem jött a help, de láttam, hogy a shutdown helyesírása így jó. Alt+tab, vissza ide, és gyanútlanul folytattam a zsíroskenyér meghajtású helyesírásellenőrzést, amikor elindult a rendszerleállás. Ekkor villant át az agyamon, hogy én hülye, mit is csináltam! És elszállt az éterbe a munkám.

Most már nincs annyi időm, nem lesz olyan kidolgozott az írás. Viszont már van icipici gyakorlatom. Például, hogy a shutdown -h az tuti nem help. Meg másmilyen is.
Mert az írásommal két legyet akartam ütni egy csapásra: Tanulgatni a képfeltöltős, nem belinkelős, hanem látható kép beszúrását, valamint egy újabb felmerült ellentmondásra keresni választ a nagyoktól segítséget kérve.

Ellentmondás? Nekem az, egy gurunak nem az.
Mint Tara xfce környezet. Több hónapja használom, jobban érzem itt magam, mint a cinnamon alatt, mert bár kissé fapados itt-ott, de elég kis fogyasztású, és viszonylag gyors. Megszoktam, hogy jobb szélen a conky system info többnyire egyszámjegyű CPU használatról tájékoztat. Ám ma valamiért ez folyamatosan 35 és 38% között ingáz. Ha bezárok minden alkalmazást (momentán mindössze a tűzrókát), akkor is.

Miért van ez? Nyomozásba kezdtem. a htop igen meglepett:

A 319 PID process épp 104% CPU használatot mutat. Nem tudtam, hogy az én CPU-m hajtható 104%-on, azt hittem, 100%-nál megfő, pláne, ha egész nap így megy. A 100 az lecsúszik a torkomon, ha szűkölök is miatta, de 104 már megakad a garatban.
Nézzünk meg egy feladatkezelőt, hátha az igazságot tesz a conky és a htop közt:

És itt a fejetetejére állt nekem minden. PID 319-et keresve se látok sehol, az udev profin álcázta magát, hogy a feladatkezelő 1.2.0 észre ne vegye. A folyamatok egyike sem eszik többet 1%-nál, ilyen is csak három van, a többi az 0%, akár az eddigi összes részesedésem a Microsoft részvényeimből.
Ha így folytatom a nyomozást, hát az öreg I5 2500-am visszafele fogja termelni az áramot, és nem én fogok tartozni az e-on-nak, hanem fordítva. Csupán kellene egy mégbutább, mégegyszerűbben kezelhető feladatkezelő. Az nekem, kezdőnek is világos, hogy a megoldás ez: szudu apt remove feladatkezelő. Nem világos viszont, hogy aki összeállít egy disztribúciót, az nem kezdő. Ha nem az, akkor minek épít be egy bárgyú, semmirevaló csudát egy komolynak mondható OS-be? Azért, mert az egyszerűen kezelhető?

Ha restartot csinálnék, biztosan helyreállna a rend, mert miért ne? Direkt nem indítottam újra, hogy tudjam kinyomozni, miért termelem most hirtelenül ennyire a hőt? Viszont véletlenül leállítottam. És bánatomra shutup után ugyanez a zabálás fogadott: folyamatos 35-40%.

Minden esetre úgy néz ki, hogy a jövő héten nem a nvidia driverrel fogok bajolni, hanem próbálom megérteni az udev-t. A civil életben viszonylag megértő vagyok. Itt, a Linux világában vannak esetek gyakrabban, amikor nem sikerül a megértés.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

:-)

#39 Most csak erre tudok reagálni, mert késő van. A HELP Linux alatt (inkább vagy a legtöbb esetben) a MAN (a manpages, azaz kézikönyv).

Példa:

man shutdown

Kimenet (kilépés: Q)

SHUTDOWN(8)           Linux System Administrator's Manual          SHUTDOWN(8)

NÉV
       shutdown - kilépés a rendszerből

VÁZLAT
       /sbin/shutdown [-t másodperc] [-arkhncfF] mikor [figyelmeztetés]

LEÍRÁS
       A  shutdown  parancs  biztonságosan  lép  ki  a  rendszerből. Az összes
       bejentkezett felhasználót figyelmezteti, valamint letiltja  a  belépést
       (lásd: login(1)). A folyamatot a program rögtön, vagy meghatározott idő
       múlva indíthatja el,  melyben  először  minden  alkalmazást  értesít  a
       SIGTERM   jelzéssel.   Ez  a  szövegszerkesztőknek  időt  ad  a  fájlok
       elmentésére, a levelező- és hírolvasó programok így  tisztán  léphetnek
       ki,  stb.  A shutdown az init processztől a futásszint megváltoztatását
       kéri.   A  0-s  futásszintet  a  rendszer  leállítására,  a  6-osat  az
       újrabootolásra használjuk, az 1-essel olyan állapotba kerül a gép, ahol
       karbantartási feladatok végezhetők; ez az alapbeállítás, ha sem  a  -h,
       sem  pedig  az  -r  opciót  nem  adjuk meg a shutdown-nak.  A teendőket
       rendszerleállítás-  vagy  újraindítás  esetén   a   /etc/inittab   fájl
       megfelelő bejegyzései tartalmazzák.

OPCIÓK
       -a     Használja a /etc/shutdown.allow fájlt.

       -t másodperc
              Az   init(8)-et   másik  futásszintre  váltás  előtt  ennyi  idő
              kivárására kéri a  processzeknek  küldendő  SIGTERM  és  SIGKILL
              jelzés között.

       -k     Ne  lépjen  ki igazából, csak a figyelmeztető üzenetet küldje el
              mindenkinek.

       -r     Rendszer újraindítása.

       -h     Leállítás kilépés után.

       -n     [NEM JAVASOLT] Ne hívja meg az initet, hanem maga végezze  el  a
              kilépést.   Az opció használata ellenjavallott, mivel eredményei
              kiszámíthatatlanok lehetnek.

       -f     Ne indítson fsck-et a újraindítás után.

       -F     Mindenképpen legyen fsck.

       -c     Szakítson meg egy folyamatban levő kilépést. Ezzel  az  opcióval
              együtt   természetesen   nem   kell  megadni  időparamétert,  de
              felhasználói üzenetet lehet.

       mikor  Mikor lépjen ki.

       figyelmeztetés
              Az összes felhasználónak küldendő üzenet.

       A mikor argumentum többféle formátumban  megadható.  Lehet  hagyományos
       óó:pp  alakban, ahol óó az órák száma (egy vagy két számjegy), pp pedig
       a perc (mindig két számjegyben). Másrészt megjelenhet +p-ként is,  ahol
       p  jelenti  a  kivárandó  percek számát (késleltetés). A now (most) szó
       egyenértékű +0-val.

       Ha a shutdownt időzítéssel hívják meg, létrehozza a /etc/nologin fájlt,
       mely   megakadályozza   felhasználók   beléptetését   pl.   a  login(1)
       programmal. Ezt az állományt csak akkor távolítja el, ha még az initnek
       küldött  jelzés  előtt  leállítják  a  folyamatot  (pl.  megszakítják a
       shutdownt,  vagy  valami   rosszul   sül   el).   Egyéb   esetekben   a
       rendszerleállító, vagy -indító scriptek feladata a fájl törlése.

       Az  -f paraméter gyors újrabootolást eredményez. A parancs létrehozza a
       /fastboot állományt, melynek meglétét a rendszerindító rc fájl figyeli,
       és  hatására  nem hívja meg az fsck(1) programot. Ezután a bootfolyamat
       eltávolítja a /fastbootot.

       Az -F paraméter kierőszakolja az fsck(1)-et:  létrehozza  a  /forcefsck
       állományt,  aminek  hatására a rendszerindító rc fájl az fsck(1)-et egy
       különleges `force' paraméterrel hívja, így még  a  rendesen  unmountolt
       fájlrendszerek is ellenőrzésre kerülnek. A /forcefsck törlése szintén a
       bootfolyamat feladata.

       Az -n opció eredményeképpen a shutdown nem hívja az initet, hanem  maga
       öli  meg  az  összes  futó  alkalmazást. Ezután kikapcsolja a kvótákat,
       jegyzetelést  és  a  swappolást,   valamint   lecsatolja   a   mountolt
       fájlrendszereket.

AZ ELÉRÉS KORLÁTOZÁSA
       A  shutdownt az init(8) is hívhatja a CTRL-ALT-DEL billentyűk lenyomása
       esetén, ha létezik megfelelő bejegyzés a /etc/inittab  állományban.  Ez
       azt   is   jelentheti,   hogy   mindenki,  aki  fizikailag  hozzáfér  a
       billentyűzethez, kiléphet  a  rendszerből.  Ennek  megakadályozására  a
       shutdown  képes ellenőrizni, hogy megbízható felhasználó jelentkezett-e
       be a virtuális konzolok  egyikéről.  Ha  a  programot  az  -a  opcióval
       indítjuk  (ezt  az  /etc/inittab-ban  a shutdown hívásához lehet adni),
       ellenőrzi, hogy  elérhető-e  a  /etc/shutdown.allow  fájl.  Ezután  ezt
       összehasonlítja  a  virtuális konzolról bejentkezett emberek névsorával
       (/var/run/utmp). A műveletet csak akkor folytatja, ha az itt  felsorolt
       felhasználók egyike vagy a root jentkezett be. Más esetekben a

       shutdown: no authorized users logged in

       hibaüzenetet  küldi a (fizikai) rendszerkonzolra. A /etc/shutdown.allow
       állomány soronként egy nevet  tartalmazhat.  Az  üres  és  a  #  jellel
       kezdődő  (megjegyzés)  sorok megengedettek. A fájl 32 felhasználó nevét
       tartalmazhatja.

FÁJLOK
       /fastboot
       /etc/inittab
       /etc/init.d/halt
       /etc/init.d/reboot
       /etc/shutdown.allow

HIBÁK
       Nem vehető igazi hibának, hogy a legtöbb felhasználó elfelejti  megadni
       a  mikor  argumentumot,  és  furcsállja  a  shutdown  által visszaadott
       hibaüzenetet. A mikor argumentum kötelező; az esetek 90%-ában ez now.

SZERZŐ
       Miquel van Smoorenburg <miquels@cistron.nl>

LÁSD MÉG
       fsck(8), init(1), halt(8), reboot(8)

MAGYAR FORDÍTÁS
       Gál Gyuri <gyuri@lamer.hu>

                                 Jun 22, 1998                      SHUTDOWN(8)

(ha nem tudod kijelölni az egészet, mert nemcsak olvasnád:
https://www.electrictoolbox.com/article/linux-unix-bsd/save-manpage-plai... )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

:-)

#40 Nagyon köszönöm!
Nem tudok én se reflektálni, mert nekem is késő van - ráadásul két napig nem leszek itthon.
Használom a man-t elég sűrűen, ettől függetlenül örülök ennek a szép magyar leírásnak.
Mi több, a shutdown-t is elég gyakran beírom - ez beidegződés azokból az időkből, amikor az X11-et alig használtuk, mert szép volt ugyan, de nem túl sok mindenre használható. Fura pl, hogy a man-t végigolvasva nem is leltem rá, az emlékezetemet kellett eröltetni ehhez, hogy shutdown -halt now. Ilyen formában nem is nagyon használjuk manapság, de még működik. (emlékezetem szerint - most nincs kedvem leellenőrizni)

Most nekem az udev körül forog a világ. Nálam a CPU használata emelkedik, emelkedik, míg el nem éri a plafont. (Mint cinnamon alatt az a fránya cinnamon --replace parancs, ami futkos, és emeli a tétet.) Az udev-nek úgy kellene működnie, hogy megtekeri a processzort, elvégzi a dolgát, és lecsendesedik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

:-)

#41 Oks, várunk vissza, de ezt próbáld ki és várjuk a választ:
https://www.linuxmint.hu/comment/28558#comment-28558

Az udev ... nem szokta tekerni a CPU-t. Más történet.
De miből jutottál erre a következtetésre?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

ellentmondás

#37 Mielőtt a nouveau.modeset értékét nullára állítanám, szükségem lenne arra, hogy pontosítsunk:

Jól gondolom/értettem? Ha a grub menüből a szerkesztés "e" (billentyű megnyomása) funkcióval szerkesztem a grub-ot, az fog egyszeri indításra érvényesülni?
S ha ezután tesztelve megoldás látszik a problémára, akkor a

/etc/default/grub

szerkesztésével tudom véglegessé tenni a módosítást?

Másik dolog. Jól értelmeztem? Az első title bejegyzés alatti szektor végéhez kell hozzáfűznöm szóközzel ezt a

nouveau.modeset=0

beállítást?

 

 

(szerk: Beszúrtam ide egy elválasztó vonalat. Miért nem látszik?)

Hogy több irányból közelítsek a géppuskafészekhez, most egy Ubuntu 18.04-en dolgozgatok. És összehasonlítom, hogy milyen különbségeket|hasonlóságokat veszek észre Mint vs Ubuntu terén ominózus tárgykörben.
Még nem jutottam el odáig, hogy meg is tegyem, de azt máris észrevettem, hogy Cinnamon környezetben itt is ugat kitartóan a cinnamon --replace parancs. Igen ám, de itt nem emeli folyamatosan a CPU használatot. Fél napja 12-15 CPU% között stagnál. A Mint cinnamon ennyi idő után már izzik. Ha erre sikerül megtalálnom a helyes választ, már közelebb fogok járni a komoly kezdő titulushoz.
Valamint észrevettem, hogy itt is nouveau driver megy. (Még nem néztem, hogy ha itt kérem nvidiára állítani a GPU-t, mi történik, de: Itt nem az elsők között is a legelső az udev CPU használat tekintetében.)

És ha már az udev-et megemlítettem: Kérdezted, hogy mi alapján gyanakszok az udev-re:
"Az udev ... nem szokta tekerni a CPU-t. Más történet.
De miből jutottál erre a következtetésre?"

Itt, a második képen a htop legfelső sorában épp fullra járatja a negyedik magot a
/lib/systemd/systemd-udevd folyamat. Nos, erről szeretnék én többet tudni. Mi ez, és miért van? (Lehet, hogy csak engem téveszt meg a programnév, de az udev-hez kötöttem. Ne kérdezd, miért? Sikerült zsigerből összekapcsolnom őket.)

És egy plusz kérdés, ami nem igazán tartozik ide, de ez nekem nagyonnagyon kérdés most:

Szeretnék a brand vasamba M.2 SSD-t.
Mi a különbség a NVMe és a SATA SSD közt?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

ellentmondás

#43 modeset

Ahol a quiet is van, utána.

De ha megmutatod a kimenetet

cat /proc/cmdline

mondom. Nálam ilyen most:

BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.9.0-9-amd64 root=UUID=10b345u4-ffa5-4e5c-a77b-cee151ac284f ro quiet

-----

Ez egy külső szerkesztő (ahova írsz). Talán nem jön ki a Drupal motorral. A hiányt én is észrevettem már (elválasztóvonal). De a forrásban sem látszik. Ni:

<p>Másik dolog. Jól értelmeztem? Az első title bejegyzés alatti szektor végéhez kell hozzáfűznöm szóközzel ezt a</p>
<pre>
nouveau.modeset=0</pre><p>beállítást?</p>
<p> </p>
<p> </p>
<p>(szerk: Beszúrtam ide egy elválasztó vonalat. Miért nem látszik?)</p>

-----

Még nem jutottam el odáig, hogy meg is tegyem, de azt máris észrevettem, hogy Cinnamon környezetben itt is ugat kitartóan a cinnamon --replace parancs.

Nyilván nálad van oka, nálam csendben volt mindig. :-)

-----

Itt, a második képen a htop legfelső sorában épp fullra járatja a negyedik magot a
/lib/systemd/systemd-udevd folyamat. Nos, erről szeretnék én többet tudni. Mi ez, és miért van? (Lehet, hogy csak engem téveszt meg a programnév, de az udev-hez kötöttem. Ne kérdezd, miért? Sikerült zsigerből összekapcsolnom őket.)

Az udev a befűzéseket végzi röviden, de legyen bővebben:
https://www.freedesktop.org/software/systemd/man/systemd-udevd.service.html
Ki lehet bontani, mit végez, pontosan mivel foglalkozik egy rendszer folyamat, csak nekem a leírásához ma talán már késő van. Valamelyik eszközöd befűzése környékén probléma van ... . Hogy miért a negyedik magot, az is érdekes lehet.
Itt pár tesztet mutatnak: https://unix.stackexchange.com/questions/233247/why-is-systemd-udev-pegging-my-cpu

-----

NVMe vs. SATA SSD

Kiváló leírások vannak:
https://prohardver.hu/teszt/ssd_megateszt_sata_6_gbps_es_nvme_ssd/beveze...
https://www.userbenchmark.com/Faq/What-s-the-difference-between-SATA-PCI...
https://forums.tomshardware.com/threads/nvme-m-2-vs-sata-ssd.2544333/
Érdekes. Lehet, még ma elolvasom.

Ma már ebbe sem mélyednék bele. Másrészt eddig sem tárgyiasítottam egyiket sem. Jönnek a műszakis kollégák segíteni, a WD-40 dezodor illatúak. Én irodalmár vagyok inkább. :-) ;-)
Egyébként a 104%-ra is képes CPU-hoz illik a gyorsabb meghajtó. Sőt kötelező.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

ellentmondás

#46 Köszönöm a gyors választ!

"Ki lehet bontani, mit végez, pontosan mivel foglalkozik egy rendszer folyamat, csak nekem a leírásához ma talán már késő van. Valamelyik eszközöd befűzése környékén probléma van ... . Hogy miért a negyedik magot, az is érdekes lehet."

Igaz ugyan, hogy rendesen izgalommal szoktam várni a válaszaidat, és amikor megérkezik, rátapadok, mint kisded a csöcsre. És olyan nekem, mint amikor rám van kötve az infúzió: Lenyugtat, és addig nincs felállás, amíg le nem csöpögött.
De!
Őszintén mondom, hogy nem várom el Tőled, hogy gyorsan válaszolj. Ráérsz, amikor kényelmesen megteheted - akár napokat is tudok türelemmel várni.
Így is annyira bőséges olvasnivalót, értelmezni valót ömlesztesz rám, hogy állandó lemaradásban érzem magam.

Igaz, hogy nagyon kezdőnek érzem magam, de én szeretem kibontani a rendszerfolyamatokat. Ez rém lassú dolog, és sok "munkaórát" igényel. Ha az ember veszi a fáradtságot, úgy valóban közelebb kerülhet egy rendszerhez. Amikor olvasok egy praktikát, ami meg is old egy problémámat, hogy írjam be a parancsorba, hogy szudu parancs, paraméter, az sokszor kisegít, ám sokszor hiányérzetem marad annak ellenére, hogy a probléma meg van oldva. Mert csak másoltam, majmoltam, és a problémát nem én oldottam meg valójában. Mi több, sokszor lövésem sincs, hogy is oldódott az meg, mit csinált a parancs, miért csinálta, hogy csinálta?
(Valamikor a főnököm úgy mutatott be magasabb vendégeknek, hogy én vagyok a Commodore szakértő. Ugyan hízelgő titulus volt, de egyáltalán nem igaz. Rég letűnt a Commodore, de én tudom, mennyi kiaknázatlan lehetőséget vitt magával az a sírba.)
Szóval egy rendszer hatalmas. Meg merem kockáztatni, hogy az ember kevés ahhoz, hogy a markában érezze annak minden lehetőségét. Közel tud jutni hozzá, de mire közel jutott, a rendszer már el is avult. Ez napjaink számítástechnikája.
Amikor olyat olvasok, hogy valamely konkrét Linux OS valamely konkrét megvalósításban 3-3,5 évet ment leállás nélkül, akkor azt érzem, hogy de jó lett volna azt a három évet a rendszergazda mellett végigdolgozni. Tanulni, lesni, mit hogyan csinált, és megérteni, hogy mit miért?
Amikor adott egy probléma, nem ritka, hogy nagyon sok megoldással révbe lehet érni. Ugyan borítékolni nem merem, de adok neki jó kis esélyt, hogy például ez a Mint xfce zabálás lecsendesedne hamar, ha újraraknám tisztán az egészet. Nem is lenne nagy munka, mert nem settingeltem ronggyá, és nem túl sok balanszírozáson van túl. Nem teszem. Mert elsődleges célom nem az, hogy ismét jól menjen, hanem az, hogy tudjam, hol, mitől romlott el. Mert akkor esetleg elébe mehetek annak, hogy ismétlődjön.

"Hogy miért a negyedik magot, az is érdekes lehet."

Pontosítanom kell:
Abban a pillanatban épp a negyedik magot. Ha figyelem a htop-ot, vagy a system monitor grafikonját, akkor a következő látszik: A 4-ből egy mag totálisan pörög. A többi szívén van egy-egy nagy kő, ezért hol az egyik veszi át a staféta botot, és pörög fullon, hol a másik. A többi piheg. De készenlétben, ahogyan mi csináltuk katonakorunkban őrszolgálat alatt.

--------------

Köszönöm az SSD áskálást! A legfontosabb dolgokra megkaptam a választ. (A Prohardver-en épp a linkelt oldalakon kupálódtam önállóan, míg bele nem fáradtam, és ide nem tértem.) Az is egy érdekes világ - izgalmas prognosztizálni (lehetetlen) az irányt, a jövőt. És lehet, hogy a gyerekeink már meg sem ismerik az SSD-t, mert lesz valami mégjobb. (Most az jutott eszembe erről, hogy milyen izgalmas és nagyszerű találmány volt a streamer kazetta, és hol van ma már?)

------------

Időközben jól tizenegy óra lett, és a lényegre még nem is válaszoltam (modeset).
-----------
Van egy témakör, amit szeretnék egyszer jobban körbejárni. Új címmel persze, és lassan épülő topic lesz, ha lesz. Ilyesmi címmel: Milyen gépre melyik Linux-ot, melyik Linuxhoz milyen gépet?

Mindez most erről a mondatodról jutott eszembe:
"Nyilván nálad van oka, nálam csendben volt mindig."
Milyen vason gyötröd a Linux-ot?

-------------

A WD40 dezodoron csapkodtam a térdemet. :D

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

ellentmondás

#47 Tresor fórumtárs is nagyon leírásokat osztott meg. :-)

Igazából nem szoktunk, meg elég nehéz egy folyamat összes tevékenységét követni. De a figyelés a naplófájlokban jegyzetelődik le, így már könnyebb a problémákra figyelni. Tehát megnyitod például a syslog naplófájlt

xdg-open /var/log/syslog

majd megosztod velünk (mentés után az URL kell ide), pasztázod: https://paste.ubuntu.com/

De van az lsof parancs.
https://www.tecmint.com/10-lsof-command-examples-in-linux/
Először a htop alkalmazásban rákeresel a systemd-udevd PID-jére, majd

sudo lsof

és a kimenetben a PID-re. ... bár ez elég nehezen fog menni. :-)
Úgyhogy maradj a naplóknál.

Még ilyen lehetőség is van:
https://www.tecmint.com/find-linux-processes-memory-ram-cpu-usage/
Hogy mi a legéhesebb folyamat.
Vagy a pstree: https://www.cyberciti.biz/faq/show-all-running-processes-in-linux/
Portokat is figyelhetsz: https://www.cyberciti.biz/faq/what-process-has-open-linux-port/

... de egy rendszerfolyamat figyelés felesleges. Mert naplózva van (szintek szerinti figyelésben).

Szerintem az nvidia / nouveau „összevisszaság” miatt fogyaszt sokat az udev. A legegyszerűbb dolgokkal kell kezdeni, lépésről, lépésre mindent megoldani. Igazából úgysem tudod meg mit csinál az a processzor mag, de a „pörgés” okát vélhetően meg tudod szüntetni. :-)

-----

A streamer kazetta, vagy magnókazetta, vagy az orsós szalag techika erős hátránya a hordozóréteg öregedése. Fejlődik a technika folyamatosan.

-----

Ja, nekem nincsenek csúcs (gamer) gépeim. A Core 2 DUO általában elég, kell 6-8 GB RAM, akkor mindenre szinte. Néhány korabeli videókártya, 1-2 GB RAM-mal. És van egy üzleti notebook: i5. AMD-s alaplap is van, de általában ASUS ... manapság ezek már nem számítanak igazán. Ha kéne több teljesítmény bármiben is, akkor nyilván fejlesztenék. ... az első saját kernel forgatás (igazából nem az elfogadott, helyes módszert használtam, szóval a nagy hűhó volt semmiért) 2-3 napig tartott egy tényleg őskövület gépen. :-))

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

ellentmondás

#48 Most csak nagyon hevenyészve válaszolok:

"Szerintem az nvidia / nouveau „összevisszaság” miatt fogyaszt sokat az udev."

Ezt magam is valószínűsítettem.
Történt valami, ami ezt a feltevést megerősíti:
ArcoLinux alatt, meg Ubuntu alatt koptattam az időt tegnap, és ma. Vissza akartam jönni ide a Mint xfce alá. Nem sikerült, már a grub-nál elakadt a dolog: Eltűnt a kernel. Recovery-ben sem tudtam elindítani.
Valamelyik OS-em (multiboot van a vason) frissítette a grub-customizert - ilyenkor osprober, és felülírja az MBR-t. Összevissza szemetelte a menüt - sajnáltam az időt rá, hogy rendbetegyem. És most egy (csuda tudja, miért, de egy ki nem takarított "Ubuntu" bejegyzéssel tudtam elindítani a Mint xfce-t... szóval tudtam, hogy ez nem ubuntut indít, hanem mintet, de lusta voltam rendet tenni a grub-ban. Szerencsémre.)
Már most zokni lettem, hogy pontosan tudjam, miféle, mikori Mint xfce alatt vagyok, de vélem, hogy egy frissítés előtti kernelt tölthettem be. És itt most olyan csodálatosan rendben van a CPU, szinte mint ha az Arco alatt lennék, ami híresen takarékos mindennel.
Ez arra enged következtetni, hogy vagy a VGA állítgatásom lépett a befűzés tyúkszemére, vagy az újabb kernel. Előbbi jóval valószínűbb.

És igen, a nyakamon érzem a pillanatot, hogy mostmár ideje lenne egészségesen kezelni a Timeshift-et. (Milyen jó leírást tettél ide róla anno!) Én eddig sajnáltam a helyt a folyamatos mentéseknek, mert több kell neki, mint amennyit az OS foglal szőröstül-bőröstül.
És most a búrámhoz csaptam:
Olyan olcsó ma már egy 200 Gb-os HDD. Tökéletes, és olcsó a rendszermentéseknek. Miért voltam én olyan faszari eddig, nem is tudom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

ellentmondás

#49 vélem, hogy egy frissítés előtti kernelt tölthettem be. És itt most olyan csodálatosan rendben van a CPU, szinte mint ha az Arco alatt lennék, ami híresen takarékos mindennel.
Ez arra enged következtetni, hogy vagy a VGA állítgatásom lépett a befűzés tyúkszemére, vagy az újabb kernel. Előbbi jóval valószínűbb.

Nem tudom, mire gondolsz VGA állítgatáson. Az nvidia driver telepítésen kívül csináltál valamit még, belenyúltál valamilyen konfigba, létrehoztad a xorg.conf fájlt vagy hasonló, de pontosan mi volt? Az valószínű, hogy a korábbi rendszer indításkori állapot nem volt jó. Meg kéne nézni, most melyik driver van használva.

A másik, hogy abban a GRUB-ban kell beállítani az nvidia használatát (ennek egyik módja a nouveau-s paraméter), amelyik használva van az összes OS-hez. Ez mindig egy GRUB. Az nvidia driver is valahogy rosszul lehet konfigurálva, mert ahogy betölt a Linux Mint kernel, a nouveau modulnak el kéne tűnnie a betöltött modulok közül , ha az nvidia van használva. Igazából én nem néztem meg korábban (csak most) a nyitó kérdést, hogy Intel alaplapi chip is van. Mármint nálad is, nemcsak a bejegyzést nyitó embernél. A friss bejegyzésnél nyílik meg a lap.

Én újratelepíteném a Linux Mintet. És kezdeném előről. A GRUB Customiser alkalmazást is kihagynám mindenből, nem használnám több rendszernél. És ki kéne deríteni, melyik rendszer GRUB-ja van használatban most. Gondold ki, melyik rendszerét szeretnéd használni, mert azt be lehet állítani majd. A Linux Mint telepítése nyilván felülírja a most használt GRUB-ot. A Mint GRUB (a telepítéskor) a Mint rendszer partíciójára kerüljön, így egy kernel frissítés nem ír felül semmit. A Mint telepítése után beállítani (chroot), melyik rendszeré legyen használva, és csak eztán jön a nouveu/nvidia kérdése ...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve