GRUB egyszerű újratelepítése egyetlen paranccsal

Amennyiben a Windows utólagos telepítése vagy bármilyen egyéb ok miatt megsérül vagy eltűnik a GRUB menü, de egyébként megvan a gépünkön a telepített Linux Mint rendszerünk, csak nem tudunk hozzáférni, akkor itt egy gyors megoldást mutatok be, amellyel egyetlen paranccsal helyre lehet állítani a GRUB-ot.
A helyreállítást egy külső programmal kell végezni, melynek neve SystemRescueCD. Ez a program sok minden egyébre is használható, pl. particionálás, adatmentés stb. a honlapjukon (http://sourceforge.net/projects/systemrescuecd/) minden információt megtalálsz, a letöltő linkkel egyetemben. Ez írd ki CD-re vagy pendrive-ra.

A helyreállítás módszere dióhéjban

A helyreállítás során a SystemRescueCD-nek azt a funkcióját fogjuk kihasználni, hogy képes felismerni és elindítani a gépedre telepített Linux rendszert függetlenül attól, hogy van-e GRUB-od vagy nincs. Ezután, mivel teljesen a „saját” rendszered indult el, nincs szükség semmilyen vizsgálódásra, partíció elemzésre, csatolásra, minden a helyén van rögtön. Itt fogjuk kiadni az  egyetlen parancsot a helyreállításhoz és ezzel be is fejeztük.

Természetesen vannak trükkös telepítések, amelyek nem állíthatók helyre ilyen egyszerűen, no de akik trükkösen telepítettek, azoknak nincs is szükségük az én útmutatásomra, azt biztos… :-)

A helyreállítás részletesen:

- bootold a gépedet a SystemRescue CD-ről vagy USB-ről
- az induló ablakból válaszd a „Boot an existing Linux system installed on the disk” opciót:

- a bootolás során figyeld a kijelzőt, egyszer fog megállni, hogy bekérje a billentyűzetkiosztást. Erre húsz másodpercved van. Itt írd be, hogy „hu” :

Végeredményképpen elindul a saját rendszered, mintha a saját GRUB-oddal indítottad volna. Ha véget ért a rendszerbetöltési folyamat, akkor nyiss egy terminálablakot és add ki ezt az egyetlen parancsot:

sudo grub-install --root-directory=/     /dev/sda

A jelszó a saját jelszavad, mivel a saját rendszer fut. Ezután már csak aktualizálni kell a változtatásokat, ez annyira természetes, hogy elöl nem említettem külön parancsként még ha az is:

sudo update-grub

Most már csak újra kell indítani a rendszert és ezzel kész is a GRUB újratelepítése.

Hozzászólások

Grub újratelepítés

Köszönöm! Még jól jöhet.

A live rendszer alól futtatott GrubRepair programmal nem próbálkoztál még?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szia!

Szia!

Nem próbálkoztam, mivel ha egyszerű módszerre van szükség, akkor a fentit jobbnak tartom, ha meg jobban "elment" a hajó, akkor a terminálablakos kézi módszert részesítem előnyben, de ez nem jelent semmit, attól még a GrubRepair jól használható, csak speciel én nem használom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

ez sem bonyolult GRUB reinstall

live -ból bootolva 2 terminal parancs:

chroot

sudo mount /dev/sda1 /mnt && sudo mount --bind /dev /mnt/dev && sudo mount --bind /dev/pts /mnt/dev/pts && sudo mount --bind /proc /mnt/proc && sudo mount --bind /sys /mnt/sys && sudo chroot /mnt

GRUB telepítés

grub-install /dev/sda && update-grub

Az sda1 és sda értelemszerűen cserélendő a megfelelő partíció/meghajtó megnevezésére.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)