cpu órajel állítása sikertelen

Fórum: 

Sziasztok,

Az a nagy problémám, hogy képtelen vagyok gyorsabb működésre bírni a cpu-t. Egy Lenovo T60-asról van szó, benne egy Intel T5500-as procival ami elméletben képes lenne 1,66GHz-en működni, de nem teszi. Rendületlenül ragaszkodik a 997MHz-hez akkor is, ha már percek óta 100%-on pörög.

Sajnos nem tudom, hogy korábban is volt-e ez a probléma, mert egyrészt anno csak 512MB ram volt benne, másrészt nem használtam pl filmnézésre. Az utolsó biztos támpont amikor valóban futott 1,66GHz-n az a Windows XP idejében volt. Vérbeli GUI userként először a BIOS-t ellenőriztem, de ott minden megfelelő, teljesítményre kihegyezve.

Jelenleg MX Linux van a gépen, de ez nem releváns, ugyanez a tünet Fedora, Manjaro, Vector, openSuse, Mint és LMDE alatt is, mert kiváncsi voltam abszolut más disztróknál is a jelenségre.

Kinek milyen ötlete van?

Biosban CPUID max. volume

@#1 Nincs ilyen opció. Régi Phoenix bios, ami a cpu-ra vonatkozik kimerül a Core Multithread=enabled, Intel Virtualization=Enabled, Speedstep=Enabled. A teljesítmény performance-re állítva.

Telepítettem az indicator-cpufreq-et, a lehetőségeket felkínálja, mint powersave, performance, ondemand, stb, plusz a három fix órajelet 1GHz, 1,33 és 1,66. Ez utóbbi kettő zárójelesen Turbo mode. Bármelyikre állítom, nincs változás, illetve újraindításkor mindig ondemand-ra áll. Az elérhető freq-nek az 1,66-ot állítottam be, ez ujraindítás után is így marad, de valójában mindig 997MHz-n fut. Ebből most azt feltételezem, hogy valami megakadályozza a turbo mode használatát, de furcsállom, hogy ez a tök eltérő disztrók esetében is fennáll.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ez a proci biztosan VT

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ez a proci biztosan VT

#4 Valóban nem VT-s. Mondjuk nem volt befolyással. A Thermal management rendben van, de pl a ventire valóban ránézhetek talán már a hétvégén. Végülis annyit azért kinézek a gépből, hogy ha nem kielégítő a hűtés akkor minimum visszavesz, de legalábbis kikapcsol.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ez a proci biztosan VT

#5 Mi van beállítva TM–nél most?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve