Linux Mint 19 friss telepítése a saját könyvtár megtartásával

Linux Mint 19 friss telepítése a saját könyvtár megtartásával
2018-09-07

2018 szeptember elején sikeresen telepítettem Acer gépemre a Tara/Cinnamon-t a Linux Mint 18.3 helyére, úgy hogy a /home kivételével mindent töröltem. Az új Mint még szebb, még elegánsabb lett, mint a korábbi.

A rendszert teljesen tisztán újra telepítettem, mert sok felesleges program volt már a gépemen kissé összevisszaságban. Ez jóval több munka volt, mint upgrade-elni, beleértve a letörölt programok és eszközkezelők újratelepítését is. Mindent leírtam, hogy - esetleg néhány év múlva - egy hasonló kalandban ne kelljen újra kitalálnom a részleteket.

Az alábbi blogban 12 pontban (0..11) szeretném röviden megosztani a telepítési tapasztalataimat, hátha segít valakinek. A részletek nyilván sokaknak ismertek, de itt a teljes folyamatot egybe összeszedtem. A telepítéshez felhasznált források, linkek a blog végén vannak.

0 Hardver és BIOS
A gépem ez: Acer Aspire V3, Intel Core i5, Intel HD graphics 520, 8 GB DDR3 L Memory, 500 GB Samsung SSD 750 EVO. Eredetileg a gyári BIOS-t frissíteni akartam az új verziójára az ACER honlapjáról, de ez csak Windows alól lett volna lehetséges. Ezt kihagytam. Maradt tehát BIOS Legacy régi verziója, és UEFI-re sem tértem át.

1 Linux Live telepítő pendrive készítése
A Linux Mint 19 telepítő v2 verzióját USB pendrive-ra írtam a LiLi USB Creator windows-os programmal. Először az UNetbootin linuxos programmal próbálkoztam, de az hibás lett.

2 Partíciók
A diszkem már eddig is ketté volt particionálva: sda1: / 28 GB + /home 438 GB. Swap partitiót nem használok. (A partíciók terminálból az lsblk paranccsal lekérdezhetők). Ennyi fér el az 500 GB Samsung SSD-men... A két partíció közül az elsőt formázni fogom, a másodikat nem.

3 A telepítés előkészítése
3.1 Biztonsági mentéseket készítettem külső diszkre: Timeshift-tel a rendszerről ( / ) és FreeFileSync-kel a saját könyvtárról ( /home/balint ).

3.2 A Linux Live pendrive-ról bootoltam a gépet. Elindult a Linux Mint 19.

3.3 Ellenőriztem a hardvereimet: minden jól működött (wifi, vezeték nélküli egér, kijelzők (a HDMI-vel csatlakoztatott is), beépített kamera, hang, bluetooth, laptop fedél, alvás mód, Fn gombok).

3.4 A saját felhasználói könyvtáramat (/home/balint) átneveztem, hogy a telepítő ne írja felül a tartalmát. Rendszergazda joggal beléptem a gép /home könyvtárába, ami a futó Live rendszer alatt külső diszkként volt csatolva, és átneveztem a balint könyvtáramat balint.old-ra.

4 Telepítés
Az asztalról elindítottam az Install Linux Mint telepítőt (az útmutató linkje a blog végén van): néhány bevezető kérdés után (nyelv, internet, egyéb forrású szoftverek) a telepítő felkínálja a particionálási lehetőségeket. A Something-Else/Valami-Más particionálási módot választva meghagytam a meglévő két partíciómat a csatolási pontjukkal (l. 2. pont), de csak a / partíció formázását jelöltem be, a /home partícióét nem, mert különben törölné a saját könyvtáramat.

Még néhány kérdést kellett megválaszolni. Felhasználó névnek ugyanazt a régi felhasználói nevemet adtam meg (balint), így létrejön majd az új /home/balint könyvtár, érintetlenül hagyva a régi balint.old-ot. Ezután lefutott a telepítés a Linux Live rendszerből, a pendrive-ról.

FONTOS: a telepítés végén még NEM indítottam el az új rendszert, hanem előtte a Live rendszerből visszaállítottam a saját könyvtáramat.

5 Saját könyvtár visszaállítása
A pendrive-ról futó Linux Live alatt rendszergazdaként megnyitottam az újonnan telepített /home mappát (könyvtárat).

5.1 Töröltem az új balint mappa teljes tartalmát a rejtett fájlokkal együtt, de a mappát nem !

5.2 Átmozgattam a régi balint.old mappa teljes tartalmát a rejtett fájlokkal együtt az új balint mappába.

5.3 Töröltem a régi, most már üres balint.old mappát.

6 Az új rendszer elindítása
A pendrive-ot kivettem, és újra indítottam a gépemet, most már az új rendszert. A rendszerrel érkező programokon kívül minden más korábbi programom hiányzott. Ezt akartam. De a saját könyvtáramban minden a helyén volt, fájlok, beállítások stb.

7 Tűzfal
A rendszerbeállításokból elindítva bekapcsoltam a tűzfalat.

8 Frissítések
A frissítéskezelővel telepítettem minden javasolt frissítést.

9 SSD hangolás
Célja csökkenteni az SSD-re történő írások számát. A rendszer több dolgot automatikusan beállít, de néhányat kézzel állítottam be:
9.1 A swappiness (swapp-elési hajlandóság a RAM memória telítettségétől függően) értékét drasztikusan csökkentettem 60-ról 1-re:
A /etc/sysctl.conf fájl végére ezt a sort írtam rendszergazdai joggal:
vm.swappiness=1
9.2 noatime (no access time): ne naplózza minden egyes fájlhozzáférés idejét a diszkre
A /etc/fstab fájlba, a partíciók soraiba kell beírni a noatime szót közvetlenül az errors szó elé, vesszővel, de szókéz nélkül elválasztva így: ...noatime,errors...
Egyes weboldalak további beállításokat is javasolnak (linkek a blog végén).

10 Programok telepítése
Csak azokat telepítettem, amire biztosan szükségem van.

10.1 Főleg a Szoftverkezelővel telepítettem, amely egyre több programot tartalmaz, olyanokat is, amelyeket korábban máshonnan kellett levadászni.

10.2 Néhány programot felvettem a szoftverforrások (tárolók) közé, mint pl. a VirtualBox-ot. Ezt ugyan már a szoftverkezelő is telepíti, de nem a legfrissebb verziót. Most ezeket a tárolókat használom:

PPA: ppa:webupd8team/java - kézzel hozzáadtam a Java használatához
További:
Google - automatikusan hozzáadva a Google weboldalról történő telepítés során
VirtualBox - kézzel telepítettem, l. lentebb (FORRÁSOK -> VIRTUALBOX)
Wire - automatikusan hozzáadva a telepítés során

10.3 Néhány programot - csak megbízható helyről - letöltve csomagtelepítővel, vagy install szkripttel telepítettem (*.deb, *.tar.gz, *.sh, *.run stb. fájlok), ill. a Google Chrome-ot a saját weboldaláról indítva, a Firefox böngészőből. Ezek a programok részben a /opt könyvtárba kerülnek, míg a rendszer által telepítettek a /usr könyvtár alkönyvtáraiba.

10.4 Java
A Java Web Start programokhoz kell (ilyen pl. a CIB Internet Bank),
Az Oracle Java 8 szoftverforrását hozzáadtam a PPA tárolókhoz: ppa:webupd8team/java. A telepítési parancsok: oracle-java8-installer, oracle-java8-set-default (link a blog végén).

10.5 Sophos Antivirus for Linux Free Edition
Rosszindulatú szoftverek ellen védő program, több angol egyetem használja. A Linuxra a parancssoros változat ingyenes. Letöltöttem: sav-linux-free-9.tgz
Telepítési és konfigurálási útmutatók: savl_9_free_startup guide.pdf, savl_9_configuration guide.pdf. Telepítés után automatikusan elindul, és folyamatosan fut a háttérben és frissül (linkek a blog végén).

10.6 Nyomatók és szkenner
Két eszközt használok, amihez külön kellett driver-t telepítenem: a Canon Pixma MX475 multifunkciós nyomtató-szkennert és a HP LaserJet 1020 nyomtatót.

10.6.1 Canon Pixma
A Canon driver-eit a gyártó weboldaláról letöltöttem (linkek a blog végén):
MX470 series IJ Printer Driver Ver. 4.10 for Linux (debian Packagearchive) és
MX470 series ScanGear MP Ver. 2.30 for Linux (debian Packagearchive).
Ezeket a saját könyvtárukban megnyitott terminálból a sudo ./install.sh paranccsal külön-külön telepítettem.
A nyomtató rögtön működött. A szkennert a Szkenner programmal akartam elindítani, de először nem ment.
Némi kutatás után a /etc/sane.d/pixma.conf fájlba rendszerjoggal írtam be ezt a sort:
bjnp:// (a Canon Pixma MX475 IP címe, pl. 192.168.0.5).
Ezután a szkenner is elindult, működik (linkek a blog végén).

10.6.2 HP LaserJet
A HP telepítőt a HP Linux Imaging and Printing oldalról töltöttem le (hplip-3.18.7.run), és a könyvtárában megnyitott sh hplip-3.18.7.run paranccsal indítottam. A telepítés hosszú és bonyolult, de a telepítő végig vezet rajta. Az útmutatót érdemes előtte elolvasni (Installer Walkthrough, linkek a blog végén). Internet kapcsolatra szükség van a telepítés közben is. A telepítő felismerte a Linux Mint 19-et, és kiírta, hogy még csak a Linux Mint 18.3-mal működik biztosan, de azért telepíthetem. Elsőre nem sikerült a telepítés, de nem a Mint verzió miatt, hanem azért, mert sem a fájl- mappanevekben, sem a felhasználói jelszavakban nem engedi meg az ékezet, a különleges karakterek és a szóköz használatát, ezért ezeket meg kellett változtatnom. Ezután telepítette a nyomtatót, és működik. Telepítés után visszaállítottam a megszokott felhasználói jelszavamat.

11 Végül: az új rendszer biztonsági mentése
Timeshift-tel biztonsági mentést készítettem az új Mint rendszerről külső diszkre.

FORRÁSOK, LINKEK

LINUX MINT TELEPÍTÉSE
Howto Upgrade or Install Linux Mint by Keeping Your Data and Settings
https://community.linuxmint.com/tutorial/view/1946
Linux Mint Installation Guide
https://linuxmint-installation-guide.readthedocs.io/en/latest/

SSD HANGOLÁS
Do you need to optimize your SSD?
https://community.linuxmint.com/tutorial/view/1366

How to optimize your Solid State Drive for Linux Mint 19
https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/ssd

5 crucial optimizations for SSD usage in Ubuntu Linux
https://www.leaseweb.com/labs/2013/07/5-crucial-optimizations-for-ssd-us...

VIRTUALBOX TELEPÍTÉSE
Download VirtualBox for Linux Hosts -> Debian-based Linux distributions:
https://www.virtualbox.org/wiki/Linux_Downloads
Add the following line to your /etc/apt/sources.list :
deb https://download.virtualbox.org/virtualbox/debian contrib
The Oracle public key for apt-secure can be downloaded and registered :
wget -q https://www.virtualbox.org/download/oracle_vbox_2016.asc -O- | sudo apt-key add -
wget -q https://www.virtualbox.org/download/oracle_vbox.asc -O- | sudo apt-key add -

To install VirtualBox, do
sudo apt-get update
sudo apt-get install virtualbox-5.2

Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack-5.2.18.vbox-extpack letöltése
How to install VirtualBox Extension Pack to VirtualBox latest version on Linux?
https://unix.stackexchange.com/questions/289685/how-to-install-virtualbo...
$ LatestVirtualBoxVersion=$(wget -qO - http://download.virtualbox.org/virtualbox/LATEST.TXT) && wget "http://download.virtualbox.org/virtualbox/${LatestVirtualBoxVersion}/Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack-${LatestVirtualBoxVersion}.vbox-extpack"
Telepítés : Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack-5.2.18.vbox-extpack

NYOMTATÓ ÉS SZKENNER DRIVEREK
Canon Pixma MX-475 Driverek:
https://www.canon.hu/support/consumer_products/products/fax__multifuncti...?
A szkenner nem indult el azonnal:
How to map network scanner
https://askubuntu.com/questions/200915/how-to-map-network-scanner

HP Linux Imaging And Printing (HPLIP)
https://developers.hp.com/hp-linux-imaging-and-printing/gethplip
Installer Walkthrough (útmutató)
https://developers.hp.com/hp-linux-imaging-and-printing/install/install/...

SOPHOS ANTIVIRUS
https://www.sophos.com/en-us/products/free-tools.aspx
Startup Guide:
https://www.sophos.com/en-us/support/documentation/sophos-anti-virus-for...

JAVA (ICED TEA)
Oracle Java 8 telepítése külső PPA-ból :
https://linuxmint.hu/sugo/oracle-java-8-telepitese

HOW TO FIND AND DELETE UNUSED DATA (felesleges fájlok törlése)
https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=66559

Hozzászólások

acer

Csak a spectre-meltdown miatt akartam BIOS-t frissíteni, de arrra gondoltam végül én is, hogy sok bajom lenne vele.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

acer

#2 A sérülékenységet a kernel (vagy cseréje) általában megoldja, de a Tara viszont engem nem tudott meggyözni. Sebaj  majd a Tessa...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve