Mióta és miért használsz Linuxot?

Fórum: 

 Én például a 2000-es évek elején ismerkedtem meg behatóbban a Linuxxal. Gateway-en munkahelyen használtuk, Novell jálózatot szolgált ki. Akkoriban a klasszikus négy nagy disztibució volt, először a Suse-t ismertem meg, majd a Debiant sokáig konzolon használtam tanulási céllal, meg a saját gépemre nehéz volt X-et telepíteni. Aztán a Mandreke jött egy rövid ismerkedési szinten, majd a Fedora előtti utolsó Red Hat kiadás immár desktopon, majd ismét debian, de már asztali környezetettel. Aztán a Ubuntut már virtuális gépen használtam,míg nem három évvel ezelőtt felfigyeltem a már akkor is népszerű Linux Mintre. Aktívan egy közel egy éve használom egy régebbi laptopon Windowx XP Pro mellett és helyett.

A Linux két legnagyobb előnye szerintem egy Windowshoz képest a jobb testreszabhatóság, konfigutálhatóság ,és kisebb biztonságo kockázat. Hátránya talán a driverrek kezelése bizonyos hardverek esetén.

Mióta és miért? Kb 2007 óta

Mióta és miért? Kb 2007 óta van számítógépem. Az elsőn XP volt, az is crackkelt . Elkezdtem vásárolni a PC újságokat. Chip magazin, PC WORLD stb... Az egyik lemezmellékleten volt egy Linux disztribúció. Feltelepítettem. S onnantól csak Linuxot használok. Maradtam lelkes amatőr. Számomra az a lényeg, hogy működjön. Tudjak híreket olvasni, ide oda belépni stb... Sokáig az Ubuntu és az OpenSuse közt mozogtam. Hol az egyik volt a gépemen, hol a másik. Néha , átruccantam a Fedorára, UHU-linuxra, majd megtaláltam a Mintet. Nekem megfelel. A Windowsot sem használnám másra. Tehát miért fizessek érte. A laposomat is oprendszer nélkül vettem. Direkt olyat kerestem amin nincs.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)

Nem rég.

Kb 7 - 9 hónapja. Kipróbáltam , majd ismét Windows. Azonnal visszatértem Mint-re.  Az óta ez az egy OP. rendszer van a gépemen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
vyla képe

LM

 2003-ban került a kezembe egy UHU-Linux 1.0 cd. ami érdekelt, ezért kipróbáltam. Később több Linux verziót is teszteltem, de végül a LM-nél állapodtam meg, mivel ez tűnt számomra  a legszimpatikusabbnak, évek óta ez a fő OS a gépeimen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Először 2007-ben került a

Először 2007-ben került a látószögembe a lnux. Akkor még Ubuntu. Egyszerűen az újdonság varázsa vitt rá arra, hogy WinXP mellé feltegyem. Fél évvel később azon vettem észre magam, hogy minek nekem egyáltalán a Windows. Úgyhogy ismét telepítés ezuttal csak ubuntu 7.04.
Tavaly, 2014-ben megint csak erőt vett rajtam az "újdonság", és a linux mint komolyabb neve és megjelenése miatt váltottam. De nővérem gépén még most is ubuntu 12.04 van.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
stray képe

2014

 Egy éve mert lejárt az xp. Teljesen elégedett vagyok vele ha nem kellene néha a windows is akoor a 8.1-et is lecserélném. Bár vonz a virtualbox-os megoldás is de még emésztgetem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Egy éve mert lejárt az xp.

Egy éve mert lejárt az xp. Teljesen elégedett vagyok vele ha nem kellene néha a windows is akoor a 8.1-et is lecserélném. Bár vonz a virtualbox-os megoldás is de még emésztgetem

Egy natív gépen telepítve mindig gyorsabb lesz a rendszer, mint virtuális gépen, de tesztekre érdemes használni virtuálist is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fecameca képe

Tegnap óta. Ugyanis Win XP-m

Tegnap óta. Ugyanis Win XP-m van, és 2 merevlemezem. A Windowsos kiírta bootoláskor: capable, but S.M.A.R.T disabled.  Pedig a HD sentinel azt írja ki 100%-osnak. A másik eddig csak adat lemez volt, és szerettem volna bootolhatóvá tenni, mire emez tönkremegy. Az XP nem támogatott, a Win7-et nem bírja a rendszerem, marad a Linux. 1 napig az Ubuntu 14.02- t próbáltam, de nagyon akadozva kezeli a képeket, videókat. Egy fórumban a Linux Mint mate verzióját ajánlotta valaki, olyan régi gépre, amelyiken kevés a memória. Tetszik, még tesztelem, kénytelen voltam megint Windowsban indítani, a gépem lefagyott a rossz Hard Disk miatt, mert nem tudom, melyik lemezem haldoklik, de mindjárt lefuttatom a tesztelő programot. Mire már csak 1 marad belőlük, lehet, hogy kénytelen leszek a Linuxon ragadni. Egyelőre még folynak a tesztek, így állok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Tomi37 képe

Aktívan 2008 óta..

Egy augusztusi este netezés közben megláttam egy PCe17OS nevezetű PclinuxOS-ből remasterelt rendszer képét ami megtetszett. Használtam is egy évig, majd PCLinuxOS-t 2014-ig. Azóta pedig felváltva Linux Mintet és Ubuntu-t. Mivel köztudottan lusta ember vagyok, így általában a frissen telepített rendszereimet testreszabom, kiegészítem mindennel amire szükségem lehet nekem és családtagjaimnak, majd készítek belőle egy telepítőkészletet ISO képfájl formájában(így csak feltelepítem a már beállított rendszert és nem kell vele többet foglakozni) amit itt és máshol is meg szoktam osztani, legfőképp Linux-szal ismerkedőknek ajánlva, akik nem tudják még miként kell a codec-eket telepíteni, PPA-t hozzáadni a telepítési forrásokhoz, gdebi-t használni, magyar nyelvi csomagokat telepíteni. Így egy naprakész minden szükséges szoftverrel, kiegészítővel ellátott rendszert kapnak amit csak telepíteni kell és már rögtön (majdnem) bármire használhatnak. És az oka annak, hogy ezt használom 80%-ban(Windows 10 is van, de csak a játékok miatt), az nem más mint a jobb optimalizáltság, nagyobb biztonság és stabilitás.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kortörténet

Réges régen egy messzi-messzi galaxisban... 1998 -ban meg kaptam első PC -met (486) Amin megkezdődött a bűnbe esés Win95 -el.
2001 -ben váltottam PC -t egy Pentium III. -ra, TV kártya meg minden cumóval, eleinte egy kapott Win ME -vel, majd késöbb vettem egy XP -t.
2004 -ig vígan használtam, közben elkezdtem tanulni hobbi szinten a programozási nyelveket, bele kostülgattam.
Ekkora kinöttem a keretet és beszereztem szintén nyári munkéból egy akkor még  IBM által gyártott Pentium IV -es notebookot.
Ám akkor még PC -s újságokból, könyvekből tanultam így sokszor megjelent egy misztikus szó Linux.
Így elhatároztam, hogy kicsit alaposabban utána járok, be is sikerült szereznem egy Debian telepítő lemezt.
Ezt elsőre nehéz volt megszokni, úgy isten igazán nem is ment, így vissza csábultam windows felületre.
De bennem maradt a kis gonosz ördög, a kíváncsiság, így az asztali gépre másodlagos rendszerként mindig ott volt.
Közben szépen lassan elsajátíttoam a programozás alapjait, rendszer ismereteket.
közben 2006 -ban sikerült a programozásból munkát találnom, kisebb - nagyobb munkákra alkalmazott egy cég.
Állandó munka mellet beköttettem az internetett, akkor kemény 256/32 Kbps nettel. (Ez volt nálunk akkor a csúcs)
Nagyjából ekkor kezdet el megjelenni a Vista amit látva megrenget a Windowsba vetett hitem.
Ekkor elkezdtem átszokni egy még új nak mondható rendszerre az Ubuntu -ra.
Sajnos nem sok sikerrel, mert akkor még rengeteg hiányosságba és még hadrver támogatási problémába is botlottam.
Így 2007 - 2009 közt szinte hanyagolásba merült.
Közben jöttek - mentek a gépek, és vettem egy HP notebookot 2010 -ben amin Ubuntu volt alapból.
Így 2010 -ben viszont újra elökerült, és megkedveltem a Gnome2 felülettel
Már egy éve használtam mikor 11.04 -ben áttértek a számomra emészthetetlen Unity -re.
Egy darabig használtam még a Gnome2 -vel majd vissza váltottam Win XP -re.
Nagyjából ezidőben volt egy kis szoftver frissítésre a cégnél, és kaptunk Win7 -es rendszreket.
Ám közben kijött a LinuxMint ami szépen elkezdett fejlődni, így másodlagos rendszernek Mate felülettel tovább használtam.
Aztán jött a Windows 8, ki próbáltam az előzetes kiadását, és fel óra után mély formatáltam a partíciot, a lemezt pedig kukába hajítottam.
Ekkor ismét elötérbe került akkor ha jól emlékszem Linux Mint 13 néven futó rendszer.
Ekkor 1.5 ~ 2 évig tartott mire sikerült véglegesen átállnom, a sötét oldalra. :-)
Mostmár több mint 1 éve Mint 17 megjelenése óta, linuxot használok.

Pár apróság van ami még mindig zavar benne, de összeségében nem olyan rossz rendszer.
Apróság: Nincs rendes energiagazdálkodás, azaz képernyő védeő bejön videó lejátszás közben,
Caffeine se tökéletes több gond volt vele mint haszon, és ha jól tudom talán nem is megy az új verziója.
Cinnamon felületen most egy panelon lévő kisalkamazással oldottam meg,
mejjel kattintással vagy spciális billentyűvel letudok tiltani az energia gazdálkodást.
Így 10 perc után nem ad képernyő kímélőt.

Tömören ennyit. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Mióta is? Lássuk csak...

2014 április óta, amikor a Microsoft halálra ítélte az XP-t. Természeteen azt a rendszert is csak önerőből ismertem meg felhasználóként. Az "ítélethirdetés" előtt szinte nem sokat hallottam a linuxról, szerencsére a windows továbbfejlesztett változatai nem nyerték meg a tetszésemet, és így könnyebb volt váltanom. Ekkor jött be a LM 17 Quiana, egyből a Cinnamon környezettel kezdtem. Elsőre nagyon szimpatikus volt, ámbár akadt némi szokatlan és furcsa "adottsága" az XP után, amit ott nem használtam, de ezen a rendszeren gyakran kell alkalmazni.

Annyi (nem kevés) előny származik ebből, hogy a linux használatával jobban meg lehet tapasztalni a rendszer alapvető működését, amit a windows igyekezett "kényelmes használatként" kendőzni. (Szerencsére a gyakori hibák, szoftver "elfáradások", fizetős kiegészítések és egyéb, na meg a későbbi változatok (számomra) ellenszenves megjelenése sokat nyomott a latban, a váltás irányába.) Szerencsére nem alakult ki bennem windowsos "beidegződés", így könnyebben rá tudtam állni a linux használatára.

A kisérletező kedvemnek köszönhetően ez idő alatt megismertem (próbálgattam - némelyiket hosszabb ideig) egyéb rendszereket is. (ubuntu 10.04, 14.04, ubuntu studio, manjaro linux, Zorin OS9, a Mint változataiból a Maya, Quiana, Rebecca, Rafaela, és még néhány kissebbet mind linuxból, és ubuntuból is.) Ennek eredményeként a Linux Mint mellett döntöttem, ezt a rendszert akarom továbbra is használni, és amennyire lehet, minél jobban megismerni. (Lehetőség szerint az összes asztali környezetről szeretnék minél több tapasztalatot begyűjteni.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sziasztok!

Sziasztok!

kb. 6 hónapja használok linux-ot. Először Ubuntu volt a gépemen, de az valahogy nem jött be nekem. Majd váltottam Kubuntu 14.04. 4 LTS-re. Ja, és a Win7 mellett (Dual Boot) is szépen muzsikál. A Win7 ezidő alatt max. 3 alkalommal volt indjtva. ))))

Tervezem, hogy gyalulom a Win7-et, és csak Linux lesz rajta, csak nem tudom melyiket használjam majd Kubuntu vagy Mint (a gépemre melyiket lenne érdemes telepíteni?)

Segítségeteket előre is köszönöm.)

 

A gépem Dell Latitude E5510 4 GB memória, és Core I3 proci.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:Sziasztok!

#10   Szia.

"a gépemre melyiket lenne érdemes telepíteni?"

Ez elsősorban a géptől, és a te egyéni ízlésedtől / elvárásaidtól függ.

Ami a gépet illeti...szerintem azzal nem lenne gond - elvileg, bármelyik distrót felteheted rá.

Azt meg hogy neked melyik asztali környezet a szimpatikus, - melyikkel tudnál hosszabb távon együtt élni ?

Döntsd el te ! :)

A legegyszerűbb, ha kipróbálod  őket live CD-n - és ez alapján választasz.

(Nekem pl. a Kubuntu (KDE), valahogy "túl sok"...ami jobban fekszik, az a Cinnamon, vagy a Mate, esetleg a Gnome Shell.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Sziasztok!

#10 A Linux Mint-ből is létezik KDE asztali környezettel 'szerelt' változat, kb. egy időben készül el a 'Cinnamon' változattal. Ha a KDE (a Kubuntu a KDE asztali környezet Ubuntu-ra optimalizált változata) környezet bejött neked, használj Linux Mint 17.3 KDE-t.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:Sziasztok!

#11

Köszönöm.

Még annyi lennne, hogy melyik asztali környezet win-re hasonló? Mappát is tudjak kirakni az aztalra? Itt működik a jobb egérgomb-új-mappa-fájl stb.?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:Sziasztok!

#13   Ha ez fontos, akkor szerintem (és rajtam kívül még sok felhasználó szerint) a Mint hasonlít - talán legjobban

 a Win kezelőfelületére. Alapból alsó paneles (tálcás)...ha akarod , telerakhatod az asztalt parancsikonokkal,

és természetesen a fájlkezelő jobb egérgombos menüjében, lehetőség van fájlok / mappák létrehozására, és ezeket

áthelyezheted / másolhatod gyakorlatilag bárhová.

De ezer szónál többet mond, ha live CD-ről - telepítés nélkül - kipróbálod a rendszet. (rendszereket)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE:Sziasztok!

#14 Köszönöm.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Sonata90 képe

Nagyjából fél éve. Hogy miért

Nagyjából fél éve. Hogy miért használom? Elegem lett a windows örökös betegségeiből, amikor egy frissen felrakott rendszer már videodriver keresése közben is fagyott. Hibaüzenetek milliói egy-két napon belül, folyamatos takarítás ellenére is állandó jellegű lassulás. Igaz, csak XP-t használtam és Vistát, de pont elég volt több évig kínlódni velük. November óta van fent a Mint, egyetlen hibaüzenettel eddig nem találkoztam, ugyanolyan gyors még most is mint telepítés napján. Elégedett vagyok vele, a windowssal sose voltam. Kezdőként kicsit félve vágtam bele, de valójában nincs mitől tartani.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Elég régen találoztam először

Elég régen találoztam először Linuxxal, a 2000-es évek elején. Suse 7.2 volt, gyári dobozban, 6CD-s.

Pénzért vettem, mert letölteni nem tudtam még akkor. (hol volt internet, hol nem.56k modemmel) Jogtiszta szoftver kellett, vállalkozás miatt, és nem akartam Bill Gates számláját tovább növelni. Tetszett a SuSE, de a játékok miatt visszakerült a windows, persze, hogy nem jogtiszta. Volt minden, 95, floppy-n (nem tudom hány darab), 98, millenium, 2000,XP, Vista, 7, 8. Ezen idő alatt nem sok mindent vettem a gépbe, természetesen lassú volt, a játékokból kinőttem, csak netezésre használtam a gépet. Szép lassan kidobáltam minden win CD-t, visszajöttek a Linuxok, már tudtam netről tölteni, bíztam benne, hogy találo olyat, ami a régi gépen is megy. Ubuntu (Xubuntu), Fedora,Centos, Linux Mint.

A régi gépen még a centos van, de már nem használom semmire. Azóta vettem egy új laptopot, és erre is Linux került, Linux Mint 17.3.

Nagyjából ennyi. Miért Linux? Az új gépen gyors, stabil, na meg ingyenes, és tetszik az egész Linux-közösség, eltekintve azoktól, akik tényleg kicsit túl dimenzionálják tudásukat, amit persze nem kérdőjelezek meg.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
IG képe

Én a középsulis ballagásomra

Én a középsulis ballagásomra kaptam egy chiptár magazint 2 cd-vel, amin debian 2.2 volt.
:)
Feltettem, de akkor még csak parancssor volt. Próbáltam X-t beállítani, ami sikerült, de egy teljesen üres asztal fogadott és annyi.
A játékok miatt visszatértem winre, de hébe hóba volt fent linux is. Redhat és Suse.
Mivel már nem nagyon játszom ezért döntöttem a biztonságsabb linux mellett. A mint azért lett, hogy könnyebb legyen az átállás winről, ami sikerült is. Szinte már csak mintet használok, ha kedvem támad lőni akkor visszatérek az ablakokra, de ez elég ritkán van. A debian-t egy nagyon komoly rendszernek gondolom, de egy kezőnek sok. Maradtam a debian vonalon, az ubuntut és a mint volt a két lehetőség, és a mint nyert.

Kihívásnak pont jó. Amit hiányolok belőle az a compiz, de ez már egy más tészta. :)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kb . Két éve használom.

Soha nem volt gondom az Xp, és a Win7-tel.  Se kék, sem vírus semmi probléma nem vot. Egyszer böngészés közben találkoztam az Ubuntuval. Egyszerűen nagyon tetszett a megjelenése.  Kipróbáltam, de nagyon nem ment. Két hónap után váltottam ( Lala 2 javaslatára )  Mint-re .  Cinnamon-nal kezdtem , majd egy hét után KDE-re váltottam. Az óta   ezt használom.  

Miért is maradtam a Linux Mint KDE-nél ?.  Nagyon egyszerű okok miatt.  Nem kell töredezettségel foglalkozni.  A fő lényeg, hogy úgy állitom be, ahogy csak akarom. Értem ez alatt a betűnagyságot (Jóval 50 felett ez már nekem kell  )  , színeket stb ...    Nem kell fglalkoznom a vírusírtással.  

Ráadásul szerencsém van , mert engem  nagyon nem izgat a játék.  Ragyogóan ellátja a feledatot amit akarok. 

A Win 7-em eredeti , de ezt használom mert, amit beállítottam az nekem nagyon tetszik. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE: Mióta és miért?

#1 Elég későn kezdtem én is számítógéppel, alkalmazásokkal, internettel foglalkozni, addig a sport, zene, kerékpározás és még hasonló dolgok töltötték ki a szabadidőmet. A Windows-nál szintén nem tapasztaltam kék képernyőt, és mindig használtam teljes körű védelmet (tűzfal, és vírus ellen) valamint más ajánlott beállításokat.
Vannak barátaim, akik Windows-t használnak, miattuk talán feldobok egy virtuális rendszert, tanácsot adni, illetve a Wine használata keltette fel némiképp az érdeklődésemet ... és mondjuk az Android App-ok 'világa'.
Baráti kör által kerültem a linux közelébe és itt ragadtam. Nekem is sok ilyen magazin melléklet CD-m van :) ; ezekből és a leírásokból elég sok mindent meg lehetett tudni erről a világról, legalábbi egy kezdőnek. Az első linux-szomat azonban én töltöttem le és írtam ki CD-re, majd néhány próbálkozás után sikerült is telepítenem ...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A Linuxról egyszerűen

Több, mint 3 éve használok Linux operációs rendszert, azelőtt több, mint 20 évig windowst használtam, abból sokat telepítettem, és úgy érzem elég jól megismertem. Azért váltottam, mert ez szerintem lényegesen egyszerűbb, gyorsabb, problémamentesebb rendszer, mint a windows. Ezt csak használni kell, nincs semmiféle kártevőirtás, rendszerkarbantartás. Nekem bejött, egy próbát Neked is megérhet, hiszen ingyenesen, anélkül, hogy bármi kárt okozna a gépeden a rendszerrel, adatokkal telepítés nélkül kipróbálható bármelyik változat.
https://www.youtube.com/watch?v=VHdJdpOx6as

Jó! :)
A szöveg is gördülékeny.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

miért?

 Sziasztok.

2004-ben lett Pc-m és hozzá net. Az ment a gépemre amit a család fiatalja akart mert én még azt se tudtam mi az a számítógép. Win Xp 3 évig, mint nulláról tanuló. 2007-ben fiatal megfűz, hogy próbálgassam az Ubuntut és majd meglátom.

Telepítette félig meddig de el kellett neki menni sűrgősen, azt azért még megtapasztalta, hogy az XP eltűnt.:-))) Elrohant és én kb 3 nap alatt az Ubuntu fórumról szinte kérdezés nélkül kilestem mi hiányzik még nekem (pl ubuntu recristred extras, stb stb) és sikerült testre szabni a gépem. Vagy az Ubuntu 6...., vagy a 8....-tól indúltunk és én kitartottam mellette 2016. januárjáig és mivel akkor új Pc-m lett egy netes barát unszolására Mintet tettem fel.

A Linux Mint olyan volt mint ahogy az a barát írta, gyors, szóval minden jó volt minden mindíg ment ha reggel bekapcsoltam este úgy csuktam le, hogy sose volt hiba, másnap ugyanúgy tette a dógát hónapokon éveken keresztül de az Ubuntu is hasonlóképpen viselkedett. Nem játszom nagy formátumú játékokat, nem videó szerkesztek nem dolgozom a gépen, de a többi szokásos dolgokat igen és borzasztóan tetszett, hogy nem kellett buherálni feleslegesen.

Azt írtam az imént, hogy minden ment.....igen mert a következőket külön akartam érzékeltetni: tehát 11 évig voltam Linux felhasználó, a 11 év alatt a nyomtatóm hol ment hol nem, csakis hegesztéssel indult el és én másoktól lestem el ehhez a parancssorokat amikkel terminálban vagy sikerült vagy sem működésre bírni a nyomit. Még 100 éve az XP-n Hp nyomim volt lapolvasóval. A lapolvasó  soha nem mozdult meg többé linuxon és 11 évig nem is mertem venni annyi gond volt a linuxos fórumokon. A nyomtatóm amit direkt hetekig nézegettem, hogy kompatibilis legyen Linuxon félve vettem meg és nem is csalódtam, mint az előbb írtam hol ment hol nem. 

Volt még GoogleEart, az is hol működött hol nem, a fórum társak zöménél is. De ezek nem hátráltattak túlzottan csak kissé hihetetlen volt számomra....lelombozó.

Idén május 14-én egy infós barátomtól érdeklődtem, hogy áll mostanában a windows. Nagyjából olvasgattam én az évek során de nem mondhatnám, hogy hiányzott. Mondta, hogy win 10 van és ha akarom próbáljam ki ő tud felrakni nekem a Linux mellé és lesz violin is hozzá, yutubéééé.....:-)))

Mivel unatkoztam a Minten :-))))))))), gondoltam egyet és megcsináltuk. A vége az lett, hogy a cimbora elment haza mikor minden készen lett, a windows-t meg közel 1 nap alatt meggyűlöltem pedig sose volt bajom vele. Először hazavágta a Mint 18.3-mat, majd látványosan összeomlott, 1000 kisablakot feldobva, özön lefagyással, kezelhetetlen lett. Gondoltam nem vagyok én ilyen lúzer mivel a Linuxot 11 évig én telepítettem stb, stb, itt az infós barátom csak vendégségbe jött. 

Hatalmas anyagot elolvastam a pron a win 10-es topikban. Pontosan óriási káosz, panaszáradat volt az 1803 miatt, mert özön rendszert tönkre tett. Engem 1-2 felhasználó véleménye megfogott: mondogatták a sok jogtisztának vélt Oprendszer  felhasználónak, hogy az nem jogtiszta, csak....ti is tudjátok miről van szó.

Én ott voltam semmi Oprendszerrel. Nem vagyok jó kudarctűrő, sőt! Gondolkodtam, majd rendeltem 1 OEM win 10 Prot (lehet lehülyézni mivel potom pénzért hajígálták a webboltok a "olcsó jogtiszta" win 10 rendszereket), és az egyik ssd-mre felraktam a Mint 18.3-at. Természetesen minden jó lett és szinte jobban viselkedett, mint valaha!! (a sors fintora)

Megjött párnap múlva az imént említett, felraktam egy másik ssd-re és lássanak csodát semmit nem akart a rendszer amit másoknak állandóan: nem ugráltak kisablakok. nem akarta az 1803-at azonnal magától felrakni! (1709 volt) Fel se kínálta, nem is kellett elnapolnom a frissítést mint a kalóz akármi használók. Kérném szépen: a telepítés olyan álom volt, mint linuxon! a boot idő és a lekapcsolás csak ámúltam, pár másodperc! És ami külön tetszett!:

A nyomtatóm drivere letöltése után azonnal ment a nyomi. Az nap megrendeltem egy szkennelt és mikor megjött az is ment azonnal, öröm volt az egész! Most már direkt letöltöttem a GoogleEart-t is az is azonnal működött. Nos, így végződött a Linuxos korszakom és így kezdődött a windowsos. Kb 2 hete szólt a rendszer, hogy nem akarom az 1803-at? Gondoltam akarom hiszen ha baj lesz gyakorlom a telepítést. De semmi baj sem lett. Meg van a Mint is és majd a jövő eldönti hogyan tovább?! 

Egy biztos: amire én használom a gépemet a windows 10 pro szinte ugyanolyan módon teszi a dolgát mint előtte a linux. És ez tetszik! :-)

Bocsi, hogy én a feltett kérdésre kissé kibővített választ adtam.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

miért?

#23 :)
Egyetlen hiányosságnak azt érzem, hogy soha nem kérdeztél rá a nyomtatód támogatására. Legalábbis itt, a fórumon: https://linuxmint.hu/user/2863/track

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

miért?

Szia.

Meg van az oka. Még Ubuntun, kb a 14...valahányon vagy ott körül valaki leírt egy olyan szájbarágós segítséget, amilyent a magamfajta szeret. Terminálba bemásoltam azt a kb 3 parancssort és egyből ment a nyomtató. Ez volt az első nagyon sikeres segítség mert általában sokfelé ágazó magyarázat jön amit ha végig csinálunk valami nem fog működni. Nagyon meg is köszöntem a segítőnek és örültem.

Ezután tértem át a 17.3 Mintre ha jól emlékszem. Ott ugyanezt megcsináltam és megint jó lett! Természetesen öröm és boldogság. (jelzem ekkor már régen nem a Hp nyomi volt hanem Xpress M2022 Samsung lézer nyomtató, de a saját driverével sose ment!)

Jött a Mint 18.3 Cinnamon és itt bármit csináltam nem ment. Hogy miért nem kérdeztem? Röstelltem volna. Ugyanis van itt 1 topik ahol az ugyanilyen nyomtató de kissé más betűjelű: M2200-hoz volt segítség és volt akinek sikerült a leírás nyomán beüzemelni az övét. Én minden leírást követtem de nem jött össze. Itt is linkelt és keresőben is megtalált angol nyelvű oldalon le is volt írva, hogy a 18.3-mon már változtatni kell mert a régi hegesztés nem lesz jó. Mindent próbáltam, lefordíttattam a szöveget, Synapticban megkerestem amit kellett kulcs, stb stb minden meg volt a nyomtatóm érzékelte de nem indult. Ekkor már arra gondoltam, hogy tele van szemetelve a rendszer a többféle próbálkozással és ki kéne törölni az addigieket - ha nekem volna olyan tudásom. De nincs és nem is lesz mert nekem nem a rendszerben matatás az elsődleges szórakozás , ezért ráhagytam. Mint írtam 2016. januári az új gépem a régin mely 10 éves, hagytam a Mint 17.3-at és ha kellett átdugdostam a madzagokat netet, stb és azon nyomtattam. De ez nekem smafu volt bántott, hogy miért nem tudom megoldani. Kevés anyagot nyomtattam de sűrűn. Én közeledek a 70-hez és a környezetemben lévő 1-2 beteges szomszéd is sőt, ők meg túl vannak rajta és a leleteket, labor eredményeket segítettem nekik megoldani, hogy ne kelljen azért is szaladgálniuk. Végülis a szkennelést digi-fotómasinával vittem be a gépembe, a labor eredményeket meg ide küldettem a gépemre ezekkel az emberekkel és így nyomtattam ki nekik a régi gépemen. Egyszóval fontos volt és nagyon örültem, hogy a windowson most már szkennelhetek és nyomtathatok amennyit csak akarok. mert azért a leletreken kívül más is van. Én másirányú szaki voltam valamikor(géplakatos) de a tehetetlenség mindíg is nagyon letaglózott hát ezért sose hagyott békét ez a nyomtató ügy amikor éppen nem működött volt, hogy évekig. Hát még, hogy vígan vehettem volna megfelelő szkennelt is de nem tehettem mert olvastam azokat is akik vettek olyat, hogy úgy lett eladva, hogy kompatibilis mégis szenvedtek vele.

Bocsánat a szófosásért.:-)

Bocsánat még tudom szerkeszteni. Az ubuntu segítők vagy moderátorok zöme nálam nem ütötte meg azt a mércét, hogy nyugodt szívvel kérdezhettem volna. (viselkedés, illem, arrogancia) Ezért is szerettem állandóan olvasni a fórumot, hogy ha megláttam nekem is jó kódot, kódsorokat akkor alkalmaztam azonnal. Az ott lévő mester moderátort meg egyenesen kerültem. Hát, így történt.

 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

miért?

#25 Ma láttam egy videót -bizonyára már sokan látták, én ma először- talán éppen ideillik valahogy. Megkerestem a Youtube-on: https://www.youtube.com/watch?v=T6erZN--ACc ;)

A Timeshift vagy más hasonló alkalmazások használata segít a „nagy műveletek” előtt. Mármint ha a beállítások összekeverednének esetleg. Egyébként egy ismerősöm MILC géppel „szkennel”. :)

Egy új Canon-os témát találtam:
https://launchpad.net/~rolfbensch/+archive/ubuntu/sane-git/+packages
(http://ubuntu.hu/node/41191)
... de amúgy ez a PPA működik,
https://launchpad.net/~rolfbensch/+archive/ubuntu/sane-git
bizonyítékot persze, nem tudok adni. ... vélhetően a sane-utils-ban van talán a backends csomag is, de lehet, rosszul emlékszem (a verziószám csak hasonló, mint a PPA-n szereplő csomagé):

apt-cache policy sane*
sane-utils:
  Telepítve: 1.0.27-1~experimental3ubuntu2 <-- ez van most telepítve
  Jelölt:    1.0.27+git20180630-bionic0 <-- frissítésre van kijelölve
  Verziótáblázat:      1.0.27+git20180630-bionic0 500 
        500 http://ppa.launchpad.net/rolfbensch/sane-git/ubuntu bionic/main amd64 Packages
 *** 1.0.27-1~experimental3ubuntu2 500
        500 http://ftp.energotel.sk/pub/linux/ubuntu/archive bionic/main amd64 Packages
        100 /var/lib/dpkg/status
sane-dbg:
  Telepítve: (nincs)
  Jelölt:    1.0.14-12build1
  Verziótáblázat:
     1.0.14-12build1 500
        500 http://ftp.energotel.sk/pub/linux/ubuntu/archive bionic/universe amd64 Packages
sane:
  Telepítve: (nincs)
  Jelölt:    1.0.14-12build1
  Verziótáblázat:
     1.0.14-12build1 500
        500 http://ftp.energotel.sk/pub/linux/ubuntu/archive bionic/universe amd64 Packages

Napi frissítésű csomagok: http://www.sane-project.org/snapshots/

-----

Nézelődés általában (a PPA nevére nincs leszűkítve):

grep-dctrl -sPackage -sVersion . /var/lib/apt/lists/ppa.launchpad.net_*_Packages

A PPA névre szűkítve:
(a kimenet tartalmazza a 32bit-es és a 64-bit-es csomagokat is)

awk '$1 ~ "Package:|Version:" { print $2; }' /var/lib/apt/lists/ppa.launchpad.net_rolfbensch_sane-git_ubuntu_dists*Packages

A PPA neve szerint szűkítve a 64bit-es csomagokra:
(kimenettel)

awk '$1 ~ "Package:|Version:" { print $2; }' /var/lib/apt/lists/ppa.launchpad.net_rolfbensch_sane-git_ubuntu_dists_bionic_main_binary-amd64_Packages
libsane-dev
1.0.27+git20180630-bionic0
sane-utils
1.0.27+git20180630-bionic0
libsane-common
1.0.27+git20180630-bionic0
libsane1
1.0.27+git20180630-bionic0

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Samsung M2022

#25
Van két Samsung nyomtatóm, annyira meg vagyok velük elégedve, hogy valakinek egyszer ezen márka beszerzését javasoltam és bonyolítottam le xubunus gépéhez.
Az én nyomtatóim alatt az évek során cserélődtek a számítógépek és a rendszerek (Ubuntu, Linux Mint, Debian) is, de az innen telepített meghajtóprogrammal mindig működtek.
A támogatott eszközök listájában (a monochrome nyomtatóknál rögtön  az első helyen) ott az M2022:
Monochrome Laser Printers, not multifunction (ML-, M (Xpress))

Printer(s) PPD
(Printer Series)
Minimum Version Maximum Version Scanning Support
M2020
M2022
M2026
M2020 1.00.06 (driver2)
1.00.36 (driver2)
 

Én fel szoktam venni a tárolót és úgy telepítem a szükséges csomagokat, ebben saját tudásomhoz mérten bizonyára igyekeztem volna neked segíteni.
(::Itt:: egy hasonló témájú hozzászólásom, szűz rendszeren kiindulásnak még egész jó is lett volna, bár neked nyilván a „Most jön magának a meghajtónak a telepítése” résznél a

sudo apt-get install suld-driver2-1.00.36

parancsot kellene kiadnod.)

Szerintem máskor bátran nyiss témát a problémádnak és kérdezz, azért az mégsem járja, hogy valaki a főrendszerén évekig ne tudja használni a jó támogatottsággal bíró eszközét!
Ha valakinek a stílusa, a hozzászólasai pedig nem tetszenek, akkor azt egyszerűen ugord át, rá se hederíts, csak a megoldásra koncentrálj!
 

Még sok egyszerűen végrehajtott szkennelést és nyomtatást kívánok neked!

(* A csomag nevét javítottam suld-driver-1.00.36-ről suld-driver2-1.00.36-ra.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

miért?

#26 Azt nem tudtam, hogy Samsung. :)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Szkenner

#23
„... az egyik ssd-mre felraktam a Mint 18.3-at. Természetesen minden jó lett és szinte jobban viselkedett, mint valaha!! (a sors fintora) Megjött párnap múlva az imént említett, felraktam egy másik ssd-re...”
Ha jól értem, még mindig van egy SSD-d, amin van telepítve Linux Mint 18.3, illetve egy másik, amiről a Windowst használod.

Ha van hozzá kedved, akkor megpróbálkozhatunk a Linuxon eleddig számodra problémás részeket rendbetenni.
Amúgy is mindig jó, ha az embernek van egy teljes értékű másodlagos rendszere, amit indítani tud, ha főrendszerével ne adj isten valami gubanc adódna!
Ahogy most 11 év után visszaálltál a Linuxról a Windowsra még ugyanúgy fordulhat a helyzet, és adódhat még olyan, hogy a Linuxot kell vagy akarod majd használni.

A nyomtatód telepítésével kapcsolatban már igyekeztem egy választ megfogalmazni.

A másik eszközcsoport melynek használatával kapcsolatban gondod adódott, az a szkenner.
„Hát még, hogy vígan vehettem volna megfelelő szkennelt is de nem tehettem mert olvastam azokat is akik vettek olyat, hogy úgy lett eladva, hogy kompatibilis mégis szenvedtek vele.

Szerintem tőlem sem láttál még szkenerrel kapcsolatos bejegyzést.
Három gépen három különböző lapolvasót használok.
– EPSON PERFECTION V200 PHOTO
– HP LaserJet M1132 MFP
– EPSON SX 110 (Ez is multifunkciós volna, de a nyomtatóját már nem használom a Samsunggal nyomtatok, ezzel csak szkennelek.)
Mindegyik tökéletesen működik.
(Igaz, előfordult olyan pont, ahol a HP-nek nem akaródzott [egyből] működnie, de én ott nem álltam meg. A HP nyomtatóval kapcsolatban nekem minden egyes rendszertelepítés után futtatnom kell a hp-doctor-t, de ma már ismerem az eljárást, megy rutinból.
Olvasni kell, és ha az kevésnek bizonyul, akkor nem szégyen kérdezni.
Szükség esetén én is szoktam kérdést feltenni.)

„Még 100 éve az XP-n Hp nyomim volt lapolvasóval...”
Mint fentebb láthatod, nekem is van HP nyomim lapolvasóval és ennek a márkának elég jó a támogatottsága (ráadásul a Samsung nyomtatóit a HP vásárolta fel. :-) ).
Ha ez az eszköz még működőképes, akkor mi a pontos típusa?

A mostani eszközödről mindössze ennyit találtam az írásodban:
„Az nap megrendeltem egy szkennelt és mikor megjött az is ment azonnal, öröm volt az egész!”
Megkérdezhetem mi az eszköz pontos (márkája és) típusa?

A pontos típus ismeretében tudunk rákeresni az eszköz támogatottságára, a meghajtó telepítésének esetleges menetére...

Én a helyedben kihasználnám az alkalmat, hogy immár szinte tét nélkül próbálkozhatom a Linux Minten a nyomtatók és szkennelek telepítésével. Nyitnék neki legalább egy, de inkább eszközönként egy-egy fórumtémát (hogy a későbbiekben más felhasználók számára jobban visszakereshető legyen), amiben megírom az általam használt rendszer típusát (azt is, hogy 32 vagy 64 bites) és a telepíteni kívánt eszközök pontos típusát...
Mit veszthetsz?
(Talán jelent neked egy kis bátorítást, hogy az első Ubuntu telepítésemkor nem tudtam feltenni a hangkártya meghajtóját. Cikinek éreztem kérdezni, pedig nagyon gyorsan kiderült volna, hogy rossz helyen adtam ki a parancsokat, ezért nem jártam sikerrel és maradtam még talán további egy évig is a Windowsnál.)
A hozzászólásaidra érkezett válaszok mennyiségéből én úgy látom, hogy a kellő mértékű segítői szándék adott.

Hiszem, hogy ha nem adod fel, a kudarcon túl rád is ott vár a sikerélmény!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szkenner

  #29 Sziasztok.

Nem tűntem el, még ide írok pár dolgot és akkor nyitok az új nyomtatónak topikot. Nem leszek könnyű eset.:-)

Kérdezted a régi Hp készülékek nevét: Nyomtató: Hp Scanjet 3770

                                                               Szkenner: Hp Deskjet 3745

Ezekhez miután áttértem Linuxra mindenütt az volt írva, hogy nincs hozzá driver nem volt támogatva. Pár éve átvittem a szomszédba és megpróbáltam windows 7-esen de az is azt írta, hogy nincs driver nem támogatott. Mivel Xp-n 3 évig használtam csak, majdnem új állapotban van mindkét készülék.

Előző hsz-ben írtad:

"Én fel szoktam venni a tárolót és úgy telepítem a szükséges csomagokat, ebben saját tudásomhoz mérten bizonyára igyekeztem volna neked segíteni."

Mivel én az ubuntu és a mint fórum topikokban próbálkoztam természetesen fel lett véve a szükséges tároló. Lehet, hogy éppen Kimarite írása nyomán próbálkoztam életet lehelni a nyomtatómba, már nem emlékszem.:-) Mindenesetre előre szólok, hogy csak 1 mezei felhasználó vagyok. A Linuxot dícséri, hogy 11 évig nem kellett senkit hívnom segíteni - sem az ubuntun sem a minten.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hp Scanjet 3770

#30 Egyáltalán nem esélytelen.
Másoknak sok éve működik.
https://www.pclinuxos.com/forum/index.php?topic=137174.0
http://ubuntu.hu/node/8997
Az ubuntu.hu-s témában a meghajtóra mutatóra link is él.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szkenner: Hp Deskjet 3745

#30
http://ubuntu.hu/node/20428#comment-234953
„Régi HP Deskjet 3745: rádug és működik.”

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve