Eltűnt a partícióm ...

Fórum: 

Régóta használom a Linux Mint-et, mint felhasználó, Nagyon szeretem, viszont most bajban vagyok. Újra húztam a gépem, ahol külön partición volt (van) a Home könyvtár. Az új telepítés nem ismeri fel a partíciót, a Gparted-del megnézve, ismeretlen partíciót ír ki. Nem töröltem le a partíciót, a telepítésnél a "Valami más" funkciót választottam. A jelzett partíciónál, amikor módosítani akartam a telepítés alatt, hogy kijelöljem a /home funkciót, formázni akarta, ezt nem engedtem neki. Segítségeteket előre is köszönöm, szeretettel várom válaszotokat!

Amennyiben nem voltak ott

Amennyiben nem voltak ott fontos anyagaid, illetve írtad ism, hogy már csak "volt" a külön home partíciód, akkor a telepítés során nyugodtan formáztathatod. Live cd-vel indítva sem láttad a saját partíciódat?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Eltűnt a partícióm, SEGÍTSÉG!

@#0 Indíts egy live rendszert, és az azon lévő gparted-et.
Keresd meg ezt a feltételezhetően sérült /home partíciót - nézd meg hogy van-e előtte kulcsocska
(csatolva van -e) ha igen, válasz le. (Unmount)
jobb egérgombbal rákatt a partícióra,  > Check
Ez egy fájlrendszer ellenőrzést / javítást fog futtatni azon a partíción.
Ez talán segít. Ha nem, és fontos adatok vannak (voltak) azon apartíción, akkor a live renszerre
telepítsd a "testdisk" nevű alkalmazást.
sudo apt install testdisk
Ezzel jó esetben vissza tudod állítani egy másik adathordozóra ezt a partíciót, ill. a tartalmát.

 (A YouTube-on találhatsz videót a testdisk használatáról.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

volt/van

Újra húztam a gépem, ahol külön partición volt (van) a Home könyvtár.
Live rendszerről néz rá, a tartalma megvan-e. Ebben segít a foglaltsága, de kéne látnod a tartalmát. Mindkét rendszer ugyanúgy lenne telepítve, de hogy: MBR vagy UEFI?
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

volt/van

#2 Köszönöm a válaszodat, megnéztem Livecd segítségével. Mint kiderült, aki segített nekem az újratelepítésnél, kitörölt minden rejtett könyvtárat a Home partícióról. Valószínűleg az eszközbejegyzést is letörölte, így semmit nem látok. Lefuttattam egy photorec programot, amivel a nagy részét vissza tudtam állítani az adatoknak, illetve volt biztonsági mentésem is. Ami szomorú, hogy frissen felrakott fényképek tűntek el, amit még nem tettem biztonsági mentésbe, és természetesen ezeket nem tudtam hekyreállítani. Van erre valami ötleted?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

volt/van --> Testdisk

#4 A testdisk-et próbáld. Valahol van egy képsorozatom erről, de elég hosszú, és újra fel kéne tenni egy képmegosztóra. Particionált lemezről tud adatokat visszaállítani, ugyanúgy könyvtárakba rendezve, mint voltak. Megértelek, a fényképek nagyon fontosak. Javaslatom: rendelsz nagyon jó minőségű DVD-ket (én is tervezek) és archíválod a fotókat (nemcsak a jövőben, mert remény van a visszaállításukra), valamint felhüben is - persze, ha szerzői jog is van, akkor félnivaló is van, ha kikerülnek. A hétvégén megpróbálom megkeresni a sorozatot (testdisk). Olyan a barátod, mint a dd (ezt nem én küldtem rá egy lemezre, hanem egy tesztelt alkalmazás: az én adataim voltak a lemezen). Beszélni kell vele. Azt nem mondhatom, hogy kapjon egy zsibbasztót a felkarjába ... :D (nem halna bele, de az emlékezetnek jót tesz).

Valószínűleg az eszközbejegyzést is letörölte, így semmit nem látok.
Az itt van: /etc/fstab # nem a home partíción
No meg az MBR-nél a lemez elején.
Ha particionálod a lemezt, a Testdisk megtalálja a régi könyvtárakat és fájlokat. Mert, ha jól értem, a Live rendszer alól nem látsz semmilyen személyes anyagot. Sehol.
A chroot lát partíciókat?
https://linuxmint.hu/blog/2016/08/chroot-live-rendszer-livecddvdusb-stick

A Tesdisk való nevekkel mindent visszaállít,
https://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk
a Photorec csak a képeket, és szelektálni kell a keresésnél.
https://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

volt/van --> Testdisk

#5 Live rendszert indítasz, majd telepíted a testdisk alkalmazást,

sudo apt-get install testdisk

majd keresel vele. Aztán kell majd egy külső meghajtó, amire átmásolod a neked szükséges dolgokat.

A testdisk-en kívül mást ne telepíts, mert a RAM fele áll rendelkezésre, és az akár el is fogyhat. Vagy átteszed a lemezt egy másik gépbe, egy már telepített Linux mellé, és így csinálod.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
hosszu68 képe

Partíció visszanyerése Timeshift alól

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni...

Még soha nem használtam a Timeshift-et, és elsőre el is rontottam.

A Mint 19 telepítése után sajnos rossz partíciót adtam meg a mentés helyének. Nem gondoltam, hogy az egész partíció "ugrani fog", azt hittem, egy bizonyos méretű fájl jön létre a célpartíción valahol. Aztán jött a feketeleves: nem tudom megnyitni az adott területet. Sok adat volt rajta. Vissza szeretném nyerni azokat. Remélem, van rá megoldás! Tudtok segíteni?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Partíció visszanyerése Timeshift alól

#7 Live rendszer. Elindítod a Timeshift-tet. Majd betallózod a rossz helyre került mentést, és abból visszaállítod a rendszert a korábbi állapotra. Milyen rossz helyre mentettél? Megtelt a partíció?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

volt/van --> Testdisk

KÖSZÖNÖM a segítséged, és bocs, hogy csak most válaszolok, de hosszú idő volt, mire a gépemet újra használhatóvá tettem.

TELEJES SIKER, jók voltak a tanácsaid, sokat tanultam belőle!

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve