Hálózat hiba, nincs internet elérés

Fórum: 

 Win10-Linux mint dual rendszer és egy sim kártyás router mint elérési pont.
A Linux felcstalakozik a routerre, tovább nem lát, egy alkalmazás se talál ki a netre, se a böngészők, se Viber, semmi.
Átbootolva Winbe, minden tökéletes tehát a hardver jó. Nem DNS gond mert a névfeloldást igénylő alkalmazások sem látják a netet.
Ugyanerre a routerre csatlakozik 5 laptop és kb. 10 okostelefon, azok is tökéletesen működnek. Az én pc-m otthon és még 3 helyen szintén jó Linux alatt is, csak ezt a routert nem szereti.
Ilyenkor merre induljak el hogy jó legyen?

szhf62 képe

Hálózati hiba

A router és a linux "tipusa"?
LAN csatlakozással sem hajlandó működni linuxon? A hálózati eszközök és kapcsolatok be vannak állítva (úgy a routeren, mint a linuxon)?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hálózat hiba, nincs internet elérés

@#0 „A Linux felcstalakozik a routerre, tovább nem lát, egy alkalmazás se talál ki a netre, se a böngészők, se Viber, semmi.”
-- kell egy hálózati kapcsolat: Ethernet, DSL/PPPoE, amilyet a szolgáltatód ad.
Volt hasonlóról szó, a Digi PPPoE kapcsolattal karöltve.

Milyen router?

A

route

parancs kimenete?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hálózat hiba, nincs internet elérés

Nem tudom a router típusát, fennt van a plafonon egy fa dobozba. De meg fogom nézni ha tudok egy létrát keríteni.
Tehát az a gondom hogy belépve a helyiségbe, az ott dolgozók összes eszköze (laptopok, okostelefonok, tabletek) felcsatlakozik a routerre, és minden netes funkció működik, tehát nem a routerben van a hiba. Ha 15-20 másik eszközzel jól működik, akkor nem a routerbe kéne PPPOE hibát keresni. Szerintem.

Az én gépem is felcsatlakozik, ki is írja hogy csatlakozott, de nincs tovább, nem mennek a böngészők, nem megy a Viber, semmi se talál ki a netre. Azaz az én Linux Mint-emmel van a baj, de hogy mi azt nem tudom. Ugyanez a pc ugyanezzel a Linux Mint-tel minden más helyen jó, otthon, fiamnál, másik munkahelyemen stb.
Ugyanez a pc átbootolva a windowsba, tökéletes. Csak ezt az egy routert  nem szereti és csak a Linux alól.  De miért?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hálózat hiba, nincs internet elérés

#3Ha 15-20 másik eszközzel jól működik, akkor nem a routerbe kéne PPPOE hibát keresni. Szerintem.
-- rosszul gondolod, ha a Windows-zos, Android-os eszközökkkel működik csak a router, de Linux-szos eszközökkel nem. Nem a router-ben keresem a hibát, hanem összességében. Egyáltalán valamely Linux alatt sikerül ezen a WiFi-s router-en kilátni a netre? A routernek van egyénként doboza (amit kidobhattál), és van garanciajegye (amit nem dobtál ki vélhetően, ezen rajta van a neve.

Tegyük fel, a router tipusa (egyelőre) nem számít, az valami ilyesmi lehet. De a Linux Mint-tes gépedben van egy WiFi kártya (és ez számít a probléma megoldásban), ahhoz kellett telepíteni drivert az Illesztőprogram-kezelő segítségével vagy máshogyan?

Tegyük fel, jól értem ezt: „Az én gépem is felcsatlakozik, ki is írja hogy csatlakozott
... tehát felcsatlakozol a Hálózatkezelő kisalkalmazással a router WiFi-jére, látod az elérhető eszközöket,

kiválasztottad a router WiFi-jét, és begépelted a jelszavad a router WiFi kapcsolatához, és a WiFi kapcsolat él, viszont a Linux Mint nem lát ki a netre. A történetnek a naplófájlokban nyoma kell legyen (log), vagy a dmesg parancs kimenetében. Ezeket nézegetted?
Nézzük meg a gépben lévő WiFi kártyát. A parancs kimenete kéne:

-- ha belső kártya

lspci -nnkv

-- ha USB eszköz

lsusb

Bármilyen szöveget osztasz meg, a https://paste.ubuntu.com/ oldal segítségével tedd.

Ez a gép, mármint a Linux Mint-tel bejelentkezve rálátott más router-ek WiFi-jére, akármikor és akárhol is az életben?

Ezek tesztek, de nem kötelező megcsinálni. Amíg a hozzászólásom begépeltem, már meglettek volna ötször. Windows alatt is vannak problémák, vélhetően azokat megszoktad már.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hálózat hiba, nincs internet elérés

#3 Csak ötletek !

1; Olvastam már olyanról, hogy ha a router a felső (12, 13) csatornák valamelyikét használja,
egyes wifi kártyáknál ez problémát okozhat.

 iwlist channel
(Current Frequency / Channel)

2; mtu - alapértelmezetten, ez 1500 szok lenni - ennek az értékét kéne (akár csak kísérleti jeleggel)
megváltoztatni pl. 1492-re v. 1400-ra.
https://imgur.com/DJAVFA4

Mentés -> Vezeték nélküli kapcsolat újraindítása

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hálózat hiba, nincs internet elérés

#4 Az

iwconfig

és a

route

parancsok kimeneteit azért megnéznénk.

Valamint a WiFi kapcsolat beállításait (fülenként) a Hálózatkezelő tekintetében,

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hálózat hiba, nincs internet elérés

 "Egyáltalán valamely Linux alatt sikerül ezen a WiFi-s router-en kilátni a netre? "
Erre nem tudok válaszolni, csak nekem van Mint a gépen.

 

"A routernek van egyénként doboza (amit kidobhattál), és van garanciajegye (amit nem dobtál ki vélhetően, ezen rajta van a neve."
Mivel ez az egyik munkahelyemen van egy irodába,  nem én vettem a routert és nem én üzemeltem be.
De most felmásztam a plafonig és megnéztem:  TP-LINK TP-MR6400 300Mbps Wireless  N 4G LTE router.

"De a Linux Mint-tes gépedben van egy WiFi kártya (és ez számít a probléma megoldásban), ahhoz kellett telepíteni drivert az Illesztőprogram-kezelő segítségével vagy máshogyan?"
Nem kellett, amikor telepítettem a Mint-et, az első pillanattól kezdve  volt net  már a telepítés alatt is wifin. 

""Ez a gép, mármint a Linux Mint-tel bejelentkezve rálátott más router-ek WiFi-jére, akármikor és akárhol is az életben?"
Igen, már pár másik routerrel gond nélkül azonnal jól működött, otthon egy szintén Tp-link routerrel, egy access pointtal, a fiamnál, és még 2 ismerősömnél tökéletes.

"Amíg a hozzászólásom begépeltem, már meglettek volna ötször. Windows alatt is vannak problémák, vélhetően azokat megszoktad már."
Nem lettek  volna meg , vagyis nem pont így mert a kérdéses hely a sok munkaterületem közül az egyik és nem minden nap vagyok itt. Ezt a Widowsos mondatot övön alulinak érzem, hónapok óta használom a Mint-et, az hogy nem jöttem ide a fórumra nyavajogni az azt jelenti hogy jól múködik.

Eléggé nehézkes a Mintbe bebootolni, végrehajtani amiket kérsz, aztán mivel ugye nincs net, átbootolni a winbe, és elküldeni ide a fórumra a parancsok kimeneteit. De megpróbálom.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hálózat hiba, nincs internet elérés

#7 Rövid tanácsom az lenne, hogy nézd meg azon router beállításait (a barátodnál) ahol a Mint „nem problémázik”, aztán vesd össze a munkahelyi router beállításaival ..., ha erre lehetőséged van. Ha nincs lehetőséged a munkahelyi router beállításaiba belenézni, akkor kitalálunk mást, egyelőre nincs ötletem.

Egyébként meglehetősen szűkszavú vagy, szó sem volt munkahelyről, így nyeglének is érezhettük a válaszod, miszerint (én így értettem) te „akkor sem mászol fel a szekrény tetejére”, ha az „ég leszakad”, nemhogy a mi kedvünkért. Nem a mi kedvünkért kell(ett) volna már ezeket az információkat elárulnod, hanem a kérdés feltevésekor és a probléma megoldása miatt, mert így aztán olyan válaszokat adtunk, ami a kérdésből leszűrt információkon alapult ..., és amely kérdéseinkre mondom, meglehetősen fura válaszokat adtál, de most legalább kiderült, miért. :)
A hiba behatárolásához elég sokat kell megtudnunk, de ezek a dolgok nem hiszem, hogy a szigoróan őrzütt magánéleted részét képezik.

Mi ezeket honnan tudtuk volna?
Erre nem tudok válaszolni, csak nekem van Mint a gépen.” (a munkahelyen, mint kiderült)
Mivel ez az egyik munkahelyemen van egy irodába,  nem én vettem a routert és nem én üzemeltem be.” (nem tudtuk, hogy nem otthon van a router, sosem mondtad, azt sem, hogy nem tudsz belépni a kezelő felületre, és gondolom, nem is tudsz, nincs jogod ehhez)
Igen, már pár másik routerrel gond nélkül azonnal jól működött, otthon egy szintén Tp-link routerrel, egy access pointtal, a fiamnál, és még 2 ismerősömnél tökéletes.” (bíztató)
Nem lettek  volna meg , vagyis nem pont így mert a kérdéses hely a sok munkaterületem közül az egyik és nem minden nap vagyok itt. Ezt a Widowsos mondatot övön alulinak érzem, hónapok óta használom a Mint-et, az hogy nem jöttem ide a fórumra nyavajogni az azt jelenti hogy jól múködik.” (Windows-zos mondat? De, Windows alatt is vannak problémák. Azt nem értem, miért vetted magadra?! Az öved sem érdekel, sem alatta ;). Magadat hibáztasd, hogy most árulod el, ezek a kérdések az utazgatás miatt neked nehézkesek ... .
Eléggé nehézkes a Mintbe bebootolni, végrehajtani amiket kérsz, aztán mivel ugye nincs net, átbootolni a winbe, és elküldeni ide a fórumra a parancsok kimeneteit. De megpróbálom” (Próbáld meg text fájlba menteni a kimeneteket és a text fájlokat egy pendrive-ra menteni, aztán Win alatt elküldöd. Én így csinálnám, igaz, ... máshogy igen nehéz lenne, ha Ethernet kapcsolat nincsen. Rövid parancsok, de másolhatod őket Win alatt egy text fájlba innen a fórumról, aztán rá egy pendrive-ra, majd a Mint alatt másolod a terminálba és futtatod, aztán vica versa. Én az egész történetért a munkahelyi router-t „okolom”. Ismétlem, egyelőre ötletem sincs mint az eddig kérdések. De a barátodat kikérdezheted, milyen beállításokkal működik a router-e, és az információkat felírva, megkérdezed a munkahelyi rendszergazdát, szerinte mi más a munkahelyi router-en ..., ha nem titok.. Pl. DHCP)
 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hálózat hiba, nincs internet elérés

 Nem kell pendrive, mivel a pc-n fut a Mint és a w10 is, van egy 1 terás háttértár, azt mindkét rendszer látja, oda mentettem a txt. fájlokat és most win alól írok. Így néz ki amiket kértél, nem használtam sose a pastebin oldalt, talán elbírja a fórum, nem sok talán 30 sor.

lspci -nnkv kimenet:

03:00.0 Network controller [0280]: Qualcomm Atheros AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Subsystem: Lite-On Communications Inc AR9485 Wireless Network Adapter [11ad:6617]
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 18
Memory at 81200000 (64-bit, non-prefetchable) [size=512K]
Expansion ROM at 81280000 [disabled] [size=64K]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: ath9k
Kernel modules: ath9k
 
iwlist channel:
13 channels in total; available frequencies :
          Channel 01 : 2.412 GHz
          Channel 02 : 2.417 GHz
          Channel 03 : 2.422 GHz
          Channel 04 : 2.427 GHz
          Channel 05 : 2.432 GHz
          Channel 06 : 2.437 GHz
          Channel 07 : 2.442 GHz
          Channel 08 : 2.447 GHz
          Channel 09 : 2.452 GHz
          Channel 10 : 2.457 GHz
          Channel 11 : 2.462 GHz
          Channel 12 : 2.467 GHz
          Channel 13 : 2.472 GHz
          Current Frequency:2.412 GHz (Channel 1)
 
és talán az iwconfig:

IEE802.11      ESSID:"arlawifi"
          Mode:Managed  Frequency:2.412 GHz  Access Point: D4:6E:0E:C7:29:B2   
          Bit Rate=150 Mb/s   Tx-Power=15 dBm   
          Retry short limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Power Management:off
          Link Quality=59/70  Signal level=-51 dBm  
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:93   Missed beacon:0

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hálózat hiba, nincs internet elérés

#9 Előfordulhat az az eset, hogy a munkahelyi router-en csak az 5GHz-es tartomány van engedélyezve?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hálózat hiba, nincs internet elérés

 Nem, most néztem meg a telefonomat, 2,4GHz-en van csatlakozva ugyanehhez a  routerhez. 
Még valami ötletem támadt, amikhez simán csatlakozok, az mind ipv4. Ez meg ha jól látom, már ipv6. Ez nemlehet esetleg? Csak eszembe jutott. De gondolom a Linux Mint 18.3 kezeli az ipv6-ot.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hálózat hiba, nincs internet elérés

#11 Kapcsolódj a router munkahelyi hálózatához („Be”), és a „Hálózati beállítások”-at megnyitva, a fogaskerék ikonra kattinva (a hálózat nevénél) kapcsold ki az IPv6-ot („Ki”). Itt is bekapcsolhatod a WiFi hálózatok keresését. Gondod nem lesz az IPv6 mellőzéséből, sőt lehet, hogy előny.

Aztán újraindítod az érvényesítéshez (vagy a panel ikonnal):

sudo service network-manager stop
sudo service network-manager start

Más beállítások is vannak ott, de megkérlek, a Reset lehetőségeit ne használd.
Jegyezd meg az eredeti beállításokat, ha változtatsz valamin.

A Linux Mint teljes mértékben kezeli az IPv6-ot. Mondhatni felesleges használnod, pl. külön tűzfalszabályokat kéne létrehozni, stb., a témába nem mélyednék bele, utána lehet olvasni, bőséges irodalma van.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hálózat hiba, nincs internet elérés

 Letiltottam az ipv6-ot, próbáltam kikapcsolni a DHCP-t és fix ip-t adni, beállítottam az átjárót a router ip-jére, mivel nem tudom a router mettől medig oszt a dhcp-n, próbáltam .44 és .201 véget adni,  semmi változás. Azonnal felcsatlakozik  és nincs tovább, a netes időt se tudja beállítani, direkt megnéztem. Tehát nem dns gond. Passz, feladtam.

Ez a route kimenet, első a dhcp-s, második a fix ip  címes. 

Destination     Gateway         Genmask       Flags Metric Ref    
default         192.168.2.1         0.0.0.0         UG    600    0       
link-local            *               255.255.0.0     U     1000   0      
192.168.2.0        *              255.255.255.0   U     600    0        
 
Destination     Gateway         Genmask      Flags Metric Ref   
default           192.168.2.1         0.0.0.0         UG    600    0       
link-local               *               255.255.0.0     U     1000   0        
192.168.2.1           *           255.255.255.255 UH    600    0      
192.168.2.201       *           255.255.255.255 UH    600    0       
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hálózat hiba, nincs internet elérés

#13 A „két” router beállításai között lehet különbség.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

"Nem DNS gond mert a

"Nem DNS gond mert a névfeloldást igénylő alkalmazások sem látják a netet."

Ezt azért gondold át mégegyszer. Ha DNS gond van, az azt igénylő alkalmazások éppen azért nem "látják" a netet, mert azzal van a gond. Nem igazán értem, hogyan jutottál ezzel ellentétes következtetésre.
Hogy a DNS-el van-e gond, egyszerűen kideríthető.

Ezt a két parancsot add ki.

ping -c4 8.8.8.8
ping -c4 google.com

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

"Nem DNS gond mert a

#16 Nálam egy Uncensored/nolog DNS van beállítva - semmi gondom nincs a net. kapcsolattal.
A Google DNS pingelése mégis ezt mutatja.: https://imgur.com/ZaxHGdB
Mert úgy van beállítva a routerem, hogy hagyja figyelmen kívül a pingelést. (Anticrack)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

"Nem DNS gond mert a

#16 Gondolom, kimaradt véletlenül a „nem”.

Ezt is lehet nézni:

wget index.hu
--2018-06-23 12:29:02-- http://index.hu/
index.hu (index.hu) feloldása… 87.229.26.159, 87.229.26.223, 87.229.65.131, ...
Csatlakozás a következőhöz: index.hu (index.hu)[87.229.26.159]:80… kapcsolódva.
HTTP kérés elküldve, várakozás válaszra… 302 Found
Hely: https://index.hu/ [következik]
--2018-06-23 12:29:02-- https://index.hu/
Csatlakozás a következőhöz: index.hu (index.hu)[87.229.26.159]:443… kapcsolódva.
HTTP kérés elküldve, várakozás válaszra… 200 OK
Hossz: nincs megadva [text/html]
Mentés ide: „index.html”

index.html              [ <=>                             ] 377,01K --.-KB/s  idő 0,05s 

2018-06-23 12:29:02 (6,80 MB/s) -- „index.html” mentve [386055]

Vagy:

dig www.index.hu
nslookup www.index.hu

Példák:
(https://www.rootusers.com/how-to-troubleshoot-dns-client-issues-in-linux/)

 • nmap: UDP / TCP
sudo nmap -sU -p 53 192.168.0.1
sudo nmap -sT -p 53 192.168.0.1
 • tcpdump

-- a parancs futtatása után pl. frissíteni kell egy megnyitott böngésző oldalt, vagy más hálózati forgalmat generáló tevékenységet végezni
(kilépés: Ctrl + C)

sudo tcpdump -n host 192.168.0.1
 • whois / dig
sudo whois google.com | grep -i "name server"

-- ! az előző parancs kiménetét alapul véve, pl.:

sudo dig @NS1.GOOGLE.COM google.com

Nem mindig kell a sudo ...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

"Nem DNS gond mert a

#17

Én azért ha DNS hibát akarnám kizárni, nem szívatnám magam ezzel a beállítással, legalább a proba idejére feloldanám, de így is informativ a kimenet, mert látszik, hogy már a router nem fogadja a pinget. Ha fogadja, csak továbbküldeni nem tudja, akkor ilyen a kimenet:

nff@sedre ~ $ ping -c2 8.8.8.8
PING 8.8.8.8 (8.8.8.8) 56(84) bytes of data.
From 192.168.88.1 icmp_seq=1 Destination Net Unreachable
From 192.168.88.1 icmp_seq=2 Destination Net Unreachable

--- 8.8.8.8 ping statistics ---
2 packets transmitted, 0 received, +2 errors, 100% packet loss, time 1023ms
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hálózat hiba, nincs internet elérés

#9

Mivel írod, hogy win10 is van telepítve, felmerült bennem a gyanú, hogy a windows gyorsindítás  keverhet be. Szerintem egy probát megérne, hogy kikapcsold.  Vagy ha van rá mód linuxmint alatt rádugnék egy usb wifi adaptert és azzal probálkoznék csatlakozni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hálózat hiba, nincs internet elérés

#20 Egyébként tényleg a gyorsindítás is lehet a dolog mögött. Bár más router-nél nincs gond, azt írja.
Amúgy ez egy munkahelyi router, lehet, nincs joga belépni a beállításokba, vagy valamilyen egyedi tiltás van ... .
Érdemes lenne összegyűjteni a router-es okosságokat a biztonság témakörében, vagy akár az IPTables és hasonló témakörökben, mármint egy topikba.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hálózat hiba, nincs internet elérés

 Köszönöm a segítőkészséget de sosem fogjuk megtudni a hiba okát,  ma itt vagyok a kérdéses munkahelyemen és a sim kártyás router már nincsen.
Ez egy építés alatt álló épület és az 1 hét alatt amíg nem voltam behozták a Digi netet, az új routerrel gond nélkül, elsőre tökéletesen jó a Linux Mint.  Pedig nagyon érdekelt volna, mi lehetett a hiba oka.
Köszönöm mégegyszer a hozzáállást. Van más apró gondjaim, azokat majd külön teszem fel.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve