Áprilisi hírek - 2018

A fejlesztők ezúttal is köszönetet mondanak azoknak, akik részt vesznek a projektben. A Github-on sok új arc tűnt fel, sok új hozzájárulás érkezett.

Jelenleg több különböző dolgon folyik a munka:

Sok munkát fektettek a Debian Stretch és az Ubuntu Bionic csomagok alkalmazására és felülvizsgálatára. Pár javításra váró hibát leszámítva eddig minden rendben megy. Mindkét rendszer egyre jobb és stabilabb. Néhány saját csomagot is átnéztek, egyszerűsítettek. Minimalizálták a különbséget az LMDE és a Mint között, valamint csökkent az elérhető csomagok száma.

A csapat egy része a megjelenésen dolgozik. A jobb HiDPI és a GTK 3.22 támogatás már a rendszer része. Fejlesztik az ikonokoat, témákat, a szimbolikus ikonok támogatását és a sötét téma változatokat. Mivel a Mint-Y lesz az alapértelmezett téma, ezért az is több különböző színben lesz elérhető.

A Cinnamon 3.8 készen van. A hivatalos kiadás a libnemoextension (ezt a Dokumentummegjelenítő és néhány Nemo kiterjesztés használja) hibája miatt lett elhalasztva. Remélhetőleg még ezen a héten sikerül javítani a hibát és megjelenhet az új Cinnamon.

Új funkciók jelennek meg a Mint eszközökben. Ez leginkább a Frissítéskezelőt, Szoftverkezelőt és az Üdvözlőképernyőt érinti.

Habár a dokumentációs törekvések lelassultak mióta megjelent az Telepítés és Hibaelhárítás útmutató, továbbra is tervben van a Fejlesztés és Biztonságról szóló útmutató kiadása még a Mint 19 előtt.

Gyakran kérdezik mikor jelenik meg a Linux Mint 19 és a LMDE 3, milyen asztali környezetek lesznek elérhetők és az új Ubuntuban történt változások mennyire érintenek minket. Ime néhány kérdésre a válasz:

  • A megjelenések sorrendje: Cinnamon 3.8, Linux Mint 19, LMDE 3
  • A Linux Mint 19.x kiadásai három asztali környezettel lesznek elérrhetők (Cinnamon, MATE, Xfce), 32 és 64-bites változatban.
  • Az LMDE 3 csak Cinnamonnal jelenik meg, szintén 32 és 64-bites változatban.
  • Az Ubuntu 18.04 adatgyűjtő alkalmazása az "ubuntu-report" nem lesz része a Linux Mintnek.
  • Az Ubuntu 18.04-ből kikerült a home könyvtár titkosítása a telepítéskor. Egyelőre nem lehet biztosan kijelenteni, de a tervek szerint ez a funkció maradni fog a Mintben.
  • Az LMDE 3 telepítője nem fogja támogatni a home könyvtár titkosítását.

Az időpontokat tekintve nehéz konkrétumokat mondani. Ha egy probléma elég nagy ahhoz, hogy ne jelenjen meg valami, akkor nem fog megjelenni. A Cinnamon 3.8 készen van, nagy valószínűséggel a héten megjelenik. A tervek szerint az Xfce változat egyidőben jelenik meg a Cinnamon és MATE változatokkal. Ha minden jól megy a BETA verzió még májusban megjelenik. A stabil kiadás pedig 2 vagy 3 héttel utána várható.

A támogatók listája megtalálható az eredeti cikkben: https://blog.linuxmint.com/?p=3555

Hozzászólások

Áprilisi hírek - 2018

#1 Az áprilisi hírekből nem hiányzik semmi.  A Cinnamon-os hírből hiányoznak dolgok: https://blog.linuxmint.com/?p=3557

Ezek:

Here are some of the most notable highlights:
- CJS, the Javascript interpreter, was rebased on GJS 1.50.2 and now depends on mozjs52
- Support was added for elogind, systemd-timedated1 (which should replace ntp and ntpdate in Linux Mint 19 Cinnamon Edition), and the admin:// protocol
- Support was improved for GTK 3.22, CSD windows (in particular for their button layout and titlebar click actions) and LibreOffice (in nemo-preview)
- With the exception of Nemo extensions, all Python components were ported to Python3
- Cinnamon no longer allows DE-specific or poorly written applications to start the GNOME or MATE screensavers when the Cinnamon screensaver is running
- Cinnamon no longer sets QT environment variables (distributions are responsible for making QT5 applications look good out of the box)
- Titlebar themes are now restricted to metacity-3
- Nemo-rabbitvcs is no longer maintained by Cinnamon but by RabbitVCS
- Scale/Overview can now be activated via dbus
- Xlets can now define column options when using lists, settings with dependencies now use a revealer, dependencies can now be inverted and defined on sections (not just widgets). Simple expressions using boolean operators can be used to compare values. The settings example applet was updated to showcase all these new additions.

Performance was also improved:
- Improvements ported from GNOME reduce the occurrence of full stage redraws.

And also:
- Rubber-banding, which was previously only available in icon view, is now also available in list view.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Áprilisi hírek - 2018

#1.1 Ránézek. Köszi. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Áprilisi hírek - 2018

#1.1.1 Erre jutottam:

(de nekem is nehézséget okozott négy rész, levelezek a többiekkel :)
1) valamint az admin:// protocol, amely röviden hitelesítésen alapuló, hozzáférés jogosultság támogatás.
2) Az ablakok címsor témái mostantól a metacity-3-ra korlátozódnak-
3) Az Asztal Scale/Overview funkciója a dbus segítségével aktiválható.
4) A Xlets oszlopopciókat határozhat meg a listák használatakor, a függőségek beállításai már egy látható megjelenítőt használnak, valamint a függőségek mostantól átfordíthatóak és meghatározhatóak szakaszonként is (nem csak a widgetek esetében). Az egyszerű kifejezések logikai operátorokat használnak az értékek összehasonlítására. A beállítások példapéldányát frissítettük, hogy bemutassa ezeket az új kiegészítéseket. <-- ez így végig)

Általános változások:

  • A CJS -amely egy Javascript tolmács- függősége korábban a GJS 1.50.2-es verziója volt, ennek helyébe a mozjs52 csomag lépett.
  • Támogatást kapott az elogind szolgáltatás, a systemd logind megfelelője, továbbá a systemd-timedated1 szolgáltatás (amely az SysVInit alatt használt ntp és az ntpdate helyébe lép a Linux Mint 19 Cinnamon kiadásban), úgy, mint systemd szolgáltatások, valamint az admin:// protocol.
  • Bemutatkozik a GTK 3.22, benne az új CSD ablak dekoráció (különösen a gombok elrendezésére és a címsor kattintási műveleteire az ablak fejlécének tekintetében) és a LibreOffice GTK3+ támogatásával (a Nemo fájlkezelő nemo-preview, azaz előnézet szolgáltatásával).
  • A Nemo kiterjesztései kivételével az összes Python összetevő immár Python3 verzió.
  • A Cinnamon 3.8 már nem teszi lehetővé más asztali környezetre beállított vagy a rosszul programozott alkalmazások számára, hogy elindítsák a GNOME vagy a MATE képernyővédőket, amikor a Cinnamon képernyővédő fut.
  • A Cinnamon már nem határozza meg önállóan a Qt környezeti változókat (a Linux kiadások Qt fejlesztői környezetben készült alkalmazásainak fejlesztőinek feladata lesz, hogy a Qt5 alkalmazások megfelelően jelenjenek meg a Cinnamon asztali környezetben).
  • Az ablakok fejléc témái mostantól a metacity-3-ra korlátozódnak.
  • A Nemo-rabbitvcs csomag karbatartását ezentúl nem a Cinnamon, hanem a RabbitVCS fejlesztői csapat végzi.
  • Az Asztal Scale/Overview funkciója a dbus segítségével aktiválható.
  • A Xlets beállításai is bővültek, nézd meg az eredeti hírt a részletekért.

Én egy május másodikai híradás vettem alapul,
https://blog.linuxmint.com/?p=3557
azért bővebb kicsit.

Íme:

Cinnamon 3.8 is now officially out.

Here are some of the most notable highlights:

CJS, the Javascript interpreter, was rebased on GJS 1.50.2 and now depends on mozjs52
Support was added for elogind, systemd-timedated1 (which should replace ntp and ntpdate in Linux Mint 19 Cinnamon Edition), and the admin:// protocol
Support was improved for GTK 3.22, CSD windows (in particular for their button layout and titlebar click actions) and LibreOffice (in nemo-preview)
With the exception of Nemo extensions, all Python components were ported to Python3
The network settings were backported from GNOME 3.24 and include fixes from GNOME 3.26
The region settings now support the ability to show uncommon/exotic keyboard layouts
In the power settings, “Shutdown immediately” can now be chosen for closed lid and critical battery power events
Cinnamon now activates the touchpad if no other pointing devices are present
The screen is now locked synchronously prior to suspend
Suspend, Hibernate and Screen rotation keys are now supported when the screen is locked
Cinnamon no longer allows DE-specific or poorly written applications to start the GNOME or MATE screensavers when the Cinnamon screensaver is running
Cinnamon no longer sets QT environment variables (distributions are responsible for making QT5 applications look good out of the box)
Titlebar themes are now restricted to metacity-3
Nemo-rabbitvcs is no longer maintained by Cinnamon but by RabbitVCS
Thumbnails can now be rendered for files as large as 32GB
Scale/Overview can now be activated via dbus
Xlets can now define column options when using lists, settings with dependencies now use a revealer, dependencies can now be inverted and defined on sections (not just widgets). Simple expressions using boolean operators can be used to compare values. The settings example applet was updated to showcase all these new additions.

Szólok, ha mindenki számára elfogadható a fordítás.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Áprilisi hírek - 2018

#1.1.1.1 Ez így jó lesz, mehet a hírbe. De az Xlets részt nem kell lefordítani magyarra, maradhat angol. ;)
Ha jól látom, a két utolsó bekezdésedet is le kéne fordítani?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Áprilisi hírek - 2018

#1.1.1.1.1 Azt kérdezted mi hiányzik a cikkből. Én bemásoltam mi hiányzik. Erre te lefordítottad a komplett első szakaszt. Javaslom, most már ne állj meg, a felével már végeztél. Csináld meg végig, küld be mint hírt, az enyémet meg töröljétek...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Áprilisi hírek - 2018

#1.1.1.1.1.1 Hát azért a felénél jóval több, hogy csak négy sor maradt: :)
https://linuxmint.hu/comment/18410#comment-18410

Másrészt én egyben gondolkodtam, egészet csinálok általában mindenben, aztán látom, maradt még. Ami megvolt, maradhat a tied, nem veszünk össze.

Szerk.: az eredeti kérésnek megfelelően javítottam a (hiányzó) jellemzők bemutató listáját. Remélem, így már megfelel.
Más:
Az Qt fejlesztői környezetben készült alkalmazások pl. Cinnamon asztali környezet alatt látható, néha fura megjelenésére én közben találtam megoldást. Hamarosan leírom egy személyes blogban. Utalás van a Qt támogatásra a hírben is.
A GTK3+ asztali környezetek alatt a környezeti változók alkalmazásával lehet javítani a megjelenést.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve