Firefox

Fórum: 

Firefox  (tán az utólsó frissétése óta? )  nyugalomban 15-20% között terheli a procit , ha pedig Pl. youtube videót nézek 30% körül .

Leap 42.3   , megnéztem Linux Mint-n nagyjából ott is ez a helyzet ,  az még hozzá tartozik , hogy a Mint-n lévő Firefox beállításait a suse-ról vettem át, jelszavastul mindenestől.  Normális lehet ez a terhelés ?

Processzor  4x Intel Pentium CPU N3530 2,16 GHz  Memória 3,7 GiB

Mintha régebben nem lett volna ilyen magas a terhelés, vagy kimúlik a laptopom ?

kimarite képe

Firefox

@#0 Szerintem normális a 30% terhelés. Bármely böngészőnél, így a Fox-nál is.
Ha átvitted a könyvtárat: nézted a könyvtár és fájl tulajdonságokat, jogosultságokat? Én is csináltam már, de a Suse nem tudom, mit szól ehhez.
Jó ideje HTML5 beállítással nézem a Tube videókat, talán egy, másfél éve hagytam ezt abba, és most SMTube-bal kombinálok különböző lejátszókat. Mármint a jelenleg leginkább nezetésre használt gépen, mely Socket A CPU-s, tehát nem túl erős. :)
Lejátszók tekintetében az összeset telepítettem (forgattam is), de azok tetszenek, ahol sokat lehet állítgatni, azok tárolóból (is) elérhetőek. Még egy van, ami tetszene, de Gambas programnyelven írja a fejlesztő, és a Gambas egyik rendszeren sem túl hibátlan. És a Debian-om Gambas-a túl régi a legújabb playerhez. A neve se legyen titok, igazából 'csak' egy GUI az MPlayer-hez: Xt7-Player. Egy kokoko3 nevű fazon (férfi, nő, nem tudom) fejleszti nagyon lelkesen, leveleztem vele, vissza is írogatott, hogy ez a verzió is kész, meg amaz is :). Hát csak ezért érdemes lenne használnom. No meg elég jó. A beállításai, mint egy űrhajó kezelőpultja.
Egy két éve a HTML5 lejátszás még többet fogyasztott, mint az Adobe Flash Plugin használata. Most nem tudom, mi van ezzel. Az SMTube-ot csak ajánlani tudom, erős gépre is. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Firefox

#2 Úgy másoltam át a süsüről a Mint-re

csabi1@csabi1-Lenovo-G50-30 /csabi1 $ sudo chown -R csabi1 .mozilla
[sudo] password for csabi1:

csabi1@csabi1-Lenovo-G50-30 /csabi1 $

ugyanígy  chgrp -al

Végülis más problémát nem látok a 20- 30%  terhelésen kívül , ha ez renben van, minden esetre körülnézek a lejátszók között, hátha .

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Firefox

#3 YouTube HTML5 videolejátszó
https://www.youtube.com/html5?hl=hu
A támogatott böngészőkben számos YouTube-videó lejátszható HTML5 használatával. Ha a böngésző alapértelmezés szerint nem azt használja, kérheted a HTML5 lejátszó használatát.
-- itt változtathatod a beállítást: HTML vagy Flash Plugin
-- a támogatás is látszik

10% szerintem nem sok, de körbenézhetsz, kinél mennyi. Általánosságban:
https://support.mozilla.org/hu/kb/firefox-uses-too-many-cpu-resources-ho...
Aztán lehet debuggolni, a Fox saját debuggerével és a linux-szos eszközökkel is. Mármint, hogy esetleg a videó illesztőprogram olyan, hogy valami gond van, azaz lehet változtatni, ha megnézed a debugger üzeneteket.

A Linux a lehetőségekhez képest enged az alkalmazásoknak memória- és processzor területet foglalni. Példa: kevesebb RAM-om van, nálam a foglalás 500-800MB, több RAM-om van, a foglalás pl. 2GB.

A .mozilla könyvtár átmásolása szerintem nem gond, sokan csinálják, és vélhetően a te tulajdonodba kerül eleve a bemásolt könyvtár.

Listázás:

ls -R .mozilla/

Fájlba vezetve a kimenetet, és a chown, chgrp parancsok futtatása után a diff paranccsal lehet ellnőrizni, de ugyanúgy könyvtárra  is.

man diff

De amúgy nem probléma a másolás, csak megkérdeztem. :)

Ha az SMTube-ot telepíted, akkor a már telepített lejátszóid közül választ lejátszót, amit meg lehet változtatni. Az SMTube nem lejátszó, hanem egy böngésző.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Firefox

#4 Szimpatikus és  egyszerű,  SMTube szinte semmit sem fogyaszt VLC-vel  kösz :)  A VLC lejátszás alatt 1-4% között mozog az összterhelés sem éri el a 10%-t .

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Firefox

#5 A minőséget is ki lehet választani ... . :)

A youtube-dl-ről írtam blogot itt. Mármint lehet használni ezt is az SMTube-ban.

-----

Informatika ma (nem vicc, tények)
Google-fiókjába épp most jelentkeztek be egy Linux eszközről. Azért küldtük
ezt az e-mailt, hogy meggyőződhessünk arról, Ön jelentkezett be.
-- azt nehéz megérteni, miért 4-5 órával később kapok SMS-t a kétlépéses belépéshez, akkor is nyolcat ugye, melyek a próbálkozások. És a kilencedikkel tudok „most” belépni. Thunderbird, de ezt a telefon szolgáltató szúrhatja el..., volt ilyesmi más banki kód személyesen történt megváltoztatásakor is. Illetve, nem tudom, miért van ez a jelenség. A másik esetnél ki- és be kellett kapcsolni a mobiltelefont.
Meg az ember kapja automatikusan az új, de érintős szolgáltatásra is képes bankártyát, amikor nem is kéri, mert nincs szüksége rá. Aminél 5.000 forintig nem kell PIN megerősítés, csak úgy közel viszed valamihez és az már fizetve is.
Koncertjegyet csak nem biztonságos módon lehet online venni (Tixa/Simple), azaz nem fizetési bekérővel és SMS-sel.
Ez a helyzet. Haladok a korral, de ..., ez sok. :) :D
https://www.youtube.com/watch?v=PRXM0KBtewI  ” ... https://www.youtube.com/watch?v=ag2KgtwATfI
(azaz: megyek személyesen jegyet venni a koncertre, elővételben)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Firefox

#6 Sok :)

Ahogy látom, az eddig összegyűjtögetett intelligenciánk  kinőtte a hardvert, ideje lesz váltani, bele gondolok egy ember agya kb.15-20 évig használhatatlan 30-40 év aktív, 60  után  meg már használhatatlan és piszok lassú, az oprendszer em frissíthető és nem másolható. (egyelőre) :DD

Ma az egyik gépemen a családnak hála szükség van a helyreállításhoz suse  Live rendszerre, rá kellett döbbennem 13.2 -n volt utoljára elérhető.  A suse fórumon GeckoLinux-t ajánlják,  minden nekem kedves dolog eltűnik. lassacskán.

A kérdésem Linux Mint-n hogyan lehet elérni (letöltöttem 18.3-t) , hogy Live-n beadja #-t  ,  suse-n  anno  beírtam root és egy enter ?

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Firefox

#7   "A kérdésem Linux Mint-n hogyan lehet elérni (letöltöttem 18.3-t) , hogy Live-n beadja #-t "

sudo -i

Mindaddig míg be nem zárod a terminált, vagy ki nem adod az exit parancsot.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Firefox

#7 Ha a chroot-ra gondolsz, akkor arról írtam egy leírást:
https://linuxmint.hu/blog/2016/08/chroot-live-rendszer-livecddvdusb-stick
Lehet egyszerűbben is, de inkább leírtam a létező összes lehetőséget.
(a német alaposság nekem tetszik)

Tehát külső rendszerről bármely telepített rendszert bizonyos fokig használni tudsz, azaz azt helyre is tudod állítani. Úgy, mintha a telepített rendszer indítottad volna (grafikus alkalmazásokat lehetőleg ne indíts :) ...), azaz annak konzolát tudod használni, és az abban végzett tevékenységek a telepített rendszerre lesznek hatással. Frissítés, telepítés, konfigurálás, stb., mindaz, ami egy terminálban elvégezhető.

Én még azt is csináltam, hogy egy telepített rendszer, azaz nem Live alól -ami egy Debian- felvettem egy új tárolót, és onnan telepítettem egy ethernet kártya drivert. Az alany egy Scientific Linux volt. Szóval ezt is lehet. ;)
Live-ról 'tisztább, biztonságosabb'. Mármint, talán a(z a) gépem nem bírta (gyengusz), és néha volt egy-egy fura jelenség (semmi komoly amúgy) a két telepített rendszer közötti kommunikációban.

A parancsok természetesen -a kérdésed véve alapul- a chroot-ig a Debian-alapú rendszerekre, a chroot után az RPM csomagkezelőt használó rendszerekre lesznek jellemzőek.

Ezt szeretnéd?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szuper leírás.

Szuper leírás.

 Bár a legalapvetőbb chroot-os megoldáshoz  a szükséges parancsokat tudom fejből csak rendszergazda joggal kell rendelkeznem .   Lehet az a gond, hogy nem  kompatibilis a két linux mert  Pl.

sudo mount  /dev/sda5 /mnt   parancsra   kéri a jelszót  jelszót pedig nem tudok adni, 
 
a suse live-n  az első lépés  :~>root   entert (jelszó nem kell)  bejön   local :~#   innét root -ként már megy minden  .

Rájöttem közben mi a probléma míg félben voltam itt a válasszal .   Linux Mint  Ctrl-Alt-F1-n  jelszót kér  a grafikusban működik jelszó nélkül .  Míg a suse  Ctrl-Alt-F1-n  adott  root jogot , bár lehet grafikusban is adott , nem próbáltam . Azt már látom  Mint-tel nem tudom megoldani a problémát , mert a másik gépen windows-zal tönkretették a kölkök a   / - t  ntfs van a helyén .  A párom rendszeréről is van mentés de régebbi , nem stimmel a partíciós tábla ezért új lemezkép is kell,  letöltöm a Gecko-t ha minden igaz kompatibilis a leap 42.3 -mal .  Mára annyi .

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Szuper leírás.

#11sudo mount  /dev/sda5 /mnt   parancsra   kéri a jelszót  jelszót pedig nem tudok adni, 
a suse live-n  az első lépés  :~>root   entert (jelszó nem kell)  bejön   local :~#   innét root -ként már megy minden  .

-- nem tudom, nekem ment a root jog a Scientific Linux-nál, de ... a Live rendszeren azt hiszem, nincs jelszó: Enter-t ütsz

Nincs ... :

Login and password for the live session

The Live session should log you in automatically. If it doesn't, or if you need to login manually, you can use the following credentials:

  • For the username, type "mint"
  • For the password, if asked, just press Enter.

https://www.linuxmint.com/rel_betsy.php
De a Mint-nél is ugyanígy van.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szuper leírás.

 

#12

Megint belekeveredtem a verziókba, más probléma nincs.  Már tegnap éjjel Mint Live-al  megtudtam nézni mi a gond.  Ma sikerült helyre raknom  a nejem gépét . De letöltöttem Gecko-t az új  lemezkép  miatt . 

Megnéztem utólag pontosan hogy van a root jog a Live-k nál

A régi suse és az UHU UBK1  KDE-ben nyitott terminálban is ad  jelszó nélkül root jogot  de csak a chroot parancsig azt már nem hajtja végre . F1-n parancssorban lehet csak végrehajtani .

A friss  Gecko működik KDE-ben nyitott konzolon és F1-n  is

Linux Mint pedig csak KDE-ben   nyitott konzolon ad root jogot  F1 -n nem vagy én nem csináltam valamit jól :))

Mondjuk azt nem néztem , ha beírom a Mint-n  KDE konzolon látható felhasználó nevet F1-n  akkor mi lenne.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Szuper leírás.

#13 „Mondjuk azt nem néztem” - ez kérdés?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szuper leírás.

#14 Már nem kérdés , pont  azt mondom, hogy milyen jól érthetően leírtad részletesen az egész  folyamatot.  A problémámat a saját hülyeségem okozta, hogy belekeveredtem az os-k egyéni sajátosságaiba, de végül rájöttem  mit szúrtam el .

 

Olvastam véleményeket  ext4 -ről és a btrfs-ről ilyet is olyat is ,   valóban sokkal jobb lehet a btrfs mint az ext4 ?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

ext4 vagy btrfs

#15 Az otthoni gépedre gondoltad?

https://www.synology.com/hu-hu/dsm/Btrfs

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

ext4 vagy btrfs

#16

Kösz a linket.

Otthoni? gépem van pontosabban egy laptopot használok mindenre , ragaszkodó típus vagyok. Kisvállalkozóként  szerény ügyvittellel, rendelkezem.  Elovastam úgy tűnik  a btrfs minden szempontból jobb választás .

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

ext4 vagy btrfs

#17 Én ezt a fájlrendszer töredezettséget néztem, nem szimpatikus:
https://hup.hu/node/153743
Csak jókat hallotam róla amúgy, de nem mélyedtem bele.
A ReiserFS-t gondoltam kipróbálni a napokban (Gentoo alapértelmezett), de most meg azt olvasom (https://hup.hu/szavazasok/20171215/hovd_2017_kedvenc_fajlrendszer), nem él túl egy áramszünetet. Mondjuk én ennek az ellenkezőjét olvastam korábban. :)
Csak mostanában nézegettem ízlelgettem a témát, így nincs határozott véleményem. Ext4-et használok ;)
Néhány itteni tesztből láttam, hogy az Ubuntu-k már a Brtfs-t használják, de  ..:
https://askubuntu.com/questions/572911/does-ubuntu-plan-to-move-to-btrfs...

A másik javasolt linket az előbb találtam meg én is. Nézz utána jobban szerintem. Vélhetően megéri gondolkodni rajta, ha jó választás lehet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

ext4 vagy btrfs

#18 „Van benne autodefrag. A probléma az az, hogy ha van egy snapshotod, ami az 'AAAAAAA' tartalmú fájlra mutat (az előző példával élve) és egy, ami az 'AABAAAA' fájlra, akkor azon nem tudsz mit defragolni, a frissebb verzió blokkjai ahogy "overlayelik" a régi verzióéit, mindenképpen töredezett lesz a frissebb 'AABAAAA' tartalmú fájl, (legalább) két helyről kell összefésülni a blokkjait.

Ha törlöd a régi snapshotot és felszabadulnak a hozzá tartozó blokkok, akkor az autodefrag szépen el fogja intézni neked, hogy az 'AABAAAA' már töredezettség nélkül helyezkedjen el a háttértáron. De amíg a régi snapshot "lefagyasztja" azokat a blokkokat, ezt nem teheti meg.

Ez a minimális idő- és tárhelyigényű snapshotok ára. Valamit valamiért.”
https://hup.hu/node/153743#comment-2108209

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

ext4 vagy btrfs

#19 No majd olvasok :)

Egyet biztosan tudok suse-n sokáig a reiserfs vot az alapértelmezett fájlrendszer .  Vidéki lévén gyakori áramikmaradások voltat (mondjuk azóta már felújították a hálózatot) ez olyan szinten volt rendszeres, hogy kénytelen voltam minden gépre szüntementes tápot venni , de a linux mindkét gépen minden ilyen atrocitást gond nélkül  túlélt, amit  egyébként a windows-s gépeink nem , mégpedig reiserfs-n . 

Aztán mikor Hans Reisert becsukták a suse váltott ext4-re,  most a Leap  a  btrfs-t  jelöli magának telepítéskor , jelenleg az éles  még ext4-n van.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

ext4 vagy btrfs

#20 Köszi az infót az áramkimaradások hatásáról! Az később olvastam, hogy nem igazán fejlesztik a Reiserfs-t. Várjuk a beszámolót, ha találsz valami érdekeset. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

ext4 vagy btrfs

Rendben. Olvastam par dolgot mar,  van amit ertek, van amit nem. Most azon vagyok, kiprobaljam, kulonbozo fajlrendszereket, kulonbozo beallitasokkal, a kedvenc  linux verziokon hogyan, viselkednek aram kimaradas , reset , eseten. Esetleg ha van latvanyo

sabb sebesseg kulonbseg igy friss telepiteskor. Igyekszem dokumentalni  tapasztaltakat. Ha a vegere ertem kozre adom. Remelem a vas tuleli :) 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

ext4 vagy btrfs

#22 Kipróbáltam Debian , Linux Mint ,  Mageia,  SUSELeap,   Gecko verziókat  ext4  és btrfs  fájlrendszereken , mindegyik új telepítés , azonos módon. Rábíztam a telepítőre a beállításokat csak a fájlrendszert választottam sajátkezűleg .

Az fstab tartalma  btrfs-n

Debian

# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>

#Entry for /dev/sda3 :
UUID=65ad3815-7231-4de9-a092-79c68250fada    /    btrfs    defaults    0    0
#Entry for /dev/sda2 :
UUID=285a72f2-d65c-4852-bbd4-b3cb976c6e54   swap   swap  defaults   0 0 
/dev/sr0    /media/cdrom0    udf,iso9660    user,noauto    0    0

Linux Mint

# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
# / was on /dev/sda8 during installation
UUID=99d81819-2148-445a-9bd6-0319b991be3f /               btrfs   defaults,subvol=@  0       1
# /home was on /dev/sda8 during installation
UUID=783446b4-36d3-41e5-9611-1342ad90d829 /home           btrfs   defaults,subvol=@home 0       2
# swap was on /dev/sda7 during installation
UUID=f3e8bacc-e731-4e69-af5b-610efb6aeb8c none            swap    sw              0       0

Mageia

# Entry for /dev/sda9 :
UUID=9d75e632-f229-484a-983c-5226c6719606 / btrfs noatime 1 1
none /proc proc defaults 0 0
# Entry for /dev/sda6 :
UUID=736a608b-1f26-4835-be8f-7a97c19af703 swap swap defaults 0 0
 

SUSELeap

UUID=bea69eb6-83bf-40ce-bd93-0850a78d1366 swap swap defaults 0 0
UUID=ce2b0841-71e4-4f75-8168-1058cd73b0f0 / btrfs defaults 0 0
UUID=ce2b0841-71e4-4f75-8168-1058cd73b0f0 /boot/grub2/i386-pc btrfs subvol=@/boot/grub2/i386-pc 0 0
UUID=ce2b0841-71e4-4f75-8168-1058cd73b0f0 /boot/grub2/x86_64-efi btrfs subvol=@/boot/grub2/x86_64-efi 0 0
UUID=ce2b0841-71e4-4f75-8168-1058cd73b0f0 /home btrfs subvol=@/home 0 0
UUID=ce2b0841-71e4-4f75-8168-1058cd73b0f0 /opt btrfs subvol=@/opt 0 0
UUID=ce2b0841-71e4-4f75-8168-1058cd73b0f0 /srv btrfs subvol=@/srv 0 0
UUID=ce2b0841-71e4-4f75-8168-1058cd73b0f0 /tmp btrfs subvol=@/tmp 0 0
UUID=ce2b0841-71e4-4f75-8168-1058cd73b0f0 /usr/local btrfs subvol=@/usr/local 0 0
UUID=ce2b0841-71e4-4f75-8168-1058cd73b0f0 /var/cache btrfs subvol=@/var/cache 0 0
UUID=ce2b0841-71e4-4f75-8168-1058cd73b0f0 /var/crash btrfs subvol=@/var/crash 0 0
UUID=ce2b0841-71e4-4f75-8168-1058cd73b0f0 /var/lib/libvirt/images btrfs subvol=@/var/lib/libvirt/images 0 0
UUID=ce2b0841-71e4-4f75-8168-1058cd73b0f0 /var/lib/machines btrfs subvol=@/var/lib/machines 0 0
UUID=ce2b0841-71e4-4f75-8168-1058cd73b0f0 /var/lib/mailman btrfs subvol=@/var/lib/mailman 0 0
UUID=ce2b0841-71e4-4f75-8168-1058cd73b0f0 /var/lib/mariadb btrfs subvol=@/var/lib/mariadb 0 0
UUID=ce2b0841-71e4-4f75-8168-1058cd73b0f0 /var/lib/mysql btrfs subvol=@/var/lib/mysql 0 0
UUID=ce2b0841-71e4-4f75-8168-1058cd73b0f0 /var/lib/named btrfs subvol=@/var/lib/named 0 0
UUID=ce2b0841-71e4-4f75-8168-1058cd73b0f0 /var/lib/pgsql btrfs subvol=@/var/lib/pgsql 0 0
UUID=ce2b0841-71e4-4f75-8168-1058cd73b0f0 /var/log btrfs subvol=@/var/log 0 0
UUID=ce2b0841-71e4-4f75-8168-1058cd73b0f0 /var/opt btrfs subvol=@/var/opt 0 0
UUID=ce2b0841-71e4-4f75-8168-1058cd73b0f0 /var/spool btrfs subvol=@/var/spool 0 0
UUID=ce2b0841-71e4-4f75-8168-1058cd73b0f0 /var/tmp btrfs subvol=@/var/tmp 0 0
UUID=ce2b0841-71e4-4f75-8168-1058cd73b0f0 /.snapshots btrfs subvol=@/.snapshots 0 0

Gecko

# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a device; this may
# be used with UUID= as a more robust way to name devices that works even if
# disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system>             <mount point>  <type>  <options>  <dump>  <pass>
UUID=bea69eb6-83bf-40ce-bd93-0850a78d1366 swap           swap    defaults,noatime,discard 0 2
UUID=a2907ba4-4d85-4d19-b7bd-a383d03e5e96 /   btrfs   subvol=@,defaults,noatime,space_cache,autodefrag,discard,compress=lzo 0 1
UUID=a2907ba4-4d85-4d19-b7bd-a383d03e5e96 /home  btrfs subvol=@home,defaults,noatime,space_cache,autodefrag,discard,compress=lzo 0 2
tmpfs                                     /tmp           tmpfs   defaults,noatime,mode=1777 0 0

------------------------------------------------

ssd merevlemezen  mindegyik  verzió "gyári"  beállításokkal, mindegyiket 10-szer állítottam meg áramszünettel .

Tapasztalatok . Verziók között is van különbség egyik kifejezetten nem szereti a btrfs-t piszok lassú , a többség gyorsabb btrfs-n mint az ext4-n látványos a különbség induláskor btrfs -n olyan gyorsan föláll hogy nem látszik a bejelentkező logó . Áramkimaradás után mindegyik helyreáll , viszont btrfs-n  nincs látható akár 50-60 mp-ig tartó lemezellenőrzés mint ext4-n . Egyik verzió kifejezetten jobban helyreáll btrfs-n, sokszor még a félbemaradt szöveget is visszaadja .  Átlagban gyorsabbak mint az ext4  legalábbis így frissen.  A verziókra jellemző sajátosságokat  és a verziók nevét szándékosan nem írom ki, mert a régebbi tapasztalataim  azt mutatják , hogy a vastól is függ a viselkedés, ezért 2-3  gépből nem lehet általánosítani.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

ext4 vagy btrfs

#23 Köszi. :)
Érdemes lehet egyiket vagy másikat próbálni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Rendellenes processzorhasználat

Mai indítás után (5 napos a rendszerem) felfigyeltem rá hogy a procihasználat megnövekedett, a bűnös egy "web" nevű folyamat ami 24-28% között terheli a processzort.
Ránézve, a folymat szülője a Firefox.
1 darab weboldal van nyitva, az elég passzív, de a linuxmint.hu-n is ezt csinálja, vagyis semmi nem indokolná az eddigi 2-4% helyett a mostani 24-28%-ot.
A web nevű folyamat 4-5 perc múlva visszaáll 1-2%-ra. aztán megint percekig 24-28%.
A folyamat teljesen random, logikát nem találok benne.
https://mega.nz/#!YppQ2ILT!6-tyb0DM7Y-8M4sS9KGLOzMuaThVo_9sFlwj14mgLCA

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Rendellenes processzorhasználat

#25 @#26 Kiegészítő nem eheti?

Nézzetek rá így (URL):

about:performance

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Rendellenes processzorhasználat

@#28 Azt látom, sokkal többen vannak, akinél nincs túlzott terhelés a Firefox böngésző használatánál. Nálad és 444tibinél vagy  másoknál fellép ez a dolog. Próbáltam segíteni, de nem tudom a megoldást. Azt megpróbálhatjátok, hogy letöltitek a Firefoxot innen,
https://www.mozilla.org/hu/firefox/new/
majd bezárva a telepítettet, indítjátok a firefox fájlból.

Én valami hardveres összeütközésre gyanakszom, ami nem szokatlan, csak mindig elfelejtem. Mert elkezdett halódni az egerem, de sokáig még küszködtem vele. És voltak fagyások a beta LMDE 4 alatt, az új Cinnamonnal, de a Debian Busterre visszaállva is. A beta LMDE 4 -re átállva az egér már nem volt jó. Most, hogy cseréltem egy új egérre, mintha megszűntek volna a fagyások. Illetve tegnap volt egy rövidke, de sok mindent csináltam, csomagot forgattam, közben egy másik csomaghoz a Synaptic segítségével telepítettem, stb.. De ..., az én gépem teljesítménye amúgy erősen le van korlátozva egy ideje, mármint a CPU hardveres teljesítménye. A Spectre és a Meldown sebezhetőség miatt vissza lett véve elég sok tudása. A kernel paramétereket nem szeretném kikapcsolni, elvagyok valahogy. Merevlemezt sem veszek most, takarékoskodás van, tudjátok, mi miatt. De ezt majd meglátom. A paraméterek (kicsit riasztó hogy ennyi, de ez a védelem a Wiki szerint az Intel CPU-mra):

cat /proc/cmdline
BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.19.0-8-amd64 root=UUID=54f6026e-8f65-4d0f-95f4-d39d838dae6f ro mitigations=auto,nosmt kvm-intel.vmentry_l1d_flush=always l1tf=flush,nosmt mds=full,nosmt spec_store_bypass_disable=on vsyscall=none init_on_alloc=1 init_on_free=1

Mondjuk, van 8GB RAM, ami nem kevés.

inxi -SCGIzxxx
System:    Host: kimbi Kernel: 4.19.0-8-amd64 x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 8.3.0 Desktop: Cinnamon 3.8.8 wm: muffin 3.8.2
           dm: LightDM 1.26.0 Distro: Debian GNU/Linux 10 (buster)
CPU:       Topology: Dual Core model: Intel Core i5-3320M bits: 64 type: MCP arch: Ivy Bridge rev: 9 L2 cache: 3072 KiB
           flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 10376
           Speed: 1197 MHz min/max: 1200/3300 MHz Core speeds (MHz): 1: 1197 2: 1197
Graphics:  Device-1: Intel 3rd Gen Core processor Graphics vendor: Hewlett-Packard driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0
           chip ID: 8086:0166
           Display: x11 server: X.Org 1.20.4 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa resolution: 1366x768~60Hz
           OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Ivybridge Mobile v: 4.2 Mesa 18.3.6 compat-v: 3.0 direct render: Yes
Info:      Processes: 217 Uptime: 1d 3h 33m Memory: 7.66 GiB used: 3.31 GiB (43.2%) Init: systemd v: 241 runlevel: 5
           Compilers: gcc: 8.3.0 alt: 8 clang: 7.0.1-8 Shell: bash v: 5.0.3 running in: xfce4-terminal inxi: 3.0.32

A helyetekben dmesg-t néznék, másik kerneleket, a „szokásos”....
Esetleg debuggolni a Firefoxot. Talán feltűnik valami szokatlan.
Nálam nagyon ritkán volt a Firefox böngészővel probléma, azok sem ilyen jellegűek, hanem a nouveau, nvidia driverrel (nagyon régen) vagy mikor a jack hangrendszerrel kellett összehozni (bejegyzést írtam erről). Persze, ez nem megoldás, közlés, de 444tibi is ugyanezt a Debian Buster rendszert használja. A különbség mi?
-- Cinnamon helyett ő KDE asztallal.
-- más a hardver.
A tibi által használt Firefox ESR böngészővel sem volt problémám.

Nekem mondjuk az a problémám, hogy hardveres gyorsításom nincs, és ezzel összefüggően valami hasonló dolog. Nézegetem a megoldásokat, de még nem találtam rá.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Rendellenes processzorhasználat

#29 Itt lehet ránézni, esetleg a böngészőnek hiánya van valamiben, nem kapja meg:

about:support

A biztonsági beállításoknál én az Egyéni beállítást használom, minden harmadik féltől származó sütit blokkolok. Kilépéskor mindent töröltetek. A kiegészítők közül, amit éppen nem használok (VideoDownload Helper). kikapcsolom.

Kiegészítők (keresőkkel)
Név                                 Verzió        Engedélyezve
Decentraleyes                       2.0.13        true    
DuckDuckGo                          1.0           true
Firefox Multi-Account Containers    6.2.3         true
Google                              1.0           true
Greasemonkey                        4.9           true
Privacy Badger                      2020.2.19     true
uBlock Origin                       1.25.2        true
Vatera.hu                           1.2           true
Web Archives                        2.0.1         true
Wikipédia (hu)                      1.0           true
HTTPS Everywhere                    2019.11.7     false
Video DownloadHelper                7.3.7         false

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Rendellenes processzorhasználat

#30 Kiegészítőm 1 darab van ami engedélyezve van a Send to MPlayer media player, ezzel küldöm a YT. linkeket az Smplayerre.
Más minden tiltva, a bővítmények is.
Az about:support nem jelez semmit, még hibajelentés sincs 1 árva sem.
Most nemrég kb. 2 órát használtam a böngészőt egyhuzamban  és nem jelentkezett a fokozott prociterhelés. Teljesen random, nem tudom semmihez sem kötni.

Amit a linkedről letöltöttem, az hordozható Firefox? Kánaán, nem kell óránként 25-ször a megnyitott lapokon nagyítgatnom, beállítottam fixen.
Az ESR, az mi tulajdonképpen? Le lehet gondolm cserélni a normálra, ez a minden lapon külön beállítgatni a nagyítást idegesítő.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Rendellenes processzorhasználat

#31 Talán a beállítások szigorúra állítása segít (leírtam fentebb), és egy uBlock Origin is jól jön.

A Firefoxról írtam itt:
https://linuxmint.hu/blog/2019/06/hasznald-es-teszteld-a-letezo-osszes-f...
Az ESR-t hagyd meg telepítve. Neked csak a stabil kell a bejegyzésből. És így tudod hivatalossá tenni, amit most csak menübe tettél.

https://www.youtube.com/watch?v=E9cO2MLaaXY

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ublock Origin

Én mostanában kukáztam az ublock origint, mert több oldal működésképtelenné vált vele.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ublock Origin

#33 A NoScript kiegészítőtől váltam meg. Fura dolgokat kezdett csinálni. Hasonlót csinál, mint az uBlock Origin, felesleges kettő. A Privacy Badger is hasonlót csinál, de marad.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve