"vakon" telepítés monitor nélkül (Megoldva)

Fórum: 

Sziasztok, kellene egy kis segítség. Van egy Toshiba laptopom SATELLITE L850-13Q, Megadta magát az összes videó port. Magyarán nincs vga, hdmi, a monitor nem megy. A bioszt így nem tudom elérni. A vakon telepítést próbáltam, de nem jött össze. Debiant próbáltam felrakni, jobb híján egy másik asztali gépen feltelepítettem átraktam a hdd-t úgy megy, de csak a 32 bites telepítést fogadja el és 4 Gb ramot lát.  Mivel a Laptop tudja a 64 bit-et és 8 Gb ram van benne, jó lenne valahogy rávenni a 64 bites verzióra. Egy házi szerver lenne. Arra pont elég, sőt sok is, de ha már van egy „működő” alaplap..
Ssh-n elérem a 32 bites verziót, megy a vnc, webmin, tulajdonképpen minden működik csak 32 bites verzió.
Gondolom az a gondja, hogy más hálókártya drivert rak fel, és nem látja a netet, az ősmasinán meg ügye nem lehet telepíteni 64 bitest, vagy tíz gépen próbáltam amire feltelepül, de egyikkel sem jött össze a 64 bites telepített hdd átrakása.
Annyira nem vagyok profi szóval valami egyszerű ötlet kéne, hogyan lehet a laptopon "vakon" legalább az ssh-ig eljutni a telepítésnél, onnan már egyszerű az élet. Valami ötlet? 

kimarite képe

Telepítés monitor és videó chip/kártya nélkül

kimarite képe

„vakon” telepítés monitor nélkül

@#0„Gondolom az a gondja, hogy más hálókártya drivert rak fel, és nem látja a netet,”
-- ez megoldható a chroot használatával vagy beteszed a 32 bites rendszerbe azt a drivert, ami amott kell
-- majd menni fog az SSH és akkor ezzel a módszerrel telepíted a 64 bit-es rendszert (a 32 bit-es rendszert törölni később fogod, de hagyj helyet a későbbi 64 bit-es rendszernek!):
https://linuxmint.hu/comment/2249#comment-2249

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Megoldás

Valamiért nem sikerült, bár inkább tudható be a hozzá nem értésemnek, és a velejáró idegnek…
Nem annyira elegáns megoldás, mint a fentiek (köszönöm a segítséget), de találtam szemmel látható, kézzelfogható ötletet.
Gondolom nem csak én vagyok egyedül, akinél hánykódik egy félig leharcolt laptopja valahol, ami azért még jó lehet erre arra, függetlenül attól, hogy összetört a monitor, vagy meghalt a videókártya része. Pl. házi szervernek, vagy egy jó kis asztaligépet lehet belőle csinálni, még akkor is, ha mások ezt reménytelennek gondolják, sőt ..
A gpu cseréje kb, annyi lenne, mint egy használt laptop, egyszer már csináltattam egy HP Pavilion DV9000 laptopon, három napig működött (utána olvasva, sorozathibának tűnik túlmelegszik és elszáll) és semmi garancia rá, hogy hosszútávon működni is fog. Ami a lényeg, ezt a cserét jó esetben csak egyszer lehet elvégezni.
Többszöri próbálkozásaimat inkább nem írnám, már nem tudom, mit, mikor, mivel és hogyan..
Volt három hdd, amit használtam meg a szokásos pendrive-ok.
Így utólag:
1 Egy Hdd-t alapból nem ismerte fel a laptop nem tudom miért a másikon ment.
2 Penről botolni reménytelen volt biosz nélkül,
3. A hdd is be kellett volna állítani, ha épp olyanja volt.
Kicsit keresgélve alternatív megoldások után ezt találtam:

kb 2.000,-FT +egy régi videókártya. A mini pci-e wifi kártya kiugrott, úgy sem kell, a helyére meg a fenti eszközt egy táppal.  Nekem csak telepítésig kellett tehát kijön belőle a riserkártya, de akinek más tervei is lennének, egy erősebb videókártyával szinte csodát csinálhat a régi laptoppal.

Az összeszerelésre

Nálam ki kellett venni a laptop kijelzőt, valamiért nem ment a kettő együtt.
Ugyan ez a megoldás jó lehet arra is, ha a videókártya miatt nem vagy akadozva megy a 64-bit es működés. (MINI HD PC Intel Dual-Core Atom D2550 Intel GMA 3650 HD graphics) valamiért nem kezeli jól a felbontást. Persze ennek más riserkártya kel, de az elv ugyan az.
A Toshiba laptopon most egy Linux Mint 2 "Betsy" - Cinnamon (64-bit) megy.
A HP DV9000-ra is megpróbálom ugyan ezt a megoldást, legfeljebb lesz egy távirányítós médiacenter :-)
Meg egyszer köszönöm a segítséget! 

 

 

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Megoldás

#3 „Ugyan ez a megoldás jó lehet arra is, ha a videókártya miatt nem vagy akadozva megy a 64-bit es működés.
(MINI HD PC Intel Dual-Core Atom D2550 Intel GMA 3650 HD graphics) valamiért nem kezeli jól a felbontást.
Persze ennek más riserkártya kel, de az elv ugyan az.”
-- ezt nem igazán tudom értelmezni, a felbontáson lehet javítani. Ez egy másik laptop, másik kártyája lenne? Milyen hiányosságokkal?

Örülök, hogy sikerült. :)

Sajnos, kettő „external hard drive enclosure” vételemből a jobbik minőségű bírta egy évnél tovább, a másik tápja viszonylag hamar tönkrement. Szóval, (esetleg) meg kell nézni, milyen minőséget veszel.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Megoldás

#4 Ez egy Minix    "  Due to the limitation of the Intel® graphics driver, this product has only supported 32-bit versions of Windows® 7, and will notify you of any updates through our website." és ugyan ez a helyzet linux alatt is, bár szerintem ennek mindegy 32 vagy 64 bit.    www.youtube.com/watch van hozzá egy  24 " monitor az meg 1650 x 1050 felbontásban érzi jól magát, de a GMA 3650 HD nem igazán kezeli. Megy viszont 800 X 600 ban vagy valamilyen lehetetlen felbontásban. Ettől eltekintve jó kis házi szerver két hdd belepréselve passzív hűtés 17 w fogyasztással. debian 9 csücsül rajta, leveleket töltöget, samba, print szerver, torrent... miután nem zörög, nem nagy, a hálóban van a könyvespocon .. fel sem tűnik.. 

Ettől már csak a HP t5740  jobb, egy kis ügyeskedéssel bele lehet tenni két - három hdd-t, fogyasztása 11w bármit csinálok vele. A videó chip Intel GL40 Persze ez csak 32 bites procival van szerelve. A jófogáson 9-15 K kölül már lehet kapni. Szerintem a legtöbb embernek ez is untig elég lenne otthonra. tapasztalataim szerint OMV kicsit vacakol vele így az lekerült róla, de a Debian alatt +webmin két éve megy non stop.

(nem kell mindent kidobni, ami elsőre bizarul néz ki. :-) ) 

 

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Megoldás

#5 Köszi :). Ezeket megjegyzem. Van ötlet ezek valamelyikére.
A felbontást szerintem biztosan helyre lehetne billenteni ... . ;)
A 32 bit-es 'éra' vége vehet véget a pályafutásuknak, bár jó pár rendszerre, még néhány évig van biztonsági támogatás is.

„Built-in latest Intel Dual-Core D2550 processor” :D

(nem kell ennyi Enter-t ütni a hozzászólás végén!)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve