SSHD támogatás LinuxMint 17 vagy 18 alatt?

Fórum: 

 Sziasztok!

Karácsony közeledtével gondolgodok egy 2,5" (Laptop-ba) SSHD beszerzésen, ezért szeretném megkérdezni, hogy a tárgyban említett rendszerek támogatják-e? Ha, igen mire figyeljek oda vásárlásnál?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv. Zoli

SSHD támogatás LinuxMint 17 vagy 18 alatt?

Szia!

Köszönöm az információt. Sajnos kimaradt a fő kérdés, hogy kihasználja-e a szoftver az SSHD nyújtotta extra szolgáltatást (gyorsabb rendszer indulás)?

Üdv. Zoli 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

t

 @#5 Szia.

Te nem tudom hol olvasod azt, hogy az SSD-vel csak gond van de én ezt cáfolom. El kell menni a prohardver fórumba ott van olyan topik ahol 100-ak beszélnek az SSD-kről és szinte mindenki kivétel nélkül meg van elégedve és folyamatosan cserélik ki a HDD-ket. Nincs még 2 éves a PC-m ezért sajnálnám lecserélni a HDD-m mert az pazarlás lenne de bánom, hogy nem SSD-vel vettem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kiegészítés

@#8 "De azért az nem igaz, hogy "az SSHD-kal ugyanúgy kell bánni, mint egy sima / hétköznapi HDD-vel. Semmiféle + beállítást nem igényelnek."

Miért ? :) Mi az amit SSHD beépítése esetén állítani kell a rendszeren ? (A sima HDD-hez képest)

A trim nem játszik szerepet.

Az I/O ütemezőt sem kell átállítni - maradhat az alapértelmezetten HDD-t támogató módban.

?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

https://linuxmint.hu/felhasznalo/lazlo

@#15 Kedves lazlo. Rejtettem a hozzászólásokat. A továbbiakban a kérdésre próbálj válaszolni.
Frissítés - 2017. 11. 19. 10:00:
Kedves lazlo, ha tovább folytatod (tudod mit), le leszel tiltva!
Nincs kedvem csak veled foglalkozni nap, mint nap.
Barátsággal mondom, nem vicc, a te sorsod ez lesz. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

SSHD támogatás LinuxMint 17 vagy 18 alatt?

@#0 Természetesen támogatja a Linux Mint (mint mindegyik GNU/Linux) az SSHD használatát. :)
Gondolom, addig nyújtózkodsz, amíg a takaród ér, azaz nincs pénz egy SSD meghajtó vásárlására, netán nagyobb tárhely is kellene, s emígy már nagyon drága lenne. Biztosan utána is olvastál, milyen előnye van az SSHD használatának, de ez egy remek összefoglaló:
https://prohardver.hu/tudastar/hibrid_merevlemez_sshd_hhd.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SSHD támogatás LinuxMint 17 vagy 18 alatt?

 Sziasztok!

Bocsánatot kérek Mindenkitől, hogy adatok nélkül vagy érthetetlenül fogalmaztam!

A lényeg egy TOSHIBA L855 laptoba (5 éves) a korábban felszabadult DVD olvasó helyére szánok egy TOSHIBA SSHD-t (MQ02ABF050H). A kérdés felvetésem hátterében az áll, hogy egy INTEL 330 series SSD korábban már elhalálozott (3 éves garancia mellett nem érte el a 4 évet; vezérlő chip hibásnak véleményezték) egy KUBUNTU alól; melynek oka 50%-ban akár a helytelen beállítás is lehetett.

A rendszerek alatt a LinuxMint-re gondoltam.

Igyekszem mindig követni az informatika fejlődését (többéve szaklap előfizetésem van). Sajnos az újságban sokszor csak az "ablakos" rendszerekhez találok leírást.

Köszönöm a segítségeket, hozzászólásokat!

Üdv. Zoli

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

SSHD támogatás LinuxMint 17 vagy 18 alatt?

#18 'Miattunk' nem fog idő előtt elhalálozni az SSHD (jó válaszokat adtunk).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SSD

 Két SSD-t is használok.Egy hónapja kínából rendeltem egy KingDian 240GB, egy éve pedig egy Kingston V400 240GB. MIndkettő tökéletes, eddig nem találkoztam problémával. Hagyományo HDD-ket csak mentésre használok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

SSD

#21 Szia. Köszi az információt!

A kérdés felvetésem hátterében az áll, hogy egy INTEL 330 series SSD korábban már elhalálozott (3 éves garancia mellett nem érte el a 4 évet; vezérlő chip hibásnak véleményezték) egy KUBUNTU alól; melynek oka 50%-ban akár a helytelen beállítás is lehetett.
-- bizonyos eszközök nem nagyon támogatottak Linux alatt (de az újabb Windows-zok sem támogatják ezeket általában vagy más OS sem)
-- az SSD pár beállításának érdemes utánanézni, nem ördöngösség amúgy. De olvastam olyan véleményeket, hogy ezen beállítások nélkül is fut jó ideje az SSD hiba nélkül, mármint nincs 'túl olvasva'.
--laptop vásárláskor eléggé motivált egy fórumtárs véleménye. Sokáig ugyanolyan laptopot használt, mint amit vettem, de aztán vett egy nagyobbat. Eddig semmi gondom a laptoppal, leszámítva a Meltdown és a Spectre sebezhetőség lehetséges hatásait. Ugyanis Intel processzor van benne, ... mint a legtöbb laptopban. Egyetlen hasonló árú laptop volt az üzletben, ami teljesen AMD (processzor és GPU, azaz videókártya), végül nem azt vettem meg, hanem ezt az EliteBook-ot, a fém alkatrészek miatt főleg és mert a márka -számomra- egy biztosíték a minőségre több hasonló márka mellett.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

ssd

Sziasztok! Érdeklődnék,hogy tudja valaki,mekkora ssd-t kezel le a Linux Mint 17.3 Rosa? Mellette win8 lenne mondjuk 30gb-tal(osztott particióval) , 1 terrásra gondoltam.(most 64gb-os van bent a laptopomban). A gép kifogástalanul működik már 3 éve,de unom már,hogy kicsi a tárhely.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

ssd

#23 Szia !

Attól függ hogy milyen a gép. Ha régebbi BIOS-os msdos partíciós táblával, akkor max. 2 TB-os eszközt támogat.
Ha újabb UEFI-s, gpt-s partíciós táblával, akkor jóval többet. (Utána kéne nézni - de jelenleg még közel sincs
olyan méretű SSD hogy ennek jelentősége lenne.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SSD sebessége

Az SSD sebeséghez annyit, hogy túl van hypolva a dolog, pontosabban fogalmazva nem mennek bele műszaki részletekbe a sok marketing hűhóban. Egyfelől adott a csatoló max átviteli kapacitása, azt nem lehet átlépni semmilyen SSD-vel. Újabb alaplapokon van erre dedikált bővitőhely, de régi gépbe csak SATA csatlakozót tehetünk. Linux alatt nem nyerünk sebességes ezzel, mivel az amúgy is elég gyors. Noteszgépnél nyerhetünk kisebb fogyasztást, hosszabb üzemidőt (azért ez sem elhanyagolható)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Pár megjegyzés

Az OS szempontjából mndegy hogy ssd hdd vagy ennek a hibrid változata van, meghajtó-meghajtó.
A lemezben lévő vezérlő intéz mindent, a rendszer simán kezeli.  

Ha az optikai helyére akarod beépíteni, akkor nem értem miért ezt választod, a rendes meghajtó helyre egy ssd, akár egy 64 gigás is elég a rendszernek (mert kisebbet nem is lehet már kapni, nálam 2 OS van 128 gigán és 74G szabad helyem van jelen pillanatban), az optikai helyére meg egy 1-2 terás hdd, az lesz az adattár, a háttérvinyó. Így  a legoptimálisabb. 

Nálam még nem halálozott el ssd pedig napi erős használatba voltak-vannak mindig.
Első ssd-m egy tök noname 30Gb volt 13 évvel ezelőtt,  a Win XP 7 évig hasított róla, napi használatba és amikor nyugdíjba küldtem az egész gépet mert elavult, az ssd 100% kondícióba volt és kicsit gyorsabb volt mint újkorába. 

Aki azt mondja hogy egy ssd csak a bootnál hasznos, csak itt vehető észre az előnye az vagy nem használja a pc-jét csak a háttérkép nézésére vagy erősen alkohol vagy szedatívum hatása alatt áll és félrebeszél. Az akkor várjon 5-10 másodpercekett egy komolyabb lemezműveletre. Nálam gyakran fut 15 program, böngésző 15 megnyitott füllel, letöltések stb, ez egy 5400-as hdd-ről lassú módja az öngyilkosságnak de hogy diliház az biztos. Mondjuk RAM sem árt ha van mellette, nem 1G hanem normális méretű.
Ég és föld.

Aki időmilliomos, türelmes és enyhén mazochista valamint szereti nézni hogy szenved a  10-15 éves laptopja egy 1 magos Celeron cerkával meg 512 rammal és egy kerregő 5400-as hdd-vel,  az az eddigi mondandómat természetesen tekintse tárgytalannak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SSD sebessége

@#26 Fontos azt is megjegyezni, régebbi konfigok esetén. Amikben csak SATA2-es port van. Azokban a SATA3-as SSD-k nem fogják hozni az elvárt sebességet, de a HDD-khez képest látványos gyorsulást lehet tapasztalni.

Ezt nem vitatom, bár ebben szerintem nagyobb része van annak, hogy jelenleg jellemzően kisebb SSD vs jóval nagyobb kapacitású HDD-ket van lehetőség összehasonlítani. Azért az sem mindegy, hogy mekkora allokációs táblákat kell kezelnie a rendszernek. Régebb sokat másolgattam nagyobb dolgokat HDD-k közöt, és felfigyeltem, hogy u.a sebességű csatolón a nagyobb HDD-k között tovább tart u.a. nagy fájl másolása, mint kisebbek esetén (azonos kondíciókat feltételezve, értem ezalatt a töredezettség állapotát, és hasonlót).

Mondjuk teljes particiók másolásakor (itt nem jön képbe az allokációs tábla) meg pont arra figyeltem fel, hogy a HDD "végén" levő particiók másolása jóval gyorsabban ment mindig, mint az "elején" levők esetében. Ami azért furcsa, mert elvileg a HDD vége "lassabb", mint az eleje.

No mind1, annyit akartam mondani, hogy pl. SATA3 csatolón, SATA3 HDD nekem nem tűnik annyira lassúbnak az SSD-nél. (vaciláltam, mire tegyem fel a Mint 19.2-t, oszt ilyen olyan megfontolásokból a HDD lett a nyerő)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve