Mitől robbanok fel?

Fórum: 

 Szeretem a linuxot (úgy általában). De utálom azt, hogy az ú.n. "kezdő" tutorialoktól kezdve az elmélyült részletekre vonatkozó "segítségek" szerzőinek fogalma sincs az oktatásról. Egyrészt hülyének nézik az olvasót (ami rendben is volna, a telepítés ismertetőjében a GRUB sorrendjének az abszolút kezdők számára részletezett leírása. Még ha a konzolt és a nano használatát az egyébként logikus olvasó meg is érti, a megnyitott fájlból (és illusztrációként képernyőkép) sehogyan sem derül ki a (szerzőnek legalábbis természetesnek tartott) boot sorrend. Bár már írtam néhány saját programot korábban, különböző nyelveken (még hex-kódolású gépi kódban is), a mai napig nem tudom, hol találhatom meg azt az öt sort (amelyet valószínűleg saját igényeim szerint át tudnék írni), amelyet a szerző felsorol anélkül, hogy megmondaná hol van az megírva, hogy "a 4-es a Windows".

Akárhányszor megakadok, megpróbálok megoldást találni a különböző közösségi honlapokon (leginkább Google-ozok) - és nagyon ritka az, amikor használható információt találok a sok, "mi cserkészek többet tudunk, mint te, kocatúrista"-szintű megjegyzések között.

Most például azért vagyok itt, mert a egy hosszabb, eddig működő Python programom folytatásakor észrevettem, hogy (a már milliószor elindult) "import gi"-nél megakad; nem ismeri fel a Gtk-t. Sajnos ilyenkor mást nem tudok tenni, mint újra telepíteni a Mintet és az összes letöltött alkalmazást - ez sokkal rövidebb időt vesz igénybe, mint az, hogy segítséget találjak. Ez különben is aktuális, minthogy a "megnyitás ezzel"-ben már napok óta nem választhatom ki a "text editor"-t, és a visszaállítás lehetőségére sem találtam megoldást. (a "properties" felől sem). 

javítás

néhány sor kimaradt: (ami rendben is volna, az olvasó lépésről lépésre segítséget vár). Tipikus példája ennek a telepítés ismertetőjében a GRUB .....

-- kedves drikanb. A másik topikból áthelyeztem ide a hozzászólásod. Felesleges két órával később ugyanazon szöveggel, ugyanazt a topikot megnyitni újra. A másik topikot rejtem (21:39). Üdv, kimarite

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mitől robbanok fel?

@#0 Megkérnélek, fejtsd ki bővebben, hogy mire gondolsz ...! Mi a probléma, stb..

A kereső használatával megkerestem neked az 'univerzális' rendszer mentő- és visszaállító alkalmazásról szóló blogom. Itt van: https://linuxmint.hu/blog/2016/09/a-systemback-rendszermento-es-rendszer...
Az újratelepítés helyett a rendszer visszaállítás alkalmatosabb lenne, és szerintem nagyobb örömed lesz így a rendszered használatában is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Probléma?

#2 A legfőbb probléma, hogy nem követed az eseményeket. Írogatunk neked, de sem a kérdésed nem derül ki, sem az, hogy törekednél a megoldásra, azaz együttműködve velünk, megpróbálnád a problémákat megoldani. Nyilván, „remélhetőleg”, előbb utóbb megint írsz ide, nem sürgetünk, de a „hangvételből” nekem úgy tűnt, hogy neked lenne sürgős. Ennek az ellenkezője látszik jelenleg.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Válasz kamerite-nak

#5 Kedves kimarite,

(elnézésedet kérem, hogy látszólag nem reagáltam -egyrészt el voltam foglalva, másrészt amikor válaszoltam, ebből az ablakból eltűntek sorok, végül a mentésnél egy olyan üzenetet kaptam, hogy az oldal elévült stb. Többszöri mentés, lezárás,megnyitás stb. után ugyanaz a hibaüzenet jelent meg.) hivatkozott blogodban javasoltakat végig fogom próbálni, és tapasztalataimmal hamarosan jelentkezek.
Most ugyanaz történik Windows alatt is!!!

Ezt az üzenetet elmentettem, és ide visszamásoltam új üzenetként, remélem, több si9kerrel járok, mint a "válasz" gomb megnyomása esetén.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Válasz keraformnak

<p>Kedves keraform,</p><p>Köszönöm válaszodat, és sajnálom, hogy tegnap többszöri megírás, elvesztés, mentés visszaírás után sem ment át a válaszom. Valóban igazad van, kérdésem nem látszik érthetőnek. (sajnos pont azt a néhány sort vesztettem el, amelyikben explicit módon kifejtettem, hogy a boot sorrend megváltoztatásában milyen módszertani inkonzisztencia dühítettt fel). Még az én feltételezett IQ-mmal sem látszik megoldhatatlannak egy nulla átjavítása négyesre, de a hivatkozoptt képernyőképen olyan lehetőségek szerepelnek, amiből nem következik, hogy mi a (boot) nyitó képernyő öt sorának forrása - ehelyett egy isteni kinjyilatkoztatás fekteti le a default opciók sorrendjét. A néhai LILO forrása megtalálható, megnyitható, szerkeszthető és menthető volt.<br />Tegnapi leveled nyomán kissé megvizsgáltam a GRUB működésének kérdését (bár, ismétlem, én csak a példa inkonzisztenciájára próbáltam felhívni a figyelmet) és én valami olyasmit írtam volna, hogy &quot;a hardware megvizsgálása alapján a grub a következő alapértelmezett opció sorrendet ajánlja fel:....&quot; - és így a hozzám hasonló volt pedagógusok nem okvetetlenkednének, hol van a forrásfájl, miért nem egyszerűbb az öt nytósor sorrendjét felcserélni, stb.</p><p>Ami az adott kérdésemet illeti, valószínűleg nálam is a Windows automatikus frissítései zavarhattak be, elég sok blogban találtam ilyen megjegyzéseket. A megoldás egyszerű: lustaságomat legyőzve, külön merevlemezről fogom futtatni a WinTent és a Mintet - (amúgy, pénzügyeimet CD-ről Puppy Liveval szoktam megoldani, gparted-ot és clonezillát USB-ről indítom).</p>

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jó lenne, ha egyszerűen szerkeszthető lenne a Grub menüje

@#8 „Jó lenne, ha egyszerűen szerkeszthető lenne a Grub menüje.
Mégpedig nem valamilyen külső program feltelepítése után,...”

Tudom, külső program, de mi lenne, ha mégis ajánlanánk a kérdezőnek a Grub Customizert?

sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizer

Lehet, ha sikerül feltelepítenie, akkor a grafikus felületen jobban elboldogul a problémájával és megszállja a nyugalom. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Válasz kamerite-nak (született: Kamerun..egyik életében)

#6-egyrészt el voltam foglalva,
-- mindenkivel előfordul.

másrészt amikor válaszoltam, ebből az ablakból eltűntek sorok,
-- nem mondom, hogy nem fordul elő, a körülmények szerencsétlen összjátéka okozhatja. Esetenként ki lehet deríteni, ha felhasználói alkalmazás és/vagy beállítás okozza. Amúgy a net 'ördöge'.

végül a mentésnél egy olyan üzenetet kaptam, hogy az oldal elévült stb. Többszöri mentés, lezárás,megnyitás stb. után ugyanaz a hibaüzenet jelent meg.)
-- az előnézet rádiógomb megnyomása után fordulhat elő, hogy a weboldalunk jelzi, hogy az 'oldal elévült' és ezt többször is jelezheti. Az oldal tetején lévő frissítés (azt hiszem) gombra rányomva, az üzenet eltűnik. Én nem szoktam ezt használni, tökéletesen látszik a szerkesztett szöveg az előnézet nélkül is. De, ha az előnézetet használod, akkor előtte jelöld ki és mentsd az egész hozzászólásod. Néha érdemes lehet (menteni az előnézet használatánál) ..., az esetleg fellépő jelenség okát nem tudom, én csak tanulgatom a Drupal-t és a modul megváltoztathatatlan.
-- nem kell különösebb 'szakmai' tudás a hozzászóláshoz. A WYSIWYG szerkesztőnk úgy működik, mint egy irodai alkalmazás, például a LibreOffice, és ez egy Drupal modul. „A WYSIWYG angol nyelvű rövidítés, feloldása: what you see is what you get (amit látsz, azt kapod). A mondás 1924-ből származik, megelőzve a modern szövegszerkesztők korát; régebben a kereskedelemben használták.”. Nem kell semmit átállítani pl. az ablak alatt, a szerkesztő fenti menüit pedig lehet használni az 'ECDL szabályok', s hogy pontosítsak, webes szabványok szerint (a normális világban a programozók betartják a webes szabványok előírásait és ez a nyílt forráskódban kiadott alkalmazásokra teljes mértékben jellemző), de csak, ha nagyon szeretnéd. Az előnézetet felejtsd el szerintem. Tehát nálunk 'túl sok' lehetőség van a hozzászólás szerkesztésére, de nem kötelező használni.

hivatkozott blogodban javasoltakat végig fogom próbálni, és tapasztalataimmal hamarosan jelentkezek.
Most ugyanaz történik Windows alatt is!!!

-- a közvetlen link a blogomhoz:
https://linuxmint.hu/blog/2016/09/a-systemback-rendszermento-es-rendszer...
(https://linuxmint.hu/blog/2016/09/a-systemback-rendszermento-es-rendszer-visszaallito-alkalmazas-telepitese-a-linux-mint
ezt a másik URL-t itt hagyom, mert nem működik éppen -korábban igen- hogy megmutassam ...)
-- a Linux Mint 17+ és 18+ változataihoz egyaránt használható a leírás, de az időbeni történések derítették ezt ki, és most közlöm is. A címét azért nem változtatom meg egyelőre, mert mert meg kell kérdeznem, hogy a weboldalunk statikus vagy dinamikus linkelést használ. A egyik esetben, ha egy vagy több weboldalon linkelték a leírásom, akkor az elérhetetlen lesz az itteni cím változtatás esetén, és ezt nem szeretném. Merthogy változna az URL is.

Ezt az üzenetet elmentettem, és ide visszamásoltam új üzenetként, remélem, több si9kerrel járok, mint a "válasz" gomb megnyomása esetén.”
-- mint említettem, ne használd az előnézetet. Fent a frissítés menü, másrészt felesleges, ahogy írtam itt. Nyilván ki is kapcsolhatnánk, ha felesleges. Mondhatni, nem az én dolgom (nincs hozzáférésem), viszont sok változtatást én indítottam el, például a szövegszerkesztő ablaka azért nem 5 sor, hanem 15 sor magasságú most, mert én 'erőszakoskodtam' a témában. Nem is szándékom dicsérgetni magam, de a felhasználói részről és -jelen olvasatban- a saját csapatunk részéről is indokolatlan szövegértési gondokat tapasztalok esetenként, mindeközben a logikus gondolkodásom tisztán látszik.

A néhai LILO forrása megtalálható, megnyitható, szerkeszthető és menthető volt.<br />Tegnapi leveled nyomán kissé megvizsgáltam a GRUB működésének kérdését”
-- A GRUB beállításai szövegesen szerkeszthetőek, és elég jól. Megkülönböztetünk GRUB valamint az újabb GRUB 2 alkalmazásokat, az utóbbi biztonságosabban szerkeszthető, mármint olyan szempontból, hogy nem közvetlenül a működtető scriptet szerkeszted, hanem egy másikat, ami a működtető scriptre van hatással (persze, vannak még más különbségek). Nyilván lenne igény más megoldásra, de ott a választás előtted, hogy az általad megismert, kedvelt LILO-t használd és ebben semmi sem akadályoz meg nyilván. Boot sorrendet nagyon egyszerű állítani, még szövegesen is. Itt nem írom le, nem ide tartozik: persze linkelhetném a gépelés helyett, de a kérdezés módszere a topik ... másrészt nincs feltétlen időm gépelgetni, főleg olyat, amit vélhetően nem fog használni a kérdező, így felesleges is (!).
-- megkérnélek, hogy ne használd a HTML jelölőket, ha nem szükséges, és csak akkor, ha tisztában vagy a használatukkal.

Mégpedig nem valamilyen külső program feltelepítése után, és nem is valamilyen terminál-szöszmötölés eredményeként, és nem is valamilyen sudo gedit /etc/default/mittudoménmilyen fájl szerkesztésével
-- fórumtársunk hozzászólásából kiemelném a sudo használatát, melyet grafikus alkalmazásoknál nem javasolt használni, ezért áthúztam (szerintem, viccelődik velem, észreveszem-e vagy nem)
-- használata grafikus alkalmazásoknál (KDE-nél kdesu): gksu
gksu 'pluma|gedit|geany|kate|leafpad' /elérési_út/szöveges_fájl
-- használata konzolon (terminál), például a nano alkalmazással: sudo
sudo nano /elérési_út/szöveges_fájl

(a 'Forráskód' rádió gomb megnyomása utáni szerkesztéssel csinosodott ennek kinézete.

Ez tehát egy fejlesztés. Szuper. De mindjárt megnyomom még egyszer, azaz visszaváltok HTML (normál) kinézetre az előnézet miatt (a nézet menü megnyomása nélkül)... a Firefox helyesírás ellenőrzője itt működik, de a normál módban nem: viszont amott [a lenti képen] a Drupal modul fejlesztője tud csak lépni, mi nem.)

A képeken látható, hogy mikor van használva a Drupal modul és mikor annak Forráskód kapcsolója, közvetlen azután, amikor a 'Válasz' vagy az 'Új hozzászólás' rádiógombokra kattintasz. Még egyszer: az ablak alatt lévő két beállításhoz nem érdemes nyúlni (logikus a működésük ..), azaz a Drupal modul két lehetősége szerintem mindenki igényeit kielégíti. A két képen a hozzászólás későbbi kinézete is látszik, így az 'Előnézet' lehetőséget felesleges használni, viszont leírtam, mire érdemes -jelenleg- vigyázni, ha mégis használná valaki. A két képen -ha nem is 'tökéletes'- de pl. felesleges sorközök nélkül megszerkesztett hozzászólás látható, amely a webes tipográfia szempontjából akár egy kiadványban is megjelenhetne:  ki nem mondott kérdésedre válaszolva; ez volt a cél az oldal kinézetének létrehozásával.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

editor

"Ezt az üzenetet elmentettem, és ide visszamásoltam új üzenetként, remélem, több si9kerrel járok, mint a "válasz" gomb megnyomása esetén." 

Én több helyen is használom ezt a „editort”, ami itt van. Mindenhol van vele gond, ami elég ciki, de ez az ami az adott felületen elérhető legjobb. Azaz ezzel együtt kell élni, és ha lehet kikerülni pár kellemetlenségét. Amit már említett valaki, hogy az előnézetet nem kellene használni. A másik a ment, nem ment és ha ment akkor sem mindig menti le és elveszik az írás egésze, vagy egy része, azt a legegyszerűbb, ha kikerüljük és nem kísérletezünk, hogy most milyen kedve van. Én a szöveget a gépemen egy szövegszerkesztővel csinálom meg, ami lehet bármi, pld. libreoffice. Majd kimásolom és beillesztem sima szövegként ide, vagy arra az oldalra, amire a cikk készül. 

Majd kimásolom és beillesztem sima szövegként ide, vagy arra az oldalra, amire a cikk készül. Jobb egér gomb/beillesztés, beillesztés egyszerű szövegként. Ezután ha kell formázom, berakom a képeket, linkeket megadom stb. Tudom, hogy van shift+ctr+v is, akinek az kézreállóbb, annak az is jó. 

Macera, az, de itt pár soros, fél oldalas szöveg tünik el, akkor az nem olyan probléma, mintha egy többoldalas írás, ami fél napi munkát jelent... 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

válasz keraform #7-re

Köszönöm, hogy logikusan válaszoltál (kár, hogy nem arra, ami indulatokat váltott ki bennem. Az indulatoknak általában az az oka (mint mindig, amikor az embernek nem sikerül valami) hogy egyszerű általános logikai hibát úgy látszik nehéz megérteni. A GRUB sorrend megváltoztatása a Mint kézikönyvben CSAK PÉLDA - NEM IGAZÁN ÉRDEKELT, MINT PROBLÉMA. Egyébként soha nem feltételeztem, hogy bármilyen operációs rendszer tökéletes lehet - ennek a rendszer természetéből adódó okai vannak.

A probléma az, és ez váltotta ki a bejegyzésemert, hogy egy kezdő programozó (legalsó - nem lebecsülésként használom e kifejezést - szintjén egy felhasználó) fejlődését leginkább a következetes információ sorozattal lehet segíteni. (Erre hivatkoztam az "oktatás" kifejezéssel.) Ha pl. egy program nyelv tananyaga a változók megismertetésével kezdődik, akkor a tanulót szerintem megzavarja egy bedobott iterációs példa, mielőtt a léptetések célját és módszertanát (esetleges példákon keresztül) a tanuló megemésztené. Sokszor elég lenne egy mondattal megnyugtatni a kezdő felhasználót azzal, hogy nem ő a hülye, azért mert nem érti meg azt, amit senki nem mondott el neki. Pl. a fenti példában: "Amint a későbbiekben fogjuk látni, egy változó értékét nem a felhasználó, hanem egy külső folyamat változtathatja meg, pl a hét_napja értéke minden reggel változhat "hétfő", "kedd" stb-re." 

Visszatérve az indulatokra, Te hogy éreznél akkor, ha arra a kérdésre, hogy "Hogy kerül a csizma az asztalra" ahelyett, hogy valaki csak elismerné, hogy annak a helye nem ott van, vagy sértéseket, kapnál, vagy olyan válaszokat, hogy a csizma egy lábbeli, és sok esetben egy cipő is megtenné - nem beszélve a papucsról.....

  

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Válasz kimarite válaszára (kimarite: nem kimerít)

  #11

(elnézést a mnemotechnikai szóviccért)

második és ötödik bekezdésedre válaszolva (és a wysiwig fordítása alapján angolszász kultúrális hátteredet feltételezve): "I rest my case".  - ami a vád vagy védelem összefoglalásának utolsó mondata.

A MINT kézikönyvben nincs említés a Drupalról, a LILO-ról, a GRUB 2-ről, valamint arról, hogy a csomagból letelepített MINTet a GRUB helyett A LILO-val is lehetne indítani stb. Feltehetőleg a kezdő csak használni, tanulni akarja az alkalmazások beindítását és a parancssorokat. A kezdő csak azt merte megkérdezni, hogy mit hagyott ki (mennyiben hülye), miért nem egyértelmű számára az első öt sor idézett sorrendjének az oka.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

válasz keraform #7-re

#13A GRUB sorrend megváltoztatása a Mint kézikönyvben CSAK PÉLDA - NEM IGAZÁN ÉRDEKELT, MINT PROBLÉMA. Egyébként soha nem feltételeztem, hogy bármilyen operációs rendszer tökéletes lehet - ennek a rendszer természetéből adódó okai vannak.
-- linkeld, kérlek. Úgy egyszerűbb megérteni: másrészt nekem itthon most sok dolgom van, oda 'futok', és vissza ide, úgyhogy nem tudom megkeresni.

A probléma az, és ez váltotta ki a bejegyzésemert, hogy egy kezdő programozó (legalsó - nem lebecsülésként használom e kifejezést - szintjén egy felhasználó) fejlődését leginkább a következetes információ sorozattal lehet segíteni. (Erre hivatkoztam az "oktatás" kifejezéssel.) Ha pl. egy program nyelv tananyaga a változók megismertetésével kezdődik, akkor a tanulót szerintem megzavarja egy bedobott iterációs példa, mielőtt a léptetések célját és módszertanát (esetleges példákon keresztül) a tanuló megemésztené. Sokszor elég lenne egy mondattal megnyugtatni a kezdő felhasználót azzal, hogy nem ő a hülye, azért mert nem érti meg azt, amit senki nem mondott el neki. Pl. a fenti példában: "Amint a későbbiekben fogjuk látni, egy változó értékét nem a felhasználó, hanem egy külső folyamat változtathatja meg, pl a hét_napja értéke minden reggel változhat "hétfő", "kedd" stb-re."
-- szintén linkelés kéne, ha nem probléma.

Visszatérve az indulatokra, Te hogy éreznél akkor, ha arra a kérdésre, hogy "Hogy kerül a csizma az asztalra" ahelyett, hogy valaki csak elismerné, hogy annak a helye nem ott van, vagy sértéseket, kapnál, vagy olyan válaszokat, hogy a csizma egy lábbeli, és sok esetben egy cipő is megtenné - nem beszélve a papucsról.....
-- a 'Válasz' rádiógombot megnyomva, automatikus a jelölés, hogy kinek megy a válaszod: a válaszod elején látod a jelzés ..., mielőtt elkezdesz gépelni. Ha ez nem működik -szinte mindenkinél működik- akkor kéne, hogy melyik böngészőt használod.
-- bár keraform fórumtársunknak címezted, én is tudok segíteni.
-- említed, vagy vélelmezhető, hogy az oktatásban tevékenykedsz vagy tevékenykedtél valaha. Én (is) tanultam és alkalmaztam a gyakorlatban is a felnőttképzés fogalmait. Amire most gondolok, az inkább csak a felnőttek oktatásánál jelentkezik, de a gyermekeknél is figyelni kell vagy illik. Mármint, hogy az órák, vagyis a képzés indulásakor és közben, először fel kell mérni a tanuló szakmai (pl. OKJ), azaz alapvető képzettségi szintjét (az alap tudás változó), és ahhoz képest megváltoztatni a leadott anyagot: hogy mit tud az egyén eleve. Ezt az állítást (tény) figyelembevéve könnyen el lehet rugaszkodni attól a vélelmezett állítástóll, hogy egy tananyag, súgó, wiki, könyvlap vagy ilyesmi oktatási anyag úgymond -a te kifejezéseddel élve- lehülyézi az egyént, hiszen:
     -- látatlanban senkinek nem tudjuk az alapvető képességeit, és tudását,
     -- ezáltal nagyon nehéz megfogalmazni egy 'súgó' anyagot úgy egyáltalán,
     -- de szívesen fogadjuk a javaslatokat, nyitottak vagyunk a változtatásra.
     -- jellemzően kevés tudással érkeznek a kérdezők,
     -- nehéz a túl kevés vagy a túl sok információ közlése között egyensúlyozni,
     -- ... de nem lehetetlen.
     -- így a javaslatokra, ismétlem, feltétlen nyitottak vagyunk, :-)
     -- hiszen közösségi munkával épül minden közösség,
     -- 'azonban' a konkrét javaslatok, azaz pontosan linkelt szövegrészlet változtatások nélküli javaslatoknál (hol, mi - pontosan!), mi sem tudjuk, neked mi a probléma, mert esetleg az csak körvonalazódik ..., de nem egyértelmű. Egyértelmű javaslatokra nyitottak vagyunk. Az 'általában vett' javaslatokat egyik fórum sem tudja értelmezni és ezáltal javítani (bármennyire is szeretné, azaz szándéka segíteni ebben) és azt hiszem, ez teljesen logikus neked is. Rá kell mutatni pontosan, mi a probléma és az is nagyon lényeges lenne, hogy mi a te javaslatod: milyen átfogalmazás lenne jobb ..., és akkor megbeszéljük.
     -- összefoglalva, nem úgy kell megközelíteni egy tananyagot, hogy az lehülyéz pl. téged, hanem azt kell nézni, hogy a kevés tudásúaknak mit adhat, hiszen feltétlen ez a szándék és nem az előbbi. Nem is tudom, mit nyernénk előbbivel, vagyis a 'sértegetéssel'. Vélhetően semmit. Nem szándékunk ilyesmi. A magasabb tudású embereknek nincs okuk megsértődni, hogy a tananyagyban feltételezzük (úgy érzik. De nem tudom, miről van szó, kiragadott szövegrészletek vannak, az egész nélkül)), nem tudják ezt meg azt, mert nem ismerjük senkinek az alapvető, 'háttér' tudását és nem is közli senki, hogy ezt meg azt már tudja ..., de ez minket nem túlzottan érdekel (nem tudunk ezzel mit kezdeni), mert a kevés tudású embereknek készítjük az anyagokat és az is logikus, hogy nem lesz kétféle tananyag, és az is logikus, hogy az oktatás (mint fogalom) erre épül ..., kiegészülve azzal, hogy egy felnőttképzés során (a fórumok is a felnőttképzéshez hasonlóak), a tanfolyamok résztvevői között inkább nagyobb különbségek vannak, mint egy általános iskola tanulói között. És nyilvánvalóan azért kéne konkrét javaslatokkal előállnod (ha ezt szeretnéd), mert megvallom, fejből nem tudom az egész itteni anyagot (és most más dolgom is van a keresénél, azaz megkönnyítené a dolgomat a pontosítás a részedről), de említettem, gyakorlati tapasztalatom van az anyagok megfogalmazásában ..., és úgy gondolom, ennek hasznosítására itt lehetőségem van. Megkereshetsz minket akár levélben is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Válasz kimarite válaszára (kimarite: nem kimerít)

#14 Itt reagáltam:
https://linuxmint.hu/comment/14290#comment-14290

Én most sem tudom, melyik tananyag résszel van problémád,
A kezdő csak azt merte megkérdezni, hogy mit hagyott ki
hogy ez mire vonatkozik pontosan, de most (kb. fél órája) el kell mennem egy kis időre: ilyesmi, hogy teregetés, mosás, mosogatás, meg hasonlóak ..., sajnos nem halasztható (valamelyest logikus, hogy nem..). :-)
Bármit meg lehet kérdezni, normálisan válaszolunk, és én visszakérdeztem az imént, vagyis pontosítást kértem.
(A 'kimarite' egy szumo kifejezés [hogy most kiírom, a szumo egy sportág: ez lehetne a lehülyézés .. talán ;)].)

A LILO-t neked személyesen javasoltam ;), merthogy telepíthető (szerintem). Már az is baj, hogy a(z egyik, de már) konkrét dologra javaslok tuti megoldást? :-)
Sehol -egyik webes fórumon- nincsenek olyan információk a súgókban amúgy, amiket most 'elárultam'. Ebben nem vagyunk egyediek és nem is szándékunk a változtatás. ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Válasz kimarite válaszára (kimarite: nem kimerít)

#16 Nem szerkesztem újra a hozzászólásom, de például mással is foglalkozunk néhányan (ez csak egy közlés). Tegnap délután különböző multimédiás lejátszókat próbáltam telepíteni, egészen pontosan az SMTube alkalmazással való minél jobb közreműködésük végett és ez irányú tesztelésre. Még nem települt mindegyik -nem érhetőek el az egyik rendszeremen tárolóból- de ha kész, akkor blog lesz ebből. Azért kell telepíteni, hogy képpel tudjam illusztrálni az alkalmazásokat. Az illusztráció néha többet mond bármilyen leírásnál, vagy legalábbi kedvet adhat (vagy netán 'elvesz', ha már a kinézet sem tetszik).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Némi más ...

#16a telepítés ismertetőjében a GRUB sorrendjének az abszolút kezdők számára részletezett leírása. Még ha a konzolt és a nano használatát az egyébként logikus olvasó meg is érti, a megnyitott fájlból (és illusztrációként képernyőkép) sehogyan sem derül ki a (szerzőnek legalábbis természetesnek tartott) boot sorrend. Bár már írtam néhány saját programot korábban, különböző nyelveken (még hex-kódolású gépi kódban is), a mai napig nem tudom, hol találhatom meg azt az öt sort (amelyet valószínűleg saját igényeim szerint át tudnék írni), amelyet a szerző felsorol anélkül, hogy megmondaná hol van az megírva, hogy "a 4-es a Windows".
-- egész pontosan arra gondoltam, hogy linkeled, hol található, másrészt, ha PDF, akkor oldalszámot is közölhetnél. Én értem, hogy itt, az oldalon. :-)
-- bah, de közben látom, hogy keraform linkelte (ebben a hozzászólásban):
https://linuxmint.hu/sugo/boot-sorrend-modositasa
-- ... alapvetően a felhasználó kérdéseire figyelek, a többi segítő másik szál (itt nem igazán jellemző, de más fórumon, a több segítő, nagyon sok szálat indít. Ez nem baj, általában azokra is figyelek, most nem). Merthogy három linket találtam:
-- https://linuxmint.hu/letoltesek
     -- https://linuxmint.hu/sugo/linux-mint-17x-es-18x-lts-telepitese
-- https://linuxmint.hu/sugo
     -- https://linuxmint.hu/sugo#LMHD
     -- https://linuxmint.hu/sugo/linux-mint-felhasznaloi-kezikonyv

Nade. Eléggé eltértünk a komoly témától. Pontosítok akkor:
hol van az megírva, hogy "a 4-es a Windows".
-- ha eltekintünk az irodalomtól és a költészettől, akkor a fizikai valóság talaján állva én kijelentem azt, hogy a képen tisztán és világosan látszik, hogy -a példát tekintve(!)- fentről lefelé az ötödik menü a Windows. Az első bejegyzést 0-nak tekinti a GRUB,
Az indulásnál megjelenő sorrend és a hozzá tartozó számok:
... https://linuxmint.hu/sugo/boot-sorrend-modositasa

tehát ezt figyelembevéve a Windows a negyedik.

Van még kérdésed? ;)

:::::

Alábbi részlethez,

Terminálba gépeje be a következőket: (félkövér betű jelzi a beírandó parancsokat)

sudo su

Ezután adja meg a jelszavát. Gépelés közben a kurzor nem fog mozdulni.

annyit még hozzáteszek, hogy a GRUB frissítése után, azaz a cél elérése után az admin BASH környezetből (#) illik kilépni az

exit

paranccsal, azaz visszalépsz a felhasználói prompt-hoz ($). És csak ezután indítsuk újra a rendszert.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

„Megnyitás ezzel”

@#0 „Most például azért vagyok itt, mert a egy hosszabb, eddig működő Python programom folytatásakor észrevettem, hogy (a már milliószor elindult) "import gi"-nél megakad; nem ismeri fel a Gtk-t. Sajnos ilyenkor mást nem tudok tenni, mint újra telepíteni a Mintet és az összes letöltött alkalmazást - ez sokkal rövidebb időt vesz igénybe, mint az, hogy segítséget találjak. Ez különben is aktuális, minthogy a "megnyitás ezzel"-ben már napok óta nem választhatom ki a "text editor"-t, és a visszaállítás lehetőségére sem találtam megoldást. (a "properties" felől sem).
-- a saját, felhasználói alkalmazás MIME (tartalomtípus) hozzárendeléseid a Debian-alapú rendszereknél itt vannak:

locate mimeapps.list
/home/kim/.config/mimeapps.list
/home/kim/.local/share/applications/mimeapps.list

Most a locate paranccsal (az első sor) kerestem meg, de a find parancs is megfelelő.

Először biztonsági másolatot készítesz ($ BASH),

mv /home/$USER/.config/mimeapps.list /home/$USER/.config/mimeapps.list.ORIG

aztán biztonságos a szerkesztése (mert megvan a backup).

nano /home/$USER/.config/mimeapps.list

vagy (én a Geany szövegszerkesztőt használom)

geany /home/$USER/.config/mimeapps.list

A (nálam látható) két megtalált fájl között van különbség ..., nézd meg mi, ha nálad is két találat lesz.

MIME
https://hu.wikipedia.org/wiki/MIME
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Tartalomtípusok

Egy üzenet a sima szöveg mellett számos egyéb dolgot is tartalmazhat: nem ASCII karakterkészletű kódolt szöveget, HTML kódot, képet, hangot, videót stb. A Content-type fejléc jelzi, hogy a fogadónak a kapott bájtsorozatot ezek melyikeként kell értelmeznie.

A fejléc egy típus/altípus alakú jelölést és szöveges típusok esetén opcionálisan egy karakterkódolást tartalmazhat. A típus jelzi a tartalom jellegét, ez általában a következők egyike: text (szöveg – ember által is olvasható szöveges formátum), image (kép), audio (hang), video vagy application (alkalmazás – általában egy specifikus szoftver által használt formátum). Lehetőség van több különböző típusú részből álló üzenet küldésére is a multipart (többrészes) tartalomtípussal.

A MIME szabvány nyitott, bárki regisztrálhat új tartalomtípust. A csak egy bizonyos cég által használt formátumok típusai általában application/vnd.gyártó-program alakúak (a vnd a vendor (forgalmazó) szóból van). Ha az altípus neve elején x- van, az azt jelenti, hogy nem szabványos típus – az ilyen típust nem lehet regisztrálni az IANA-nál.

Néhány gyakran használt tartalomtípus:

Típus/Altípus

Leírás
text/plain ASCII szöveg (ez az alapértelmezett tartalomtípus)
text/html HTML fájl
text/javascript Javascript kód
text/CSS CSS fájl
image/gif GIF kép
image/jpeg JPEG kép
audio/mp3 MPEG Layer 3 zene
audio/x-wav WAVE hang
video/mpeg MPEG film
application/octet-stream közelebbről meg nem határozott jelentésű bájtsorozat
application/javascript JavaScript fájl
application/vnd.ms-excel Microsoft Excel dokumentum
application/x-shockwave-flash Adobe Flash fájl
multipart/mixed többrészes üzenet
multipart/alternative egy üzenet több különböző formátumban

Külső hivatkozások

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

„Megnyitás ezzel” - mi lehet még gond?

#19 !Amúgy felmerül a kérdés, hogy miért nem sikerül a „Megnyitás ezzel” hozzárendelés nálad.

Két dologra lehet gondolni:
-- váltogatod az admin és a felhasználói fiókod (utóbbit használd a Linux alatt), továbbá
-- nem jelölöd be a kijelölő négyzetben, hogy a -mindenkori- választást „Jegyezze meg” az alkalmazás

-- illetőleg a fájl 'Tulajdonság(ok)'-ait megnyitva

lehetséges -számodra is- többféle változtatás (a képen a MATE asztali környezet). A mutatott 'Eltávolíás' egyáltalán nem javasolt, de például ki lehet választani más alkalmazást alapértelmezettnek.

Fogalmunk nincs nálad mi történt, mi van, mert egyszerű, elég szegényes elmondást olvastunk tőled, tehát a fenti két kép nálad nem tudjuk, miféle kinézetű és hogy egyáltalán gondoltál-e a használatukra (ha igen, akkor össze tudod vetni a kettőt),... és például (nekünk) nagy gond a nem elégséges információ (következésképpen neked is gond).

A képre kattintva, új böngésző fülön, eredeti -élvezhető- méretben nyílik meg.

És még van egy harmadik:
-- a felhasználói fiókoddal 'valami történt', azaz a jogaival. Előfordulhat, hogy nincs jogod menteni a változtatást. Ezt is lehet ellenőrizni. De már lassan lexikont írok. Az előbbi javaslataimmal próbálj előbbre jutni.

Összességében: további információkat várunk tőled, persze, miután megemésztetted a most és eggyel korábban általam leírtakat. Bőségeseket. Vagyis éppen eleget. ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

„Megnyitás ezzel” - mi lehet még gond? (még valami)

#20Ez különben is aktuális, minthogy a "megnyitás ezzel"-ben már napok óta nem választhatom ki a "text editor"-t
-- ha a kettővel korábbi hozzászólásom nem segít, akkor meg kéne nyitnod a 'Text Editor' alkalmazást, és a 'Súgó' menü 'Névjegy' almenüt megnézve, ellenőrizni annak nevét. Ugyanis ..., úgy is lehetséges a tartalom hozzárendelése egy alkalmazáshoz, ha annak az indítóját, annak nevét (az alkalmazás nevéből) rendeled hozzá a fájlhoz.

Mi a neve az általad kedvelt és használt szövegszerkesztőnek?

Ebben is tudunk segítséget nyújtani. Nem bonyolult. Mindehhez persze, az kell, hogy felderítsük, miért lép fel nálad egy ideje ez a probléma. És ez egyáltalán nem nehéz, a probléma bizonyos és említett dolgok miatt előfordulhat. Mindez csak információk kérdése, amit neked kéne felénk minimum csepegtetned. Lehetne scriptet írni, ami ellenőrizne minden lehetséges hibát (ez elég hosszadalmas, ha igazán mindenre kiterjed), de sokkal egyszerűbb együttműködni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A fórum célja :-)

#21 A 'falakat' -ha léteznek- mi bontani próbáljuk és nem -bármely rendszer felhasználói közé- felépíteni:
https://www.youtube.com/watch?v=gkhrFge9o0Q

Lassan, tünődve (03:20)

Az ember végül homokos,
szomorú, vizes síkra ér,
szétnéz merengve és okos
fejével biccent, nem remél.

Én is így próbálok csalás
nélkül szétnézni könnyedén.
Ezüstös fejszesuhanás
játszik a nyárfa levelén.

A semmi ágán ül szivem,
kis teste hangtalan vacog,
köréje gyűlnek szeliden
s nézik, nézik a csillagok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

válasz keraform #7-re kimarite-nak

sajnálom, hogyí cunamit indítottam, és eddig egyéb téren is olyan alapvetési kérdést pedzettem, amit nem szabadott volna. A bejegyzés rövid élete során azt a pozitív tényt kell levvonnom, hogy a fórum valóban segítőkész - de az alapkérdést vagy én nem tudom megfogalmazni, vagy valóban nehéz a tiszta logikát (pontosabban, módszertani logikai bukfencet) példával, analógiával megértetni.

A (MINT) rendszerem gyakorlatilag összeesett. Ennek lehet, hogy én vagyok oka, lehet, hogy más körlülmények. De ha egy gondolatomat ki akarom fejteni (szinte feledésbe merült - papír alapú médiumon) és a golyóstollam nem működik, akkor előveszek egy másik tollat, mert a gondolataim lejegyzésére az sokkal hatékonyabb lehet, mint a golyóstoll megjavítása. Ezért újra telepítem a MINTet egy másik merevlemezre. És, remélem, a legközelebbi rendszerprobléma felmerülésekor már több tapasztalattal esetleg a "golyóstoll megjavítása" már (ha másért nem, az intellektuális kihívás okán) talán elésrhető opció lesz számomra.

Re. Felnőttoktatás. Egy jó tutorial (vagy kézikönyv) megírásakor, - a szerző  a tárgyban először nulla tudást, a későbbiekben kizárólag az addig kifejtett ismereteket feltételezheti az átlagos intelligencia és elvonatkoztatási képesség szintjén. Nem állítottam, hogy ez könnyű. A fogadó fél elvonatkoztatási (az analógiák és példák alkalmazási) képességét valóban lehet alul vagy felül becsülni, de ha a kommunikáció eredménytelen, akkor a kommunikáció nem célozza meg az elvonatkoztatási képességet a megfelelő szinten.

Ami a bejegyzésem tárgyi részét képezi, én csak arra akartam felhívni a figyelmet egy a KÉZIKÖNYV elején lévő példával illusztrálva, hogy a link megnyitásával, a parancssorokból a felhasználó nem láthat ok-okozati kapcsolatot arra, hogy a Linux miért a nullás, a Windows miért a négyes, még az oly fifikás felhasználó számára sem, mint aki észreveszi, hogy ez ugyanaz, mint a nyitó képernyő első öt sora. Amikor észrevettem, hogy a hozzászólások nem reagáltak a módszertani következetlenségre, hanem javaslatokat tettek a boot sorrend megváltoztatására -amit én sohasem kértem. Példaként ÉN HOZTAM FEL A LILO-t, mint egy őskori disztribúciókban használtatos világos, szerkeszthető, az adott kézikönyvekben világosan ismertetett boot selection defaultot.

A hibaelhárítás érdekes intellektuális kihívás. Jelenleg egy engem érdeklő probléma program-szintű megoldásán dolgozom, debugolásra, mint eddig is bőven lesz alkalmam.

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

válasz keraform #7-re kimarite-nak

#23sajnálom, hogyí cunamit indítottam, és eddig egyéb téren is olyan alapvetési kérdést pedzettem, amit nem szabadott volna. A bejegyzés rövid élete során azt a pozitív tényt kell levvonnom, hogy a fórum valóban segítőkész - de az alapkérdést vagy én nem tudom megfogalmazni, vagy valóban nehéz a tiszta logikát (pontosabban, módszertani logikai bukfencet) példával, analógiával megértetni.”
-- nem indítottál cunamit, mindössze csak társalgunk a kérdésről, fejtegetjük. Lehet, ezt nem szoktad meg máshol, A tippem, hogy beszélgetés-hiányos környezetekkel találkoztál inkább a mindennapokban.

A (MINT) rendszerem gyakorlatilag összeesett. Ennek lehet, hogy én vagyok oka, lehet, hogy más körlülmények. De ha egy gondolatomat ki akarom fejteni (szinte feledésbe merült - papír alapú médiumon) és a golyóstollam nem működik, akkor előveszek egy másik tollat, mert a gondolataim lejegyzésére az sokkal hatékonyabb lehet, mint a golyóstoll megjavítása. Ezért újra telepítem a MINTet egy másik merevlemezre. És, remélem, a legközelebbi rendszerprobléma felmerülésekor már több tapasztalattal esetleg a "golyóstoll megjavítása" már (ha másért nem, az intellektuális kihívás okán) talán elésrhető opció lesz számomra.
-- fogalmunk nincs, miért esett össze a rendszer. Bizonyos okokból kezdetben nekem is összesett régebben a rendszer, egészen pontosan egy-két alkalommal kizártam magam, a másik alkalommal egy 'rolling' kiadást hoztam össze és a Python csomag döntötte meg az újabb kiadásból. Mindkét esetben tudtam, hogy mi okozta. Figyelek, de ezt is lehet tanulni ..., még a kezdetben szokatlan, azaz még nem ismert környezetben.
-- még azt sem árultad el, hogy mi a jelenség vagyis az 'összeesés'. Igazán sajnálunk, de ennél többet így nem tehetünk érted.

Re. Felnőttoktatás. Egy jó tutorial (vagy kézikönyv) megírásakor, - a szerző  a tárgyban először nulla tudást, a későbbiekben kizárólag az addig kifejtett ismereteket feltételezheti az átlagos intelligencia és elvonatkoztatási képesség szintjén. Nem állítottam, hogy ez könnyű. A fogadó fél elvonatkoztatási (az analógiák és példák alkalmazási) képességét valóban lehet alul vagy felül becsülni, de ha a kommunikáció eredménytelen, akkor a kommunikáció nem célozza meg az elvonatkoztatási képességet a megfelelő szinten.”
-- szerintem nincs baj a leírásainkkal. Megmagyarázni igazán te sem tudtad az ellenkezőjét, de ez sem baj, csak annyi, hogy hiányérzetem van ilyenkor ..., túlélem.
-- ugyanarról beszélünk a nulla tudás kapcsán, csak sajnos úgy próbálod előadni, mintha a benned merül fel volna mindez. Nem. Ez egy tematika, és aki ezzel foglalkozott valaha is, az ismeri. Próbálj kevesebb idegen szóval megfogalmazni a mondataid, mert ehhez szinte fordítógép kell vagy doktorátus. ... de mintha nem ez lenne a probléma. És a problémádra érzésem szerint válaszoltunk, a gondod megmaradt, miért nem olyan a GRUB, mint a LILO: erre is válaszolok itt. Én próbálok veled beszélgetni, csak olyan hajmeresztő és a kérdéstől valójában nagyon távoli dolgokat írsz (a korábban kért pontos definíció helyett a GRUB-os leírás tekintetében... amit neked KELL megfogalmaznod: azaz te hogyan tartanád helyesnek amegfogalmazást!), hogy nehéz néha válaszolnom úgy, hogy ne érezd megsértve magad. És mert igazából úgy érzem, hogy te könnyen megsértődsz, de ezt semmiképpen nem szeretném. És a gond az, hogy kételkedsz, hibákat vélsz felfedezni, de nem válaszolsz, nem fogalmazol meg semmit, ugyanazt ismétled, csak más szavakkal. No ehhez -a parttalan dologhoz- nekem a továbbiakban nincs kedvem.

Ami a bejegyzésem tárgyi részét képezi, én csak arra akartam felhívni a figyelmet egy a KÉZIKÖNYV elején lévő példával illusztrálva, hogy a link megnyitásával, a parancssorokból a felhasználó nem láthat ok-okozati kapcsolatot arra, hogy a Linux miért a nullás, a Windows miért a négyes, még az oly fifikás felhasználó számára sem, mint aki észreveszi, hogy ez ugyanaz, mint a nyitó képernyő első öt sora. Amikor észrevettem, hogy a hozzászólások nem reagáltak a módszertani következetlenségre, hanem javaslatokat tettek a boot sorrend megváltoztatására -amit én sohasem kértem.
-- aham, értem. Hát én el tudom képzelni, hogyha van egy kép, aztán van egy szöveges lista, akkor egy érdeklődő felismeri az összefüggést. Mindezt keraform is modellezte, aztán én is. Az egy dolog, ha te nem tudod elképzelni, de mások vagyunk ..., azonban ekkor következhet a kérdés, vagyis, amikor nem értezs valamit. Ezt meg is tetted. Az e tárgyú válaszomat remélem, elfogadod! Ha nem, akkor kérlek, kérdezz újra (és újra), amíg megérted te is. Köszönöm.

Példaként ÉN HOZTAM FEL A LILO-t, mint egy őskori disztribúciókban használtatos világos, szerkeszthető, az adott kézikönyvekben világosan ismertetett boot selection defaultot.
-- nézd, az egyik rendszer választó- és betöltő menü ilyen, a másik amolyan, a LILO-t egy csapat, a GRUB-ot másik csapat készítette. Olyannak készítették, amilyen az ő fejükből kipattant. Én még mindig azt mondom, a mi leírásunk tökéletes, tehát jobb nem is lehetne ..., mármint a lehetőségekhez képest kiváló leírás, ahhoz, hogy szöveges szerkesztés lehetséges. Mint említed, valamit programozol: én azt gondolom, így különösképpen semmi akadálya, hogy valamely programnyelven egy grafikus alkalmazást készíts a GRUB szerkesztéséhez. Kezdésnek, nagyon alap lenne a Zenity alkalmazás használata, de vannak egyszerűbb programnyelvek, mint a Python, a Perl vagy például a Gambas, stb., multiplatformosak. És még egy jó hír: szövegszerkesztővel programozhatóak, de van grafikus megoldás is a programozásra Linux alatt is. Igazából nem látom át a problémád, egyszer vagy kétszer változna meg egy évben a GRUB, és akkor meg elég a szöveges szerkeszthetőség. Másrészt a LILO használata sem a legegyszerűbb dolgok közé tartozik, bár nem is túl bonyolult. Összefoglalva: tehát amit már ismersz, de más felhasználó nem igazán, azt dícséred, amit meg nem ismersz -bár nem vagy kezdő az ilyen fogalmak között- az jó lehúzod. Érdekes.
-- példaként felhoztad a LILO-t, én erre javasoltam, használd azt ... jó szívvel javasoltam, nem sértő szándékkal. Számodra ez miért fura? Ez részemről a kommunikáció, de mégis kötöd az ebet a karóhoz. Na innentől kezdünk eléggé az alagútba bemenni.

A hibaelhárítás érdekes intellektuális kihívás. Jelenleg egy engem érdeklő probléma program-szintű megoldásán dolgozom, debugolásra, mint eddig is bőven lesz alkalmam.
-- nyilván akkor már bújod a neten a súgó oldalakat, hogy miképpen lehet debuggolni az alkalmazásokat: gdb, valgrind, stb.. Hajrá, izgalmas dolog a programozás és a hibakeresés is.
-- valahogy próbálj meg részleteket elárulni, hogy mit szeretnél éppen, vagy ezt megtanulni. Már ne haragudj, de, ha leírod, hogy egy téged érdeklő probléma megoldásán dolgozol, de semmit nem árulsz el erről, akkor
-- senkinek nem kelted fel a figyelmét,
-- mert hátha őket is érdekelné, ha valamit azért leírnál, hogy miről van szó.
-- és ez a mondatod ide eléggé felesleges: mondasz valamit, de tulajdonképpen semmit nem mondasz, csak rólad szól ez a mondat:
egy engem érdeklő probléma program-szintű megoldásán dolgozom, debugolásra, mint eddig is bőven lesz alkalmam.
... és ez így szerinted kit érdekel? Most őszintén. Sok embert nem.

Mert,
-- ha bejelented a terved, akkor még szurkolunk is neked,
-- ha részletekbe engedsz betekintést, akkor izgulunk, talán ötletekkel láthatunk el,
-- továbbá akár tesztelésre is rávehetsz minket.
-- de ha titokban tartod az egész projekted,
     -- akkor megette a fene,
     -- másrészt az open-source programozás éppen azért ilyen fejlődőképes, mert a dolgok úgy működnek, ahogy fentebb írtam: semmi titok, csak annyi, ami arra kell, hogy ne vigye el valaki az ötletedet, ami talán a forráskód, de én a leírásodból gondolom, hogy inkább alkalmazások valamilyen összekapcsolása.

:::::

A KIABÁLÁS-ról annyit mondok -elég visszafogottan csináltad- hogy hasonló, mintha egy külföldi kérdezne tőled valamit és először te magyarul válaszolsz. Aztán másodszor is magyarulsz válaszolsz, de már kiabálsz. A külföldi ettől nem érti meg jobban a magyar mondatokat ;)!
https://www.youtube.com/watch?v=PT29zJXRNlU
https://www.youtube.com/watch?v=fdKRlkGgB7Y
https://www.youtube.com/watch?v=ECRNkgOR4Q4

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

válasz keraform #7-re kimarite-nak

#24 Ui.: A LILO Debian alatt telepíthető lenne:

apt-cache policy lilo
lilo:
  Telepítve: (nincs)
  Jelölt:    1:24.2-2+b1
  Verziótáblázat:
     1:24.2-2+b1 500
        500 http://ftp.cz.debian.org/debian stable/main i386 Packages

Könnyen meggyőződhetsz arról, hogy nálad is így van-e. Aztán egy kis kutakodás, hogy miképpen lehet a GRUB-ról a LILO-ra váltani és kész is vagy. Nem őskori alkalmazásról beszélünk, olyan értelemben nem, hogy manapság is fejlesztik és a rendelkezésedre áll, lehetőséged van a használatára.

Nálam -de ez kicsit más rendszer, és pár dologtól még függ- a GRUB alábbi csomagjai vannak telepítve:

apt-cache policy grub*
grub-common:
  Telepítve: 2.02~beta3-5
  Jelölt:    2.02~beta3-5
  Verziótáblázat:
 *** 2.02~beta3-5 500
        500 http://ftp.cz.debian.org/debian stable/main i386 Packages
        100 /var/lib/dpkg/status

grub2-common:
  Telepítve: 2.02~beta3-5
  Jelölt:    2.02~beta3-5
  Verziótáblázat:
 *** 2.02~beta3-5 500
        500 http://ftp.cz.debian.org/debian stable/main i386 Packages
        100 /var/lib/dpkg/status

grub-pc:
  Telepítve: 2.02~beta3-5
  Jelölt:    2.02~beta3-5
  Verziótáblázat:
 *** 2.02~beta3-5 500
        500 http://ftp.cz.debian.org/debian stable/main i386 Packages
        100 /var/lib/dpkg/status

grub-pc-bin:
  Telepítve: 2.02~beta3-5
  Jelölt:    2.02~beta3-5
  Verziótáblázat:
 *** 2.02~beta3-5 500
        500 http://ftp.cz.debian.org/debian stable/main i386 Packages
        100 /var/lib/dpkg/status

Máshogy nézve (az 'ii' jelzésű telepített)

dpkg -l grub*
Desired=Unknown/Install/Remove/Purge/Hold
| Status=Not/Inst/Conf-files/Unpacked/halF-conf/Half-inst/trig-aWait/Trig-pend
|/ Err?=(none)/Reinst-required (Status,Err: uppercase=bad)
||/ Név                       Verzió            Architecture      Leírás
+++-=========================-=================-=================-=======================================================
un  grub                      <none>            <none>            (nincs leírás)
ii  grub-common               2.02~beta3-5      i386              GRand Unified Bootloader (common files)
un  grub-coreboot             <none>            <none>            (nincs leírás)
un  grub-doc                  <none>            <none>            (nincs leírás)
un  grub-efi                  <none>            <none>            (nincs leírás)
un  grub-efi-amd64            <none>            <none>            (nincs leírás)
in  grub-efi-amd64-bin        <none>            i386              (nincs leírás)
un  grub-efi-ia32             <none>            <none>            (nincs leírás)
un  grub-efi-ia64             <none>            <none>            (nincs leírás)
un  grub-emu                  <none>            <none>            (nincs leírás)
un  grub-ieee1275             <none>            <none>            (nincs leírás)
un  grub-legacy               <none>            <none>            (nincs leírás)
un  grub-legacy-doc           <none>            <none>            (nincs leírás)
un  grub-linuxbios            <none>            <none>            (nincs leírás)
ii  grub-pc                   2.02~beta3-5      i386              GRand Unified Bootloader, version 2 (PC/BIOS version)
ii  grub-pc-bin               2.02~beta3-5      i386              GRand Unified Bootloader, version 2 (PC/BIOS binaries)
un  grub-xen                  <none>            <none>            (nincs leírás)
un  grub-yeeloong             <none>            <none>            (nincs leírás)
un  grub2                     <none>            <none>            (nincs leírás)
ii  grub2-common              2.02~beta3-5      i386              GRand Unified Bootloader (common files for version 2)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Feladom - ittavégefusselvéle

#23

Igazad van - az engem érdeklő porbléma az én ügyem. (tulajdonképpen mentegetőzésül hivatkoztam rá azért, mert úgy éreztem, túl sok munkát okoztam kérdésemmel többek között Neked.) Ha megakadok és segítségre van szükségem, google-ozok, előbb-utóbb találok analóg problémát - amelyet honosítani tudok a programomban.

 

 

Legalább az Általad idézett "mint pl." a hogykerülacsizmaazasztalra demonstrációként kitalált hasonlatra ne keress linket.

Az "Ott ahol a kis Tur siet feléje, mint gyermek anyja kebelére" idézet nem a gyermeknevelésről szóló vers része.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Feladom - ittavégefusselvéle

#26 A feladás nem egy jó dolog:
az engem érdeklő porbléma az én ügyem.
-- na de megoldottuk! És nem ezt mondtam, nem így fejeztem ki magam.
-- kizárólag a programozás tekintetében ... volt a megjegyzésem az, ami volt.

Sajnos, nehezen értjük meg egymást, 'de' szerintem te nem értesz minket és nem viszont (ez csak tény közlés, nem fűződik érdekemben és szándékomban 'bántani' téged vagy a 'világnézeted').

(tulajdonképpen mentegetőzésül hivatkoztam rá azért, mert úgy éreztem, túl sok munkát okoztam kérdésemmel többek között Neked.)
-- nem.

Ha megakadok és segítségre van szükségem, google-ozok, előbb-utóbb találok analóg problémát - amelyet honosítani tudok a programomban.
-- értelek, csak akkor nem értem, hogy kerültünk mi is a képbe? Nem vagyunk a Google.
-- a programról még most sem derült ki semmi, ámbár ez egyéni döntés, ezt is megértem.
-- azt is sajnálom, hogy egy jó súgó átfogalmazást sem olvashattam.
-- a rendszer összeomlások megoldhatóak és a megoldás nemcsak neked, hanem a közösségnek is jó későbbi olvasatra.

„Késő éjjel értem a tanyára
Fris gyümölcsből készült vacsorára.
Társaimmal hosszan beszélgettünk.
Lobogott a rőzseláng mellettünk.”

-- remélem, nem értesz félre, de mi pont a hosszas beszélgetések miatt létezünk, melyek lehetnek rövidek is, és nem mellesleg vagyis remélhetően a jó társaság miatt ;). Ismétlem, azt hiányolom, hogyha egyiket sem érzed magadénak, akkor miért 'kérdeztél'. :-)

Örülünk, hogy benéztél hozzánk, és további jó utat, arra, amerre a tied vezet!

„Nagyon kevés ember mondhatja el azt magáról, hogy nincs útközben. Persze, vannak megállapodott emberek, akiknek az élete nagyjából egyformán, különösebb események nélkül zajlik, de szerintem még ők is úton vannak, mert nem lehet tudni, mit hoz a holnap.”

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Systemback

#3 ... az sem derült ki, sikerült-e telepíteni és használni. Nem vagy 'szószátyár' és ez nem jó egy fórumon. Szép estét!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

sudo vs. gksu

@#29 „ami bármikor megváltoztatható a gksu-properties parancs által megnyitott kis ablak segítségével.
-- őszintén szólva, én 'addig nem mentem el', amit amott részletezel, továbbá, ugyanúgy amott be is mutattam a parancs működését a grafikus ablakkal illusztrálva. Tehát addig már nem mentem el, hogy a gksu és a gksudo közötti különbséget vizsgáljam ;). Jelenleg mindkettő működik és a beállításukat a gksu-properties szabályozza, amit az alapértelmezett beállításon érdemes hagyni, azaz felesleges átállítani valami másra. Mondhatni, állítsa az, akinek három lába van, de csak, ha tudja, mit csinál - mert a rendszer a sudo használatára van beállítva. :D
-- hogy itt van egy lerázás jellegű kijelentés?
Az, hogy van, már inkább bugnak tekinthető.
nahát! De nem az. Ha azt írja, hogy bug-nak tekinthető, az nem ugyanaz, mintha egyenesen kijelentené, hogy bug. :-)

Vagyis összefoglalva, alapértelmezett beállításokkal a gksu és a gksudo tökre ugyanazt csinálja, amint feltelepítetted (mivel ma már nem képezi az alaptelepítés részét).
-- szerintem ez is érthető. A kiemelés tőlem. Tehát megcsinálták úgy, hogy mindkettő biztonsággal futtatható legyen: ugyanazt fogják csinálni.
-- mellesleg a Debian-alapú (vagy Ubuntu?) rendszereken nem jó a sudo-t grafikus alkalmazásokhoz használni. Állítólag pl. az Arch Linux kiadásoknál nem árt, de ez is csak egy állítás volt valahol, valamikor. A Kendek máshol is elég jó levezeti ..., engem különösebben nem érdekel a téma annál, mint hogy a helyes használatot megjegyezzem. Szerintem nem bug, de ennek nem mentem utána, viszont soha, sehol, senkitől nem találkoztam ezzel a kijelentéssel rajtad kívül.
-- de ez a mánia egyébként addig 'fajult', hogy a gdebi alkalmazásnak elkészítették a sudo-s változatát is, mindeközben a gksu-val is használható ... továbbra is. Már várom, hogy más alkalmazásokra is elkészítik. ;)
-- amit esetleg nem tudsz, hogy a 'su-to-root -X -c' parancs kivezetésre került (legalábbis ezt vettem észre), de amúgy ez a parancs egyenértékű (volt) a gksu paranccsal.
-- a pkexec másféle megoldás a grafikus alkalmazások admin joggal való indítására. Más kifejezéssel élve: egészen más alkalmazás, mint a sudo vagy a gksu. Az admin joggal indított alkalmazások desktop fáljában megtalálható amúgy az azok által használt parancs: ha grafikus az alkalmazás, akkor nem lesz a sudo az indító parancsban (Exec=).
-- a Systemback alkalmazásnál Kendek nem tudom, mit használt, de egyszer írta, hogy egyedi megoldást talált, így vélelmezhető, hogy a korábban említettek egyikét sem alkalmazta.

Gondolom, nem mondtam újdonságokat. :-)
De ettől függetlenül a Linux Mint kiadásokat használva nem érdemes próbálkozni a sudo-val a grafikus alkalmazások indításánál, mert az ember esetleg kizárhatja magát a rendszerből. Mert ez van. Ha valami új információt találsz  témában az persze érdekel, de engem kielégítenek a magyarázatok. Ha téged nem elégít ki a hivatalos doksi,
http://sugo.ubuntu.hu/community-doc/jaunty/main/community/documentation....
akkor 'így jártál'. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

sudo vs. gksu

@#32 Csak egy kérdés !

Akkor most te hogy nyitod meg emelt szintű jogosultsággal a szövegszerkesztődet ? :)

És NE a nano-ra gondoljunk !

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Feladom - ittavégefusselvéle

#26

A kérdést, sajnálom, nem oldottuk meg. Egy csomó olyan kérdésre adtatok választ, amit nem kérdeztem, sőt explicit módon kifejtettem, hogy az nem érdekel. Viszont  a kézikönyv véletlenszerűen kiválasztott példa következetlenségére, ellentmondására vonatkozóan csak én adtam választ. Ezt senki nem olvasta el. Javasoltam egy mondatnyi magyarázatot, amely talán segítheti a kezdő olvasót, aki úgy érezheti, hogy ~/grub fájl betöltéséne nem kommentelt parancssoraiból nem következik a szöveges részben szereplő sorrend felsorolása. Ha megértettétek volna a kérdésem, akkor vagy azt válaszoltátok volna, hogy igazam van, a kézikönyv nem következetes, vagy azt válaszolhattátok volna, hogy ne nézzem le a kezdőket, mert módszertanilag nem kellőképpen bemutatott információt nem zavarja meg a kezdőt. Ezen elvitatkozhattunk volna. Ez volt a kérdésem. 

Igaz, hogy nem értjük meg egymást - ebből fakadóan annak értelmetlen arról beszélni, hogy melyik fél érti kevésbbé a másikat..

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Feladom - ittavégefusselvéle

#34 Szinte biztos voltam benne, hogy ez lesz a vége. Már az elejétől figyelem mi folyik itt (na nem non-stop, mert annyi időt nem érdemel), de direkt nem szóltam hozzá eddig. Már csak két bűvös szót kell ide beírnod és akkor teljes lesz a kép.  

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Zárszó

#34Ha megértettétek volna a kérdésem, akkor vagy azt válaszoltátok volna, hogy igazam van, a kézikönyv nem következetes, vagy azt válaszolhattátok volna, hogy ne nézzem le a kezdőket, mert módszertanilag nem kellőképpen bemutatott információt nem zavarja meg a kezdőt. Ezen elvitatkozhattunk volna. Ez volt a kérdésem.
-- drikanb Fel lett ajánlva, hogy működj közre a Kézikönyvünk (Súgó) javításában a te elképzeléseid szerint, mégpedig úgy, hogy megírod, megfogalmazod úgy, ahogy te szeretnéd, mégpedig szóról-szóra, ahogyan azt te elképzeled .. és ahogyan te ezt nem tetted meg. Megtehetted volna itt, megtehetted volna levelezésben, mert ezt is felajánlottam. Nyitottak voltunk , te zárkóztál be. Elég nagy szó a felajánlásom, pedig logikus a szabad világban. És 'elvitatkozhattunk volna', de akkor javaslat is jött volna tőled. Hm. És te nyitottál topikot, arról hogy mi érdekel (erre kértünk pontosítást), de a szándék nem látszik, és talán nagyon is ráérsz erre az kötélhúzásra
A való világban nem úgy működnek a dolgok, hogy jön egy ember és elmondja ez meg az rossz (szerinte), és akkor mi a szabad időnket nem kímélve készítünk 30-40 átfogalmazást, amit megmutatunk neki, hogy azok közül melyik jó. Hanem úgy, hogy ő fogalmazza át, ami szerinte rossz és megmutatja nekünk vagy akár nekem. Ez részedről elmaradt. Röviden ennyi a mondanivalóm. És ez többször szóba jött, nem volt válasz.
Pár saláta dologra sem volt válasz, az meg mindegy, a te dolgod tulajdonképpen.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

sudo vs. gksu

@#31 @#32 Igen, lehet használni a root terminálnak nevezett alkalmazásból indítást és a 'sudo -i'-t is. Azonban érdemes egy módszert követni a javaslatoknál (tematika), mert a kezdő felhasználók így értik meg és így a legvalószínűbb, hogy nem okoznak kárt a rendszerükben.
A másik, hogy miért nincs 'egyszerű' rendszergazda mód ... . Dehogy nincs: csak a Linux biztonsága -többek között- ezen az emelt jogú dolgokon (jogok, tulajdonlások, csoporttagság és még sok minden hasonló) áll két lábon, és ezt kell megérteni. Azazhogy nem kell, csak érdemes, ha használni szeretné valaki. ... nem Windows klón, nem kell hasonlítani ;). Másrészt az OS X az BSD (UNIX), de ezt nyilván tudod. Ami most van, az elég egyszerű rendszergazda mód, a frissítéskor bekéri a jelszót a rendszer, a Gedit is bekéri, mert rendszergazda mód nélkül nem települ egy csomag. Másra nemigen van szüksége a kezdő felhasználónak szerintem. Ne félts te annyira a Mari nénit vagy a Józsi bácsit, meg fogják oldani, a segítségünkkel például vagy elolvassák a leírásokat. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Feladom - ittavégefusselvéle

#35 Milyen két bűvös szót?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Utószó

#36 ... melyet nem irodalmias értelemben írok, hanem ki, hogy gondolja, úgy.

Kicsit több szabadidőm volt az átlagosnál, és elgondolkodtam ezen a témán.

Pár problémád felmerült, ezek közül pl. itt adtam javaslatokat:
https://linuxmint.hu/comment/14294#comment-14294
https://linuxmint.hu/comment/14295#comment-14295
https://linuxmint.hu/comment/14296#comment-14296

Ahogy említed, nem érdekel. De! Hiszen kérdeztél. Viszont semmi válasz ezekre a részedről ... .
Más helyen is válaszoltam a problémáidra, egyetlen helyen írtad, hogy kipróbálod a Systemback alkalmazást. Visszakérdeztem, sikerült-e, szintén semmi válasz.

A 'mélázgatásom' közben gugliztam egyet ... .

És akkor az egyik találatnál felmerült bennem a kérdés, hogy nem egyezel-e a felhasználóval, aki egy másik fórumon szinte ugyanilyen élesen bírálta a Linux-szot. Nem mostanában. Beléptem arra a fórumra, és így találtam meg azt a 6 topikot, amelyben az évek során egy drikanb nevű felhasználó hozzászólt, és ezek között volt a Windows-ra visszatérős, drikanb által indított topik is. Nincs közvetlen bizonyítékom a személyek egyezésére, de szinte ugyanaz a hangvétel, ugyanaz a nagy betűs kiabálás, stb.. Az említett topikot ma 7 éve és 41 hete nyitotta drikanb amott, és amely témakörben ma 178 ember válaszolt, többnyire ugyanilyen kedvesen és megértően, mint én.
Csak a miheztartás végett írom meg a hozzászólásom, mert ki hogy érti, úgy érti: hogy kinek is van itt igaza és miben is, és hogy egy fórumon kinek és mihez van joga bármely indíttatásból és azt hogy(an) köszöni meg vagy nem köszöni meg, stb..

Legyen szép hétvégéd, ünneped! :-)

Szerk.: ha pedig én tennék javaslatokat a te drikanb más weboldalon (találtam ilyeneket is) közzétett alkalmazás leírásaival kapcsolatosan, akkor nem általában és nagyjából tenném meg azokat ('rossz így'), hanem pontosan megfogalmaznám. Saját, átfogalmazott mondatokat készítenék a javaslataimhoz (ezt már többször leírtam, részünkről ez: igény .. és a miértet is), hogy szerintem 'így lenne jobb' megfogalmazás a tietek helyett. Normális esetben az emberek megbecsülik egymás munkáját és egyenrangú félként társalognak, mármint, ha az van, hogy az egyikük így érez valamit, a másik meg másképpen. Üdv

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Utószó

#40

Semmiképpen nem akarom, hogy úgy állítsd be, kihasználtam őszinte segítségedet, és azt is bevallom, "az a régi drikanb" is én vagyok. Ebből arra is következtethetsz, a programozás és a linux használata nem új számomra. Akkor valóban kérdéseim voltak - és már akkor is az együttérzést, a "nem az én kérdésemre vélaszokat" hiányoltam azokon a fórumokon. Természetesen lehet, hogy ez megalapozatlan érzés volt részemről.

Olyanokat írsz, ami egyszerűen nem igaz.

Egyrészt nem ajánlottad fel, hogy tegyek javaslatot a kézikönyv javítására. Ha valóban elolvastad volona, amiket írtam,akkor nem a boot sorrend megváltoztatásával kapcsolatban írtál volna részleteket, továbbá nem vádolnál azzal, hogy nem javasoltam (szerintem javító) szándékú változtatást. Most nem tudom pontosan idézni, de javaslatom (keraform számára írt válaszomban) kb. úgy hangzott: "(a grub nanoban való megnyitása után) a grub a hardware megvizsgálása után a következő sorrendet határozza meg...." (arra is hivatkoztam, hogy a fifikus felhasználó még azt is észreveheti, hogy valószínűleg ez a forrása a gép bekapcsolását követő képernyő üzenet öt sorának)

Valóban megköszöntem idézett blogodat, el is olvastam, és úgy döntöttem,, a "golyóstoll megjavítása" több munkával járna (így munkámban hátráltatna), mint újratelepíteni a rendszert (amely már a python-Gtk indító program "import gi..." parancssorra is hibaüzenetet generált). Minthogy a file megnyítására is találtam módot (a filera kattintva a "futtatás" "megjelenítés" opciókból ez utóbbit választottam, okafogyottá vált ez a kérdés. Egyébként fogalmam sincs, vajon a default szövegszerkesztő a Geany vagy a Leaf Pad - amíg használni tudom, nem is érdekel.

csabrix két bűvös szava:

...............  .............

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Utószó

#40

Semmiképpen nem akarom, hogy úgy állítsd be, kihasználtam őszinte segítségedet, és azt is bevallom, "az a régi drikanb" is én vagyok. Ebből arra is következtethetsz, a programozás és a linux használata nem új számomra. Akkor valóban kérdéseim voltak - és már akkor is az együttérzést, a "nem az én kérdésemre vélaszokat" hiányoltam azokon a fórumokon. Természetesen lehet, hogy ez megalapozatlan érzés volt részemről.

Olyanokat írsz, ami egyszerűen nem igaz.

Egyrészt nem ajánlottad fel, hogy tegyek javaslatot a kézikönyv javítására. Ha valóban elolvastad volona, amiket írtam,akkor nem a boot sorrend megváltoztatásával kapcsolatban írtál volna részleteket, továbbá nem vádolnál azzal, hogy nem javasoltam (szerintem javító) szándékú változtatást. Most nem tudom pontosan idézni, de javaslatom (keraform számára írt válaszomban) kb. úgy hangzott: "(a grub nanoban való megnyitása után) a grub a hardware megvizsgálása után a következő sorrendet határozza meg...." (arra is hivatkoztam, hogy a fifikus felhasználó még azt is észreveheti, hogy valószínűleg ez a forrása a gép bekapcsolását követő képernyő üzenet öt sorának)

Valóban megköszöntem idézett blogodat, el is olvastam, és úgy döntöttem,, a "golyóstoll megjavítása" több munkával járna (így munkámban hátráltatna), mint újratelepíteni a rendszert (amely már a python-Gtk indító program "import gi..." parancssorra is hibaüzenetet generált). Minthogy a file megnyítására is találtam módot (a filera kattintva a "futtatás" "megjelenítés" opciókból ez utóbbit választottam, okafogyottá vált ez a kérdés. Egyébként fogalmam sincs, vajon a default szövegszerkesztő a Geany vagy a Leaf Pad - amíg használni tudom, nem is érdekel.

csabrix két bűvös szava:

...............  .............

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Utószó

#41 A helyzet az, hogy mindenképpen válaszolok, de túlzottan most már nem érdekelnek a 'magyarázkodásaid'. Hogy miért? Mert saját magad hazudtolod meg, és mindeközben engem is sértegetsz. A bizonyítékok (a kedvedért ide másoltam) alább.

Állításod:

Semmiképpen nem akarom, hogy úgy állítsd be, kihasználtam őszinte segítségedet, és azt is bevallom, "az a régi drikanb" is én vagyok. Ebből arra is következtethetsz, a programozás és a linux használata nem új számomra. Akkor valóban kérdéseim voltak - és már akkor is az együttérzést, a "nem az én kérdésemre vélaszokat" hiányoltam azokon a fórumokon. Természetesen lehet, hogy ez megalapozatlan érzés volt részemről.
-- sajnos, 7 éve nem jutottál el ... sok mindenig. De ez a te dolgod. Akkor a mi dolgunk már, ha lopod az időnket. Mert ez van pár napja. Ebből elég.
-- a 'cáfolat'-om megmutatja, hogy igen, a te eredeti kérdésedre válaszoltam és a többiek is, csak te próbálod ezt tagadni.

Olyanokat írsz, ami egyszerűen nem igaz.
-- tényleg? A tények nem ezt mutatják: a linux használata nem nagyon is új a számomdra.

A cáfolat, amit én mondtam,
https://linuxmint.hu/comment/14290#comment-14290
és írtam már jó régen:

     -- de szívesen fogadjuk a javaslatokat, nyitottak vagyunk a változtatásra.

„     -- így a javaslatokra, ismétlem, feltétlen nyitottak vagyunk, :-)
      -- hiszen közösségi munkával épül minden közösség,

     -- 'azonban' a konkrét javaslatok, azaz pontosan linkelt szövegrészlet változtatások nélküli javaslatoknál (hol, mi - pontosan!), mi sem tudjuk, neked mi a probléma, mert esetleg az csak körvonalazódik ..., de nem egyértelmű. Egyértelmű javaslatokra nyitottak vagyunk. Az 'általában vett' javaslatokat egyik fórum sem tudja értelmezni és ezáltal javítani (bármennyire is szeretné, azaz szándéka segíteni ebben) és azt hiszem, ez teljesen logikus neked is. Rá kell mutatni pontosan, mi a probléma és az is nagyon lényeges lenne, hogy mi a te javaslatod: milyen átfogalmazás lenne jobb ..., és akkor megbeszéljük.

De nem tudom, miről van szó, kiragadott szövegrészletek vannak, az egész nélkül

És nyilvánvalóan azért kéne konkrét javaslatokkal előállnod (ha ezt szeretnéd), mert megvallom, fejből nem tudom az egész itteni anyagot (és most más dolgom is van a keresésnél, azaz megkönnyítené a dolgomat a pontosítás a részedről), de említettem, gyakorlati tapasztalatom van az anyagok megfogalmazásában ..., és úgy gondolom, ennek hasznosítására itt lehetőségem van. Megkereshetsz minket akár levélben is.

Én ezeket értem, és szerintem mindenki érti. Mármint a mondataim egyértelműek. :-)

Gondolom, a 'két szó' ennyi lett volna: xaralinuksz
Sohasem az ember, hanem mindig a gép, a rendszer. És 'tényleg'. :D

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Utószó

@#44 Egy 'apróság':
Valóban megköszöntem idézett blogodat, el is olvastam, és úgy döntöttem,, a "golyóstoll megjavítása" több munkával járna (így munkámban hátráltatna), mint újratelepíteni a rendszert (amely már a python-Gtk indító program "import gi..." parancssorra is hibaüzenetet generált).”
-- az említett blog a Systemback alkalmazás telepítése. Ha nem is mindenki tudja, de ha elolvassa a blogom, akkor világossá kéne válnia a számára, hogy a Systemback nem a rendszer javítására, hanem annak mentésére és visszaállítására való, természetesen akkor, amikor még jó (stabil) volt a rendszer. Ilyeténképpen azt feltételezni, hogy megjavítja a rendszer, balgaság ..., és nem keresem meg, de én sem mondtam ezt, hanem valami olyasmit, hogyha legközelebb kísérletezel, akkor előtte telepítse és használja.
-- azonban már a blog címe sem sugalja a javítást:
„A Systemback rendszermentő és rendszer-visszaállító alkalmazás telepítése ...”
-- és ugyan a blog írója feltételezi (én), hogy az olvasó jól értelmezi a címet, de azért linkelve van az alkalmazás Wiki, ahol ez olvasható:

Az alkalmazás célja

A Systemback fő célja a szabványos felépítésű operációs rendszer fájljainak, és a felhasználók beállításfájljainak visszaállítási pontokba történő lementése, valamint szükség esetén ezen adatok teljes vagy részleges visszaállítása. Minden egyéb plusz funkció ezzel kapcsolható össze, de egyes esetekben lehetőség van az adatok módosítására is, hogy az eredetitől elkülönülő másolatrendszert kapjunk.

tehát az állítás,
a "golyóstoll megjavítása" több munkával járna (így munkámban hátráltatna), mint újratelepíteni a rendszert”
világossá teszi, hogy a 'kérdező'
-- meg sem nézte a linkelt blogom (kösz),
-- vagy megnézte ugyan, de egyáltalán 'nem fordított gondot' (enyhe megfogalmazás) annak értelmezésére.
.. merthogy a javaslatom lényege éppen az lett volna, hogy
-- újratelepíti a Linux Mint-tet
-- telepíti a Systemback alkalmazást és készít azzal egy rendszer-visszaállítási pontot
-- és csak ezután kezd programozni
(amely már a python-Gtk indító program "import gi..." parancssorra is hibaüzenetet generált).”
... amihez lehet, hogy amúgy ért, de Linux alatt biztosan nem. Ami nem azt jelenti, hogy Linux alatt nem lehet programozni, mert összeomlik a rendszer. A rendszer összeomlás a Linux vonatkozásában említgetése volt szerintem a lényeg a blog nyitásában.
Tipp: „Meg tudom csinálni Windows alatt, OS X alatt (vélem: de az meg tulajdonképpen egyféle BSD), és amikor nem megy egy GNU/Linux alatt, akkor belépek egy fórumra és jól lehordom a rendszert, lehetőleg úgy, hogy belém se tudjanak kötni, mindenfélét állítok, aztán meg az ellenkezőjét, mert úgysem érdekel semmi, csak a a saját gondom, még a kérdés sem érdekel ... .”
A Python multiplatformos programnyelv, minden OS alatt ugyanúgy lehet programozni, nincs külön és nagyon eltérő Linux, OS X, Solaris vagy Windows Wiki (az operációs rendszereket ABC sorrendben említem).

.. se füle, se farka történet. Nice.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

ad marginem

 nem lehetne a normális (sudo, grub, és a program hozzárendelés) témákat egy-egy külön topikba átrakni, mert azok érdekesek... így nagyon nem követhető és aki topic cimeket nézi nem fogja megtalálni ezeket.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

csak gondolat

„     -- de szívesen fogadjuk a javaslatokat, nyitottak vagyunk a változtatásra.„  Írta kimarite, így élnék is egy javaslattal.

"A program neve Lemezek (Disks), ha a Menüből indítod. A csomag neve gnome-disk-utility. Indítása: gnome-disks." Ezt választ ma kaptam egy kérdésemre. Érdemes lenne meghonosítani a leíráskészítők közt is, hogy ne csak a Menüben szereplő magyar, és/vagy angol elnevezést írják le, hanem a csomag nevét és a indításhoz szükséges parancsnevet is. Keraform teljesen pontosan és korrektül írta, hiszen így teljesen egyértelmű másnak is, aki más rendszert használ. 

Természetesen a Mint használóknak készül elsősorban a leírás, de szerintem sok más rendszert használó is olvassa ezeket, nekik segítség lenne, ha pontosan tudnák, hogy melyik programról is van szó. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

ad marginem

#46 Végülis lehet olyasmit is csinálni, mint az egyik fórumon azt hiszem a Skype-pal, de persze ennek az alkalmazásnak a kitárgyalása manapság kevesebb izgalom, más alkalmazást viszont lehet elemezgetni egy blogban vagy topikban. Volt a sudo/gksu viszonyáról egy blog, talán láttam az új fórumon is (a régin készült), az azt létrehozó fórumtársunk még a számítógépet sem használja manapság, de létre lehet hozni újra hasonlót.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

csak gondolat

#47 Egészen jó az ötlet. Akkoriban, amikor a gnome-disks futtatási parancsa még a palimpsest volt, én is elég gyakran osztottam meg alkalmazás futtatás parancsokat. Őssze kell szedni ezeket, és, vagyis azaz meg kell próbálni beilleszteni a jelenlegi leírásokba.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

csak gondolat

#47

Mire gondolsz pontosan?
Pl: chromiumból van játék is, és ubuntu meg linuxmint alatt chromium-browser a böngésző neve (ami a google chrome-hoz hasonlít), viszont debian és lmde rendszereken meg chromium a böngésző neve.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

csak gondolat

 A fenti példád alapján kb. ilyenre gondolok:

A felhasználó az internetet az Internet menü alatt a Web böngésző pont alatt érheti el. A linux Mint alatt a csomag neve chromium-browser, indítása: chromium-browser. 

Így már támpontot kaphat mindenki, hogy miről is van szó. Nem keresi a leírt funkciókat pld. a saját rendszerében az Internet menü alatt elérhető Web böngészőben, ami lehet, hogy nála a firefox, vagy éppen a Vivaldi. Így ha nem talál valamit (és van esze) megnézi, hogy egyazon programról van-e szó. Ha pedig a cíkk írója tudja, hogy a egyéb rendszer alatt a debian és lmde rendszereken meg chromium a böngésző neve, akkor azt is beszűrhatja. 

Persze csak egy tipp volt, de konkrétan belefutottam abba, hogy kapott valaki egy leírást és fél nap telefonálgatott, hogy miért is nem jelenik meg az osztott képernyő az F3-as lenyomására, pedig ő biztosan jól csinált mindent. Aztán kiderült, hogy neki nem az a fájkezelő, ami a másiknak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

csak gondolat

#50 Úgy egyáltalán az 'indító neve és a parancs neve' téma eléggé kötéltánc, mert ahogy egy Windows vagy OS X rendszerről áttérő kezdő azt olvassa, hogy a „parancssoros indítás” ... , már menekül el fejvesztve, hogy a Linux parancssoros, ablak sincs, kezelő alkalmazás sincs, stb., hogy guruk és kockák „játszótere”. Esetleg meg sem nézi, ki sem próbálja.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

csak gondolat

#51 Ok, így már világos. A fájlkezelős példád alapján -én úgy gondolom- a kérdezőnek kellene azzal kezdenie, hogy pontosan leírja milyen rendszert használ (pl: linuxmint 18.2 xfce 64bit), mad rátér a problémára. Aki még erre sem képes, az magára vessen, ha nem kap használható segítséget.
Persze a linuxmint dokumentációkba ettől még alkalmazni lehet a javaslatodat sztem. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve