Gúgltalanítsd magad

www.pclosmag.com/Images/Covers/Feb2017Cover-600.jpg

Elgondolkoztató írás jelent meg a PCLinuxOS Magazine februári számában a Google sötét működéséről.

Hogy érint ez minket? Mit lehet tenni?

www.pclosmag.com/index.html

PCLinuxOS the systemd-free linux.

myphotos.mypclinuxos.com/images/munu/systemdeath.gif

Hozzászólások

kimarite képe

RE:RE:RE: Gúgltalanítsd magad

#1.1 Ha valami gon(olkodós)dba ütközöm, akkor kikapcsolódós írásokat olvasok, pl. a neten is lehet. Ma ezt: https://wmn.hu/wmn-life/46306-tizenegy-meg-egy-ok-amiert-imadom-a-ferfia... / van egy első része linkelve, ez a második a bugfix  :D

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE: Gúgltalanítsd magad

#2 A második URL-t nézegettem már többször.
Nem tudok mindenre írni, de néhányra igen.

Pár dologhoz oda is írják, hogy veszélyes,

browser.safebrowsing.enabled = false
Kikapcsolja a Google Safe Browsing és adathalászat védelmét. Biztonsági kockázatot jelenthet, de növeli a magánélet védelmét.
browser.safebrowsing.malware.enabled = false
Kikapcsolja a Google Safe Browsing malware ellenőrzését. Biztonsági kockázatot jelenthet, de növeli a magánélet védelmét.

mármint kikapcsolsz egy elég biztonságos Google szolgáltatást -attól függetlenül, hogy az ingyenes vagy nagyrészt ingyenes szolgáltatásaiért reklámokat dob (amik kikapcsolhatóak) és mondhatni a kényelmedért is a felhasználói szokásaidról adatokat gyűjt ..., hogy aztán ezekben a témakörökben kapj találatot és ne csak reklámot- elég komoly adatszűrést és adaforgalom vizsgálatot is végez. A világon talán a legjobb a keresője. A Yahoo tudta volna megfogni (korábban még nagyobb is volt), de elcseszte, most meg már fel is vásárolta, az hiszem az Amazon. Az orosz vagy a kínai keresőóriás tudja csak tartani vele a versenyt, mármint bizonyos szolgáltatásokban (mellesleg Kínában nagyon komoly cenzúra is van, majdnem a Google is kiszorult az országból). Másrészt a Yahoo is hasonlóan gyűjtött adatokat, csak akkor ezt másként nevezték (röviden). Van olyan kereső, mely egyáltalán nem gyűjt adatokat.

geo.enabled = false Kikapcsolja a böngésző alapú helymeghatározást.

Ennek térképezős és webes alkalmazásoknál lehet hátránya, na meg olyan oldalaknál, amelyek igénylik a hely meghatározást valamiért (kell az oldal használatához).

webgl.disabled = true
WebGL letiltása. Ez egy potenciális biztonsági kockázat.

A WebGL-t használó oldalaknál lehet erős hátrány, de majd tesztelem. Egyre több ilyen van. Jobb lenne javítani a biztonsági hibát.

Ma kérdeztek tőlem Android vírusírtást. Egy tabletre állítólag behatoltak. Valami WiFi-s dolog (levelezésben írták).
Szóval a VPN-re néztem rá (két régebbi leírás, többre nem volt idő)
http://androidportal.hu/2013-05-14/internetes-bujocska-avagy-biztonsagos...
https://pcworld.hu/tippek/igy-maradhatsz-biztonsagban-a-nyilvanos-wi-fi-...
és a fentiek közül ugyanezt említi a maganelet.hu oldal: Orbot
https://www.torproject.org/docs/android.html.en
igaz, én nem igazán használok nyílt WiFi-t, de mi van, ha mégis.
A telefonomat is biztonságosabbá kéne tenni, Android. Nem csak a másét. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Gúgltalanítsd magad

#2 És mi a helyzet a duckgo kacsával, sehol nem említik (a linuxokba tömegesen van jelen) meg a Yandexal.

Ez meg a topikban linkelt oldal: https://maganelet.hu (link is external)

A linket nézegetve kíváncsi lennék mi szerint lettek összeválogatva az alternatívák. Linuxból ajánlják a Trisquel ? linuxot. Mitől biztonságosabb mint a többi többszáz? és stb.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE: Gúgltalanítsd magadítsd magad

#2.2 Igen,

  • a DuckDuckGo keresőre gondoltam, ők nem gyűjtenek adatokat.
    https://hu.wikipedia.org/wiki/DuckDuckGo
    Pontosan nem tudom, milyen forrásokból tartják fenn magukat ... .
    De :-) kies(het)nek a maganelet.hu szabályai miatt a biztonságos cégek közül, hiszen a központjuk ugyanúgy Amerikában van:
    'A cég központja Paoli-ban, az Egyesült Államokban található, és 20 alkalmazottja van.'
  • Minden ország keres és kutat a neten. Azt hiszem, a franciák figyelték meg a németeket nemrég, elég hosszú ideig, és még Angela Merkel beszélgetéseit is lehallgatták vagy ilyesmiket. Jó nagy botrány is volt ebből. Az igazság az, hogy éppen a franciák (is) akadályozták a közös nemzetközi bűnüldözési stratégia kialakítását, merthogy az kéne, hogy kinek, mihez van joga ... nem tudják eldönteni. Meg hogy kéne egy közös adatbázis, na persze, tényleg. A terv megvan erre (talán 2014 óta), de megállapodás nincsen még.
  • A Yandex, az orosz kereső, azt említettem. Nyilvánvaló, hogy hidegháborús céllal ők is figyelgetnek, akár a keresőn keresztül. Nem téged. De a Google sem igazán téged figyel, mármint, hogy ... tiltott szerencsejátékot űzöl vagy hasonló. Nem hiszem, hogy egyénekre megy a magánéleti kutakodás, akárhol vagyunk. A védekezésre nagyjából elég amit a maganelet.hu ír, na meg éppen ma vagy tegnap olvastam, hogy belépett egy szonzor (ez itt nem a reklám helye, nem írom le), akik cégek és magánemberek részére nyújtanak biztos védelmet. Ilyen cégből több van, vagy VPN mögé rejtőzöl, annak nehezen járnak utána. De ... az internet szolgáltatód is elég sokat tud rólad ;). Mellesleg ebbe az amerikában ezt a törvényt hozták dologba elég küzdelmes mélységeiben belemenni, nyilván nem váltasz világot, nem vagy rendszer ellenes, ha meg igen, akkor úgyis követnek (amúgy is). De ... még Magyarországon is nehezen döntik el, ki lépjen bizonyos esetekben: volt a sztori a gépfegyverparkkal rendelkező pacákról, képzetlen rendőrök mentek be hozzá a házba (elsősorban a szolgálatok közötti versengés miatt) le is lőtte az egyik rendőrt (mert nem egészen erre képezték ki). Vagy tekintsük a világpolitikát: Amerika és Oroszország immár 'barát', de mi lesz most E. Snowden-nel, kiadják vagy nem? Ha kiadják, mi értelme van (túl sok nincs). ... de ezt hagyjuk. Elég szerintem a 'topikban linkelt oldal' által mutatott védelem majdnem mindenkinek. De ide is el kellett jutni, hogy legyen egy ilyen oldal! Elindult (Magyarországon) a gyermekek védelmével foglalkozó programokkal és ide jutottunk: szerencsére. Alakul.

A Debian egy önkéntesekből álló szervezet, mely szabad szoftvereket fejleszt és támogatja az FSF (Szabad Szoftver Alapítvány) céljait. A Debian projekt 1993-ban indult, mikor Ian Murdock szoftverfejlesztőket hívott egy teljes és egységes szoftver-terjesztés létrehozására, mely akkor a viszonylag új Linux kernelre épült. Egy pár elkötelezett önkéntesből a Free Software Foundation berkeiből, akik a GNU eszméjét követték évek alatt egy több, mint 1010 Debian Fejlesztő által alkotott szervezet lett.

A Debian szabad szoftver irányelvek - DFSG a Debian szabad szoftverekre vonatkozó tiszta és rövid nyilatkozata. A DFSG egy rendkívül erős hatású dokumentum a Szabad Szoftver Mozgalomban és alapja a nyílt forrású mozgalom által alkotott Open Source Definition dokumentumnak.

  • Igazából a Debian 'valódi' születési neve ez: Debian GNU/Linux, de ez komoly.
    Valójában mindegyik 'Linux' GNU/Linux: (tényleg)
    https://hu.wikipedia.org/wiki/GNU (kivéve a BSD, stb.)

A GNU projekt 1983-ban Richard M. Stallman vezetésével indult azzal a céllal, hogy teljes értékű, Unix-szerű, de szabad operációs rendszert fejlesszenek ki.

A GNU-t folyamatosan fejlesztik. Bár szinte minden része régóta teljes, a hivatalos rendszermagja (kernel), a GNU Hurd még mindig félkész és nem minden GNU összetevő működik vele. Emiatt általában egy külső magot, a Linux kernelt szokták használni helyette. Az ilyen rendszert általában egyszerűen Linuxnak nevezik, egyesek szerint viszont pontosabb lenne a GNU/Linux elnevezés. Ezt a magot hivatalosan nem fogadta be a GNU projekt, de más külső szoftvereket igen, például a X.Org által kiadott X Window rendszert és a TeX betűszedő rendszert. Sok GNU programot más operációs rendszerekre is átírtak, például a Microsoft Windowsra, a BSD különböző változataira, valamint a Solarisra és a Mac OS-re.

  • És igazából azért nem GNU sok Linux (ténylegesen), mert van jó néhány nem szabad összetevő, amelyeket használni akarsz (mp3, pdf, flash stb.), enélkül nem lehet teljes az élvezeted a rendszer használatában. Tehát miattad beletették (a szabad és a nem szabad tárolók megkülönböztetésével), megoldották. De ettől még az alapállás az, hogy 'szabad' a Linux. A GNU tartalmaz több licenszet, .. de például a BSD egy másik licensz (azaz nem GNU). A Mozilla-é megint más licensz, szabad, de a saját fejlesztések levédése miatt alkották meg: nyilván nem házon belül vitték volna (GNU), hanem a bizonyos Hidak Vili cége és a többiek.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Gúgltalanítsd magad

Nekem csak a gmailt kellene kiváltani, böngészni meg proxyn keresztül böngészek incognitó módban. (Megjegyzem olykor a yahoo-val jobb találatokat kapok, mint google-al.) 

Szerk: 
Facebookra, e-mailre meg van két külön böngésző, úgyhogy a sütik nyomozhatnak. Facebookra ha nem lépek be, egy hét után már visít meg spamel mindenféle üzenettel, hogy lépjek be.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Kabika képe

Picit csalódott vagyok...

 Azt hittem, hogy lesz valami alternatíva is, nem csak a szokásos "Google is evil" dolog...

Pedig hasznos lenne egy európai székhelyű, a Google szolgáltatásainál csak picit gyengébb szolgáltatás, lehetőleg komplett suite-ban. De eddig nem találtam. Esetleg az ONLYOFFICE Lettországból.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Re: Nem hiszem, hogy egyénekre megy a magánéleti kutakodás...

 De igen, nagyon is arra. Komplett személyiségprofilozás megy.
Nálam az tette be a kaput, mikor kiírta az irányítószámot, ahonnan a böngészést indítottam. Miért érdekli ez? (költői kérdés)

Az androidokat pedig egyenesen spyware rendszereknek tartom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve