Ne kérjen jelszót a Linux

Fórum: 

Sziasztok!

A kérdésem az lenne hogy valahogy meg lehet-e csinálni a LINUX-mint (18) al hogy ne kérjen különböző müveletek elött jelszót mert már zavaró!

A válaszokat előrre is köszönöm :D

RE: Ne kérjen jelszót

@#0 Örülj neki, ha jelszót kér. Például ha egy vírus akar valamit elérni, akkor kéri a jelszót, te meg nem adod meg neki, Windowson sem kellene mindenkinek rendszergazdaként használni a gépet, és nem lenne ennyi vírus probléma.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

RE:TheWanderer én a számítógép

#2 Számítógépet bizonyára tud szerelni, de ebben az állításában téved:
https://linuxmint.hu/hir/2017/01/uj-zsarolovirus-tunt-fel
Ha az eszközökbe a gyakorlatilag már majdnem számítógépként üzemelő okostelefonokat és tableteket is belevesszük, akkor megállapíthatjuk, hogy az eszközök igen kis százalékán fut Linux. Más platformokra érdemesebb vírust írni, sokkal nagyobb fertőzőtt eszközszámot lehet elérni, így aztán Linuxra igen ritkán írnak vírust. Más platformra (például Windowsra) írt vírusok meg nem futnak le Linuxon.
Persze a felhasználói hülyeség ellen nincs orvosság, de a Linux még ma is inkább az érdeklődőbb, tanulni hajlandóbb emberek rendszere, és ők azért általában jobban tudják, hogy minek a futtatását engedélyezzék, és miét ne.
Szóval Linuxra igenis van vírus, csak sokkal ritkább, és ha betartod a szabályokat (ellenőrzött forrásból telepítesz, megnézed, hogy mi kéri és mire a jelszavad, miellőtt megadod), akkor nem igazán valószínű, hogy vírusos lesz a linuxos rendszerrel használt géped.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszönöm szépen :D

Köszönöm szépen :D

(OFF)Még annyi lnne hogy ez: files.sa-mp.com/samp037svr_R2-1.tar.gz

miért nem megy a mint 18.1-en?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Köszönöm szépen :D

#4 Gtaguner, egyrészt ez nem off, hanem új fórum témát (topikot, kérdést) célszerű nyitni

Számodra mit jelent az, hogy nem megy? Visszakérdezek: Android vagy más rendszer alatt megy ..., tudod telepíteni és használni? Az lenne a javaslatom, hogy nyiss egy új topikot (ne blogot), kérdezz erre rá. De írd meg,
-- mire jó az alkalmazás,
-- hol a honlapja,
-- és / vagy honnan töltötted le a tar.gz-t,
-- hogyan próbáltad telepíteni (mert gondolom, ehhez leírást nem találtál Linux alá),
-- használtad-e már? És amit még hozzátennél.

Valamit sejtek (nem feltétlen ez a telepítés, szerintem várj azzal, kiderítjük, mi lenne pontosan)
http://forum.sa-mp.com/showthread.php?p=3672258
de inkább te részletezd.

Akkor folytassuk az általad indított fórumtémánál ..

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE: Ne kérjen jelszót

Tisztelettel én is csatlakozom a kérdezőhöz.

Tételezzük fel hogy nem a Pentagonnál dolgozunk, csak egy sima othoni gépünk van, nem édekel minket a vírus és a biztonság.

De eléggé zavaró, hogy bármit szeretnénk csinálni, jelszót kell gépelni! A Chromium böngészőt használnám, azonnal jelszót kér, Skype használatához azonnal jelszót kér... (Megjegyzem, hogy a Linux Mint még nem is a legrosszabb, mert pl. a Debian lélegzetvételenként és ha megmozdítod az egeret, már jelszót kér!)

Komolyra fordítva a szót, így nem is esélyes pl. idősebbeknek ajánlani a linuxot, hiszen még engem is zavar!

(Ezért már le lettem nagyon hurrogva az Ubuntu fórumon, de értelmes választ ott sem kaptam...)

 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

RE:RE:RE: Ne kérjen jelszót

#6 'nem édekel minket a vírus és a biztonság.'
-- igen, az ilyen felhasználók által elterjedtek a zombi rendszerek (is). mindenre rákattintanak, nem foglalkoznak semmivel és senkivel, csak magukkal ..
http://www.viruskommando.hu/blog/virusvedelem/673/
(bármelyik rendszer sebezhető, az okot általában a 'PEBKAC' szó jelöli.
Problem Exists Between Keyboard And Chair / Hiba a billentyűzet és a szék között)
Máshogyan, idézet:
-- Mi a zombigép szindróma terjedésének oka?
-- A hülyeség!)

'A Chromium böngészőt használnám, azonnal jelszót kér,'
-- nem használom, de amikor használtam, nem kért jelszót. A GMail fiókkal való bejelentkezéshez kérhet, ez logikus. Gondolom, kikapcsolható. Nálam sose volt bekapcsolva.

'Skype használatához azonnal jelszót kér...'
-- sose kér más jelszót, mint a használtához szükségeset. Úgy, mint a közösségi oldalak is, a blog oldalak, és a Linux Mint fórum is (hasonlóan). Az állításod nem igaz vagy valamit elbarkácsoltál a rendszereden (saját könyvtár környéke és jogod a .. ahhoz)

'(Megjegyzem, hogy a Linux Mint még nem is a legrosszabb, mert pl. a Debian lélegzetvételenként és ha megmozdítod az egeret, már jelszót kér!)'
-- Linux Mint-tet, Ubuntu-t és a sok más -Linux- kiadást használtam, most leginkább Debian-t használok. sose kér jelszót, kivéve egy egyes adat partícióim csatolásakor (így van nálam beállítva, de kikapcsolható --> pl. fstab), alkalmazások telepítésekor, törlésekor és a rendszer frissítésekor ..., összességében rendszer szintű feladatoknál. A Linux (UNIX) a csoport és felhasználói tagságok kialakítására építette ki a rendszert, különböző szintű jogosultságok vannak, melyek nem mindegyikéhez elég az egyszerű felhasználói tagság. Ez így normális. Windows alatt is léteznek munkacsoportok, biztonsági szintek, de ezen rendszer megoldása kissé más, mint a Linux-szé. Amit nagyon fontos, hogy megjegyezzek, a Linux (UNIX) nem a Windows kiváltására, hasonmásként jött létre (a UNIX előbb létezett, mint a Windows), hanem jó pár dologban különbözik ..., páran az ellenkezőjét hihetők, de ez az ő dolguk. Amire a rendszer alapja épül, soha nem fog megváltozni, mert ahogy te említed, ami a te elvárásod, úgy egyáltalán nem lenne biztonságos és ezt nyilván senki nem akarja, de nem is valósítható meg (ép ésszel).
Van, aki a terepjárót szereti, van aki a sportkocsit (stb.) és van aki kerékpározni szeret ..., és van aki mindegyiket szereti ..., továbbá, van, aki tévézik, és van, aki rádiózik és van, aki olvas ..., van aki mindegyiket és van, aki egyiket sem. Izlések és 'pofonok'.

'Komolyra fordítva a szót, így nem is esélyes pl. idősebbeknek ajánlani a linuxot, hiszen még engem is zavar!'
-- sok idős embert ismerek innen a fórumról és máshonnan is, akik Linux-szot használnak, én sem vagyok már fiatal, de nálam 20-30-40 évvel idősebbek is használnak Linux-szot, megelégedéssel, vagy a (könnyű) tanulás örömével. Állításod logikája nekem azt mondja, te is idős vagy ('hiszen, még engem is zavar'), de ez a logika nem igazán egyértelmű, legalábbis számomra nem, mert sok fiatal van, akik még a Windows-zal, OS X-szel sem tudnak megbirkózni ..., így nekik igazán mindegy, mit tanulnak, hisz' jelenleg egyiket sem tudják. :-)
Engem nem igazán zavar, hogy téged zavarnak bizonyos dolgok a Linux rendszerek használatában ..., de remélem, megválaszoltam a kérdésedre a logikus választ. Lehetőséged van mást használni, olyan rendszert, ami tetszik. Én például az édes tökfőzeléket nem bírom megenni, és nem tudom elképzelni, mások mit szeretnek abban. De tudom, hogy sós tökfőzelék is létezik, azt szeretem, és azt is tudom, hogy az édes és a sós tökfőzelék összekeverése ..., legfeljebb a kajájukra (talán) nem oly igényes malacoknak ízlene.

Windows
http://www.agr.unideb.hu/~agocs/informatics/05_h_ecdl/ECDLcd/CD%202/modu... (stb.)

Linux
http://hogyan.org/linux-jogosultsagok
-- a saját fájljaidhoz hozzáférsz. a másik felhasználóéhoz meg miért szeretnél? Lehetne a másik felhasználó a rendszer, azaz a root: nem értesz a Linux rendszer működéséhez, felépítéséhez, ezt helyetted elvégzik az erre a célra készült alkalmazások (pl. Szoftverközpont, Synaptic csomagkezelő) és azt tudja ezeket indítani, aki ismeri a $USER jelszót ... . Kiadod a telefonod SIM kártya jelszavát bárkinek is? Szeretnéd, ha a Windows-odra bármely ismerősöd bármilyen alkalmazást telepítsen és azt 'beállítsa' (saját tudása / nem tudása szerint? ;)

'A kilencvenes évek elején történt bemutatkozása óta a Linuxot többfelhasználós rendszerként fejlesztették. Egyidejűleg bármennyi felhasználó használhatja. A felhasználóknak a munkafolyamat indítása előtt be kell jelentkezniük a rendszerbe. Minden felhasználónak van egy bejelentkezési neve és egy hozzá tartozó jelszava. A felhasználók ezen megkülönböztetése garantálja, hogy jogosulatlan személyek nem láthatnak olyan fájlokat, amelyre nincs engedélyük. A rendszer nagyobb módosításai (például új programok telepítése) gyakran szintén lehetetlenek vagy korlátozott mértékben hajthatók végre a normál felhasználók számára. Csak a root, vagy super user rendelkezik korlátlan lehetőségekkel a rendszer módosítására, és csak neki van minden fájlhoz hozzáférése. Azok, akik bölcsen használják ezt az alapelvet, csak akkor jelentkeznek be teljes root jogosultsággal, ha szükséges, ezzel csökkentve a véletlen adatvesztés kockázatát. Mivel normál körülmények között csak a rendszergazda törölhet rendszerfájlokat a merevlemezről, a trójai faló effektus vagy a véletlenül beírt romboló parancsok veszélye jelentősen csökkenthető. '
https://www.novell.com/hu-hu/documentation/sled10/sled_deployment_sp2/ht...

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

RE:RE:RE:RE: Ne kérjen jelszót

Kedves kimarite!

Még szerencse, hogy amit leírtál, annak pont az ellenkezője igaz! :)

De értelmes választ te sem tudtál a kérdésre adni, csak lehurrogni és valótlan dolgokat leírni!

Sem a kérdező, sem én nem azt akarjuk, hogy a fontos rendszer műveletekhez ne kérjen rendszergazdai jelszót a gép, mi csupán az átlagos napi használathoz nem szeretnénk másodpercenként jelszót begépelni.

Biztosan én és még pár millió felhasználó barkácsolt el valamit a gépükön, mert bizony sokaknak kér jelszót a Chromium és a Skype is és még sorolhatnám!

Egyébként nem vagyok idős, de az idősebb korosztály alatt a nyugdíjasokat értettem.

Sok olyan felhasználót ismerek, aki csak használni szeretné a gépet, nem karban tartani! Például sokaknál a billentyűzet valahová el van rakva a szekrénybe, bekapcsolják a gépet és egérrel kattintgatnak. Nem akarnak például a frissítésekkel foglalkozni és nem is értik annak a lényegét. (De ez már egy másik fórum téma!)

Én nem vitatkozni akarok, de leírok egy hasonlatot:

Tegyük fel, hogy van egy telefonod és sürgősen telefonálnod kellene. A képernyőzár feloldásához be kell írnod egy jelszót (tudom, valaki igazából is így használja), ezután a névjegyzék megnyitásához is be kell írnod a jelszót és a hívás indításához is be kell írnod a jelszót! Most ez csak egy példa, hogy így működik a Linux Mint és az Ubuntu is! Hányan lennének elégedettek így a telefonnal, szerintem sokan a csukott ablakon vágnák ki! És erről beszéltem, hogy az idősek így nem igazán tudnák használni, hiszen nekik a lehető legegyszerűbb "egy gombos" hívás kell. Szerencsére a valóságban nem így van, ez csak egy példa volt részemről!

Tehát a kérdező és én is csak azt szeretnénk megtudni, hogy lehetséges-e úgy használni a linuxot, hogy nem kell állandóan jelszót gépelni!

Természetesen aki szeretne jelszót gépelni, az amúgy is megteheti, ez a linux szépsége, hogy szinte mindent be lehet állítani! Ha valaki nem szereti a grfikus felületet, az csak szöveges alapon használja a gépet, de ha valaki csak egérrel szeretné használni a gépet (pl. média pc), akkor az is megtehesse...

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

RE:RE:RE:RE:RE: Ne kérjen jelszót

#8 'másodpercenként jelszót begépelni.'
-- mint már korábban említettem, ez az állításod 'netto' hülyeség. Megállapítom (vélem), hogy te egy troll vagy. Ettől függetlenül folytatom ...:

'Tegyük fel, hogy van egy telefonod és sürgősen telefonálnod kellene. A képernyőzár feloldásához be kell írnod egy jelszót (tudom, valaki igazából is így használja), ezután a névjegyzék megnyitásához is be kell írnod a jelszót és a hívás indításához is be kell írnod a jelszót! Most ez csak egy példa, hogy így működik a Linux Mint és az Ubuntu is!'
-- kikapcsolható a képernyővédő jelszavas védelme! Ezt bárki meg tudja oldani, egy bölcsödés is .. és egy idős ember is. És még mit kéne begépelnem, hogy az Asztalról, Menüből, stb. elindíthassak bármit? Semmit nem kell, egyszer beállítod és nem kér jelszót: pl. grafikus felületen. Miről beszélünk még tehát ... értesz te egyáltalán a használt rendszeredhez? Vélem, következtetem, gőzöd sincs a beállításokról. ... láttál egyáltalán számítógépet, melyen Linux futott és -ha igen- milyen közelről? :-)

'Szerencsére a valóságban nem így van, ez csak egy példa volt részemről!'
-- olcsóak az érveid, hamar szétpukkan. Ha érvelsz, akkor érvelj olyannal, ami igaz is. Ezt nem látom tőled. Hasonló gondokat mástól sem olvastam .. . Mert nem igazak.

'Természetesen aki szeretne jelszót gépelni, az amúgy is megteheti, ez a linux szépsége, hogy szinte mindent be lehet állítani!'
-- mindent azért nem, de nagyon sok mindent igen.

'Ha valaki nem szereti a grfikus felületet, az csak szöveges alapon használja a gépet, de ha valaki csak egérrel szeretné használni a gépet (pl. média pc), akkor az is megtehesse...'
-- a Linux Mint karakteres felületű? Ugye, hogy nem. A Debian az? A szerver verzió igen, mert arra célra szolgál. 20-25 éve volt csak karakteresen kezelhető a Linux, de akkor még a Windows sem volt ablakos.

És itt most befejezem. Főleg az alábbi mondatod
' de ha valaki csak egérrel szeretné használni a gépet (pl. média pc), akkor az is megtehesse...''
miatt a folytatást kérlek, hanyagold, és mulasd ki maga más helyen. Örültünk, hogy itt vagy. Pontosítom: elveszem a 'csokidat', tehát a hasonló folytatásokat rejteni fogom (előfordulhat ez is). Bruce Willis óta tudjuk, létezik első és létezik második figyelmeztetés is. Ez az első volt.

'De értelmes választ te sem tudtál a kérdésre adni, csak lehurrogni és valótlan dolgokat leírni!'
-- írod, nem vitatkozni akarsz. Nem akarsz, de 'vitázni', érveket ütköztetni nem tudsz. Hol hurrogtalak le? Amit nem szabad megcsinálni, azt nem fogom megtanítani. Lopni sem foglak megtanítani (nem mintha tudnék). Sehol nem írtam valótlan dolgokat.

'Tehát a kérdező és én is csak azt szeretnénk megtudni, hogy lehetséges-e úgy használni a linuxot, hogy nem kell állandóan jelszót gépelni!'
-- jah, válaszolunk minden kérdésre, akkor: igen, megoldható, de hülyeségeket nem pártolunk, azaz a 'megoldást' nem mondom meg. Pl. ha valaki arra kér, lökjem a kútba, nem fogom megtenni. Nemcsak miatta, mások miatt sem ... és magam miatt sem.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)
kimarite képe

RE:RE:RE:RE:RE: Ne kérjen jelszót

#8 'de ha valaki csak egérrel szeretné használni a gépet (pl. média pc), akkor az is megtehesse.'
--- a legtöbb kérdésed elég zavaros, szerintem magad sem érted (nagyon pongyola a megfogalmazás), mi aztán végképp nem.

Arra tippelek, billentyűzet használata nélkül, csak egér használatával vezérelnél egy Média PC-t. Ugyan, nem tudom, erre mi szükség, de itt van például pár információ a Media Center-ek használatáról:
https://missingremote.com/guide/beginners-guide-controlling-your-htpc
http://kodi.wiki/view/Remote_controls
http://www.makeuseof.com/tag/seven-amazing-kinds-of-htpc-media-center-re...

Ezt a válaszom fontold meg, és értelmezd, kérdésesnek ezt az egyet látom. Pontosítok: mire gondolsz a témakörben, írd le pontosan.
A többi dologban egyéni a véleményed (jelszó kikapcsolás, folyamatos jelszó kérés), a világon nincs olyan ember, aki egyetértene veled ezekkel. Ahogy említettem, ezek nem igaz állítások, tehát a témakört -az állításaid tekintetében- lezártnak tekintem.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

RE:RE:RE: Ne kérjen jelszót

#6 A Chromium nálam nem kér jelszót, ahogy a Skype sem. Főleg Debiant és Fedorát használok, de egyikkel sincs olyan bajom, hogy folyton a jelszavamat kelljen írogatnom, alap felhasználásnál csak a csomagkezelésnél kér jelszót tőlem.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)
kimarite képe

RE:RE:RE:RE: Ne kérjen jelszót

#11 Egy

ls -la /home/$USER

parancs kimenete kéne a kérdezőtől. Az indokolatlan jelszó kérés azért is lehet,
-- mert grafikus alkalmazások emelt jogú indításánánál nem a gksu vagy a kdesu (KDE asztali környezet) volt használva
-- vagy mert a saját könytár egészében vagy részeiben nem a saját tulajdona valamely rosszul kiadott parancs vagy fájlkezelő művelet által. Utóbbi parancs épp a tulajdonosokat és a jogokat mutatja, ezáltal lehet következtetni az okokra.

A Fedora (Scientific Linux, stb.) vagy más Linux kiadás sem kér jelszót 'indokolatlanul' (említett történet). Minimum meg kéne indokolni ezt az érdekes állítást, a kimenettel és akár képpel (a kettőt együtt).

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)

Én is hozzászólok kicsit megkésve ha szabad

Nem igaz állítás fentebbről:
"""a linux jelszót kér egyszerű mindennapos műveletek elvégzéséhez"""

Először 2000-ben használtam linuxot. Debiant. Q-Cadben tanultunk rajzolni az egyetemen. Nem kért jelszót a program megnyitásához. Több féle linuxon bogarászgattam azóta, soha nem kér jelszót. Skypolok, böngészek, szkennelek, nyomtatok, telóról lementek képeket, mozgatok a-bol b-be, pendrive, cd, dvd... Sorolhatnam. Egy fia jelszó bekérés nélkül.

Jelszó kell bekapcsoláskor, amikor belépek a fiókomba. Jelszó kell, ha frissíteni akarom a rendszert. Jelszó kell, ha piszkálni akarok valamit, pld formázni egy partíciót.

Ubuntu 9.04-el üzemeltem be ingyenes nethez 2 PCt anno egy játszótérnek. Mindenki tudta használni, aki csak leült elé. Volt egy rendszergazda fiók, meg egy user.

Akinek a telepített linuxa jelszót kér ha kell ha nem, az nem tudja hogyan kell telepíteni. Elállította. Tanulja meg. Mert ennyi erővel kérhető hogy ha megnyitom a facebookot, azonnal lepjenbe az enyembe, nem akarok jelszot beirni. Vagy gmail, vagy mittomen a bankomba, a gazszolgaltatohoz...

A linux igenis alkalmas öregeknek is napi használatra. Már régóta az.

Ha te nem is tudod rendesen beállítani és jelszóval zargat, akkor olyat akarsz csinalni, amit nem kellene. Ha jelszot ker es nem erted miert, akkor ott benned van a hiba. Ill tudas hiany. Ilyenkor tudnod kell mi a logika mogotte. Minimum.
En sem allok neki vese transzplantaciot csinalni, habar a delikvens nem fog jelszot kerni, de kerne ha ebren lenne hidd el!

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)