Megjelent a LibreOffice 5.3

kami911 képe

A LibreOffice 5.3 fő jellemzői

A LibreOffice 5.3 minden területen számos érdekes új funkciót kínál: egy új keresztplatformos szövegelrendező rendszer, amely jelentősen javítja a konzisztens szövegelrendezést számos nyelv és ábécé esetén; újjászervezett Súgó menü új gyorshivatkozásokkal felhasználói kézikönyvekre és közösségi támogató fórumokra; és jobb import/export képességek az új és hagyományos MS Office dokumentumokhoz.

A Writer mostantól támogatja a táblázatstílusokat, így a táblázatokra alkalmazott formázások szerkesztés után is megmaradnak. Az oldalsáv új Oldal lapja lehetővé teszi az oldalbeállítások gyors testreszabását külön ablak megnyitása nélkül. Az új Ugrás oldalra ablak segítségével néhány billentyűleütéssel a dokumentum másik oldalára lehet lépni.

A Calc új alapértelmezett cellastílusokat kínál, a korábbi kiadásokhoz képest nagyobb változatossággal és beszédesebb nevekkel. Az új telepítéseknél az alapértelmezett beállítás a „Helyettesítő karakterek a képletekben” a reguláris kifejezések helyett, a más táblázatkezelő szoftverekkel való kompatibilitás növelése érdekében. Új függvény beszúrásakor egy szöveges keresőmezővel szűrheti a keresett függvényeket.

Az Impressben mostantól azonnal megjelenik a sablonválasztó, hogy gyorsan munkához láthasson. Elérhető egy új Diatulajdonságok lap az oldalsávon a diasablon módban.

A legjelentősebb új funkciók listája elérhető rövid, magyarul feliratozott videók formájában is (http://tdf.io/53vids). A legfontosabb új funkciók listája elérhető a weboldalon is: http://www.libreoffice.org/discover/new-features/.

A LibreOffice 5.3 a felszín alatt is változott több száz önkéntes munkájának köszönhetően. Ez egy egyszerűbben fejleszthető és karbantartható irodai csomagot eredményez. Noha ez felhasználói szemmel láthatatlan, vállalati telepítéseknél különösen fontos.

A LibreOffice-t minden kontinensen használják nagy szervezetek is. A médiában bejelentett legfontosabb bevezetések listája itt érhető el:
https://wiki.documentfoundation.org/LibreOffice_Migrations.

LibreOffice Online

A LibreOffice 5.3 tartalmazza a LibreOffice Online első forráskód kiadását, amely a LibreOffice alaprendszerét használó, a böngészőben alapszintű közös dokumentumszerkesztési funkciókat nyújtó, felhő alapú irodai programcsomag. A megjelenítési minőség kitűnő, és az interoperabilitása megegyezik a LibreOffice által nyújtottal.

A LibreOffice Online alapvetően egy kiszolgálóoldali szolgáltatás, és beállításához felhő alapú tárhely és SSL tanúsítvány is szükséges, amik nem képezik a megoldás részét. Ez az internetes szolgáltatók nyilvános felhőiben vagy vállalatok és nagy szervezetek privát felhőiben nyújtható szolgáltatásokat megalapozó technológiának tekinthető.

A legfrissebb LibreOffice Online forráskód használatra kész változatai Docker konténerekként is elérhetők:
https://hub.docker.com/r/libreoffice/online/.

Kísérleti felületek

Az 5.3-as családtól kezdve a LibreOffice felülete a kísérleti Szalaggal bővült az alapértelmezett két eszköztáras felület, az egy eszköztáras felület és az egy eszköztáras oldalsáv mellett. Minden felületelrendezés más-más LibreOffice felhasználói csoport számára lett tervezve.

A LibreOffice felületének koncepcióját egy külön cikk mutatja be: http://libreoffice.hu/2017/02/01/muffin-a-felhasznaloi-felulet-megujitasa/

Az új felületek használatának bekapcsolása:

Az új „Notebookbar” még beta, bekapcsolásához a kísérleti funkciókat kell engedélyezni:

Eszközök → Beállítások → LibreOffice → Speciális → Kísérleti funkciók engedélyezése.

Ezután újra kell indítani a LibreOffice-t, az új menürendszerek a:

Nézet → Toolbar Layout alatt lesznek elérhetők, például: NotebookBar

A MUFFIN koncepció

A most megjelenő LibreOffice 5.3-as változata új, jelentős átalakításokat hoz a felhasználói felületen is. Az új koncepció neve MUFFIN. Ez gyakorlatilag az összes változatát magába foglalja a felületeknek. A LibreOffice felhasználói felületének hatékonyabbá tételéhez – egyelőre kísérleti jelleggel – lehetővé teszik a „szalagos menü” megoldást. Erről korábban már mi is írtunk, továbbá még itt és itt lehet az előzményekről olvasni.

A LibreOffice felhasználói felülete (UI) még az első generációs Windows-os felhasználói felülethez volt igazítva. Az idők váltakozásával átalakultak a hardverek és szoftverek ezzel párhuzamosan a felhasználók szokásai is és ez magával hozott változásokat, új koncepciókat. Ezen változásoknak az egyik következményeként a LibreOffice-ban, 2012-ben megjelent – az eredetileg IBM által a Lotus Symphony-hoz fejlesztett – oldalpanel (SideBar).

A MUFFIN egy rövidítés (szójáték), amely jelentése az alábbiak szerint épül fel (forrás):

  1. Enyém (My): A LibreOffice felhasználók egy személyes grafikus felületet (UI) akarnak, amellyel a saját habitusuknak megfelelően testre szabhatják azt és nem csak egy egyszerű UI-ra van szükségük, beállítási lehetőségek nélkül.
  2. Felhasználóbarát (User Friendly): természetesen a felhasználói felület annyira legyen felhasználóbarát amennyire csak lehetséges, de a LibreOffice felhasználók nagyon világosan kérték, hogy a felhasználói felület moduláris legyen, ahol a saját felhasználói szintjének, ismereteinek megfelelően tudják testre szabni és nem csak egy egyszerű UI-t szeretnének, beállítási lehetőségek nélkül.
  3. Rugalmasság (Flexible): elképesztő mennyiségű felhasználó dolgozik a legkülönfélébb platformokon LibreOffice-szal, így asztali (desktop) gépeken és laptopon egyaránt. Ezek mindegyike egyedi jellemzőkkel bír, így a monitor mérete, felbontása, így a LibreOffice felhasználók olyan UI-t kértek, amelyet maximálisan a saját eszközeikhez tudnak „hegeszteni” (igazítani); nem csak egy egyszerű UI-t akartak beállítási lehetőségek nélkül.
  4. Felület (INterface): a MUFFIN koncepciója az, hogy különféle UI variánsokat biztosít – a nemsokára megjelenő LibreOffice 5.3-astól kezdve -, így az alapértelmezett felhasználói felületet (normál vagy klasszikus menü) eszköztárakkal, Single Toolbar-t, Oldalpanelt Single Toolbar-ral és az új Notebookbar-t (haladó szintű felhasználóknak). A felhasználói felületekkel a sokszínű LibreOffice felhasználói közösséget szeretné segíteni a dizájncsapat.

A fejlesztések célja egy felhasználóbarát és flexibilis grafikus felület(család) létrehozása volt, hogy minél inkább testre szabható és a felhasználók kényelmét szolgáló felületet kapjanak, növelve ezzel a LibreOffice hatékonyságát és produktivitását.

A dizájncsapat egy hosszú bejegyzést tett közzé melyben részletesen elmagyarázzák az új felhasználói felület koncepcióját és kialakításának részleteit. Továbbá, mintegy biztatva mindenkit, aki érez magában kellő erőt és szakértelmet, hogy segítsen a fejlesztésekben egy másik bejegyzésben segítséget nyújtanak, hogy miként készítheti el mindenki a saját „szalagos menüjét”, Glade segítségével.

Források: a Document Foundation blogbejegyzése, a LibreOffice Dizájner Csapatának blogbejegyzései (1 és 2) és az omgubuntu.co.uk videós bejegyzése.

Elérhetőség és vállalati bevezetések

A LibreOffice 5.3 a nyílt forrású irodai programcsomagok funkcionalitásának tekintetében a csúcsot képviseli, így a műszaki újdonságokért lelkesedők és tapasztalt felhasználók figyelmébe is ajánljuk.

Vállalati szintű bevezetésekhez a TDF a kiforrottabb 5.2.5-ös verziót ajánlja, amelyhez professzionális támogatás igénybe vételét is javasoljuk, a legjobb gyakorlatoknak megfelelően
(http://www.libreoffice.org/get-help/professional-support/).

A LibreOffice 5.3 azonnal letölthető a következő oldalon: http://www.libreoffice.org/download/. A LibreOffice felhasználói, a szabad szoftverek támogatói és a közösség bármely tagja támogathatja adománnyal a The Document Foundationt: http://donate.libreoffice.org.

A LibreOffice 5.3 friss vagy a régebbi stabil verzió Linux Mint-hez történő hozzáadása a következő leírás alapján végezhető el.

Hozzászólások

sumifs fv.

Sziasztok,
remélhetőleg a sumifs fv-en is javítottak, merthogy külső hivatkozás esetén 504-es hibakódot eredményezett. A problémát hibaként jelentettük a LibreOffice (Apach Open Office) fórum moderátorával... Bár régebbi változatokban is megtalálható...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:sumifs fv.

#1 Szia,
Ez mit jelent; sumifs fv-en ?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:sumifs fv. RE:RE:sumifs fv.

#1.1 #1.1 Igen, igen, a sumifs függvényre gondoltam. Külső hivatkozás esetén nem működik...
Azonos munkalapról, másik munkalapról való hivatkozás esetén minden rendben, de egy másik file-re való hivatkozáskor nem működik. (sajnos) Jóllehet ettől még megoldható a másik file-bol való adat importálás, 2 lépésben, de nem elegáns...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Kabika képe

Still vagy Fresh?

A LibreOffice-nak egy időben két kiadása van, a Still (ez a kiforrott, stabilabb) és a Fresh (ami az újdonságokról szól, de még előfordulhatnak benne bugok)

Jelenleg a Fresh az 5.3-as sorozat, a Still pedig az 5.2-es ág.

Produktív környezetben történő felhasználásra a LibreOffice csapata mindig a Still változatot ajánlja, a kiforrottsága miatt. Emiatt javaslom mindenkinek, aki munkavégzésre használja ezt a programot, hogy a Still változatot használja. Ennek a PPA-ja más, mint a fenti, a "sima" PPA-ban vannak RC (Release Candidate - kiadásra jelölt) verziók is, amelyekben könnyen előfordulhatnak hibák.

Az 5.2-es PPA telepítése a következő módon történik:

sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/libreoffice-5-2
sudo apt-get update

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve