Kabika blogja

Kabika képe

Eltűnő ikonok, eltűnő én

 Az elmúlt pár napban (egy-két hétben) kevesebbet posztoltam, ennek az oka az, hogy mióta frissítettem 18.1-re, véletlenszerűen eltünögetnek az ikonok a gyorsindítómból, és ez felhúzott.

Nem találtam rá megoldást, így mostanában csak a Windowst indítom el (dual-boot rendszer van). Azonban láttam, hogy megjelent a 18.1 KDE, amit terveim szerint délután fel is túrok a gépemre, belakom, és amint ezzel megvagyok és jónak találom, visszatérek, a 18.1 Xfce és KDE bejelentéssel.

Más nem tapasztalt ilyet a Cinnamonnal?

Kabika képe

Hogyan írjunk cikket, blogbejegyzést?

A linuxmint.hu lehetőséget ad többféle tartalom hozzáadására is, ezek közül a Cikk és a Blogbejegyzés lesz a következő bejegyzés témája. Milyen anyagokat érdemes használni, miről írjunk, honnan szerezzünk inspirációt, hogy írjuk meg a vázlatot, és hasonlók…

Kabika képe

Egy "betörés" margójára

A mai napon (2016. február 22-én) ismert, a blog.linuxmint.com-on található közlemények szerint február 20-án eltérítették a linuxmint.com letöltési hivatkozásait és súlyos adatlopás történt formus.linuxmint.com felhasználói adatbázisával.
Ezzel kapcsolatos gondolataimat szeretném most megosztani mindenkivel.

Kabika képe

TANULJUNK! - Codeacademy

 

Manapság a programozás (kódolás) lassan olyan alapvető készségnek számít, mint az írás-olvasás. Nem kell azonban arra gondolni, hogy mindenkinek programozó matematikusi magasságokba kell emelkednie… Arról van szó, hogy a technológia egyre jobban behálózza életünket, az “okoskütyük” már mindenhol elérhetőek, behálózzák életünket, és ez kiszolgáltatottá is teheti az embereket. Hiszen ha nem értjük, hogy “micsinál a hogyishíjják”, akkor elkerülhetetlen, hogy néhányunknál felmerüljön egy kis bizonytalanság, félelem az irányába.

Kabika képe

DRM-mel védett flash tartalmak megtekintése a Linux Minten

Sok weboldal a Flash-t használja a videói lejátszásához és DRM-mel védi azokat. Jó példa erre több TV csatorna, amelyek közül egyre többen ajánlanak újrajátszásokat és VOD-ot is, azonban ezek DRM-mel védett tartalmak.
Az a probléma, hogy a DRM támogatás nem található meg a Flash Linuxra kiadott verzióiban (ezért az Adobe és a Google a felelős, és nem tűnik úgy, hogy ez változna a jövőben).
Ennek a problémának a lehetséges megoldásai járjuk körbe...

Kabika képe

Az OEM ISO-król néhány szó

Egy olyan világban élünk, ahol gyakorlatilag mindenkinek van korábbról tapasztalata a Windows-zal, ahol a gyártók összeszemetelik az operációs rendszereket előre telepített shareware-ekkel és demokkal - a legtöbbször eszünk ágában sincs használni ezeket -, és ahol az emberek annak ellenére, hogy kifizették a licenszet, le kell tölteniük illegálisan (ez vitatható) a telepítőlemezt… Ebben a világban az OEM kifejezés a legtöbb embernek annyit jelent, hogy “tiszta”.

Kabika képe

#linuxmint-hu csatorna elérése a Hexchat klienssel

Ezzel a bejegyzéssel a Linux Mint magyar közösségének az IRC csatornájának elérését szeretném megkönnyíteni mindenki számára.

A csatorna elérhető böngészőből is a http://linuxmint.hu/csevego oldalon is:

Itt akárhonnan, gyorsan lehet csatlakozni a csatornához.

Kabika képe

Stagefright sebezhetőség Androidon

Ugyan nem klasszikus Linux Mint téma, azonban véleményem szerint sok tagot érinthet a Stagefright, amely az összes* androidos telefont veszélyezteti. 2015. július végén lett hivatalosan megerősítve a Google által, azóta bekerült az AOSP-be is, így elvileg semmi akadálya, hogy mindenki védett legyen, azonban ismerjük a gyártók hozzáállását a szoftverfrissítésekhez. Ez ellen a helyzet ellen próbálok tenni valamit ezzel a bejegyzéssel, néhány lépésben ki lehet deríteni, hogy védett-e a készülékünk, és ha nem, akkor milyen lépéseket kell tennünk, hogy ne legyen "lámpalázas"...

Feliratkozás RSS - Kabika blogja csatornájára