Tldr, avagy úgysem olvassa el, ha hosszú

TLDR. A TLDR az internetes szleng egyik kifejezése, az angol „too long, didn’t read” (magyarul: „túl hosszú, nem olvastam el”) kifejezés rövidítése. Ezt írja a wikipédia. Ennyi felvezetés után már a lényegre is térhetünk. A Linux nagyon jól dokumentált. Gyakorlatilag a legtöbb parancs, program minden felhasználási területe a leírásokban részletesen megtalálható. Ahogy ismerjük a legtöbb programnál a -h vagy a -help kapcsoló kiíratja a főbb kapcsolókat, opciókat és lehetőségeket. Tegyük meg most az ls paranccsal. Szuper! A másik lehetőség a man, azaz a manual. Ez bővebben tárgyalja a kapcsolókat, megoldásokat és a lehetőségeket. Szintén tegyük meg, hogy megvizsgáljuk a man ls parancsot. Szuperül megad minden olyan információt, amit lehet.

Mi ezzel a gond?

Alapvetően semmi, de azért már sokan rájöttek, hogy a -h kapcsoló nagyon szűkszavú, a manual pedig bő és terjedelmes leírása nem feltétlen praktikus mindenkinek. A legtöbb ember nem szeretne elmélyedni a témában, hanem azonnal használható tudásra, példákra kíváncsi. Ami megadja választ a leggyakrabban használt feladatokra.

TLDR

Azaz túl hosszú leírásokat senki nem olvas el. Így érdemes ezt a mini programot telepíteni. Arch alatt a paru -S tldr paranccsal megtettem, Debian forkok alatt apt-get install tldr és ki is próbáltam azonnal.

A programról a github oldalukon olvashatsz többet, nem lenne értelme ismételgetni, hiszen a sok, és bő leírások miatti tldr elv miatt készült el a program.

Most próbáld ki a

tldr ls

parancsot. Meglepetésre hibát ad (LinuxMint alatt biztosan, mert most próbáltam). Mit tegyünk? A megoldás egyszerű, az adatbázist nem telepítette fel. Azaz

tldr --update

Majd újra a tldr ls.

Nem másolom be a kimenetet, hiszen ha kipróbáltad: látni fogod. Itt most nyolc kész, felparaméterezett ls parancsot egysoros magyarázattal találsz. Plusz a további információkhoz vezető linket. Szuper? Igen, hiszen nagyon jó eséllyel megtalálod azt az alapfunkciót, amire éppen az ls parancsot használni szeretnéd. Nem kell hosszú leírást átböngészni, hanem azonnal használható megoldást kapsz.

Tipp: ha szeretnéd mindenképp megkapni a frissítéseket az adatbázishoz, akkor a --auto-update-interval DAYS kapcsoló - ahol a DAYS a napok száma - lesz a barátod.

TLDR hiányossága?

Elvi hiányosságát rögvest sejtheted: így nem kapsz mély, alapos ismeretet. Ami a gyors feladatmegoldásnál nem hátrány, de érdemes folyamatosan a manual oldalakat is elolvasni. A másik hiányossága hamar kiderül, nincs magyar nyelvű, a nem angolok közül sok hiányos. Így marad az angol, ami nem okozhat gondot, mert egyszerű nyelvet használnak a leírásoknál.

Hasznos a TLDR?

Igen, az. Kész tippeket kapsz, amivel vagy már konkrétan tudsz dolgozni, vagy olyan lehetőségeket is látsz, amire nem is gondoltál. Itt a tömörség előnye a google kereséssel szemben, hogy nem megy el az időd a felesleges keresésekkel. Ki ne járt volna úgy, hogy egy rövid témában keresett, majd sok-sok perc után már egészen mást olvasgatott az interneten?

Hozzászólások