Egy érdekes tapasztalás a laptop erőforrásainak felhasználásáról

zmintzoltan képe

Van egy öreg laptomom, melynek egyik partícióján LMDE, a másikon Mabox Linux az operációs rendszer. Mindkettő naprakész.

Mindkettőn használom a ShotCut videóvágó szoftvert. AppImage változat, a legfrissebb verzió. Rövid Youtube, Reels és hasonlók elkészítéséhez az idősödő masinám is megfelel.

Dedikált videókártya nincs a gépben.

Tekintettel arra, hogy a Mabox Linux alapesetben alig használja a CPU-t (2 mag 4 szál) és a RAM-ot (össz: 16 GB), azt gondoltam, hogy gyorsabban rendelelhetek ki egy videót, mint a Linux Mint alatt. Mert az LMDE jóval többet fogyaszt alapjáraton, mint a Mabox.

Ugyan azt az összeállítást, azonos beállítások mellett az LMDE alatt gyorsabban renderelte ki a ShotCut, mint Mabox alatt. Rövid videó volt, pár másodperc volt a különbség, de bevallom nem erre az eredményre számítottam.

Lehet, hogy a Mint jobban gazdálkodik az erőforrásokkal? A Maboxban hiába van több tartalék, nem adja oda a programoknak?

Hozzászólások

Balazs_B képe

Kérdéses

Azt hogy melyik disztró renderel jobban a gépeden több teszt elvégzése után lehetne egyértelműen megállapítani.
Komolyabb mélyfúrást kellene csinálni ahhoz ha ezt a kérdést valóban meg akarnánk válaszolni:

  • Megkellene nézni hogy a ShotCut Appimage, Flatpak meg .Dep változatai is ugyanúgy renderelnek a gépeden.
  • Ki kellene próbálni egy hosszabb videó renderelésével is, ott mi a helyzet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Balazs_B képe

Kérdéses

#1 Még némi megjegyzés az előző hozzászólásomhoz.
A mai operációs rendszerek eléggé bonyolult alkotások. Linux és Linux között is lehetnek komoly eltérések ami két alacsony gépigényű linux disztróra is igaz. Máshogy vehetik igénybe a gépet.

A Maboxban lehet visszafogott beállítást kapott a CPU govenor és más hasonló eszközök amelyekkel az oprendszer az erőforrásokat kezeli. Hiába a Maboc manjaro alapú, tehát újabb linux kernellel fut és így tovább.
És akkor még meg sem néztük hogy a shotcut milyen metoldológia szerint veszi igénybe a gép erőforrásait.
Ezért csak egy komolyabb mélyfúrással lehetne ezt valóban megválaszolni.

Szerintem manapság már nem annyira releváns egy kis gépigényű Linux disztró a tiédhez hasonló gépen. 2 mag 4 szálon és 8 giga ramon (Ami azt jelenti hogy legább első generációs i3-as géped van DDR3 rammal) minden linux disztró elfut egészen jól. Bajok csak ott kezdőnek ha túl sok minden fut egyszerre, de azon szerintem már egy kis gépigényű linux sem segít érdemben.
Én egy 16 éves Thinkpad T400-on (Core 2 duo + 8 giga RAM) futtatom a sima Linux Mintet. Az xfce Mint 7-800 mega krüli ramot-ot eszik üresjáraton, a Cinnamon Mint meg 900 mega és 1 giga körül. A CPU meg ugyanannyira prörög mindkettőnél üres járaton ami olyan 5-9% közötti érték. A 2-300 megabájt RAM különbség szerintem nem jelent semmit, főleg hogy maximum 6 giga körül van az összes használt RAM mennyiség az én használati szokásaim során.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve