MacBook Pro (2012) - Linux Mint 21.2 telepítése

simonszoft képe

Adott egy MacBook Pro (13-inch, Mid 2012, i5, 16Gb RAM, 250GB SSD) laptop, sajnos az Apple 2022.11.30-val megszüntette a támogatást a macOS 10.15 Catalina rendszerhez így egyre nehézkesebbé vált a rendszer használata.
Persze tudom ez egy 10 éves eszköz de egészen jó állapotban van, ráadásnak az akkuk is cserére kerültek már benne, tehát még sokáig használható lenne csak megfelelő OS kell rá.

Először is utána olvastam a hardver támogatásnak és két problémát írtak le sokan:

  • wifi nem működik
  • nem működik a jobb kattintás a touchpaden

Lássuk a telepítés lépéseit:

1. Első lépésként letöltöttem a blog bejegyzés írásakor elérhető legfrissebb Linux Mint verziót (processzor miatt x86_64), abból is a Cinnamon változatot (Linux Mint 21.2), de bármelyiket választhattam volna, a későbbiekben ennek nincs jelentősége.

A gnome-multi-writer segítségével kiírtam az ISO fájlt pendrive-ra:

MultiWriter - ISO - USB

2. A gépet kikapcsoltam (nem újraindítottam), majd csatlakoztattam az előbb elkészített pendrive-ot majd nyomva tartottam az alt / option gombot és így kapcsolatam be. Ennek hatására jelenik meg indításnál a menü (boot menu), itt kiválasztom a pendrive-ot.

3. Megjelenik a GRUB betöltő menüje, itt simán az első opciót választottam, ez az un. live mód.
Idnításnál volt pár hiba (ACPI Error) de pár másodperc alatt be is töltött a rendszer, ezek nem befolyásolják a működést.
Kis utánaolvasás után kideürl, ezek a nem szabványos "BIOS" miatt vannak.

4. A live rendszer rendben elindult, a WIFI nem megy, de nem gond mert ezen a gépen még van ethernet port is a vezetékes csatlakozáshoz, ha neked nem ilyen géped van érdemes beszerezni egy USB-s ethernet adaptert.

Fontos! Telepítés során én a teljes lemez törlését választottam, hiszen nem lesz szükségem a továbbiakban az eredeti rendszerre (sem a gépen tárolt fájlokra), de megoldható a dualboot-os telepítés is (erről egy videó: https://www.youtube.com/watch?v=EG0aQgV9KzI). Mindneki körültekintően járjon el!

5. A telepítést nem részletezem, gyakorlatilag semmi speciális beállításra nincs szükség. Első indítást követően nekiláthatunk a két probléma megoldásának, első a WIFI. Ehhez csak el kell indítani az Illesztőprogram-kezelőt (Adminisztráció menüből) vagy konzolban kiadni az alábbi parancsot:

/usr/bin/python3 /usr/lib/linuxmint/mintdrivers/mintdrivers.py

Az Illesztőprogram-kezelő megkeresi a szükséges illesztőprogramokat, jelen esetben a Boardcom WIFI vezérlő driverét, ezt jelöljük ki, telepítsük és újraindítást követően már megy is a WIFI.

Fontos! Ha valamiért ez nem jön össze, manuálsian is lehet telepíteni a szükséges csomagokat konzolból:

sudo apt-get remove bcmwl-kernel-source broadcom-sta-dkms broadcom-sta-common

6. Most pedig a touchpad jobb klikk probléma jön, ennek még egyszerűbb a megoldása, csak el kell indítanunk az Egér és érintőtábla programot és az Érintőtáblánál átállítani a Kattintási eseménynél: "Virtuális gomb-területek az érintőtábla alsó szélén" opcióra a beállítást.

Minden kész és működik. Kaptunk egy modern OS-el ellátott jól használható laptopot!
Persze attól függ ki mire szeretné használni, én alapvetően munkához (dev, support) és internetezésre valamint levezésre.

Még néhány dolgot beállítottam, a témáknál telepítettem a Graphite-One témát a többi téma bellítást itt láthatjátok:

+ Ha nem vagy biztos a gép konfigurációjában, érdemes live módban lekérdezni a gép konfigurációs adatait,
erre egy jó eszköz az inxi:

inxi -Fxz

 

CsatolmányMéret
Kép ikon 1.png9.73 KB
Kép ikon image3.png1.05 MB
Kép ikon rdpetruska_0-1691411271956.png17.21 KB
Kép ikon 2.png25.24 KB
Kép ikon 444.png36.66 KB
Kép ikon 555.png233.01 KB
Kép ikon e6mlsnvpkbuhsx3o.jpg19.42 KB
Kép ikon kepernyokep_2023-11-11_121053.png346.05 KB