Megjelent a Zettlr 3.0.0 verziója, sok újdonságot hozott

Megjelent a Zettlr 3.0.0 verziója, sok újdonságot hozott a 2.3-ast használóknak. Én régebb óta a béta verziókat használtam, így az újdonságok nem voltak meglepetések. Ami a tapasztalat: ezek hasznosak, nem csak ráncfelvarrási fejlesztések. Igaz a 14 hónapnyi fejlesztés hosszúnak tűnhet, de megérte várni rá. Már elérhető telepíthető formában is az új (a bejegyzés írásakor kéthetes) kiadás. A Zettlr egy (nemcsak) markdown szerkesztő, ami igen sokat tud. Képes nagyobb, összetett művek elkészítésére is. Itt olvashatsz róla többet. A Zettlr 3.0 valóban óriási előrelépés a funkcionalitás, a könnyű használat és az "életminőséget" javító funkciók tekintetében. A dokumentációt teljesen átdolgozták, hogy megfeleljen az új funkciókészletnek, teljesen új nyitóoldalt hoztak létre az alkalmazás számára, és egy teljesen új ikont vezettek be. Ezen kívül sok más apró változtatás is történt, így a Zettlr-ben minden naprakész, gyors és hasznos lesz.

Az új osztott nézet

Az legkényelmesebb megoldás, ha több dokumentummal dolgozunk. A működése egyszerű: a felső lapsávról egérrel a szerkesztő ablak valamelyik oldalához húzzuk és ott letesszük. A helyét vizuálisan is látjuk, egy sáv lesz látható, hogy hova kerül. Akár vízszintesen, akár pedig függőlegesen kényelmesen elosztható a monitor. Majdnem egy csempézős ablakkezelő minőségét kapjuk. Kényelmesen mozgatható, akár egyik oldalon egy, a másik részben kettő, vagy több ablak is bekerülhet. A képen egy vízszintes (talán az íráshoz kényelmesebb) elosztás látható.

Zettlr osztott nézet

Zettlr osztott nézet

A méret szabadon változtatható, a határok megfogásával kisebbre, nagyobbra állítható. Ez nem az összes lehetőség az ablakok elosztására a Zettlr szerkesztővel. Érdemes elolvasni a leírást, vagy kicsit kísérletezni.

Pin tab, rögzítés a Zettlr új verziójában

Talán az egyik legdühítőbb dolog amikor akaratlanul bezárunk egy fájt. Ilyenkor újra kell nyitni, ami idő ráadásul bosszúság! Főleg akkor ha rengeteg fájl között kell kikeresni amire szükségünk van. Most, hogy egérrel lehet a füleket megfogva mozgatni, csempézni az ablakokat, sokkal nagyobb az esélye, hogy véletlenül becsukom őket. A Zettlr fejlesztők gondoltak erre is! Van lehetőség kitűzni a adott ablakot, megnyitott állományt. Ezután nem tudjuk véletlenül becsukni. Érdekességképp megjegyzem: ezek a kitűzött állományok a sorrendben mindig elől fognak megjelenni. Nem fogod tudni bezárni őket, csak ha először a kitűzést megszünteted - nekem nagyon-nagy segítség!
A megnyitott állomány fülére kell kattintani, majd a Pin tab-ot választani.

Wikilinkek/belső hivatkozások automatikus frissítése

Amikor Zettelkasten rendszert használunk és fájlnevükkel hivatkozunk egymásra a fájlok között, néha át kell nevezni egy összekapcsolt fájlt. Mi történik, ha átnevezel egy fájlt? Zettlr 2.3-ig a válasz ez volt: semmi; és a fájlra mutató összes hivatkozás megszakad. Ilyenkor az összekötések nem működnek, a belső linkre hiába kattintunk, semmi nem történik. Én szeretek linkelni szövegeket, így egy-egy különálló fájlba kerülhetnek a résztémák, nem egy óriási állományba. Jól strukturált, többször felhasználható panelekkel gyorsan dolgozhatunk.
A Zettlr 3.0-hoz végre bevezettek egy olyan funkciót, amely gondoskodni fog erről. Amint egy fájl átnevezése megtörténik, a Zettlr ellenőrzi, hogy más fájl hivatkozik-e az imént átnevezett fájlra, és felajánlja, hogy az összes régi hivatkozást lecserélje az új fájlnévre mutató hivatkozásokra. Így még akkor sem szakad meg a kapcsolat, ha rendkívül összefüggő tudásbázist építünk...

Az újratervezett profilrendszer

Egy másik nagy változás, amely jelentősen növeli a szabadságot, az újratervezett profilrendszer. Ez egy olyan dolog, ami már régóta jelen van, de most kiterjesztették. Ez azt jelenti, hogy több profilt is létrehozhatunk. amelyek ugyanazt az exportálást (vagy importálást) végzik. Ez messze nem alapszint, így nem is tudok kitérni a pontos működésére, ezért olvasd el ezt a útmutatót, amely bemutatja, hogyan kell ezzel dolgozni!

A Zettlr állapotsor

Alapértelmezés szerint aktív, bizonyos információkat jelenít meg a szerkesztőben az éppen megjelenített fájlról. A tartalma függ attól, hogy milyen fájl van betöltve, de a Markdown fájlok esetében tartalmaz egy kis vezérlőt a Magic Quotes beállítás gyors váltásához. Ez különösen akkor hasznos, ha két nyelven írsz, mivel könnyen válthatsz például angol és francia idézőjelek között. Nem igazán fontos nekem, de ha több eltérő nyelven dolgozik, neki ez hasznos is lehet.

Emellett az „Olvashatósági mód” kapcsoló is átkerült oda. A szem ikonnal jelezve, most már külön-külön válthatok az egyes Markdown-fájlok olvashatósági módjai között. A használható algoritmusokról a leírásban olvashatsz. Soha nem használtam...
Mivel az állapotsor több helyet foglal el, mint az eszköztár, a szavak és a karakterek száma egymás mellett jelenik meg az állapotsorban, így írás közben jobban betekintést nyerhet a szövegbe. Aki karakter vagy egyéb szám szerint szereti követni a méretet nála ez létfontosságú.

Ha aktiváltad a LanguageTool integrációt, egy másik vezérlő mutatja a LanguageTool állapotát, például, hogy az utolsó helyesírás-ellenőrzés sikeres volt-e, és hogy milyen nyelven történik a helyesírás-ellenőrzés. Mivel a LanguageTool nem tud magyarul (sajnos!) így ezt sem használom.

Végül az állapotsor hozzáférést biztosít az összes figyelmeztetéshez és hibához, amelyet a Zettlr talált a dokumentumban: az állapotsortól jobbra található információs, figyelmeztetési és hibajelzőkre kattintva megnyithat egy panelt, amely minden észlelt problémát megjelenít. kényelmes listában.

Ezzel elérkeztünk a következő új funkcióhoz:

Zettrl szöszölés

Zettrl szöszölés

Szöszölés

Az első pillanatban fura elnevezés, és biztos vagyok benne, hogy senki nem használja így. Nekem nagyon megtetszett az automata fordítóban látott szöszölés a linting-re. Pontosan fedi azt, amit végez a programrész: végigszöszöli (aprólékosan végignézi) az állományt hibák után. A szöszölés az a folyamat, amikor kijelölünk egy szövegrészt, és ellenőrizzük, hogy vannak-e benne különféle dolgok, jellemzően hibák. Például egy Markdown linter megvizsgálhatja, hogy a dokumentum megfelelően formázott-e (pl. hagytál üres sort minden címsor előtt és után?).
A helyesírás-ellenőrző is egyfajta linter, mert ellenőrzi a szavak helyesírási hibáit.

Ennek három döntő előnye van az írási folyamat szempontjából:

  • Először is, a helyesírás-ellenőrző helyett most rengeteg különböző szövegelem van különböző célokra.
  • Másodszor, ha aktiváltad az állapotsort, megnyit egy átfogó listát az összes olyan problémáról, amelyet a szövegben talált.
  • Harmadszor pedig ezt pluginelhető formában kapjuk meg, ami azt jelenti, hogy az új linterek integrálása a lehető legegyszerűbb. Talán lesznek új, a jelenleginél komolyabb szöszölök…

Kényelmes, mert kijelzi a helyesírási, vagy Markdown formázási hibákat, rákattintva oda is ugrik.
Igaz, nem az Obsidian pluginként installálható linter-je, de használható.

Hunspell integráció

Az elmúlt hat év nagy részében a Zettlr olyan helyesírás-ellenőrzővel jött, amely támogatta a közös Hunspell formátumot. A Hunspell egy helyesírás-ellenőrző, amelyet például a LibreOffice és az OpenOffice, a Firefox és a Thunderbird használ. A Hunspell Zettlr implementációja azonban nem volt olyan erős, mint a hivatalos verzió, így a nagy szótárak, mint például az olasz vagy a portugál,összedöntötték a Zettlr-t. A magyar is ilyen volt. Én azért használtam AppImage verziót és a bétákat, mert az normálisan kezelte a magyart is.

A Zettlr 3.0 esetében ezt végül a megfelelő Hunspell implementáció integrálásával javították. A szótár betöltése mostantól bármilyen Hunspell szótárral – beleértve az összetetteket is – hibátlanul működik! Szuper, aki eddig ezért nem használta a Zettlr-t, neki egy újabb próbát tehet vele. Megéri.

A Címkekezelő frissítései

Mostantól színeket rendelhetek a meglévő címkékhez, és ami a legfontosabb, átnevezhetem a címkéket. Ha átnevezek egy címkét, a Zettlr megpróbálja lecserélni a címkét az összes fájlban, ami lehetővé teszi a címkék egyszerű konszolidálását. Azaz végre ez is egy automatikus folyamat lesz.

LanguageTool integráció

A LanguageTool egy nyílt forráskódú szolgáltatás, amely ellenőrizni tudja a helyesírást, a nyelvtant és az írási stílust. Ezenkívül automatikusan felismeri a dokumentumokban használt nyelvet, így nem kell minden alkalommal manuálisan módosítani. Szuper! Ami kevésbé az: nem tudja a magyar nyelvet. Így nem is próbálhattam ki.

Saját tapasztalat a Zettlr programmal

A letisztult felület, a minimalista formázási lehetőségek nagyon gyorssá teszik a munkát. A megfelelő formázási, link beszúrási parancsok gyorsan elérhetőek, ha nem akarunk gépelni. Atom stabil, bár eddig béta különféle verzióit használtam de soha nem volt semmi gond. Amin javítani lehetne (és a leírások szerint tervben is van) a beállítások rendezettsége, szervezése.
Ami nagyon jó a hárompanelos megoldás: balról a fájlok közt tudunk keresni, jobb panelban különféle megoldásokkal a ToC, tartalomjegyék stb. megjelenítésére van lehetőség.
Ha szöveget kell szerkeszteni, az alap formázással, plusz több tucat segédfájl van, jegyzet és egyéb, akkor ez a megoldás nekem nagyon bejött. A munkát gyorsítja, ha nincs túl sok ikon, lehetőség és olyan megoldás ami nem a szöveg írását segíti.

 

Ha tetszett a bejegyzés látogass el a blogomba: https://magyarlinux.hu/

A youtube csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCk1lOfX4qlaeEk2VhLu5DRg

Ha a bejegyzéshez tartalmi kiegészítést teszel, amit érdemes lehet az eredetibe is elhelyezni, akkor azt jelezd a linuxvideok@protonmail.com címemre! A blog alatti hozzászólásokat nem mindig nézem.