Reklám szűrés hosts fájlban

Reklám? Kéretlen reklám? Mindenki nagyon „szereti” őket… Ahogy én is nagyra értékelem, hogy majdnem mindenhol kapok ezekből, ingyen és személyre szabottan, a "felhasználói élményem fokozása" érdekében. Tudom, hogy sok honlap, videós ezekből kisebb-nagyobb bevételt szerez, ezzel fedezi a munkadíját. Ez természetes, és ezzel „fizetek” a tartalomért. Ha egy normális kereket közt folyik, akkor egy won-won felállás: én ingyen kapom a jó cikkeket, ők meg egy szerény összeget kapnak a reklámfelületért. Amivel gondom van, ha az oldal jelentős része reklám, vagy pofátlanul tolja a képembe az előreugró, alig bezárható ablakokat.

Mit lehet tenni a kéretlen reklám ellen?

Blokkolni a megjelenítését. Ott lesznek, csak nem látom őket. Két megoldás terjedt el, az egyiket mindenki ismeri. Megfelelő plugin telepítése a böngészőben. Ez nagyon jó, kényelmes megoldás. A plugin jellemzően megoldja a problémát, használata egyszerű, és grafikusan állíthatod a fekete és fehér listát. A fehér listában engedélyezed azokat az oldalakat, melyeken szeretnéd látni a hirdetéseket. Akár azért, mert ezzel „fizetsz” a cikkért, mert tetszik, akár azért mert az ottani hirdetések érdekelnének.

Mi ezzel a gond? Sok weblap ellenőrzi, hogy használod ezeket. Ha igen, akkor vagy kulturáltan felhívja a figyelmedet, hogy ha lehet ne használd náluk, mert ők a cikkek, videók mellé tett reklámokból fedezik a költségeket, de ha van kedved támogathatod is őket egy kávéval, sörrel. Ilyenkor vagy kikapcsolod az adott honlapra a szűrést, vagy nem. A kulturált lapok meghagyják a választást, a kevésbé kulturáltak adding nem engednek továbblépni, olvasni az oldalon, amíg ki nem kapcsolod.

Illetve a másik probléma a pluginokkal, hogy ha olyan böngészőt használsz, ami érdekelt a reklámokban, akkor esetleg ezeket a pluginokat fel sem lehet tenni, vagy nem támogatják a működésüket. Jogos? Igen, hiszen ingyenesen használsz egy szoftvert, egy keresőt így bizony valahogy „fizetned” kell érte. A döntés a Tied: akarsz olyan programot használni, ami lenyomja a torkomon a reklámokat? Én nem.

A másik megoldás a kéretlen reklámok ellen

Saját hatáskörbe utalod a blokkolást és magát megjeleníteni nem kívánt oldalakat (hirdetéseket) blokkolod, méghozzá IP, vagy domen név alapján. Nem olyan nehéz, mint ahogy azt gondolnád. A Linux rendszerekben a /etc/hosts fájlban szabályozzák ezeket.

sudo nano /etc/hosts

Ha belenézel a fájlba alapesetben pár sort látsz.

127.0.0.1 localhost
127.0.1.1 laci-pc
::1 localhost ip6-localhost ip6-loopback
ff02::1 ip6-allnodes
ff02::2 ip6-allrouters

Ezt kell kiegészíteni azokkal pár tízezer blokkolandó címekkel.

Reklám szűrése, blokklása egyszerűen: hblock

A nem igazán kívánt hirdetések, egyebek blokkolása nagyon egyszerű. Van egy kellemes kis programocska, ami minden alapműveletet elvégez számunkra. A telepítése Arcolinux alatt egyszerű:

sudo pacman -S arcolinux-hblock-git

Aki nem Arcolinux-ot használ annak sincs egyéb feladata, csak elmegy a hblock github oldalára, és letölti, illetve azt a pár sort, amit kell. lefuttatja. Bár maga a program nagyon egyszerű, nem tesz mást, mint beírogatja a fenti oldal alján található linkeken megtekinthető helyekről összeszedett listákat a kártékony, veszélyes, és hirdetéseket nyomató oldalakról, de azért tegyünk meg egy dolgot mielőtt futtatnánk. Mentsük le valahova a /etc/hosts állományt. Bár ez alapvető, ha valamibe írunk, íratunk, vagy valami fontos fájlt megváltoztatunk.

A hblock használata

Három fontos témát kell érinteni. Az első nyilván a futtatása:

hblock -b

Letölti a listákat, majd bekéri a jelszavadat, hiszen egy rendszerfájlba akar írni.

Ha szeretnéd napi szinten futtatni, akkor a telepítési leírás alatti linken találod meg a teendőket. Semmi bonyolult, csak pár parancsot kell lefuttatni. Figyelj arra, hogy csak akkor tedd ezt meg, ha SystemD-t használó disztribúciót használsz!

Ha nem időzíted, akkor ne feledkezz meg a rendszeres futtatásról, hogy mindig a legfrissebb adatokkal tudjon dolgozni. Heti egy alkalom bőven elég.

A másik két teendő már valószínűleg nem sok embert érint. A reklámot szűrni szoktuk, de van, amikor túlzásba esik a program.

Két olyan listát is kezel a hblock, ami fontos lehet számodra.

Hblock fekete listája

/etc/hblock.d/blacklist

Ide kell beírni azokat, amiket a hblock által használt forrásoldalak nem tartalmaznak. Az általa használtak itt találhatóak, de ezen kívül vannak, lehetnek mások is. Arra figyelj, hogy csak olyan listát adj meg, amihez oda van írva, hogy a hosts fájlhoz való.

Hblock fehér listája

/etc/hblock.d/whitelist

A szerepe ellentétes az előző listával. Ide kell beírni azokat az oldalakat, melyeket engedélyezni akarsz. Ilyen lehet pld.:

location.services.mozilla.com
analytics.google.com

Az első a redlight, és a redlight-gtk, esetleg más programokhoz a helymeghatározáshoz kell, a második meg egyértelmű, a google analytics-hez tartozik.

A hblock ideiglenesen kikapcsolható:

hblock -S none -D none

Okozhat gondot a hblock használata?

Nekem eddig semmi hátrányom nem volt ebből. Amit kiszűrt, nem engedett megjelenni, azt jól tette, hibát nem találtam benne. Ezeket a listákat nagyon ellenőrzik, de lehet téves riasztás is. Ha mégis találsz ilyent, akkor az a fehér listába beteszed…

Ha pedig nem tetszik, akkor leszeded a programot, és simán visszamásolod az eredeti, lementett hosts fájlt.

A YouTube reklámokat nem szűri ki, illetve a máshol a reklámok ablakai látszanak, csak a tartalma nem. Tesztelés alatt pár valóban gyanús oldalt zavart meg, ami összevissza csúszkált képeket, illetve csak szöveges megjelenítést jelentett. Ezek jellemzően reklámokkal stb. teletűzdelt gyanús, pornó és warez gyanús oldalak voltak.

Amit most nem tudtam tesztelni, mert fenn a Tor. Így arról nem tudok semmit írni, hogy az ottani oldalakra milyen hatással van.

Amit érdemes átgondolni! A fenti megoldás nem csak reklámok ellen ad védelmet, hanem sok olyan adathalász, kártékony, vagy „csak” adatvédelmileg kétséges oldalak, rosszindulatú weblapok ellen is, amelyekre általában nem is gondolunk.

A programot 2020 januárjában, Arcolinux alatt próbáltam ki.
A cikket átnéztem 2023-08-30

Ha tetszett a bejegyzés látogass el a blogomba: https://magyarlinux.hu/

A youtube csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCk1lOfX4qlaeEk2VhLu5DRg

Ha a bejegyzéshez tartalmi kiegészítést teszel, amit érdemes lehet az eredetibe is elhelyezni, akkor azt jelezd a linuxvideok@protonmail.com címemre! A blog alatti hozzászólásokat nem mindig nézem.

Hozzászólások

Ezzel csak egy baj van

Windows alatt volt az Ad-Aware program, ami többek között ezt csinálta. Host fájlba jegyezgette a megtévesztő oldalak és reklámok IP címét.

Az volt a baj, hogy a lista elkezdett végtelen felé tendálni, és minél hosszabb a lista, annál lassabb a rendszer.

Annyira belassult ettől, hogy az Ad-Aware inkább áttért arra, hogy saját DNS szervert használ azon tiltja az IP címeket. A program csak arrafele irányítja a forgalmat, ha fel van telepítve.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve