Kdenlive újdoságok!

A megszokott ütem szerint a héten megjelent a KDenlive 23.08.0 új verziója. Bár nem hozott egetverő újdonságot, de érdemes átnézni azokat ami érintik a felhasználókat.

 • Két új effektus, az Audio Seam és az Auto Fade, amelyek hozzáadhatók a klipekhez, hogy kiküszöböljék az egyes klipeknél előforduló hangszakadásokat, ami például az MKV és a FLAC videóknál jellemző.

 • Új AV1 NVENC profil került be a kínálatba. Az AV1 egy jogdíjmentes formátum, így szabadon használható. Bár még nem annyira elterjedt, mint a régebb óta kódolók, de minősége és a tömörítési lehetőségei biztatóak. A a „Hardware Accelerated (experimental)” menüben található a lehetőség. Értelemszerűen csak a HVENC támogatást adó grafikus kártyáknál fog müködni!

 • Javítások érkeztek a Whisper motorhoz az Nvidia GTX 16xx sorozatnál

 • GoPro .lrv és DJI .lrf fájlok külső proxyként kezelhetőek. Ez a két lehetőség elég specifikus, de jelzi, hogy a KDenlive folyamatosan
  fejlődik és próbálja kielégíteni az összes felmerült igényt.

 • Normalize (2pass) audió effektus hibáit javították, bár én nem használom, de mindenképp hasznos effect a hangokhoz. Ahogy néztem a beállításai elmaradnak az Audiocity hasonló funkciójától.

 • Nano Tracker algoritmus hozzáadva a Motion Tracker effektushoz. Az effektus a 19.04-es verzió óta érhető el, nagyon-nagyon hasznos tud lenni. Viszonylag jól működik, bár a profi, fizetős lehetőségeket nem éri el. Itt olvashatsz róla bővebben. Mozgó objektumok követésére nagyon hasznos eszköz, bár egy kis gyakorlat kell hozzá.

 • Custom Clip Job Manager új kinézetet kapott. Itt saját "funkciókkal" bővítheted a KDenlive programot. Jellemzően nem belépő szintű feladat, de a lehetőség adott…

 • Karakterszám és nagyítási lehetőségek hozzáadva a feliratszerkesztőhöz. Bár nem létszükséglet, de hasznos.

  Feliratozó is fejlődik!

  Feliratozó is fejlettebb lett!

 • Az idővonalon a klipek sávja két új lehetőséget kaptak, az egyik a klipsáv elejére kattintva érhető el: Fit all tracks to view néven. Az összes sávot láthatóvá teszi. Hasznos ha több sávod van, és van ami nem látszik. A másik is hasonló: a sávelválasztókon Shift és dupla kattintás alaphelyzetbe hozza a sáv méretét. Gyors, és pontos megoldás.

  Feliratozó is fejlődik!

  Sávok rendezése!

 • A Shift + z az idővonal zónáját a kiválasztott klip(ek)hez állítja be.

  Sávok rendezése

  Zónabeállítás

A Kdenlive hivatalos bináris csomagokat biztosít Linux, Windows és macOS számára. Letölthetőek ezen a linken. A nem hivatalos PPA tároló, vagy a Flatpak csomag is jó lehetőséget ad a kipróbálásra. de a Snap tárolóban is itt van a KDenlive. A Faltpak, és az Appimage általában a legfrissebb, de a többi is egy idő után frissül.
Bártabbaknak, az újdonságot kedvelőknek említem meg, hogy a KDenlive napi építésű Appimage-ket is ad. Ezek általában a leges-leges-legújabb javításokkal jönnek, ami sokszor instabil. Van Flatpak tároló is, amiben hasonlóképp a napi kiadás található.

Ha tetszett a bejegyzés látogass el a blogomba: https://magyarlinux.hu/

A youtube csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCk1lOfX4qlaeEk2VhLu5DRg

Ha a bejegyzéshez tartalmi kiegészítést teszel, amit érdemes lehet az eredetibe is elhelyezni, akkor azt jelezd a linuxvideok@protonmail.com címemre! A blog alatti hozzászólásokat nem mindig nézem.