Édes élet: Toszkán csokoládétorta

kami911 képe

Mottó: Lepjük meg szeretteinket egy egyszerűen elkészíthető csokoládé tortával.

Egyerűen imádom ezt az könnyen elkészíthető, de mégis ízlelőbimbóinkat kényeztető tortát. Az elkészült torta markánsan csokoládés, ugyanakkor mégsem sokkolóan édes. A társaságban mindenkinek ízlett, pedig ha tudnák, hogy csak pár pillanat elkészíteni.

A hozzávalók

  • 200 gramm étcsokoládé (2 tábla)
  • 200 gramm vaj (margarinnal nem helyettesíthető)
  • 6 darab tojás
  • 30 dekagramm cukor (én csökkenteni szoktam ezt a mennyiséget 20-25 dekagrammra)
  • 10 dekagramm liszt

Az elkészítés menete

Olvasszuk fej a vajat és vele együtt a csokoládét gőz fölött, azaz egy edénybe vizet melegítünk egy másik, kisebb edénybe tesszük a vajat és csokoládét. Olyan kisebb edényre van szükség, amelynek fél fogantyúja a nagy edény peremén áll. Vagy jobb híján egyszerűen egy edényben olvassuk meg, kevergetve.

Eközben a hat tojást és a 30 dekagramm cukrot (keverjük robotgéppel habosra, majd a fokozatot lejjebb véve finoman adagoljuk hozzá a lisztet és ez imént felolvasztott csokoládé masszát. Töltsük az így elkészített „tésztát” kivajazott és meglisztezett tortaformába és tegyük az előmelegített sütőbe, amelyben 160 °C hőmérséklet mellett 40 percig sütjük majd. Én légkeveréses alsó és felső sütést szoktam használni, de készítettem már ezt a tortát olyan sütőben is, amiben nem volt légkeveréses üzemmód. A tortaforma kiválasztásánál figyeljünk rá, hogy a meleg hatására a tészta nagyjából duplájára jön majd fel. Érdemesebb kisebb átmérőjű és magasabb tortaformát választani, vagy ha szélesebb torta forma áll a rendelkezésünkre, akkor csökkenteni a sütési időt 35 percre.

A tortát dióval, erdei gyümölcsökből készített lekvárral, vagy éppen fehér csokival díszíthetjük, vagy eleve a tortaformába öntés közben lehet a tortában „elrejteni”.

Hozzászólások

kami911 képe

A sütés módja?

#1 Alsó és felső sütés légkeveréses üzemmódban.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
IG képe

;)

Huh, jól kifolyt a konyhalapra! ;)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

;)

#2 és parafává változott :D

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve