QuickTile – univerzális billentyűzet-vezérelt ablakcsempézés

QuickTile. A mai téma a QuickTile lesz. Billentyűzet-vezérelt ablakcsempézés a meglévő X11 ablakkezelőhöz. Ami egy érdekes megoldás az ablakok mozgatására, elhelyezésére. Sok olyan asztali környezet van, aminél az ablak egy mozdulattal, vagy egy billentyűkombinációval a monitor sarkába, vagy egyik élére helyezhető. De van amelyik ezt csak alapszinten ismeri, vagy nem elegendő az ablak pozicionálása nekünk. Erre készül a QuickTile. Asztali felület független, így ha megszereted, és használod, akkor egy felület váltáskor is a megszokott kombinációkkal tudsz dolgozni.

Ami nekem nagyon hiányzik az asztali környezetekben, az a gyors csempézési lehetőség, és ami nekem hiányzik a I3Wm-ből az egykezes (billentyű lenyomás nélküli) egérrel való ablak mozgatás. Ezek együtt kellenek, így ilyen áthidaló megoldásokat kell alkalmazni.

A QuickTile alapvető lehetőségei

  • Ablakok igazítása illetve csempézése
  • Ablakok munkaasztal közti mozgatása
  • Ablakok monitorok közti mozgatása
  • Navigáció az ablakok közt
  • Navigáció a munkaasztalok közt

A lehetőségekről nagyon jó leírást készítettek, képekkel illusztrálva. Gyorsan áttekinthetjük a megoldások, és kiválaszthatjuk a megfelelőt.

Jogos felvetés, hogy ezeket tudja alapból az általad használt környezet is. Igen, nagy valószínűséggel egy részét biztosan, illetve egyes ablakkezelők talán a nagyobb részt is. Ennek ellenére – ha ilyen igényed merülne fel – a QuickTile lehetőségeit egyszer érdemes megnézni, mert sok, elég érdekes megoldást is kínál.

A telepítése egyszerű

A leírásban többféle megoldás is van, én MX Linux alatt vagyok, így a telepítése itt két sorból áll:

sudo apt-get install python3 python3-pip python3-setuptools python3-gi python3-xlib python3-dbus gir1.2-glib-2.0 gir1.2-gtk-3.0 gir1.2-wnck-3.0

sudo pip3 install https://github.com/ssokolow/quicktile/archive/master.zip

MX Linux alatt probléma nélkül települ. 

Ezt követi a kipróbálás, quicktile paranccsal, ahol legeneráltatunk az első induláskor egy ~/.config/quicktile.cfg, ami sima szöveges állomány. Ezt érdemes megjegyezni, mert az alap konfig elég egyszerű, bővítésre szorul.

A quicktile --daemonize kiadása után indul a program. Ezt – ha folyamatosan használni akarod – az autostart-ba be kell írni. De mielőtt oda beteszed, terminálból indítsd el. Kilistázza az összes ütköző kombinációt.

Beállításhoz nyisd meg a fenti állományt és menj fel a beállítást taglaló oldalukra. A beállítás egyszerű, nagyon jó a dokumentációja. A kombinációk beállítása után újra quicktile --daemonize, hogy biztosan ne legyen ütköző beállítás. Ezek után már nincs több feladat. Használd haszonnal!

Szkript és parancssor

A QuickTile intelligens program és követi a Linux hagyományokat: egyszerűen lehet használni szkriptben és CLI módban is. A szintaktikája egyszerű:

quicktile monitor-next-all

A kapcsolók megegyeznek a konfigba beírandó parancsokkal, így ismerősek lesznek. Kiemelten jó megoldás az érthető, értelmes kapcsoló név, minden különösebb tudás nélkül is azonnal értelmezhető a parancs.

Két alap kapcsolót érdemes még ismerni:

--show-bindings Listázza ki az összes konfigurált billentyűkombinációt

--show-actions Sorolja fel az érvényes argumentumokat a --daemonize nélküli használathoz

A QuickTile-t 2022 júniusában MX Linux alatt, XFCE és Openbox, illetve a LXDE környezetben próbáltam ki.

 

Hozzászólások