Ha DOS program futtatására van szükség....

Több bejegyzést elolvasva, olyan problémák is előkerültek, amik felvetik egy DOS program futtatásának a szükségességét. Legutóbb egy WD merevlemez ellenőrzése került szóba, amihez a WD Windows vagy DOS eszközöket kínál. A WD DOS-os merevlemez ellenőrző programjához egy Freedos-t tartalmazó pendrájv készítését ajánlja, amit a szintén Windows-os Rufus-al lehet létrehozni.

Vannak amúgy sok helyen Live lemezképek, sőt olyan gyűjtemények, amelyek tesztprogramok sokaságát kínálják, azonban, amikor ég a ház, és gyors megoldás kell, akkor nem biztos, hogy egy ilyen csomag keresése, kipróbálása, megismerése a leggyorsabb megoldás.

Persze, jó, ha van egy ilyen eszközünk: https://www.ultimatebootcd.com/index.html és éppen van üres CD-nk, amire fel tudjuk írni. Ahhoz, hogy ezt ugyanakkor pendrájvra írjuk, ahhoz többet kell mókolni (van megoldás erre, de azt majd egy másik bejegyzésben összefoglalom).

(Az ISO-k pendrájvra írásához spéci eszköz kell, ennek a bejegyzésnek most nem ez a témája.)

Visszatérve a tárgyhoz, íme így lehet gyorsan egy FreeDos rendszerindítónk:

1. kell egy pendrájv, amit erre a célra feláldozunk. Az alábbi leríást követve a pendrájv tartalma törlődik!

2. Látogassunk el ide: https://www.freedos.org/download/
Itt a Full USB csomagra lesz szükségünk, erre https://www.ibiblio.org/pub/micro/pc-stuff/freedos/files/distributions/1.3/previews/1.3-rc4/FD13-FullUSB.zip

3 Töltsük le a zip fájlt, nyissuk meg, és másoljuk ki belőle az FD13FULL.img fájlt.

4. Helyezzünk be a pendrájvunkat, majd indítsuk el a Kellékek menüpont alatt a Pendrive lemezkép író-t. Válasszuk ki a kimentett img fájlt, és a pendrájvunkat, írjuk meg...

5. Mivel ez egy telepítő, ha erről indítjuk a rendszert, a FREEDOS telepítője fog elindulni. Ahhoz, hogy ez ne történjen meg, a pendrájv gyökeréből törölni kell a SETUP.BAT fájlt, illetve a FDOS-x86 mappából is a SETUP.BAT fájlt.

6. A FREEDOS telepítő particiója 536,4 MB lesz, amiből 140 MB szabad. Ha több helyre lenne szükség, töröljük a PACKAGES mappából a PKGINFO; GAMES mappákat, a FREEDOS mappából a SETUP mappát. A többi mappát ne bántsuk. Így mindjárt lesz 234 MB szabad helyünk.

7. Másoljuk a DOS programunkat a pendrájvra, indítsuk újra rendszert, úgy, hogy arról butuljon :-)

A dos program futtatásához gépeljük be annak a nevét.

Kis tudnivaló a FreeDos-ról, azoknak, akik nem öreg rókák, és nem láttak még DOS-t, de még az öreg rókáknak is:

A felület olyasmi mint egy teljes képernyős terminál, a parancsokat be kell gépelni az A:\> (C:\>) promt mögé, és Entert ütni.

Tudni kell, hogy jelen esetben a billentyűzet angol lesz, ami leginkább a Z és Y gombok felcserélődését jelenti. (Meg egyebeket is, de ezzel lesz a legtöbb bajunk.) Tehát, amikor a program Y lenyomását várja, akkor a Z-t kell kiválasztani.

Mappák esetében az elérési utak elválasztója fordítva van, mint Linux esetén, azaz a valami mappánkban levő dologra így kell hivatkozni: A:\VALAMI\DOLOG

A lemezek betűkkel és kettősponttal vannak jelölve, A: és B: az első flopik, C: az első merevlemez / partíció és így tovább. Most a pendrájvunk lesz az A: /B: /C:, mivel virtuális flopiként / lemezként üzemel.
Az, hogy milyen betű lesz, attól is függ, hogy van-e flopi a gépünkben, engedélyezve van-e a BIOS-ban. ha igen, akkor A: (B:), ha nem, akkor C: lesz.

A gyökér könyvtárban van két spéci fájl, FDCONFIG.SYS, és FDAUTO.BAT. Első konfigurálja a rendszert, ebbe lehet beleírni a driverek indítását, a második az automatikusan induló programokat futtatja. (Mint MSDOS esetén a CONFIG.SYS és AUTOEXEC.BAT) A telepítők esetében előfordulat, hogy CONFIG.SYS vagy AUTOEXEC.BAT fájlokat használ (Freedos mind a 4 nevet támogatja, tehát FDCONFIG.SYS lehet CONFIG.SYS, és FDAUTO.BAT lehet AUTOEXEC.BAT is.

A futtatható állományokat a kiterjesztéssel jelölik, ezek a .COM, a .EXE, és a .BAT (Utóbbi a linuxos SH megfelelője).

Milyen programokat futtathatunk? Elvileg bármilyen DOS programot, kivéve amit nem :-)

Pl. a WD merevlemez ellenőrzőjét: https://support.wdc.com/downloads.aspx?p=2

Vagy a Seagate lemezellenőrzőjét: https://www.seagate.com/gb/en/support/downloads/seatools/seatools-legacy-support-master/

vagy akármit, amire szükségünk lehet....

Hozzászólások

Köszi :)

Nagyon jó lett a bejegyzés, pár DOS-os programot nem tudtam normálisan futattni Linux alatt különféle megoldással, talán ezzel menni fog :)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Frissítve

A leírást frissítettem az új 1.3-as FreeDos verzióhoz igazítva.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve