Intel processzor turbósítása

Egyre lassabbnak éreztem a gépemet. Ami nem a gép hibája, csak az újabb programok nagyobb erőforrást igényelnek, és több lett a videó renderelés. A videóvágásnak az egyik legunalmasabb része, amikor a gép lassan elkészíti a videót. Ezzel kezdeni kell valamit, mert csak az év végére, második felére tervezem az új gépet, amikorra már talán a kinézett processzor (Ryzen 2600x) ára is lejjebb megy az új 3000-es széria miatt.

A mai részben pár túlhúzásos, overclocking gondolatot osztok meg. Amit tudni kell, hogy bár úgy árulnak sok processzort, hogy azoknál bizony lehetőséged van a magasabb órajelen való járatásra, de ha ezt megteszed, akkor ugrott a garancia. Nálam ez nem játszott, hiszen a gép hat éves, egy Quad Core Intel Core i5-3570K. Ami fontos: ha Inteled van, és nem K a vége azt nem fogod tudni feljavítani, mert azoknál jellemzően lezárták ezt a lehetőséget.

Első probléma amibe beleütköztem, hogy bár Windows alatt sok jó teszt és over clock program van, de Linux alatt már nincs olyan nagy választék. Ami nem is gond, mert magát a beállításokat nem programból, hanem a BIOS-ból akarom elvégezni. Mi is kell nekem?

  • BIOS leírása, terv, hogy mit kell tennem
  • Hőfok, és órajel, Vcore kijelzés és logolási lehetőség
  • Valami üzemszerű terhelés a gépre

A magasabb frekvencia beállítást a BIOS-ban lehet megtenni, erre csak két ok miatt térek ki. Az egyik ami általános tapasztalat: csak jó alaplapot vegyél. Én egy viszonylag egyszerű Gigabyte Z77M-D3H használok, amit a készen vett gépben kaptam. Az alaplap jó, eddig is kiszolgált, de most derült ki: nem tudom a processzornak adandó feszültséget (vcore) szabályozni, ami az túlhúzás egyik fontos eszköze. Így az új gépben erre is figyelni kell majd… A másik fontos dolog: bár nagyon sok leírást találni egy-egy processzor magasabb órajelen való járatására, de ezek egy része használhatatlan. Így mindenképp olvass utána több helyen is, és vedd figyelembe, hogy sok leírás semmit nem ér, illetve azt is, hogy a profi overclockolós emberek profi, drága és nagyon jó alaplapokat használnak. Ezért az ő eredményeik nem mérvadóak. Nekem kell végigjárni az összes lépcsőt, egyedül.

Magára a frekvencia emelésére, beállításokra nem térek ki, mert az mindenkinél más és más. Meg amúgy sem nagyon tudnák semmit írni erről, hiszen ebben nem vagyok profi. Olvass utána, és úgy járj el, ahogy az adott gépen kell. Egyesével, lépenként emeljük az értéket, majd folyamatosan teszteljük a stabilitást.

Ami már Linuxosabb téma. Ha nem tudod mi van a gépedben, akkor az inxi programmal le tudod hívni az adatokat. Bár több hasonló, esetleg grafikus program is van (CPU-G pld.) de én az inxi-t szeretem.

A másik fontos eszköz a monitorozó program lesz. Akár a hőfokot, akár a frekvenciákat több megoldással is nézni tudod, de én a i7z, kifejezetten Intel processzorhoz való programot használom. Telepítsd fel, majd rendszergazdaként futtasd. Pár pillanat alatt valami ilyent fog mutatni:

i7z kimenete nálam

Meg sok egyebet. Nekem csak a frekvencia és a hőfok, illetve a Vcore érték kell. A képen egy 4,1-esre feltornászott és maximális terhelésen futó processzort láttok. Ha ez stabilan megy majd, akkor igen szép eredmény lesz egy 3,4-re hitelesített processzortól.

Ha már a kijelzéseket megtaláltuk, akkor egy fontos eszközt kell összehozni. Mivel terhelhetem le a gépet maximálisra, és úgy hogy hamar kiderüljön, ha már nem stabil?

Kis kitérő: ha emeled a frekvenciát, akkor nőni fog az elvárt feszültség is (ezt vagy kézzel állítod, nálam ezt nem lehetett, így hagytam automatán) ezzel együtt a hőfok is. Minden processzornak van egy maximális, végső határa, ami felett már instabil lesz. Ezt a határt kell megtalálni (nálam 4,0-4,1). Ehhez jól le kell terhelni a gépet, és ha kezd összeomlani a rendszer, akkor egy kissé csökkenteni a túlhúzást. Több jó terheléses, benchmark program is van, de… De nekem nem jó. Nem egy másik géppel akarom összehasonlítani az eredményt, illetve nem általánosságban érdekelnek ez elért pontszámok. Nekem az a fő szempontom, hogy a munkámat gyorsítsam, és valós eredményeket érjek el, azaz gyorsabb gép érzetét kapjam, és gyorsabban rendereljen. A terhelést, az összevethetőséget úgy oldottam meg, hogy egy egyórás videó renderelési idejét mértem le. A gyors teszteléshez pedig ötperces videót rendereltettem, hiszen ez már alatt hamar kiderül, hogy a gép stabilitása csökken, hiszen a kdenlive (melt) azonnal leáll, ha hibát talál.

Az első eredmények biztatóak lettek, hiszen a teszt ötperces videóknál is érezhető gyorsulást értem el.

Az alap 3400MHz beállításnál 7:45 perc alatt lett kész a videó, de a 4000MHz-nál 6:57 perc az eredmény. Ami nem tűnik nagy eltérésnek, de ez egy teljes perc, és csak egy rövid, ötperces videóról van szó! A 4100MHz-nál már leállt a renderelés, így nem is erőltettem. Lehet, ha kézzel tudnám emelni a Vcore értéket 1,2 fölé, akkor talán kaphatnék jobb eredményt, de ezt soha nem tudjuk meg. :(

Ezt követte a terheléses teszt, ami már egyórás videó volt. Itt már nem az volt a kérdés, hogy meddig juthatok el az emelésnél, hanem a hőfok és a hosszan tartó stabilitás.

Az alap: ha hőfoknak nem szabad +85 fok fölé menni, mert az károsíthatja a processzort. Így érdemes az alaplapon beállítani, hogy ha egy határt túllép, akkor vegyen vissza a CPU terhelésből. Ezt mindenképp tedd meg, az alaplap leírásban benne van, vagy a BIOS-t kell turkálni hozzá.

Én az itt bemutatott kis scripttel készítettem logokat és képet a futásidőről, hiszen közel egy órás ideig nem akartam nézni a i7z-t mennyi a hőfok. Miért kellenek a képek, a grafikon? Mert így nem kell folyamatosan figyelni és utólag is összevethetőek.

Az eredményről. Alap órajelen 48 perc, 4000MHz-en pedig 40 perc, ami jelentős javulás. 4100MHz-n sem lett gyorsabb. A gép stabil, érezhetően gyorsabb, nem akad, nem fagy ezeken az értékeken. 15%-16%? Ha ennyivel gyorsabban megy a videókészítés, akkor megérte.

A problémát ez a két kép mutatja.

Hőfokok

3400MHz és +70 fok

Az első kép egy alap órajelen (3400-3500 közt) a második a 4000MHz-es meneten mutatja a hőfokot.

 

Hőfokok

4000MHz és sokkal durvább hőfok!

70 fok és 90-et majdnem elérő közt jelentős eltérés van. Bár gépcsere előtt vagyok, de nem nagyon szeretném leolvasztani a CPU-t egy hosszabb, 5-6 órás munka alatt. Ez a mérés egy olcsó, 3000 forintos (márkát nem írok) „hűtővel” készül, ami elég hangos, és ahogy kiderült nem is túl hatékony. Bár elég fájdalmas döntés volt, de elváltak útjaink, és egy Noctua NH-D15 került a gépbe. Ami első látásra elég durva váltás, és feleslegesnek is tűnhet. Majdnem harmincezer, és egy öreg, lecserélésre váró gépbe? De ez halk. Illetve vihetem tovább a következő gépbe, ami bár AM4-es foglalatú lesz, de a Noctua ingyen küld hozzá beépítő keretet. Így amíg az technikailag lehetséges, addig tudom használni majd a következő gépekben is. Így már jobb beruházásnak tekinthetjük, hiszen egy új processzorhoz és esetleg azt követőhöz is jó lesz. Két ventilátort adtak hozzá, ami azt jelenti, ha a garancia (60 hónap) után elpusztul az egyik, amit használok, akkor is van egy másik, ami újabb öt évet kiszolgálhat.

Mit is tud ez a Noctua? Egy régi black tower gagyitron gyártmányú szellőzés nélküli házban:

 

)

4100MHz és nagyon kellemes stabil 60 fok...

Hm… Ez nagyon messze van a 90 foktól.

Ha össze szeretnéd vetni a géped eredményeit egy másik géppel, vagy két beállítást, akkor sok teszt program közül én a geekbench-et ajánlom. Gyors, azaz nem kell sokat várni és elég egyértelmű eredményeket ad. Itt letölthető: https://www.geekbench.com/

Nekem az alap órajelen:

https://browser.geekbench.com/v4/cpu/13813194

A maximális túlhajtáson, ami még stabil:

https://browser.geekbench.com/v4/cpu/14064265

Felmerül a kérdés: kihasználjuk a gyorsabb gépet? Egyáltalán vannak olyan munkáink, melyeknél ez számít? Azonkívül, hogy jobb ha a gép gyorsabb, megéri ezzel foglalkozni? Érdemes egypár olyan nap, amikor jobban le van terhelve a gép megnézni a terhelések maximumát. És arról elemezhető képet készíteni, mert így nem kell folyamatosan a kijelzőt nézegetni.

Én ehhez a hőfokot kiíró kis scriptet írtam át, illetve a hozzá tartozó grafikonrajzolót. Maga az átírás nem volt valami nagy munka. A figyelendő adatot leíró rész:

cat /proc/cpuinfo | grep "MHz" | cut -c12-15 |tr "\n" "\t" >> temp.txt

Illetve a plot_time-ban is átírtam a kellő sorokat, hogy ki is nézzen valahogy.

A két átírt fájlt a pastebin-en tettem fel, így már nem kell neked átírni, maximum ha valami miatt nálad nem menne.

A kimenete így néz ki:

CPU terhelés

Csak pár pillanat, de a lényeget látod...

Ennyi :) kis munkával, és odafigyeléssel már egy gyorsabb gépet kaptam. Érdemes a hőfok, a terhelés (vagy akármi más, amit beállítasz) folyamatosan figyelni, és grafikonon megjeleníteni menet közben, hogy kiszűrjük a hibákat.

A blogomban jelent meg...

Hozzászólások

A foglalatba nem megy bele

#1 1155-es a foglalat, amibe nem nagyon van ennél jobb, legalábbis az árukereső nem dob fel jobbat :) Én nem is nagyon vannak már K-sak újak, ami tuningolható.

Intel kedvenc játéka, hogy idönként cseréli a foglalatokat. Így bár jó lenne, de nem tudok egy jobbat belerakni, mert ami jobb, az meg nem megy bele, ami belemegy, és kapható az meg kisebb teljesítmény.

Meg az is igaz,  ha processzort cserélek, akkor ott az alaplap kérdése: hatéves körüli alaplap, 7/24-ben megy és mikor purcan ki? Alaplap és processzor csere esetén meg AMD, ami hat, vagy nyolc magos (x2 szál) jobb vétel, főleg, ha leverik az árat az új 3000-as széria miatt. És ami már biztos, hogy az idei csúcsmodellek is jók lesznek az alaplapba amit veszek, de ha tartja az igéretét az AMD akkor a jövő éviek is (persze ott kérdéses lesz, hogy a vrm birja-e) ami egy jövőbiztosságot ad: ha kicsinek találom, akkor cserélhetek sokkal nagyobbra.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A foglalatba nem megy bele

#1.1 Majdnem harmincezer, és egy öreg, lecserélésre váró gépbe?

Ez az összeg tűnt soknak. :-)

De ez halk. Illetve vihetem tovább a következő gépbe, ami bár AM4-es foglalatú lesz, de a Noctua ingyen küld hozzá beépítő keretet. Így amíg az technikailag lehetséges, addig tudom használni majd a következő gépekben is. Így már jobb beruházásnak tekinthetjük, hiszen egy új processzorhoz és esetleg azt követőhöz is jó lesz. Két ventilátort adtak hozzá, ami azt jelenti, ha a garancia (60 hónap) után elpusztul az egyik, amit használok, akkor is van egy másik, ami újabb öt évet kiszolgálhat.

Hát igen, az előnyök.

Intel kedvenc játéka, hogy idönként cseréli a foglalatokat. Így bár jó lenne, de nem tudok egy jobbat belerakni, mert ami jobb, az meg nem megy bele, ami belemegy, és kapható az meg kisebb teljesítmény.

Hallottam átalakítókról. Az nem játszik?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A foglalatba nem megy bele

#1.1.1 Átalakító nem jó itt, illetve az a gond, ha lenne is, akkor a hütőt nem tudnám rárakni, mert mindenképp megemeli a magasságát a foglalatnak. Ilyenkor jellemzően passziv hütés jöhetne szóba, ami meg nem elég.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A foglalatba nem megy bele

#1.1.1.1 Nekem van egy „gamer házam”, GigaByte Aurora Chassis, az elég nagy. Nyolcezer forintért vettem. :-)
Nem fekete: https://www.newegg.com/black-gigabyte-3d-aurora-atx-full-tower/p/N82E168...
Kicsit fura az alaplap felfogató csavarozás, nem mindenhol stimmel, de meg van oldva ..., azaz nem nagyon mozgatom. Igazából a vásárlás időpontjában ez volt kapható használtan.

Ha te mondod, hogy jó más alaplapokhoz is a hűtő, elhiszem. Nyilván nézted.

Mennyivel kisebb az élettartama így túlhúzva a CPU-nak? Van ennek jelentősége?
Nem írtad a CPU tipusát, de nyilván nem éri el a 30.000 forintot használtan. Ja igen, a GeekBench teszt oldalon látszik.

A vizes hűtés nem férne el?

-----

Illetve a plot_time-ban is átírtam a kellő sorokat, hogy ki is nézzen valahogy.

A Mega-ról letölthető cuccban már átírva van? Mindez, vagyis a módszer honnan származik, bejegyzés, blog címet linkelnél?
A „meret” tartalma ugyanaz (nem néztem most), mint a pastebinre feltöltött szövegfájl?
A meret scriptet a letöltés után kibontott könyvtárban állva kell futtatni, ahol a plot_day és a plot-time fájlok is tartózkodnak?

-----

GeekBench: https://browser.geekbench.com/v4/cpu/13813194 (./geekbench_x86_64, de nyitva volt néhány alkalmazás) ;-)
Az architektúra nélküli geekbench mire való?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A foglalatba nem megy bele

#1.1.1.1.1

„Ha te mondod, hogy jó más alaplapokhoz is a hűtő, elhiszem. Nyilván nézted.”
Ez Noctua :) Már úgy érkezik, hogy jó a legtöbb intel foglalathoz és a legtöbb AMD-s foglalathoz. Az az üzletpolitikájuk, hogy odáig lehet kérni ingyen bracketet az új alaplapokhoz, amíg az technikailag megoldható. Azaz csak a felfogató keretet cseréljük, a többi (radiátor és ventilátor) az állandó. Pár ismerős már végigjárta a kérek ingyen felfogatót az új típushoz, és igaz elég lassan (két hét) de küldtek. 
„Mennyivel kisebb az élettartama így túlhúzva a CPU-nak?”
Hűtéstől függ. Van ismerős, akinek ugyanolyan procija van, mint nekem, egy évvel fiatalabb, és mindig 4000-re van húzva, ez kb. 5 éves dolog.  Még megy, de egy hasonló, de régebbi típusú hűtése van és egy nagyon jól összerakott házhűtése. 
„Van ennek jelentősége?”
Ha normálisan hűtöd a gépet, akkor csak kicsit vesz vissza állítólag az élettatalmából. Nem kell agyonhúzni, és a tápot egyenletesen kell tartani, és megfelelő Vcore értéken futtatni. 
Nekem most nincs jelentősége, csere előtt állok, így… 

„A vizes hűtés nem férne el?”
Bőven elférne, de az hangosabb (AIO), és sokan nem szeretik, mert egy idő után elszivárog a víz. 

"Illetve a plot_time-ban is átírtam a kellő sorokat, hogy ki is nézzen valahogy.
A Mega-ról letölthető cuccban már átírva van? "

A megás a hőfokos, a pastebin-os meg a CPU-s vezió. 

„Mindez, vagyis a módszer honnan származik, bejegyzés, blog címet linkelnél?”
https://askubuntu.com/questions/96957/where-can-i-find-the-log-file-of-m...

„A „meret” tartalma ugyanaz (nem néztem most), mint a pastebinre feltöltött szövegfájl?”
nem, a lekérdezett adatot tartalmazó sort átírtam. Így egyszerűbb ha a pastebin-est használod, illetve írod át. 

„A meret scriptet a letöltés után kibontott könyvtárban állva kell futtatni, ahol a plot_day és a plot-time fájlok is tartózkodnak?”
Igen.

„Az architektúra nélküli geekbench mire való?”
Passz :) 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

balacy

balacy

Hi!

Lehet nem olvastam okoasan végig a cikked, de nem találtam utalást a VGA kártyára.

Én az nVidia kártyákat részesítem előnyben, hiszen a CUDA segítségével 150-500x gyorsabb egy videó rendelerése vagy pl egy Blender image sequence export.  Ez utóbbi konkrétan x perc videó Windowson 3 óra, de Linuxon 3 perc.

Handbrake Nvidia Nvenc (remélem jól emlékszem a nevére) Windowson és Fedorán műkődött eddig. Ami azt jelenti, hogy egy 5-6 perces munka 3s alatt megvan. 

Szóval nem lehet a CPU elég csak egy jó VGA kellene?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve