Hogyan távolítsuk el a felesleges Flatpak csomagokat?

A Flatpak csomagokról már volt szó. Egy olyan csomagolási megoldás Linux alatt, melynél úgy kerül a gépedre az adott felhasználói program, hogy minden függőséget a csomag tartalmaz. De ez nem azt jelenti, hogy minden „függőség”, runtime stb. az adott csomag része. Ezek közül sok olyan van, melyet nem csomagolnak be minden felhasználói programhoz, hanem külön Flatpak csomagokat hoznak létre. Ez praktikus, hiszen így a fejlesztők könnyebben tudnak Flatpak csomagokat készíteni, de van egy kellemetlen probléma velük. Nem fogja a flatpak parancs ezeket eltávolítani automatikusan, ha a felhasználó programot eltávolítjuk. Ez egyrészt nem elegáns, másrészt tárhelyet foglal el a gépeden. Ami nem is kevés, hiszen egy-egy felhasználói program hozhat magával több, esetleg nagyobb méretű ilyen „függőséget”.

Hogyan távolítsuk el a felesleges Flatpak csomagokat?

Itt nem a felhasználói programokra gondolok (az ismert módon tehetjük meg), hanem azokra, amiket egy másik program rakott fel, mert neki kell. De elég udvariatlanul nem rak rendet maga mögött, hanem egy csomó szemetet hagy a gépen. A flatpak uninstall –unused parancs eltávolítja mind a rendszer, mind a felhasználó összes nem használt függőségét. Kicsit használó a Debian alatt az autoremove-hez, közel egyazon feladatot lát el a Flatpak csomagoknál, mint az a deb csomagoknál. Ez a lehetőség 2018. júniusában kiadott Flatpak 0.11.8-val vezették be, így ehhez ez a verzió, vagy újabb kell. (flatpak --version: Verzió információk kiírása és kilépés)

flatpak uninstall --unused

laci:~/ $ flatpak uninstall --unused [10:05:29]
Uninstalling from system:
runtime/com.github.wwmm.pulseeffects.plugin.lsp-plugins/x86_64/4
Is this ok? [y/n]:

Azaz rákérdez, hogy szeretnéd eltávolítani? Ezután egy ENTER, vagy y, és máris leszedi a feleslegessé vált, a gépen ott maradt Flatpak csomagokat. Ennyi :) és már rendezettebb a Linuxod!

Hogyan témázzuk a FlatPak csomagokat?