A Signal üzenetküldő alkalmazás telepítése

kimarite képe

Signal egy, saját fejlesztésű protokollt és újszerű titkosítási megoldásokat használó üzenetküldő alkalmazás. A Signal egyébként nyílt forráskódú, a titkos kommunikációért felelős protokoll pedig szabadon használható más szoftverekben is.

Ezt implementálja ma már a WhatsApp, a Facebook Messenger és a Google Allo is (inkább díszként és marketingfogásként, mivel általában opt-in rendszerben titkosítanak, a metaadatokat pedig tárolják és készséggel kiadják a hatóságoknak), illetve az eredeti Signal alkalmazás is (ez metaadatot nem tárol).

A protokoll fejlesztését az Open Whisper Systems végzi, a megoldás alapjait egyébként alapítványi és amerikai kormányzati támogatással. A protokoll mögött álló csapat nem is amatőrökből áll, annak írását Trevor Perrin és Moxie Marlinspike kezdte, utóbbi a Twitter biztonságért felelős vezetője volt korábban.
Forrás: https://www.hwsw.hu/hirek/56398/open-whisper-systems-signal-protocol-audit-elemzes-biztonsag.html
# Formális biztonsági teszten is átment a Signal, Ed Snowden kedvenc alkalmazása
Az audit eredménye: https://eprint.iacr.org/2016/1013.pdf (2016, forrás: HWSW)

Az alkalmazás mondhatni, multiplatform, tehát majdhogynem minden rendszerre telepíthető. Jelenleg a Linux terjesztések közül a Debian-alapú terjesztések támogatottak („Signal for Debian-based Linux”). Ilyen például a Linux Mint és az LMDE2. Manapság már nem meglepő, hogy csak a 64bit-es architektúrájú rendszerek támogatottak.

Telepítés

A desktop verziókat (asztali alkalmazás) innen lehet letölteni:
https://www.signal.org/download/
Használatának feltétele, hogy Android-os készülékünkön is telepítve legyen az app.

Maga a telepítés külső tükör felvételével lehetséges Linux alatt:

curl -s https://updates.signal.org/desktop/apt/keys.asc | sudo apt-key add -
echo "deb [arch=amd64] https://updates.signal.org/desktop/apt xenial main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list.d/signal-xenial.list
sudo apt-get update
sudo apt-get install signal-desktop

Miután regisztráltunk telefonszámunkkal, a mobilos Signal alkalmazásban a beállításoknál hozzá kell adnunk a laptopunkat, asztali gépünket a fiókhoz. Ezt úgy tehetjük meg, hogy az asztali alkalmazás telepítőjének utolsó lépésében megjelenő QR-kódot be kell szkennelnünk az okostelefonnal. Ezután a két készülék társítva lesz, és minden üzenetet szinkronizál. 

Az alkalmazás így néz ki:

Használatát, beállításait érzésem szerint nem kell magyarázni.

Enjoy :-)

Hallgassunk egy kis zenét a telepítéshez: https://www.youtube.com/watch?v=WfGPRNj4FLQ

Hozzászólások