Inkscape tutorialok - magyarul

Inkscape. Mindenki, vagy legalábbis sokan ismerik ezt az ingyenes, multiplatformos vektorgrafikus programot. Ebben a Web-Mustra részben nem is magát a programot, hanem a magyar leírásokat, oktatóanyagokat mutatom be. Egy egy oktatóanyagra nem szánok különösebben sok karaktert, mert ezek jók, és hasznosak. Bár egyesek pdf-ben, mások videóban jelentek meg, egyformán jól összeszedettek, gyakorlatban hasznos információkat adnak. Bár eltérő tudásszinthez igazított oktatóanyagok, de mindegyik hasznos az alapokkal ismerkedőknek.

Az inkscape telepítése egyszerű, egyrészt a legtöbb disztribúció a saját tárolójából kínálja, másrészt snap, flatpak, PPA (ubuntu alapúakhoz) megtalálható inkscape oldalon.az vagy az appimage formában is. Bár a legjobb a natív (saját tárolóból) telepíteni, de mindenképp érdemes az egyéb forrásokat is ismerni. Ha esetleg nem a legújabb található meg a tárolóban és azt szeretnéd használni, vagy éppen van a tárolósban hiba, akkor ezek az egyéb megoldások nagyon hasznosak lehetnek.

Az Inkscape Könyv:

Van! Igen, van magyar nyelvű és ingyenesen elérhető alapoktól végigvezető könyv. Kisantal Tibor készítette.

Nagyon jó és alapmű. Még olyan is haszonnal forgatja, aki már ismerni egy alapszinten az inscape programot. Érthető, olvasmányos, érezni, hogy az írója érti a dolgát.

Grafit videók és leírások

Érdemes megnézni és a pár feladatot meg is oldani Kisantal Tibor honlapjáról. Ezek jellemzően tanári anyagok, szakköri feladatok, leírások. Így mindenképp hasznos lesz nekünk is!

Az Inkscape Könyv feladatai videón:

Kisantal Tibor könyve sok gyakorlati feladatot ír elő. Ezeket oldja meg, mutatja be számunkra a „Vektorgrafika neked” videósorozat. A rövid bevezetőt elolvasva már ugorhatunk is a csatornára.

A készítőjétől (ő csinálta a pytonidomár sorozatot is!) megszokott könnyedséggel és érthető magyarázatok mentén haladhatunk lépésről lépésre. A könyv színvonalának megfelelően minőségi a „megfilmesítés”. Aki a kettőt (könyv és a videók) párhuzamosan olvassa, nézi és végre is hajtja a tanultakat, annak már egy jó alapja lesz.

A videók nem szerkesztettek, azaz nincs felvezető és levezető intró, zenei aláfestés. Ami nem is baj, mert így csak a nettó mondandóra tudunk koncentrálni.

Egy szomorú tényt megosztok veletek: 192. Ennyi felíratkozója van (18.12.20). Ha nem érdemi tartalmat, hanem egymilliomodik cuki macskás videót csinálna, több lenne... Szomorú. :(

Amikor elterjedőben volt az internet, akkor sokan úgy gondoltuk, hogy a „mindentudást” kapjuk meg, hiszen az emberek ingyen (OK, akkor sem volt olcsó az internet elérés...) juthat hozzá oktatóanyaghoz, amiből tanulni lehet. De örömmel tölt el, hogy egy szűk kör tagja vagyok, rajtam kívül még 191 ember van a klubban. :)

Amit kár lenne kihagyni:

Nyullancs videói. Bár én csak azt a csatornáját linkeltem be, mely közvetlenül az inkscape oktató részt tartalmazza, a többit is érdemes megnézni. Érthetően, kellemes hangon magyarázza el a teendőket. Profi munka! Sajnos csak féltucatnyi videóról van szó, de ezek igencsak minőségiek.

A Könyvön kívül két olyan forrást tudok ajánlani, mely komolyabb mélységig foglalkozik a témával. Nem meglepő mód a FullCircle magazin is majd minden részében található cikk az inkscape használatáról.

A sorozat első 35 rész gyűjteményes formában is megjelent. Sajnos a többit csak az adott számban találjuk meg, bár ez nem nagy gond, hiszen a többi cikk is érdekes a FullCircle magazinban. Természeten a magyar oldalt linkeltem be... A FullCircle magazin számai letölthető formában érhetőek el, így érdemes archiválni őket.

A másik magyar forrás a PC LinuxOS magazin magyar cikk fordítójának, janu mesternek a honlapja. Itt sok (több tucat) cikk foglalkozik az inkscape programmal. Jellemzően a tippek, trükkök kategória. A cikkek pdf formában készülnek, ami nagyon kellemes, hiszen letölthető és archiválható az anyag.

Kisebb oktató videókat találunk Kovács Tibor csatornáján. Ezek hasznosak, egy-egy feladatot mutatnak be, példával: névjegy, műszaki rajz, vízjel, tintapaca stb. Gyakorlatias, az adott témát bemutató videók.

Illetve pár hasznos funkciót, lehetőséget Molnár Péter is bemutat. Ezek rövidebb videó, melyeket érdemes átnézni. Alapok tárgyalja, majd például: műszaki rajzot vektorizál, rajzol át.

Az inkscape programmal foglalkozik egy nagyon rövid sorozatban Kristóf. A sorozat rövid, háromrészes. Kifejezetten kezdőknek szól. Érthető, egyszer érdemes megnézni.

Ennyi. Valóban ennyit találtam. Ha van a témában honlapod, ingyenes oktató anyagod magyarul, azt jelez nekem, és felteszem ide.

Ennyi :) Az eredeti bejegyzés a blogomban jelent meg. Nézz rá időnként a bolgra is, mert ide nem minden kerül át, csak ami ebbe a profilba is beleillő!