Gmail mentés

Ma a gmail-ról mentjük le a levelinket egy adatfájlba. Ennek egyrészt adatarchiválási oka van és egy biztonsági: el akarok válni a google „kémszoftvereitől”. Az első lépés természetesen az ott tárolt adatok beszerzése, és mentése, hiszen a gmail-os több száz, ezer levelemet nem szeretném elveszteni. A gmail levelek letöltéséhez több programot ajánlanak, de ezek vagy nem működtek, vagy nehézkes volt beállítani. Ezért én ezt másképp oldottam meg.

Gmail levelek egyszerű mentése és adatbiztonság?

A kettő két eltérő dolog, de most egyben tárgyalom, mert egy lépéssel ismerjük meg az egyszerű és gyors mentését az összes gmail-os levelünknek MX Linux alatt és azt, hogy milyen tevékenységeinket tárolja a google.

Mindig kérdés, hogy mit tárolunk a google-nél. A google összes tevékenységünket követi, de mik is azok? Ezt nagyon egyszerűen tudjuk tekinteni, letölteni az összes tárolt (mármint amit elérünk) leveleinket, youtube keresését, videókat, feliratkozást, blogbejegyzést…

Ez nagyszerű lehetőség, hogy a naptárainkat, a leveleinket stb. gyorsan le tudjuk menteni.

Pár egyszerű lépést kell megtenni:

  • bejelentkezni a google fiókba azzal a felhasználóval, amit menteni akarunk
  • látogassunk el ide: https://takeout.google.com/settings/takeout
  • Ki kell választani, mit szeretnénk lementeni – mindent, hogy lássunk mindent. Egyes kategóriákban még pontosíthatunk az adatok körén, vagy a formátumon.
  • A lap alján a Tovább gombra kattintani
  • A következő lapon a fájl típust választhatjuk meg és a szeletelési méretet. Ez akkor fontos, ha nagyobb mennyiségűre saccoljuk az adatmennyiséget.
  • A harmadik, és a legfontosabb kérdés, hogy hogyan kapjuk meg az adatokat. Itt felajánl több tárhelyet, vagy a letöltési link elküldését levélben. Itt át kell gondolni, hogy megadjuk-e a google-nak egyéb tárhelyeink adatait. Én nem szeretném, hogy a DropBox-omat összekösse a a google az általa kezelt adatokkal. Bár semmi titkos nincs a dropbox-omban, ami van az is titkosítva, de a két identitást ne kösse össze a google. Így marad a letöltési link küldése levélben.
  • Az archívum létrehozása gomb és kisebb várakozás után már meg is kapjuk a gmail-os címre a letöltési linket. Amit letöltünk :)
  • Miután kicsomagoltuk, érdemes átnézni a könyvtárakat, hogy milyen androidos készülék, youtube tevékenység, blogbejegyzést stb.-t követtünk el… Majd érdemes ezt az oldalt felkeresni és a beállításokat megváltoztatni, illetve az előzményeket törölni. 
  • Ha itt letiltunk mindent és letörlünk minden előzményt egy kissé jobban érezzük magunkat. Bár kétségeim vannak, hogy a google mennyire tartja be ezt a kívánságunkat, és nem jegyzetel semmit, de bízzunk benne, hogy miket letiltottunk, azokat nem követ.

Gondolkodjunk el azon, hogy mennyi adatunkhoz engedünk hozzáférést egy cégnek, és van-e alternatív lehetőségünk a levelezésre. Illetve másra is, de jelenleg ez a téma.

Én folyamatosan leváltom a gmail-os címeket, így mindenképp menteni kell az adatokat…

A sok letöltött adathalmazból nekünk most csak egy kell. Illetve a kontakt lista és a naptárak is fontosak lehetnek, de ebben a cikkben csak annyi a cél, hogy a gmail-os leveleket lementsük.

Kicsomagolás után keressük meg a Levelek
almappát, ahol megtaláljuk a .mbox formátumú leveles ládánkat, az összes levéllel. Ez egy hagyományos mailbox formátum, amit több levelező is ismer. Bár a grafikus levelezőkbe is be lehet rakni ezt a levélcsomagot én az egyszerűség kedvéért a

mutt 

levelezőt használom a megnyitásra. Ezt nagyon egyszerű használni, a grafikus levelezőknél picivel több lépés kell, így nekem annyit nem ért a dolog. Azt is igaz, hogy az egy éve megszüntetett gmail-os címekből összesen három alkalommal kellett kikeresnem egy-egy levelet. Azaz ezek inkább egy idő után archív (talán egyszer még kellhet) kategóriás levelek. Ehhez azt is kell tudni, hogy érdemes a fontos leveleinket már a megérkezéskor lementeni és normális adatstruktúrában tárolni, hogy meg is találjuk őket.

Első lépés a mutt telepítése:

sudo apt-get install mutt

Ez Debian rendszereken így megy, ha mást használsz, akkor a te kedvenc disztribúciódban előírta mód tedd fel.

Majd meg kell adni a mutt-nak a kinyitandó .mbox fájlt. Ne feledjük, hogy a mutt egy komplett levelező, mi csak egy funkciót használunk most: a .mbox megnyitást. Sem küldeni, sem fogadni nem fogunk tudni, ahhoz be kellene állítania mutt-ot, de ez nem cél most. Bár az eredeti leveles fájlt ilyen szép hosszú névvel rendelkezett : Összes levél a Spam és a Kuka tartalmával együtt .mbox, én átneveztem egy nekem sokkal többet mondóra: gmail_ment.mbox. Van amikor a szóközöket kevésbé tolerálja a rendszer, így én kerülöm.

mutt -f  '/home/laci/Letöltések/takeout-20181130kopkoZ-001/Takeout/Levelek/gmail_ment.mbox'

A fájl elérésének az útját praktikus nem begépelni, hanem a fájlböngészőből kimásolni. A spaceFM természetesen tudja ezt!

Bár nem a megszokott grafikus felülettel, de a mutt-ban kényelmesen navigálhatunk és nézhetjük meg a leveleinket.

Biztos, ami biztos, én az archív .mbox fájlhoz egy módosítási tilalmat eredményező jelzőt tettem, így nem lehet csak úgy belepiszkálni.

Két feladatot oldottam meg:

  • letiltottam a követéseket a google-n, már amit lehetett
  • lementettem a gmail-os leveleket

Ennyi.

Az eredeti bejegyzés a blogomban jelent meg. 

Hozzászólások

Levelező szolgáltató Levelező szolgáltató

#1

#1 Sokan áttértünk a protonmail-ra, ami titkosított megoldás. Sokkal egyszerűbb, kevesebbet tud mint a gmail, de küldeni fogadni tud és nem "olvas bele" a leveleimbe. Sokkal kisebb tárhelyet ad, mint a gmail, de nekem az sem kell, mert nem ott tartom a leveleimet, csatolmányokat. Amit tudni kell: ez egy web-es felület, az ingyenes verzióban. De érdemes kipróbálni és majd a karácsonyi féláras akcióban fizetni érte :) 

Már csak a nem releváns levelek maradtak meg a gmail-on: régi hírlevélfelíratkozások, forumokra ezt a címet adtam meg, és olyanok, akik két év után sem képesek megjegyezni, hogy az a cím nem él :) Ezeket heti egyzser megnézem, de új információt nem kap rólam a google. 

A yahoo-t nem ismerem, régebben panaszkodtak rá, bár nem nagyon figyeltem, hogy mi volt vele a gond.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Egy másik lehetőség a Gmail-es levelek mentésére

Igaz hogy egy kissé körülményesebb dolog, de így is megoldható a levelek mentése a Gmailből:
Egy jó ideje a rendszer felkínált egy alkalmazást, amivel a leveleket átkonvertálhatjuk .pdf fájlba.
Ez az alkalmazás a Cloud HQ Gmail apps.
Éltem ezzel az ajánlattal, és telepítettem. Itt egy meglevő Gmail fiókot kellett hozzáadni, és ezzel már használható is a program.
A menteni kívánt levél/levelek átkonvertálásához a Cloud-ba kell bejelentkezni, ami a kiválasztott levele(ke)t átalakítja .pdf formátumba, amit a letöltése után bármilyen eszközön (pendrive, SD kártya, felhőtároló stb.) elhelyezhető. Ez mellett a Cloud HQ felkínál más alkalmazásokat, amivel több helyre nemthetjük a leveleket.
https://www.cloudhq.net/g_suite
Kedvcsinálónak:
https://i.ibb.co/8K7d0nG/cloud-1.png
https://i.ibb.co/m4f03cP/cloud-hq-2.png
https://i.ibb.co/1zPb4Yb/cloud-hq-3.png

Ez az alkalmazás nem található meg a Chrome Webstore-ban!
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Levelező szolgáltató

#1.1 Igen erről hallottam, láttam. Körbekérdezek máshol is.

#2 Mondjuk, például a Thunderbird kliens egyik előnye, hogy offline is használható. A PDF-re nehéz válaszolni. Amúgy jó ötlet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Levelező szolgáltató

#2.1 A Yahoo nem ad tárhelyet (legalább is én nem találom), csak levelezési és egyéb üzleti szolgáltatással "tömi meg" a felhasználót. (Csak felhőtárhely bővítésre használok néhány email fiókot.  :-)  )

#1.1 A nem releváns (régi) hírlevelekről (többségében) le lehet iratkozni. Ha a rendszer valamiért nem engedné (én) a weboldal (áruház) kapcsolatoknál keresek másik elérhetőséget - telefonszám, egyéb - és onnan közelítem meg ezt a dolgot.  :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve