Fájl átnevező

A fájlok vagy mappák átnevezése nagyon nehézkes lehet, különösen, ha nagyszámú fájlt kívánunk átnevezni. De nem szükséges minden egyes fájlra külön kattintani, néhány változtatásért csak azért, hogy ugyanazt az eljárást hajtsuk végre a következő fájlban! Erre kiválóan alkalmas a bemutatandó program a:

FileRenamer MX Linux alatt

Windows, Mac OS X és Linux alatt egyformán jól használható. Csak azokat a fájlokat vagy mappákat kell hozzáadni, amelyeket át szeretnénk nevezni, majd meg kell adni a módosításokat, és a "Apply Changes" gombra kattintva új fájlokat vagy mappákat adhat meg.

Számos lehetőség és beállítás áll rendelkezésre az átnevezéshez, amelyek könnyen aktiválhatók vagy deaktiválhatók a programban.

Például kereshetünk és kicserélhetünk fájlneveket, szövegeket törölhetünk, vagy fájlneveket illeszthetünk be, speciális karaktercsoportokat törölhetünk vagy kicserélhetünk, szöveget csatolhatunk a név elejére vagy végére, tetszőleges számú karakter vághatunk le a név elejéről vagy hátuljáról, a fájl nevét egy bizonyos hosszúságra csonkíthatjuk, a karakterek (kisbetűs, nagybetűs stb.) automatikusan megváltoztathatóak, a fájlok számozhatók, a fájlokra maszk alkalmazható, és még sok egyéb. A legtöbb beállítás a név és a fájl kiterjesztése külön alkalmazható.

Minden szövegbeviteli mezőben a szokásos szöveg mellett néhány „helyőrző” is használható. Vannak helyőrzők, például a régi fájlnév, a fájlkiterjesztés, a mappák, az aktuális dátum vagy idő, a fájl dátuma vagy a listában lévő fájl száma ami univerzálisan megadható. Továbbá, a keresési és helyettesítési funkció, valamint a törlési funkció is használható a reguláris kifejezésekkel, ami sokkal rugalmasabbá teszi a munkát.

Ezenkívül a FileRenamer bizonyos funkciókat is biztosít a fájlok és mappák attribútumai megváltoztatásához. Így például lehetséges a "rejtett" vagy "csak olvasható" fájlattribútum módosítása, vagy egy fájl vagy mappa dátumának beállítása ("módosított", "létrehozott" vagy "utolsó hozzáférés").

Fontos, hogy ez az eszköz csak a fájlokat és mappákat nevezi át, vagy csak megváltoztatja az attribútumokat, de semmit sem változtat a fájl tartalmában. Még a fájl felülírása is megakadályozható, mert a név csak akkor módosítható, ha nincs más, azonos nevű fájl a megfelelő mappában.

A File Renamer nincs a tárolókban, így le kell tölteni és telepíteni. Letöltési linkjére kattintva a kívánt disztribúció alá ingyenesen beszerezhető. MX Linux alatt gond nélkül települ, és működik. Én Fedora 28 alatt is használtam, ott sem volt vele gond.

A videóban bemutatott lehetőségek gyors áttekintése:

Files and Folders: Valamennyi átnevezendő fájlt és mappát hozzá kell adni a főablak bal oldalán található listához. A fájlok és mappák hozzáadásának legegyszerűbb módja az, hogy csak a programba húzzuk, illetve ott lehet törölni is őket. A videóban én a másik, a mappák tallózásával mutattam be ezt. Egyformán jól használható mindegyik megoldás. Ezzel az eszközzel mind a fájlokat, mind a mappákat át lehet nevezni – természetesen :)

Search and Replace: A fájlkiterjesztések fájlnevei között kereshetünk bizonyos sztringeket, hogy helyettesítsék azokat más sztringekkel. Azaz sima csere funkció, melyet mindegyik szövegszerkesztőben megtalálhatunk.

Truncate: A fájlneveket és a fájlkiterjesztéseket egy bizonyos hosszúságra rövidíthetjük „ csonkolhatjuk”, és egy meghatározott számú karaktert kivághatunk az elejétől vagy a végétől.

Insert: Szöveget, vagy számot beilleszthetünk be egy adott pozícióba - a név elejétől vagy végétől számítva. Gyors és egyszerű módja a fájlok nevébe egy-egy közös karakterlánc beillesztésére.

Delete: A megadott karaktereket törli :)

Regular Expressions: A "Keresés és csere" és a "Törlés" funkciókban a normál szöveg mellett rendszeres kifejezéseket is használhatunk. Ehhez azért kell bizonyos tudás, minimum ezt az oldalt tanulmányozni kellene. Google fordító simán és érthetően fordítja.

Placeholders: A Regular Expressions hasonlóan sok előre meghatározható ( régi fájlnév, a régi fájlkiterjesztés, az almappák, a fájlok száma, a fájlok abszolút száma, az aktuális dátum és idő, a fájl dátumai: utolsó módosítás, utolsó hozzáférés, létrehozás dátuma és így tovább) kifejezésekkel operálhatunk. Ehhez is kell egy kis gyakorlat! Ehhez is el kell olvasni a megfelelő oldalt.

Numbering: Számozás, sorszámozás.

Common Replacements: Néhány gyakori csere (például kötőjelek, aláhúzás vagy pontok cseréje szóközzel vagy fordítva) elérhető egy jelölőnégyzet aktiválásával. Igen gyorssá és egyszerűvé teszi az életet!

Delete Character Groups: Előre meghatározott karakter tipikusokat törölhetünk. Például szóközök, számok, latin, görög, cirill nagybetűk vagy kisbetűk, diacritikusok vagy speciális karakterek.

Rewrite: Adott néhány lehetőség a fájlnév átírására. Nagybetűnél elválasztja a nevet, vagy éppen az „URL szerű” kódolást (például: %c3%89pp_testben_-_Tal%c3%a1lt_monol%c3%b3gok) hozza rendbe.

Modify File Attributes: Fájl attribútumokat változtathatjuk meg. Így például lehetséges a "rejtett" vagy "csak olvasható" fájlattribútum módosítása, vagy egy fájl vagy mappa dátumának beállítása ("módosított", "létrehozott" vagy "utolsó hozzáférés").

Az eredeti bejegyzés a blogomban jelent meg. Nézz rá időnként a bolgra is, mert ide nem minden kerül át, csak ami ebbe a profilba is beleillő!

Ennyi :)

Hozzászólások

URL

#1 köszi egy "semmi" azaz %20 volt a ludas :) 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve