Szemét takarítás

A Kuka ürítésről és hasonló témáról már volt szó. Ma az általánosabb szemételtávolításról és egy kis biztonságtechnikáról próbálok írni.

Sok program nagyüzemi szinten gyártja az ideiglenes fájlokat, melyeket előszeretettel nem töröl ki mag után. Ez sajnos MX Linux alatt is íg van, amit felismertek az MX Linux készítői is.

Kukázás MX Linux alatt

Bár nem azért használok MX Linux disztribúciót, mert adnak hozza jó pár saját fejlesztésű (Zoli - Linux Mind - a videójában párat bemutatott, vagy a telepítősről is volt szó érintőlegesen) programot kapok vele, de ha már adnak, akkor próbáljuk ki őket. A takarításhoz az MX Cleanup való

MX Cleanup?

Hm... Első nézetben egy alap takarító, amiben pár dolgot ki lehet purgálni. A beállítása a képen látható, nagyon egyszerű.

MX CleanUp

Ami hasznos lehet a ciklikus időzítés, ami napi heti és havi rendszerességgel futtatja a háttérben a takarítást. A Run Disk Usage... pedig megmutatja a lemezfoglalást, melyik lemez milyen mértékben van tele.

Nagyjából ennyi. Ez jó, de messze nem elégséges nekem.

Takarító MX Linuxhoz

A BleachBit programot használom, ami két fontos funkciót lát el:

  • sok program szemetét kukázza
  • lemezterületeket is takarít, végleg

A telepítése egyszerű. A disztribúciód tárolójából felrakod, a kedvenc telepítő módszereddel. A MX Linux stable ágon az 1.12-1 , a test ágon a 2.0.2 érhető el (2018.11.10-én). Ha nincs a tárolódban, akkor a letöltési oldalon megtalálsz több csomagot.  Ezek lehetnek frissebbek is, mint amit a disztribúciód ad. Csak akkor használj külső telepítést, ha ténylegesen kell a legújabb!

A sikeres telepítés után az MX Linux menüjébe beépült és kétféle módban futtathatod: rendszergazda és felhasználó.

Én előbb a root módban  futtatom - ez, ahogy figyelmeztettet is - nem törli az user szemetét. Így előbb a root, majd a felhasználói módban is futtatni kell.

A beállítás egyszerű:

BleachBi 

Bejelöld a törlendőket: programnév és a leírás segíteni fog. Nagyon nagy kárt nem tudsz csinálni, de azért jobb ha figyelmes vagy.

Miután a szemételtávolítás megtörtént, vagy kiírja az eredményt, vagy bezárja magát, a beállítástól függően.

OK, ez meg is van. Ezután nézzük meg a lemezterület törlését, mappa és fájltörlést végleges módban. A biztonság egyik feltétele, hogy ne maradjon olyan fájl a gépemen, ami már nem kell. Azaz törölni kellene őket. Ezt minden rendszerető ember megteszi, de a probléma az, hogy a törlés bizony visszaállítható és nem csak MX Linux alatt, hanem legtöbb, nem biztonságtechnikára szakosodott rendszernél. Aki már törölt véletlenül fájlokat, és keresett visszaállító programot, annak ez nem idegen. Vannak elég hatékonyak és amatőröknek is elérhető recoverek. Ha egy hozzám hasonló egyszerű MX linuxos is vissza tudja állítani a törölt adatokat kisebb tortaurával, akkor a hárombetűs kormányzati kukkolók... Gondolom érthető a probléma lényege: végleg le kell törölni az adatokat, hogy egyszerű módszerrel ne lehessen visszaállítani. Erre nagyon jó a bleachbit MX Linux alatt. A Fájl menüben található a megsemmisítendő állományok és a megsemmisítendő mappák. Gondolom, ezek használata nem okoz gondot, egyértelmű: kijelölöd, ami takarítani akarsz, és megszabadulsz tőle. Végleg, azaz jobb, ha átgondolod a dolgokat. Ha Hillary Clintonnak megfelel, nekem is :)

Bleachbit beállítása MX Linux alatt:

Általános fül hasznos, itt beállíthatod az automata indítást és azt, hogy ha lefut, akkor lépjen ki. Amire figyelj, ha kezdő MX Linuxos vagy, hogy a Megerősítés törlés előtt fontos, hogy legyen egy olyan pontod, aminél még meggondolhatod magad.

BleachBit MX Linux alatt

Egyéni fül fontos, hiszen itt adatsz meg olyan elérési útvonalakat, melyek alapból nincsenek bent a programban. Hasznos!

BleachBit MX Linux alatt

Több programot használok, amit nem kezel alapból a bleachbit. Ilyen a discord is, ami letölti a discord csoportokba berakott képeket, hogy gyorsan meg tudja jeleníteni. Ami nagyon jó, mert kényelmes, gyors és felhasználóbarát. De én két csoportban vagyok fenn, és egy havi ilyen képmennyiség a több százat meghaladja, ami fél giga helyet foglal el. Ne ez nem megengedhető! Így ide be is írom a képek lelőhelyét (/home/laci/.config/discord/Cache/) és azután már ezt is kukázza.

Nyelvek fül Bár alapból jó a beállítás, legalábbis MX Linux alatt, de nézd meg, hogy ha a felesleges lokalizációs fájlok törlését bejelölted, hogy mit is szeretnél, ha maradna.

Ennyi. Ez is  a blogban...

Hozzászólások

A BleacBitet én például azért

A BleachBitet én például azért is futtatom rootként, mert ilyenkor annak a kukáját is tudja üríteni, márpedig én szoktam rendszergazdaként fájlkezelő programokból adatokat törölni, amiket csak így lehet eltávolítani a rendszerről. Már jártam úgy, hogy nem tudtam, miért csökkent nagy mértékben a szabad hely a lemezen. Kiderült, hogy rootként töröltem dolgokat. Erre is jó a BleachBit, meg a cache törlésére is tényleg hasznos. Ilyen szempontból a Linux disztribúciók hasonlítanak a Windowsra: programtelepítéskor sok szemetet hagynak maguk után. Azért a Bleachbit használatával óvatosan kell bánni, mert bizonyos esetekben bugos, például KDE Plasma desktopon egy ilyen múvelet után mást nem lehet elindítani az asztalról addig, amíg ki nem jelentkezünk.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A BleacBitet én például azért

#1 Én nem teszek kukába mást, csak a saját jogú dolgaimat. A root tulajdonát (ha ez szükséges) azonnal, a Kuka kikerülésével törlöm.

De ez nem szemetelés, ez cache, mely többsége a rendszer újraindítása után törlődik, és mert a nevében is benne: átmeneti tár. Más alkalmazásokra nincs ráhatással egy program telepítése, mert linkelik a kodeket például, azaz ezer kodec packet nem telepíthetsz (normális módszerrel), mint a Windows alatt, hanem egy FFMPEG van (példa), és minden alkalmazás azt használja. Linux alatt nincs regisztrációs adatbázis, ami a Windows megkeveredését úgymond önmagának idézi elő (olykor).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A BleacBitet én például azért A BleacBitet én például azért

 

#1.1   Pl. a Doublecmd-t (szerintem a legjobb kétpaneles fájlkezelő) futtatom felhasználókéntt és rendszergazdaként is. Utóbbi esetben törlésnél az adatok a root kukájába kerülnek. A cache létezik APT-nél is, ez pedig a rendszer újraindításakor megmarad. Én erre gondoltam.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A BleacBitet én például azért

#1.1.1 Én ezt a parancsot futtatom olykor:

sudo apt-get clean

Törli a letöltéseket az APT tárból.

Nem is olykor, hanem mikor bekapcsolom a TV sticket vezérlő kernel modult, ahhoz úgyis kell a sudo, ami kb. 15 percig érvényes marad egy terminál munkamenetben (megnyitott, de nem bezárt terminál, de egy új lap vagy egy új ablak bekéri megint). Így egy jelszó begépeléssel két legyet ütök egy csapásra. Ezen letöltött csomagok amúgy nem igazán izgatnak, mármint a fogyó tárhely miatt.

Ugye, az MX Linux Debian-alapú. Amikor Debian-t használtam (fogok is még), úgy nyugodtan kiadhattam a

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

parancsokat, no meg az apt-pinning miatt futtattam még a

sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade

parancsokat. És egy munkamenetben a végén ugyanígy belefért a

sudo apt-get clean

futtatása is. :-)
Oda-vissza lehet lapozni a terminálban: a fel- és a le kurzor nyilakkal (a korábbi parancsokra).
LMDE alatt is használható a módszer, a Linux Mint szinteket viszont, sajnálatos módon kikerülné az upgrade.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A BleacBitet én például azért

#1.1.1.1 Én erre a gyorsítótár takarításra is a svájci bicska Bleachbitet használom. Nem teszi annyira tönkre a rendszert ahogy az internetes fórumok némelyikén írják róla és ahogy Windowson a hasonló takarítóprogramok esetleg veszélyesek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A BleacBitet én például azért

#1.1.1.1.1 Lehet azt is. Én is sokat használtam régebben.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve