AppImage

AppImage. Sokan használjuk ezt a csomagolást, hiszen telepítés nélkül jutunk hozzá egy programhoz, elvileg az összes függőségével együtt. Így nagyon hasznos, ha olyan függőség kellene neki Debian csomagból, ami éppen az adott disztribúcióban nincs, vagy a program legeslegújabb verzióját még nem integrálták be a mi stable debiánra épülő MX Linuxunkba.

AppImage és az MX Linux

Az AppImage elvileg minden Linux disztribúción egyformán jól működik, így a leírtakat máshol is kamatoztatni lehet.

Az AppImage nagyon egyszerűen használható: letöltjük és adunk neki egy futtatási jogot és indítható is. Mi a gond ezzel? Alapvetően semmi, mert nagyon praktikus, de én szeretem, ha az MX Linuxom alatt rend van. Ha már egy jól összerakott rendszert kaptam készen, akkor, ha lehet ezt a rendezettséget meg is kellene tartani.

Azaz az adott AppImage program nagyon jó lenne, ha a Start menübe beépülne és ideális az is, ha nem a Letöltések (vagy más) mappába kellene bandukolni és indítani onnét.

Erre eddig is volt módszerem, mert be lehet majdnem mindet szerkeszteni a Start menübe és az AppImage fájlokat a ~/bin-be másoltam egy rövidebb névvel. Így egy kis kézimunkával minden kívánalomnak eleget tettek.

Ez megváltozott, mert egy cikkben olvastam az AppImageLauncherről.

Az AppImageLauncher telepítése

Én – gondolom nem meglepő – MX Linux alá tettem fel, ami simán lefutott. Gyakorlatilag az AppImageLauncher github oldaláról le lehet szedni. Más disztribúcióhoz is van kész csomag, figyelj, hogy a sajátodhoz szedd le!

Majd simán telepíteni kell, MX Linux alatt nem volt függőségi problémája, egy csomagot rakott fel még.

Mire jó ez az AppImageLauncher

Nem tesz mást, csak a fenti két feladatot teszi meg. Ha indítasz egy AppImage fájlt, akkor az induláskor megkérdezi a további teendőket:

AppImage MX Linux alatt

Run once: simán futtathatjuk

Cancel: kilépünk

A harmadik már érdekesebb: Integrate and run

Ezzel a lépéssel beintegrálja a menübe, a fájlt átmásolja a ~/Applications mappádba. Így egy helyen lesz az összes AppImage és pontosan úgy használhatod MX Linux alatt, mintha csomagkezelőver raktad volna fel a hivatalos tárhelyről.

Pár napos használatában semmi problémát nem találtam, gyakorlatilag valóban nem csinál mást, csak átmásolja (azaz nem törli!) a leszedett AppImage „telepítőt” egy közös mappába. Majd csinál egy .desktop fájl. Plusz kellemesség, hogy az így már az „albert” is megtalálja :).

Ennyi

Gondolom nem meglepő, hogy az eredeti a blogomban jelent meg :)

Hozzászólások

tonsur képe

AppImage

Ubuntun (és ez szerintem Linux Mint-en is működik,ha nem akkor irjátok meg) a menüeditorban (Főmenü-egyéb kategória) csinálok egy inditóikont az adott appimage-nek és kész, ugyanazt elértem amit itt hosszasan leirsz.Én mindent szeretek a lehető legegyszerűbben megoldani.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

AppImage

#1 Ezt valamelyik .desktop fájl szerkesztésével éred el, vagy valamelyik menueditorra? Melyikkel?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Menü szerkesztés

1) Panel/Menu - egér jobb gombos menü: Beállítások
2) Menü elemre lépés
3) Menüszerkesztő megnyitása rádiógomb
4) almenü kiválasztása (Új elem), ... vagy az AppImageLauncher esetén -annak jelleg miatt- esetleg új menü választás (Új elem). Ennek elhelyezése: felül, középen vagy legalul ..., egyéni döntés.
5) és innen jó a leírás. Hogy mit kell beleírni és hova.
De az indítók létrehozásáról én is írtam. Utóbbi dolgokat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

szerintem rosszul fogalmaztam...

Ha telepíti valaki az AppImageLauncher-t, akkor azt nem kell berakni a menübe, mert minek? 

Én úgy használom:

  • akármilyendenagyonjó.appimage fájlt letöltöm. 
  • adok neki futatási jogot
  • akármilyendenagyonjó.appimage-t indítom
  • ekkor nem indul el rögvest, hanem előugril az AppImageLaucher és megkérdezi mit akarok. 
  • harmadik lehetőséget válaszom, ekkor elindul a akármilyendenagyonjó program és az AppImageLauchert öntevékenyen berakja a menűbe (pld. a wiskers menube) a programot a megfelelő helyre és kategóriába. 

Azaz nem kell menüt szerkeszteni az appimaga-hez, belekerül.

Ha valamelyik hozzászólást félreértettem, vagy esetleg egyéb, nem xfce alatt másképp megy, akkor bocsi, ma soka egyéb miatt fáradtabb az agyam :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

szerintem rosszul fogalmaztam...

#3 Köszönöm, ez tényleg egyszerűsiti a dolgot

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

szerintem rosszul fogalmaztam... (off)

#3 Mid? ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve