Zim - jegyzetelő, extrákkal

A Repo-Mustra sorozat célja, hogy olyan kevésbé ismert programokat mutasson be, melyek megkönnyítik az életünket. Maximálisan 5000 karakterben. Nem cél egy teljes leírás, csak a figyelem felkeltése!

Ebben a részben egy jegyzetelő programot mutatok be. Azért vettem ezt a programot előre, mert a blogban megjelenő információkat érdemes lementeni. Vagy nem, ezt neked kell eldönteni... Méghozzá valami rendezett formában.

A Zim egy nagyon fejlett asztali wiki stílusú program. A sok jegyzetelő stb. közül két tulajdonsága emelkedik ki:

Szöveges tárolású, azaz a jegyzeteket sima txt szövegben tárolja. Így a Zim nélkül is megnézhető, megosztható egy mozdulattal. Sok jegyzetelő saját adatbázisban, különféle formátumba menti a jegyzeteinket, ami akkor gond, ha nincs a gépen a program és mégis hozzá szeretnénk férni az adatokhoz.

A Zim ezt a jegyzeteket könyvtárakban, fa struktúrában tárolja. Ennél egyszerűbb megoldást nehéz kitalálni.

Sok formázási lehetőséget ad, lehet csatolni mellékleteket és sok bővítési lehetősége van egyéb formázáshoz. Azaz nem csak egy jegyzet tároló, hanem komplett program az adataink tárolására.

A telepítése:

sudo apt-get install zim

Ha más disztribúciót használsz, a telepítés eltérhet. Használd a saját csomagkezelődet a telepítéshez. Önállóan!

Telepítés után meg kell adni a Zim adatbázisának a helyét, ezt érdemes olyan helyre tenni, amit le tudsz menteni és akkor sem törlődik, ha újratelepíted a rendszert. Arra figyelj, hogy a Zim nem tud titkosítani, a jegyzetek sima txt-ben vannak, így csak olyan könyvtárba tedd, melyhez más nem fér hozzá.

Zim notesz

Zim notesz

A Zim több jegyzetfüzetet is tud kezelni, így külön kezelhető minden téma.

A Zim nagy erőssége a fa struktúrába rendezhető jegyzetek: oldal/aloldal és azon belüli al-aloldal hozható létre, jópár szint mélységig. Az oldalak közt linkelni is tudunk, ami már természetes egy ilyen programnál, ha akarod egy nagyon jól kezelhető tudásbázis építhető fel.

Ami kellemessé teszi a használatot az a beszúrási lehetőségek. A megszokott

  • különféle listák,
  • képek,
  • dátum és idő
  • vonal
  • szimbólumokon kívül
  • képernyő képet, vagy
  • táblázatot
  • külső hivatkozást is beszúrhatunk.

Hasznos lehetőség egy to-do listához a jelölőgombos lista létrehozása, így nem csak egy jegyzetelőt, hanem egy to-do listát is kapunk. A beépített „Feladatlista” plugin aktiválása után a különféle lapokon elhelyezett ilyen listákat egy helyen kezelhetjük.

A külső hivatkozásnál nem csak egy web linket kell érteni, hanem egy fájlt is belinkelhetünk.

A formázás menü 15 előre definiált alapformázási lehetőséget ad, plusz természetesen a megszokott karakterformázások.

Ha a formázásnál figyelünk a „címsor 1”-re és azt fejezet címnek használjuk, akkor a Tartalom panelnél ezek megjelennek és egy kattintással oda tudunk ugrani. Hasznos hosszabb dokumentumoknál, irományoknál.

A Zim több hasznos plugint is tartalmaz, melyekkel kényelmessé tehetjük a használatát. Ilyen az előbb is említett Tartalom. Ezeket a Szerkesztés/Beállítások/Kiegészítők fülön lehet aktiválni.

A lehetőségek nagyon kis részét emeletem ki, de ízelítőnek elég. Közel egy tucat jegyzettömbben hatezer jegyzetet kezelek a munkámhoz. Eddig nem volt adatvesztésem, sem pedig fennakadás a működésben. A honlapjukon nagyon sok trükk, tipp található, így mindenképp olvasd azt is el!

Sokan eddig a Tomboy jegyzetelőt használták, és a több tucat, vagy sok száz jegyzet áthelyezése miatt nem akarnak másikra váltani. Erre is van megoldás. A Tomboy jegyzeteket alakítja át Zim jegyzetté. Az összes Tomboy .note fájlt egy könyvtárba érdemes másolni, majd abban a könyvtárban futtatni.

Ennyi!  

Az eredeti bejegyzés a blogomban jelent meg

Hozzászólások

Hogy kell keresni egy

Hogy kell keresni egy jegyzetben lévő szóra, ha csak néhány betűt ismerek belőle? Nem tudtam rájönni. Pl.: egyik jegyzetemben szerepel ez a szó: páncélon Nem emlékeztem, hogy anno hogy írtam be, "páncélon" vagy "páncélban" A keresőbe beírtam: "páncél" Nulla találat. A Tomboyban viszont megtalálom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hogy kell keresni egy

 keresés/általános keresés és megadod neki a kereső szó töredéket, Kipróbáltam és az összes linu szót megtalálta. 

ami fontos: ne legyen bepipálva, hogy keresés csak a jelenlegi... :) 

 

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hogy kell keresni egy

#2

Nem talál meg egy "linu"-t tartalmazó szót sem, csak ha a teljes szót beírom. Nem a címsorokban akarok keresni, hanem a jegyzetek belső tartalmában. Ezen kívűl a találatoknál meg legtöbbször a 11db találat szerepel, akkor is ha mondjuk 2-t talál, vagy akkor is, ha 14-et....

Nyílvánvaló, hogy nem pipáltam be, hogy csak az adott jegyzetben keressen.

Ez a verziószáma a ZIM-nek: Zim 0.68-rc1

Nálad is?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hogy kell keresni egy

Hm... probáld meg így: linu* ez szokott segíteni

Nem tudom mi lehet az oka, hogy nem keres rá nálad. 

0,65 verzió van fenn

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve