A rendszer leállítás helyett újraindul

kimarite képe

Előfordulhat, hogy találkozol azzal a jelenséggel, hogy leállítás helyett a rendszer újraindul. Ennek más magyarázatai is lehetnek (--> tesztelés, log fájlok vizsgálata), de érdemes lehet az

apm=power-off

kernel kapcsoló használatával megkísérelni a javítást.
A kapcsoló használatával kényszeríted a kernelt, hogy APM/ACPI-t (Advanced Power Management/Advanced Configuration and Power Interface) használja a kikapcsolás végrehajtására, és ez esetek többségében beválik.
A kivitelezés:
https://linuxmint.hu/blog/2018/03/kernel-kapcsolok-alkalmazasa-a-grub-fajl-szerkesztesevel

A történet érzésem szerint jobban megérthető, ha elolvasod az alábbi -bizonyos részleteiben elavult- párbeszédet, amely a Linuxvilág magazin 2004. áprilisi számában (#39, V. évfolyam, 4. szám), „A hónap szakmai tanácsai” című rovatban jelent meg, és amely forrása a Linux Journal magazin volt (2004. március 119. szám):

Nem működik a leállítás

Két operációs rendszer fut a számítógépemen, egy Microsoft Windows XP és egy Suse 8.2. Amikor az XP-t leállítom, a PC kikapcsol, de amikor a Linux-szot állítom le, a PC újraindul.
-- Andre Bouve

A jelenséget valószínűleg az SMP és az APM között lévő hiba okozza. A két szabvány nem működik együtt, ami a több processzor közötti elkerülhetetlen versenyhelyzetben nyilvánul meg. Linux-szon az SMP rendszermagban az APM szolgáltatás ki van kapcsolva, még akkor is, ha éppen egyprocesszoros gépen fut, Megoldásként megpróbálhatod egyprocesszoros rendszermagra cserélni, vagy olyan kapcsolókkal fordítani a rendszermagot, amely erőlteti az APM-kikapcsolás működését.
-- Jim Dennis

Próbáld meg rendszerindításkor az apm=power-off értéket átadni a rendszermagnak.
-- Usman S. Ansari

Tudás bázis

SMP (Symmetric Multi−Processors)
http://www.tldp.org/HOWTO/pdf/SMP-HOWTO.pdf
(http://www.tldp.org/HOWTO/SMP-HOWTO.html)
Advanced Power Management (APM/ACPI)
http://www.tldp.org/HOWTO/Ecology-HOWTO/ecology-howto-power-management.html
http://tuxmobil.org/apm_linux.html
Kernel
https://help.ubuntu.com/community/Kernel

-----

A Linuxvilág kiadójától a magazinban megjelent írások átvételére, utánközlésére -korábbi megkeresésem által- a forrás feltüntetésével engedélyt kaptam, a honlapon és máshol is.

Hozzászólások

kimarite képe

A rendszer leállítás helyett újraindul

#1 Az a probléma, hogy amennyi többlet információt az idők folyamán összegyűjtöttél, azok sajnos, ma már -többnyire- nem használhatóak, mert ezen beállítások az upstart rendszer vezérlésre (sysvinit) voltak jellemzőek, és nem a systemd-re ..., röviden nem fog működni a modules és a blacklist.conf, legalábbis a Linux Mint 18.x kiadások alatt (systemd). A Linux Mint 17.x kiadások alatt (upstart) még működhetnek, azaz használhatóak, de ott ugyanúgy beválik a grub általam ismertetett szerkesztése. Az (/etc/) rc.local sem használható a systemd alatt, vagyis a scriptelgetésnek itt vége. Így múlik el a világ dicsősége. ;)

De mindenképpen köszönöm a gyűjtésed közzétételét! Sőt további hasonlókat 'kívánok'. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve