Felíratok letöltése filmekhez

 Felíratok letöltése filmekhez

Pár programot kipróbáltam ehhez, így összedobtam egy rövid összefoglalót. 

Három programot néztem meg, ebből kettővel foglalkozom. 

Az első volt a „subdownloader”. Ez egy grafikus megoldás a felíratok letöltéséhez. Két problémám volt vele. 

Az egyik, hogy amikor felraktam (alaptárolókban benne van, így nem okoz gondot), akkor el sem indult, illetve csak egy üres ablak keretet mutatott, semmi mást. A másik, hogy kollegánál felment és működött is, de egyrészt nagyon sokszor volt letöltés után hibajel, hogy nem tudja kicsomagolni a leszedett feliratokat, másrészt többször nem találta meg a feliratot. 

Így hát egy másik megoldást kellett keresni, sajnos. Az egyik megoldás egy, a VLC-hez készült  „vlc-plugin-vlsub”  nevű bedolgozó. A honlapja itt van  de az alaptárolókban is ott van, így ezt sem lesz nehéz telepíteni. Nem kell megijedni, hogy „Szoftverkezelő”-ben az értékelése -2, nálam gond nélkül működik. :)

Terminálból:

sudo apt-get install vlc-plugin-vlsub

Használat nagyon egyszerű, hiszen a VLC-be épül be és a Nézet/Download Subtitle menüpontban lesz. A filmet elindítod, majd kiválasztod a nyelvet, majd hash vagy név szerint tudsz az adatbázisban kerestetni. 

Én a hash szerintit szeretem, gyorsan és pontosan megtalálja azt, ami kell. Ha így nincs találat, akkor a név szerinti keresés még adhat találatot. A találok közt ki kell jelölni azt, amit le akarsz szedni és megnyomni a Kijelölt letöltése-t. 

Pár beállítási lehetőség van a Beállítások megjelenítése alatt, jellemzően a nyelvet érdemes átállítani. 

A feliratot azonnal használatba veszi, és a film könyvtárába menti. 

Egy hátránya van, hogy csak a film elindítása után és csak annak az egy filmnek a feliratát szedi le, ami logikus is. Azaz egy évadhoz gyorsan, kötegelve nem tudsz leszedni feliratot, csak egyesével.

Így keresgéln kellett egy "jobbat": ez a „subliminal” nevű kis parancssoros eszköz. Ez nincs az alaptárolókban, a

sudo pip install subliminal

paranccsal lehet felrakni,

A teljes leírást itt találod, én csak az alaphasználatra térek ki. 

subliminal download -l hu film.cime1

Azaz a magyar feliratot keresse és töltse le. Ha több címed is van, akkor space-el elválasztva   adhatod meg a címeket. 

Ha egy könyvtárban sok film van logikus gondolat, hogy érdemes lenne valami gyors megoldással leszedni az összes feliratot. 

Kis scriptet dobtam össze, így csak el kell az adott könyvtárban indítani terminálból és leszedi a az abban lévő összes filmhez a feliratot. Nem túl elegáns, nem nagyon értek hozzá, de legalább müködik :) 

#!/bin/bash
ls > txt &&
cat txt | while read line; do subliminal download -l hu $line; done
exit 0